dromen zijn….

Dromen zijn bedrog ja zegt het spreekwoord. Maar er zijn ook mensen die dromen uitleggen en vertalen naar dingen die je mee maakt.
Dat ze soms iets met verwerking te maken hebben geloof ik wel.
Tot gisteren kwam Henk nog niet in mijn dromen voor en ik had me al eens afgevraagd waarom sommige mensen zulke prachtige dromen over overledenen kunnen hebben en hij mij nooit bezoekt in mijn slaap.

De drukke periode waar ik middenin zit heeft wel wat invloed op mijn nog maar pas herstelde slaapritme. Na een paar héél onrustige korte nachten had ik vannacht alleen een breek om half 5 en viel rond half 6 toch nog twee uur lang in slaap en tóen droomde ik van Henk.
Wel heel jammer dat hij nou juist niet op z’n best was.

Hij zat in zijn rolstoel, die trouwens steeds in een kinderwandelwagen veranderde waar hij dan half onderuit in hing. Hij schopte steeds één van zijn schoenen uit. Eer ik dat door had was ik dan al een stuk verder gelopen, moest dus terug lopen om de schoen te zoeken, de rolstoel weer in het juiste model te zetten zodat hij weer rechtop zat, én zijn schoen aan doen waar hij dan weer niet aan mee wilde werken.
De laatste keer dat ik de schoen gevonden had lag er een jonge zwarte kat bij die vreselijk in mijn vinger hing met zijn nagels, en ondertussen had Henk óók zijn sok uit getrokken….. ik werd er een helemaal radeloos van!

Gelukkig werd ik toen wakker, wél goed uitgerust maar een beetje teleurgesteld. Waarom droomde ik nou juist niet over al die mooie momenten uit ons leven van vóór de dementie!
O ja natuurlijk……. , dan had ik helemaal nooit meer wakker geworden!

Advertentie

86 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Beaunino
  dec 21, 2020 @ 06:20:31

  Je herinnert je droom gewoon niet altijd meer, maar dromen doe je zeker. Ik heb ook al weer een paar weken niet gedroomd over m’n familie. Tenminste, ik herinner me het niet.

  Beantwoorden

 2. Kakel
  dec 02, 2020 @ 22:14:47

  Ik denk dat de mooie dromen nog komen maar dat je eerst nog een boel moet verwerken. Je werd het laatste jaar bijna geleefd. Dat is niet zomaar uit je systeem en je verlies is nog zo vers….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 03, 2020 @ 08:29:51

   Misschien komen ze nooit, dat kan ook nog. Klopt wel ja, in toenemende mate werd ik de laatste jaren geleefd al was dat nog best lang op een manier waar mee te leven viel.
   En “van horen zeggen”is december niet bij uitstek de maand waarop dit soort dingen makkelijk een plekje krijgt. Maar ooit komt het goed.

   Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  dec 02, 2020 @ 02:24:30

  Ik zit me rot te piekeren, maar ik heb geloof ik nooit noemenswaardig over Hill gedroomd. Heb wel nog steeds dat ik denk dat moet ik haar straks even vertellen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 02, 2020 @ 08:44:49

   De meeste dromen onthoud je niet hoor ik altijd. Je klankbord thuis is echt een gemis hé, dat ervaar ik ook. Of nu, bij het surprises maken, het samen brainstormen en in een deuk liggen om de onuitvoerbare ideeën. De gedichter worden óók leuker mét een klankbord. maar oke, dat is geen reden om het niét te doen natuurlijk.

   Beantwoorden

 4. Naomi
  nov 30, 2020 @ 15:14:49

  Nee, dan toch liever een mooie droom. Ik word altijd heel verdwaasd wakker als ik droom over overleden mensen en ben daarom blij dat het maar zelden gebeurt bij mij.

  Beantwoorden

 5. Happy Hulk
  nov 30, 2020 @ 15:13:23

  Meid, ik droomde ooit dat ik geboren werd.
  En toen ik mijn vader zag, wilde ik terug.
  Dat werd me toch een toestand!

  Beantwoorden

 6. Yova
  nov 30, 2020 @ 13:22:42

  Het is nogal nog vers. Dan ga je van dromen. Het is ook begrijpelijk. Ik heb ook droom van onze ouders. Ook wel eens nachtmerrie kreeg ik ervan. Bij jou is het niet zo. Vergeten doen we zeker niet. Mooie dromen was het voor jou. Fijne week.

  Beantwoorden

 7. saturnein
  nov 30, 2020 @ 11:52:51

  Dat komt waarschijnlijk nog wel, die mooie dromen over Henk. Eerst nog véél verwerken…

  Beantwoorden

 8. gewoonanneke
  nov 29, 2020 @ 23:01:23

  Heb ook wel eens zulke mooie dromen gehad dat ik liever niet wakker werd. Maar meestal in je dromen komen er ook dingen voor waar je die dag aan gedacht heb, tegengekomen ben die in je droom gehusseld worden en dan ontstaat zo iets. Wees blij dat je geen vervelende repeterende dromen krijgt, dat heb ik wel gehad, jarenlang dat is echt geen pretje. Gelukkig zijn ze wel over gegaan.

  Beantwoorden

 9. Nicky
  nov 29, 2020 @ 20:33:47

  Jammer dat het een wat minder mooie droom was. Maar inderdaad misschien maar beter ook. Lijkt me lastig wakker worden. Ik ben ook een dromer en droomde toen mijn vader pas overleden was vaak over hem. Maar ook nooit fijn. Hij ging altijd opnieuw dood in mijn dromen op allerlei manieren. Niet leuk. Later droomde ik niet specifiek meer over hem maar hij was er wel altijd bij in mijn dromen. Dat vond ik een stuk fijner.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 20:59:48

   Dat lijkt me écht heel vervelend. Dat zijn zéker niet de fijnste dromen. Daar heb ik gelukkig geen last van. Waarschijnlijk is hij gewoon nog teveel “bij me” om veel over hem te dromen. maar eigenlijk weet ik natuurlijk niet hoe dat allemaal werkt.

   Beantwoorden

 10. Suskeblogt
  nov 29, 2020 @ 19:26:50

  Veel van wat ik droom herinner ik me niet meer. Hier en daar een stukje dat dan absurd overkomt. Dat zal wel aan mijn karater liggen, dat absurde.

  Beantwoorden

 11. terrebel
  nov 29, 2020 @ 19:04:12

  Wat mooi dat Henk in jouw droom voorbij kwam, Riet! Ook al was het dan in iets minder goede staat maar meer zoals hij tegen het einde was. Een enkele keer droom ik nog van mijn lieve oma die overleed toen ik veertien was. Meestal komt zij in mijn droom even glimlachend vertellen dat het goed is zoals het is wanneer ik een moeilijke beslissing moet nemen. Eigenlijk precies wat zij deed toen zij nog leefde.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 19:27:47

   Wat werkt onze hersenpan toch bijzonder. Het is best mogelijk dat we onbewust op deze manier steun zoeken, Ik bof dat ik( op één na) mijn kleinkinderen al heb mogen zien opgroeien tot volwassen mensen die hun plaatsje in de samenleving wel gevonden hebben. Jammer dat het jouw oma niet gegund was.

   Beantwoorden

 12. Koen
  nov 29, 2020 @ 18:08:18

  Ja, de geliefde (Ine) daagt met enige regelmaat op in mijn dromen maar altijd (ergens) als toeschouwer. Hoogstzelden in de hoofdrol en nog zeldzamer droom ik haar ‘pratend’.

  Beantwoorden

 13. Mrs. T.
  nov 29, 2020 @ 17:23:57

  Had je niet ooit een filmpje geplaatst van Henk die zijn sok probeert aan te doen. Zo aandoenlijk vond ik dat.
  Jammer dat je eerste droom over hem geen fijne was. Maar gelukkig was je wakkere leven met hem een grote gelukzalige droom.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 18:32:04

   Goed gezien, ik heb een foto uit dat filmpje gehaald. Hij trok vaak zijn sokken uit zonder dat er een reden voor was. Maar nooit buiten zoals in mijn droom. Misschien maar goed dat het geen mooie droom was, dan valt de werkelijkheid misschien wel rauw op m’n dak bij het wakker worden.

   Beantwoorden

 14. Ferrara
  nov 29, 2020 @ 17:17:38

  Wel fijn om te lezen dat je er lekker bij lag, voor hetzelfde geld ben je van slag en kost het een sloot energie. Wonderlijk dat de rolstoel in een wandelwagen veranderde. Hoewel, eigenlijk zijn ze als vervoermiddel wel te vergelijken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 18:35:40

   Ik denk dat het een mix was van rolstoel en kinderwagen, ook kleine kinderen doen in de wandelwagen vaak een schoen of sok uit. En Henk gedroeg zich in veel dingen ongeveer als een kind dat laatste jaar.

   Beantwoorden

 15. Regenboogvlinder
  nov 29, 2020 @ 14:22:55

  Jammer dat je dromen niet kunt sturen hè. Maar ik vind het fijn voor je dat Henk eindelijk eens langskwam in je droom al was je er wel druk mee. Ik droom zelden, tenminste ik zal wel dromen maar het blijft niet hangen. Ik heb ooit wel over mijn vader gedroomd. Toen mijn dochter werd geboren was hij er al niet meer, maar ik droomde dat hij met haar op schoot schuitje varen zat te doen. Dat was mooi, ben ik ook nooit meer vergeten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 15:15:54

   Onbewust stuur je ze wel denk ik, jouw droom kwam ongetwijfeld uit een groot verlangen dat je kleintje haar opa zou moeten kennen. Misschien laat mijn droom me zien dat voor Henk zorgen de laatste jaren zwaar was maar dat ik hem desondanks mis.

   Beantwoorden

 16. staartje
  nov 29, 2020 @ 13:51:29

  Ik geloof dat dromen een manier van verwerken is. Maar heel weinig herinner ik mijn droom. Ik droomde weleens heel prettig en werd toen wakker…. ik wilde terug, maar dat lukte niet 😉 ik had eens iemand die mijn dromen uitlegde. Ik herinnerde me iets met treinen, reizen en blote voeten. Hij zei toen dat ik ‘op reis’ was, op zoek naar andere wegen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 15:06:38

   Dat denk ik ook wel, dat over “verwerken. En ja, misschien zou ik van een mooie droom toch een minder prettig gevoel overhouden omdat de werkelijkheid dan erg tegen zal vallen. Ik denk ook dat we zelf meestal wel een idee hebben waar de droom vandaan komt.

   Beantwoorden

   • staartje
    nov 29, 2020 @ 15:25:17

    Ja, dat dus! ☁️

    Verder wens ik je verder een vrolijke Sint Pannekoek! 🥞😁https://sintpannekoek.nl

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 29, 2020 @ 16:18:36

     Ben je in de war? reactie verkeerd gezet? Vallen Sinterklaas en sint pannenkoek op één dag? 😉
     ( ik ken het uit de Libelle als ik het goed heb.)

     Beantwoorden

     • staartje
      nov 29, 2020 @ 17:12:48

      Nee hoor! Ik ben natuurlijk nooit in de war 😇 Ik had net een berichtje erover op mijn blog gezet. Ik heb zo’n lol om dit soort gekke dingen. Ik dacht dat jij het ook wel zou waarderen. 🥞Ik zie jou en je familie ook wel met een pannenkoek op je hoofd. Het komt inderdaad uit de Libelle. Jan Kruis heeft het nieuw leven ingeblazen ( of verzonnen). Er is nu een Jan Kruismuseum in Orvelte ( vlakbij). Zo ontdekte ik het. Ik had er nog nooit van gehoord. 🤪

      Beantwoorden

      • rietepietz
       nov 29, 2020 @ 18:38:52

       Ik kende het wél, er is geloof ik ook een speciale dag en soms schrijven er tegenwoordig bloggers over! Omdat ik niet bij Pannekoek lees had ik dat dus niet gezien, maar hij heeft natuurlijk zijn naam mee;-)

       Beantwoorden

 17. Nathalie
  nov 29, 2020 @ 11:38:44

  Jammer dat de droom met Henk niet de droom was die je had willen hebben, maar je zegt het zelf, als dat wel zo was, had je nooit meer wakker willen worden. Je hebt die dromen ook niet nodig, ik denk dat als je je ogen dicht doet je nog heel mooie momenten met hem kan beleven. Het niet over hem dromen betekent niet dat je hem vergeet, dat is immers onmogelijk. Ik wens je een fijne zondag.
  Liefs,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 14:56:00

   Misschien zou ik wel echt in de war raken van heel mooie dromen, dan is de waarheid immers minder fijn dan de droom, nu was dat omgekeerd.
   KLopt, Henk is nog gewoon overal om me heen en geen moment uit m’n gedachten.

   Beantwoorden

 18. meninggever
  nov 29, 2020 @ 11:28:02

  Dromen zijn niet altijd te sturen. Was dat maar zo. Combi van leuke of nare ervaringen, verdriet of iets heerlijks. Afgeblust met de nodige fantasie en hup…daar is je droom. En altijd in die uurtjes voor je wakker wordt….Soms blijft zo’n droom dan plekken in het geheugen, veelal niet. Maar goed ook…..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 14:50:38

   Nee dromen kun je niet sturen denk ik, maar ergens komen ze waarschijnlijk toch wel uit je onderbewustzijn. Gelukkig heb ik nooit écht nare dromen. Maar als ik ze me herinner is dat inderdaad altijd een droom in de vroege morgen.

   Beantwoorden

 19. Neeltje
  nov 29, 2020 @ 10:47:52

  Hij liet je zien dat je er altijd voor hem was, hoe moeilijk het soms ook kon zijn. En de mooie herinneringen zitten in je hart. Zo begreep ik niet waarom ik nooit over mijn vader droomde na zijn overlijden. We hadden zo’n bijzondere band. Maar jaren later verscheen hij op een moment dat ik het absoluut niet verwachte. Hij kwam vertellen dat het niet nodig was zich te laten zien, omdat hij altijd dicht bij me is en ik het prima zonder hem redt. Maar op dat moment kwam hij vertellen dat ons ongeboren kleinkind een jongen zou zijn en gezond. Het was toen nog pril in de zwangerschap en Janna had na de geboorte ernstige problemen, waar nu niets meer van te merken is overigens en heel gelukkig. Dus was het heel spannend allemaal bij de tweede zwangerschap. Het bleek inderdaad een jongen te zijn en gezond. Daarna heb ik mijn vader nooit meer in mijn dromen gezien of gehoord. En ik ben een dromer.

  Beantwoorden

 20. willyfotoblog
  nov 29, 2020 @ 10:41:56

  Slapen en dromen gaan nu eenmaal samen Riet

  Niet verwonderlijk toch dat Henk er ook eens in voorkomt..

  Dromen sturen kan men niet

  goed om lezen dat je met je slaapritme geen problemen meer hebt

  prettige zondag

  Beantwoorden

 21. bvision
  nov 29, 2020 @ 09:06:03

  Ik heb daar nooit bij stil gestaan dat zoiets ook gebeurt. Vreemd…

  Beantwoorden

 22. John
  nov 29, 2020 @ 08:24:54

  Ik droom nooit over overleden mensen. Ook niet over mijn ouders. Of misschien wel maar kan ik het me niet herinneren want de meeste dromen vergeet je zeggen ze. Jij hebt je eerste bezoekje van Henk te pakken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:37:07

   Maar hij moet zich de volgende keer écht beter gedragen, misschien wilde hij wel zeggen “geniet er nu maar van dat je weer rustig de tijd kunt nemen om jezelf te verzorgen en onderweg van de natuur te geniet zonder op mij te hoeven letten.
   Dat doe ik ook wel hoor, voel me daar niet schuldig over want het is heftig genoeg geweest dat laatste jaar. zorg.

   Beantwoorden

 23. Rebbeltje
  nov 29, 2020 @ 00:37:24

  Ha ik droom dat ik weet alleen als ik me ergens te druk over maak
  Dan komt ook mijn zus om de hoek kijken op de meest onmogelijke vervoermiddelen…zo eentje uit een tekenfilm bv.
  Maar wat dat betekend zal ik wel nooit weten.
  En ja als Henk komt en hij is nog in zijn goede jaren dan is wakker worden niet gewenst…dromen kunnen ook heerlijk
  Slaap wel

  Beantwoorden

 24. omabaard
  nov 28, 2020 @ 23:43:30

  Toen mijn moeder onverwacht stierf en ik overstelpt was door verdriet, kwam ze nooit in mijn dromen, terwijl ik daar zo naar verlangde. Na minstens 2 jaar kwam ze toch, en ik voelde me de koning te rijk. Ze is blijven komen, niet heel veel, soms positief, soms verwarrend, maar wees gerust, Henk zal ook terug komen in je dromen. En ik kan daar bij het wakker worden zo heerlijk van nagenieten.
  Maar dromen kan je niet sturen, zelf droom ik vooral intens naarmate de ochtend eraan komt en dan herinner ik me vaak elk detail.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:29:02

   Precies, ook bij mij herinner ik me alleen de dromen van vroeg in de morgen. De laatste jaren droomde ik veel van onze eerste zolderetage, misschien wel een verlangen naar de tijd toen Henk nog Henk was want dat was hij natuurlijk al een hele tijd niet meer. Een onverwacht sterfgeval heeft weer een heel andere verwerking denk ik, bij mij was de verwerking al begonnen tijdens zijn leven omdat ik wist dat het maar op één manier kon aflopen en hij al niet meer was wie altijd was. .

   Beantwoorden

 25. Karel
  nov 28, 2020 @ 22:54:02

  ik denk niet dat dromen en goed slapen samen gaan
  maar de droom van Henk is er nu , en laten we hopen dat ze steeds mooier worden

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:19:15

   Soms wel maar soms ook niet. Ik werd wél uitgerust wakker en “lag lekkerder” dan de andere ochtenden. Misschien doet het dus toch iets voor mensen.

   Beantwoorden

   • Karel
    nov 30, 2020 @ 16:44:40

    ja het zal gerust wel wat doen , ik droom zelden , en dan herinner ik het me niet 🙂
    ja echte kunststukjes hé , ten toon stellen en badderen met een lekkere douchgel
    ja dat sunlight bracht bij zowat een ieder wel herinneringen , prachtig toch
    rustige avond groet

    Beantwoorden

 26. Michel
  nov 28, 2020 @ 22:39:15

  Ik droom vaak over mijn ouders. Vannacht droomde ik nog over mijn vader. Ik was met hem in een huis, waar we waarschijnlijk even schuilden voor de regen. Het heeft ook wel iets, als mensen weer in je dromen tevoorschijn komen. Al vond mijn oma het vreselijk toen haar dochter opeens weer springlevend in haar droom verscheen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:17:44

   Het zal ook voor iedereen anders zijn want we zijn ook allemaal anders. En ook het gemis van een geliefde is voor niemand hetzelfde .
   Een kind verliezen is heel anders dan een ouder verliezen , maar daarbij maakt dan weer uit of je dat al jong mee maakt of dat je zelf al van middelbare leeftijd bent. Alleen dán is het soort “logisch” en krijgt het makkelijker een plaats in je leven.

   Beantwoorden

 27. liesonderweg
  nov 28, 2020 @ 22:37:17

  Die droom krijgt wel ‘mooie’ vervolgjes! ’t Is allemaal nog zo ‘pas’… Blij dat je weer beter slaapt.
  Lie(f)s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:14:04

   Of niet, maar ook dan is het goed, nog even en het is een half jaar geleden, vlak voor de kerst dus. De tijd vliegt maar inderdaad, het lijkt véél korter dan dat. Het gaat weer beter ja, was toch wel weer een weekje uit mijn nieuw verkregen slaappatroon.

   Beantwoorden

 28. djaktief
  nov 28, 2020 @ 22:35:36

  Dat je kunt onthouden wat je gedroomd hebt vind ik knap. Ik vergeet het gelijk, alleen het gevoel blijft vaak schrik of angst. De rest is blijkbaar niet sterk genoeg om te onthouden.

  Beantwoorden

 29. sinterpieterklaas
  nov 28, 2020 @ 22:20:28

  Ooit .. zei iemand tegen mij….

  Alles is goed, het is zoals het moet zijn.

  Toen ik zei at ik bepaalde dingen niet zelf verkozen had was het antwoord:

  Dat is het “tekort” in een menselijk vermogen want de mens wil te vaak te graag van van alles de reden dan wel oorzaak weten ipv ‘gewoon’ te zijn en het nu te beleven ….

  Daarna heb ik alle boeken over droomuitleg naar de kringloop gebracht.

  Kortom, het is goed zoals het is… Henk is slechts in lijf niet meer bij je … in elke andere essentie is hij volop aanwezig!
  En ik kan het zeggen want heb het Maandag nog gemerkt!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2020 @ 08:11:12

   Ja daar kan ik wel in mee gaan. En zeker, Henk is nog geen moment uit m’n gedachten. Dat zal ook zeker wel komen omdat ik weinig nieuwe indrukken op kan doen door de corona toestanden. Hij is nou eenmaal óveral in huis aanwezig en daar ben ik veel! Het vreemde is dat ik wél “lekker”lag toen ik wakker werd na deze toch niet echt rustgevende droom.

   Beantwoorden

 30. Matroos Beek
  nov 28, 2020 @ 21:55:59

  De mooie dromen komen vast nog wel, samen met de betere nachtrust. Helaas vallen beide moeilijk te programmeren. Zolang het allemaal nog niet zo goed zit – daarvoor is het ook te vers – komen vaak de lastige dromen. Zo gaat het in ieder geval bij mij.
  Ik wens je in ieder geval mooie dromen en steek je hierbij een hart onder de riem.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 28, 2020 @ 22:08:28

   Het ging al heel goed hoor het slapen, maar nu nét even teveel aan m’n hoofd gehad. Ik lig nog steeds wel goed op schema… denk ik. Ik weet wel dat het nog niet “over “kan zijn dus dat verwacht ik ook niet.

   Beantwoorden

 31. ingridse
  nov 28, 2020 @ 21:43:48

  Komt waarschijnlijk nog wel Riet! Ik heb na mijn moeders overlijden in 2000 slechts 2 x over haar gedroomd; ene keer redelijk snel na haar dood, andere keer jaren later. Wel afscheid nemend wat goed voelde maar ik had niet zo’n leven met haar gehad zoals jij met Henk. Daarbij zal een ieder zijn eigen beleving hebben. Liefs van een meestal redelijk stille meelezer uit Zweden, Ingrid

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 28, 2020 @ 22:01:07

   Altijd heel bijzonder als stille meelezers reageren. We dromen natuurlijk vast wel vaker maar de meeste dromen weten we de andere niet meer. Voor mij blijven dromen alleen in deze omstandigheden me bij, dus na te vroeg wakker worden nog een uurtje in slaap vallen. Droom redelijk vaak over de zolderetage waar we woonden toen we net getrouwd waren , dat ik daar nog een stiekem mag kijken. Mooie naam, zo heet m’n dochter ook al noemen we haar Inge.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: