vorstelijk

Een enkele keer zie je het wel eens, een man die het portier van de auto open maakt voor zijn vrouw, haar rustig in laat stappen en dan secuur het portier sluit. Niet vaak nee ik geef het toe en zoals mijn zwager vroeger altijd zei; “meestal is dan óf de auto, óf de vrouw nieuw”. Het is uiteraard meestal een auto uit het, begerige blikken oproepende, “wat duurdere” circuit. Of als de auto “iets minder is” blijkt de vrouw een soort Porsche onder vrouwen waarom men de man benijdt.

In de regel klopt dat allemaal wel, maar het kán dus ook anders zie ik soms bij mij in het straatje.
Er woont een beetje kleurloos echtpaartje dat ik eigenlijk niet zo vaak samen buiten zie. Aardige mensen van iets ouder dan middelbaar, áls ze al opvallen dan misschien als wat shabby. Ze wonen er al jaren en ook al zó lang staat er voor de deur een piepklein autootje, ik schat al een jaar of 15.

Je kent het wel, zo’n auto met scooterwieltjes, en met één portier (tje) aan iedere kant waarvan een béétje postuur al spierpijn krijgt bij de gedachte er door te moeten kruipen. Hoewel ik nooit zie dat de auto gewassen wordt ziet hij er altijd keurig uit, eigenlijk net even beter verzorgd dan het echtpaar zelf.
Een enkele keer komt het echtpaar samen naar buiten, meneer loopt dan naar de bijzitterkant, opent met alle egards het portier, doet een stapje opzij waarna mevrouw instapt alsof het prins Bernard toch nog gelukt is één buitenechtelijk kind geheim te houden. Hij sluit het portier zorgvuldig en stapt dan pas zelf in waarna er minzaam naar me gezwaaid wordt als ik het tafereel toevallig gade sla omdat ik boodschappen ga doen.

Het is een beetje vertederend, en ik kijk ze glimlachend na! Ach… het hóeft dus niet altijd een Jacquard of een schoonheidskoning te zijn om een vrouw vorstelijk te behandelen. Uiteindelijk heeft Henk zolang hij nog met de sleutels overweg kon ook voor mij de huisdeur open gemaakt waarna hij me voor liet gaan naar binnen. Bij de auto liet ik hém de laatste jaren vorstelijk in stappen in onze doodgewone Suus.

Advertentie

92 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Liesbethblogt
  jan 12, 2021 @ 19:38:26

  De mijne maakt mijn ontbijt inclusief koffie dus die deur doe ik zelf wel.

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  jan 12, 2021 @ 01:36:18

  Toch lief dat hij zo galant en of behulpzaam is

  Beantwoorden

 3. Nicky
  jan 11, 2021 @ 21:39:45

  Ik had vroeger een vriendje die altijd het portier voor me openhield. Hij had een oude gedeukte Mitsubishi. Daar maak ik uit op dat ik de Porche was toen. Maar uiteindelijk werd ik ingeruild voor eentje van een jonger bouwjaar. Terwijl mijn APK nog lang niet verlopen was. En mijn bandjes waren ook nog goed.

  Mijn huidige verkering was ook altijd heel galant. Nu niet meer. Best lastig om de deur open te houden als je met een rollator loopt 😂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2021 @ 07:59:06

   Ja dat lijkt me de enige verklaring;-) en helaas blijven er van die luxe Porsche óók steeds nieuwere modellen uitkomen en het is maar een enkeling die er zo aan gehecht is dat hij niet inruilt maar door rijdt tot en met de “old timer”, Henk was er zo een!
   Maar in jouw geval is het dus geen onwil of onachtzaamheid maar “zelf hulp nodig hebben”. en die geef je dan graag denk ik al is het jammer dat het nodig is.

   Beantwoorden

 4. Happy Hulk
  jan 11, 2021 @ 19:53:48

  Ik til Treeske altijd de auto in. 🙄

  Beantwoorden

 5. Naomi
  jan 11, 2021 @ 15:28:11

  Hoe lief is dat dan weer!

  Beantwoorden

 6. meninggever
  jan 11, 2021 @ 11:21:29

  Foei, foei, foei toch!! Galante mannen doen dit ook voor niet fotomodellen met allerlei strakke attributen in dito verpakking hoor. Ik ben er zo een. Rijd niet in een Cadillac maar gedraag me wel zoals het hoort. Daarbij is dat autootje een Daihatsu Cuore, pure kwaliteit op willen uit Japan. Beetje vertroetelen en dan gaat hij jaren mee. Nee, hier beschrijf je toch slordigjes hoor….niet van jou gewend….:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 11, 2021 @ 14:10:59

   Ja galante mannen wél, maar helaas sterven galante mannen toch wel een beetje uit.
   Je ziet het nog maar zelden hoor dat een heer de autodeur voor zijn lief open maakt, nou ja, een h;e;er doet het natuurlijk altijd , ik moet zeggen “een man”. Zelfs Henk deed het niet voor me , terwijl hij verder in alles galant was.Het autootje is maar een een “zoiets als”, ik heb niet op het merk gelet maar eh….. ik wist natuurlijk niet dat je boor werd;-)

   Beantwoorden

 7. San | Koningskrabbels
  jan 10, 2021 @ 21:43:22

  Wat mooi…hier worden ook deuren open gehouden en dingen meer, zo fijn! Het hoeft niet altijd groots te zijn.

  Beantwoorden

 8. Kakel
  jan 10, 2021 @ 20:07:45

  Dankjewel Riet, ik heb dubbel gelegen om je blog, heerlijk! Het begint met de opmerking van je zwager en daarna gaat het maar door en door en door. Je bent de Pieter Derks onder de bloggers en dat is dubbel en overdwars bedoeld als compliment!
  Ik ken ook zo’n man die altijd de deur voor z’n vrouw openhoudt. (Nee, niet Joris, ik mankeer toch niets aan m’n handjes?) Mijn vader doet het al jaaaren voor mijn moeder. Persoonlijk was ik daar lang geleden mee gestopt 😀 😀
  Lieve groet ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 20:43:12

   Oeps moest even kijken wie Pieter Derks is voor ik je compliment in ontvangst kon nemen;-) Blijk ik hem wél te kennen( en reuze leuk te vinden) maar wist zijn naam niet! Dus bij deze …dankjewel voor het leuke compliment. Als ik maar half zo lollig ben ben ik al blij.. De oudere garde deed het eigenlijk altijd, misschien niet altijd uit hoffelijkheid maar de auto stond naast de stoep met de bijzitterkant tegen de stoep, die kwamen ze dus het eerst tegen, en moest nog echt met een sleutel open gemaakt worden. Meestal had de vrouw géén sleutel destijds want géén rijbewijs .
   Maar soms was het ook nog een optie om even “aan het meisje te zitten” om haar door het portier te loodsen. Mijn schoonvader heeft het ook altijd gedaan.

   Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  jan 10, 2021 @ 19:01:23

  een beetje galant zijn, kan geen kwaad..

  of zouden jongeren daar nu anders over denken

  Beantwoorden

 10. minoesjka2
  jan 10, 2021 @ 17:35:38

  Ik houd er inderdaad ook wel van als mannen hoffelijk zijn en bv de deur voor je open houden. En ik ben het helemaal met je eens hoor dat het best samen kan gaan met emancipatie.

  Beantwoorden

 11. Neeltje
  jan 10, 2021 @ 13:45:49

  Geldt een appeltje schillen voor mij, bevroren ramen schoonkrabben vóór ik wegrijd en iets zwaars voor mij naar boven brengen ook?

  Beantwoorden

 12. majaer
  jan 10, 2021 @ 13:35:01

  Een beetje galant mag er best nog zijn, en gelukkig gebeurt het nog wel in deze tijd dat ze de deur voor je open houden.

  Beantwoorden

 13. Regenboogvlinder
  jan 10, 2021 @ 11:24:42

  Het is misschien niet meer van deze tijd, maar er is niks mis met die hoffelijkheid. Ik heb het ook altijd zelf gedaan, en de voordeur werd ook voor me open gedaan en dan liep ik naar de auto, deed hij de deur dicht en op slot. Hoe ingebakken zo’n gewoonte is… Jan doet de deur voor me open en wachtte. Dus ik liep naar de auto, macht der gewoonte. Maar hij stond raar te kijken en vroeg na een tijdje waarom laat je die deur nou open staan… dat was op de een of andere manier niet de bedoeling bleek later. Hij wachtte zodat hij hem op slot kon draaien 😊😄

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 15:11:52

   Ja je moet natuurlijk w;el allebei hetzelfde uitgangspunt hebben anders komt het niet goed. Henk sloot ook meestal de deur af maar dat ging op het laatst ook wel eens mis, bleek de deur nog open te staan als we we terug kwamen, Of hij had de sleutel op de deur laten zitten, gelukkig gezien door een buurvrouw die de sleutel er af haalde.
   Hij bleef wel het gevoel houden dat hij dat soort dingen moest doen maar het ging te vaak fout en dus nam ik al die taken uiteindelijk over.

   Beantwoorden

 14. schrijfselsvanmij
  jan 10, 2021 @ 09:47:10

  Grappig stel. Ik open m’n deuren zelf 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 09:58:32

   Maar jij hebt waarschijnlijk ook een slot dat je al op afstand kunt openen, en natuurlijk zijn we tegenwoordig ook gewend om zelf te rijden en dan komt ook niemand het portier voor je open maken;-)

   Beantwoorden

 15. John
  jan 10, 2021 @ 08:59:38

  Ik doe daar niet aan. Niet met de auto, niet met de voordeur. Tja, ik ben van een totaal andere generatie 😛 en geemancipeerd.
  Als ze mee wilt rijden met mij is ze mans genoeg om zelf het portier open en dicht te doen. Ik druk wel op het krnopje van de vergrendeling, dat dan weer wel 😆

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 09:36:54

   Ja we kúnnen het natuurlijk best zelf. Mijn schoonvader deed het ook altijd maar in die tijd hád je uitsluitend auto’s met een slot in het portier dat je met een sleutel open moest draaien. Henk ging wel altijd als eerste de auto in in die tijd als hij reed en deed dan van binnen uit de vergrendeling eraf zodat ik geen sleutel nodig had.
   Maar de huisdeur deed hij altijd voor me open, hoewel ik best weel vroeg geëmancipeerd was vond ik het altijd wel bijzonder dat soort hoffelijkheid.

   Beantwoorden

 16. Beaunino
  jan 10, 2021 @ 00:16:53

  Zoiets moet echt kloppen wil het goed voelen. Anders is het net een ongemakkelijk toneelstukje voor beiden. Maar als het klopt is het wel heel leuk als een man dat doet. Net als idd de voordeur open maken. Nooit zo over nagedacht maar dat deed mijn ex-man eigenlijk altijd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 09:27:38

   Maar als ze het zo van huis uit geleerd hebben klopt het meestal wel. De zware boodschappen tas uit de auto halen enzo. Henk bleef dat héél lang proberen ondanks dat hij al genoeg werk had om zelf op de been te blijven. Daar hield ik dan rekening mee door het over twee tassen te delen zodat er voor hem een niet zo zware tas was.

   Beantwoorden

 17. Rebbeltje
  jan 10, 2021 @ 00:01:43

  Een beetje galant zijn mag wel toch?
  En ja ook hier is het normaal om me voor te laten gaan als we ergens naar binnen gaan alleen op de trap mag ik als laatste…al heb ik bijna nooit een rok of jurk aan.
  Dat zit erin of ze leren het nooit…en nee ben geen feministe haha
  Slaap wel

  Beantwoorden

 18. gewoonanneke
  jan 09, 2021 @ 22:54:46

  Goh heb daar nog nooit gelet hoor of iemand de deur voor me open deed, denk het echt niet trouwens haha… heb ook liever dat iemand het eerst naar binnen gaat kan ie het licht aan doen en zo…. Portier alleen in taxi’s en toen ik trouwde bij de trouwauto.

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  jan 09, 2021 @ 22:51:47

  Wat beschrijf je dat stel mooi. Zie het zo voor me.
  Mijn man is met omgangsvormen opgevoed. Voor laten gaan, in de jas helpen, pas gaan zitten als het vrouwelijk gezelschap al zit, dat soort zaken.
  Maar onder normale omstandigheden geldt het voor het autoportier dan weer niet. Ik moet fysiek al wat mankeren wil hij dan te hulp schieten.
  Zal wel komen omdat ik zelf ook rij.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 09:17:28

   Wat ook wel helpt is dat de autoportieren tegenwoordig niet met een sleutel in het slot opengedraaid hoeven te worden. In dit kleine oude wagentje moet dat nog wel. En natuurlijk heb je als je zelf ook rijdt ook zelf een sleutel. Ik bén geëmancipeerd maar vind die omgangsvormen,( ook bij vrouwen onderling) toch wel iets hebben.

   Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  jan 09, 2021 @ 22:24:32

  Ik vind dat mensen zelf wel in en uit kunnen stappen. Soms wil ik vooraf de deur wel eens opendoen, maar als we er zijn nooit.

  Beantwoorden

 21. Sjoerd
  jan 09, 2021 @ 21:46:50

  We zijn hier volledig geëmancipeerd, dus als ze mee wil stapt ze in, en anders ga ik alleen… Voor mijn kleindochter doe ik dat wel, maar die kan dat nog niet zelf.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 10, 2021 @ 09:40:17

   Je vrouw is het dus niet gewend en zou zich achter de oren krabben als je het nu ineens ging doen, zich afvragend of je iets goed te maken hebt’-)
   Ach het is geen noodzaak maar toch , de meeste vrouwen voelen zich een bijzonder als je het wél doet en het kost niets.

   Beantwoorden

 22. AnneMarie
  jan 09, 2021 @ 21:40:58

  Vraag me af of jonge mannen ook zo galant zijn als de oudere. Hier ook een galante man niet met portier open houden maar verder mag ik altijd eerst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 09, 2021 @ 22:04:26

   Waarschijnlijk leren de jongens tegenwoordig dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen en dat soort dingen niet nodig is. Toch heeft het eigenlijk niets met emancipatie te maken maar met omgangsvormen.

   Beantwoorden

 23. saturnein
  jan 09, 2021 @ 20:47:35

  Heerlijk verhaal, zo mooi verteld ook 🙂
  Mijn man doet ook wat jouw Henk deed: de deur openmaken en mij dan eerst laten binnenstappen.
  En hier bij ons als we thuiskomen met de wagen, behandelt hij me ook vaak als een koningin maar daar zit een verhaaltje achter. Als hij aan “onze kant van de straat” parkeert (de kant waar ons huis staat), dan helt de auto lichtjes naar links (want de straat loopt dus wat af naar de goot). Het portier van onze wagen is vreselijk zwaar, en ik krijg dat nauwelijks open. Lastig: kijken of er geen auto’s/fietsers komen, dat portier openzwaaien en uitstappen. Nadat het een paar keer redelijk hard op me teruggevallen was voor ik de auto uit was, vroeg ik hem om me te komen “redden”. En zo gaat dat nu standaard als we langs die kant van de straat staan. Hij zegt: zal ik je komen redden? Dan wacht ik koninklijk tot hij het portier komt opendoen, hij steekt zijn hand uit en hijst me koninklijk uit de wagen 😀
  Schattig hè.
  Hij is echt zo’n galant type dat ik, als we ergens voor het eerst komen, moet toesissen van “JIJ GAAT EERST BINNEN”. Ik zie nogal slecht, en ik háát het om ergens eerst binnen te komen, over trapjes die ik niet zie te struikelen, of zo heel elegant van een ongezien treetje af te dokkeren. Maar hij wil me altijd eerst laten gaan, dus moet ik hem altijd zeggen DAT HIJ EERST MOET 😀

  Beantwoorden

 24. Renske
  jan 09, 2021 @ 20:28:57

  Dit doet me ook denken aan Hyacinth van de serie Keeping up appearances.

  Beantwoorden

 25. Spontanity
  jan 09, 2021 @ 20:02:23

  Ach, je kent Hans een beetje, die is ook zo galant.
  Soms beetje te 🙂

  Beantwoorden

 26. liesonderweg
  jan 09, 2021 @ 19:37:45

  Heel galant van dat Heertje! Zelfs in onze haastige wereld -> mooi!
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

 27. Karel
  jan 09, 2021 @ 19:32:51

  had ik een auto en een vrouw , of andersom
  dan zag je mij in je verhaal
  maar ik ben blij te lezen dat er nog zulke heren zijn , want in mijn ogen is deze meneer dat ten voeten uit

  Beantwoorden

 28. omabaard
  jan 09, 2021 @ 19:27:42

  Mijn man opent nooit het portier van de auto voor me, maar laat me altijd als eerste door een deur stappen. Waarom ik me soms erger, dat moet voor mij totaal niet😉. Maar de gewoonte is te sterk.

  Beantwoorden

 29. Matroos Beek
  jan 09, 2021 @ 19:00:09

  Wat een galante man. Een mooi verhaal.

  Beantwoorden

 30. Suskeblogt
  jan 09, 2021 @ 18:50:33

  Als ik het portier open voor een dame; dan is de dame in kwestie mijn eigen moeder. Die krijgt het portier niet meer open en neezitten is ook een hele opdracht voor haar.

  Beantwoorden

 31. Melody
  jan 09, 2021 @ 18:45:39

  Ahhh lief verhaal. En ja zo is J ook hoor.
  Ik heb niet zo heel veel moeite met het ‘ouderwetse’ rollenpatroon

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: