mij een biet…

Is dat eigenlijk een kreet die landelijk bekend is om uit ze drukken “dat iets je niets kan schelen”,,, of is het een beetje randstad gebonden. In ieder geval is het in het klein bargoens woordenboek  ook bekend als “mijnebiet”.en ik zóu me voor kunnen stellen dat het dan in het plat Haags uitgesproken dient te worden.
De ij klinkt dan ongeveer als het mekkeren van schaap.

Vroeger werden bieten  in deze regio meestal  “kroten of  krootjes” genoemd.
Het moet allebei  wel gebruikelijk zijn  want je kunt zowel “een kop als een biet” hebben  als “een rode kroten kop”. In beide gevallen heb je een flink rood hoofd, van schaamte, inspanning,  boosheid, een opvlieger, ach,   vul maar in waar je allemaal een rood hoofd  van kunt krijgen.

Maar verder is het natuurlijk gewoon een groente, misschien een beetje ouderwetse en  goedkope groente  die daarom vroeger vaak op tafel kwam. Meestal als een iets gebonden “soort van gestoofd”. Op die manier had Henk er niets mee, we aten bieten dus alleen in de zomer, koud als bietensla met  uitje, vinaigrette  erdoor en klaar.

Maar ja, géén Henk, géén zomer (best lekker hoor weer een dekbed over je heen in de nacht)  en wél bieten in huis. Die koop ik trouwens altijd ongekookt want vers gekookt is véél lekkerder. Ja ja, een uur koken is duur aan gas, daarom  doe ik  dat altijd in overleg met Inge  voor ons allebei.  Hoogste tijd om ze eens lekker ouderwets warm klaar te maken  voor mezelf maar eh…., hoe ging dat ook alweer.

Gelukkig heb ik nog mijn kookboekje voor “culinair minderbegaafden”  precies , het  kookboekje waaruit ik als dertienjarige op de Huishoudschool leerde koken .
Uiteraard eenvoudige maaltijden zonder culinaire hoogstandjes.
Dus ook  hoe je bieten klaarmaakt zoals vroeger bij ons thuis in de tijd dat we ze nog kroten noemde.

O ja, uit die tijd stamt  ook al de tong brekende zin die 5x snel achter elkaar uitgesproken dient te worden ;  ” achter grootmoeders hutje hangen zeven kluitjes kroten op een klutje”…..
maar dit terzijde!

Bedenk me ineens dat we ooit eens in een peperduur restaurant hebben gegeten waar op een groot bord drie dunne plakjes versierde biet in grote rode  plas dreven, ik laat maar aan jullie voorstellingsvermogen over  waar het op leek, maar “menstruele fantasie” had geen gekke naam geweest.
Maar goed, ik vond het recept  en heb  ouderwets klaargemaakte bieten  gegeten,
En dat het niet culinair is….?
……… Mwah…..mij een biet!

.

Advertentie

83 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Kakel
  aug 30, 2020 @ 19:38:14

  In Rotterdam noemen ze die dingen ook kroten. Mijn moeder schreef ooit op een boodschappenbriefje aan de groenteboer: “1 pond klootjes aan een klutje.” Toen ze me de deur uitjoeg, lag ze al dubbel. Bij de groenteboer kwamen de dames ook niet meer bij. Ik kan er nog steeds niet om lachen.
  Lekker met een uitgebakken speklapje.
  Het zal me jeuken of iemand ze kroten of bietjes noemt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2020 @ 19:49:06

   Rotstreek van je moeder, maar ik ken je ondertussen goed genoeg om te weten dat je ooit subtiel wraak gaat nemen (of al gedaan hebt) Speklapje is erg lekker ja, moet ik ook weer eens doen, ik kies vaak voor een slavink.

   Beantwoorden

 2. meninggever
  aug 30, 2020 @ 12:17:08

  Gelukkig kan vrouwlief aardig omgaan met dat koken, ik bak er niks van. Bieten vind ik zelf lekker mits gecombineerd met een bal gehakt en kruimige aardappelen. En geen plakken maar lekker klein gesneden en een uitje er door of zo. Of vrouwlief ook dat HHS boekje nog heeft weet ik niet maar ze heeft er wel iets van opgestoken..:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2020 @ 18:28:07

   Is ook lekker maar ook een speklapje of een slavink erbij is heel smakelijk. In plakken vind ik ook geen succes, ik rasp ze op de grove rasp. Misschien maar een beetje haar koksmaatje worden, daar steek je allicht iets van op over koken want dat kan altijd van pas komen.

   Beantwoorden

 3. Petr@
  aug 29, 2020 @ 11:05:25

  Heerlijk bietjes, ik ben er gek op!
  Koud of warm maakt me niet uit.
  Wat een leuk boekje met ouderwetsche recepten. Wij hebben zoiets van mijn schoonmoeder in huis, zelf gemaakt op de huishoudschool met ook dingen erin geplakt, rijstkorreltjes enzo.

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  aug 29, 2020 @ 02:37:16

  Ik beken eerlijk dat ik ze niet vers kook, maar ik vind het wel erg lekker en dan met een speklapje erbij

  Beantwoorden

 5. J@n.
  aug 27, 2020 @ 16:00:43

  Of ik het goed schrijf weet ik niet, maar in Venlo spreekt men van :”Het kan me de reet roeste.” Verder vind ik bietensalade wel lekker maar warme bieten als groente hoeft van mij niet, Maar dat boeit jou natuurlijk niet echt. 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 27, 2020 @ 16:51:36

   Dat is hier óók heel gebruikelijk hoor , dat zegt men tegenwoordig méér dan “mij een biet”.
   Henk had duidelijk dezelfde smaak als jij. Hij wilde ze ook alleen als bietensla. Ik vind het allebei wel te eten als hoef ik het niet wekelijks.

   Beantwoorden

 6. Marlou
  aug 27, 2020 @ 10:54:29

  Heerlijk Riet!

  als er nog wat over is kom ik een hapje bij je eten…
  Mmmm!

  Liefs, Marlou

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  aug 26, 2020 @ 23:03:15

  Bieten, je kan er van houden, net als wortels. Hier zeggen we wel eens dat het ons een worst zal wezen, of een zorg.

  Beantwoorden

 8. Regenboogvlinder
  aug 26, 2020 @ 15:21:21

  Als kind heb ik nooit bietjes leren eten want mijn ouders hielden er allebei niet van. De eerste keer dat ik bietjes at was een jaar of 5 geleden. Versgekookt door mijn nicht en nog wel vers uit de tuin ook. Ze hoorden eigenlijk koud, maar ze waren nog lauw want net gekook en ze deed er een zelfgemaakte dressing doorheen. Ik vond het heerlijk! Inmiddels met Jan eten we ze af en toe. Geen potjes maar wel al ‘gekookte’ bietjes heb ik altijd in de koelkast liggen. En dan gewoon warm met gesnipperde ui erbij. Eens in de 3 weken of zo en ik eet er ook een beetje van mee…

  Beantwoorden

 9. Liesbethblogt
  aug 26, 2020 @ 14:06:28

  Ik vind ze zo afschuwelijk smerig en met die vergelijking erbij had dat bord meteen terug naar de keuken gekund. Ben dol op winterkost (en ja houzee voor het dekbed) maar liever niets dan dat ik dat moet eten.

  Beantwoorden

 10. Spontanity
  aug 26, 2020 @ 13:14:25

  Dat mensen de kant en klare bietjes kopen, daar snap ik geen biet van.
  Die zijn echt niet lekker.
  Bietjes met mais, warm, en zilveruitjes erdoor smaakt ook erg lekker!!
  Zilveruitjes doorsnijden, beetje voor het zuur.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 14:45:21

   Soms kan het blijkbaar gewoon niet ander. Ik haal ook de ongekookte bieten op de markt wat volgens mij heeft de supermarkt dat ook niet. En we hebben helaas geen echte groenteboer meer in het dorp. Soms ga ik naar Delft waar er nog wel een echte ouderwetse groenteboer is.

   Beantwoorden

 11. willyfotoblog
  aug 26, 2020 @ 10:59:21

  een voor mij totaal onbekende uitdrukking…Riet

  nu zit ik hier met een hoofd zo rood als een biet…

  Beantwoorden

 12. Happy Hulk
  aug 26, 2020 @ 10:40:03

  Had het er onlangs met Kakel nog over.
  Zij op ze Rotterdams, “un gekookte kroot”.
  Heerlijk gelachen erom.

  Beantwoorden

 13. saturnein
  aug 26, 2020 @ 09:18:45

  Ik ben er niet echt zot van, hoewel ik ze blijkbaar eens traag zou moeten roosteren in de oven. Maar hier vind je ze ook nauwelijks vers. En ik vind dat rood een erg mooie kleur, maar in de keuken is het vaak toch ellende.

  Beantwoorden

 14. John
  aug 26, 2020 @ 08:48:32

  Hier zeggen we dat ook al is het met een beetje dialect. Heerlijk bietjes. Goedkoop of niet, je proeft dat er niet aan af. Ik vind wel dat je ze weinig vers ziet helaas. Die potjes hoeven we hier niet namelijk. VErsgekookt is het lekkerst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 09:03:27

   Klopt, sinds de “groenteboer” , die ze zelf dagelijks kookte, uitgestorven is zijn ze nog nauwelijks vers gekookt te koop. soms wel vacuüm verpakt maar dat zijn voor mij veel te grote verpakkingen want na openen kun je ze niet lang meer bewaren.

   Beantwoorden

 15. Neeltje
  aug 26, 2020 @ 08:19:39

  Er zijn maar weinig gezegden met biet, toch vond ik een leuke.
  ‘Achteruutkieken biet veuruutgang!’ 😆

  Beantwoorden

 16. bvision
  aug 26, 2020 @ 08:11:12

  De uitdrukking word hier in het zuiden ook wel gebruikt. Ik heb ze overigens ook het liefste vers gemaakt, als bietensla.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 08:31:37

   Het maakt echt verschil hé als je ze zelf kookt.
   Het is al een groente met niet al teveel eigen smaak en die is bijna verdwenen bij het spul dat voorgekookt in de winkel ligt.

   Beantwoorden

 17. Naomi
  aug 26, 2020 @ 08:01:03

  Dat kookboek ziet er zo heerlijk gebruikt uit. En ja, de uitdrukking gebruiken we hier ook én bij ons thuis waren het ook kroten. Ik vind ze niet lekker én ik krijg er buikpijn van, dus dat zijn voor mij redenen genoeg om ze nooit (meer) te eten. Overigens at ik ze als kind wel, maar dan liefst met een klodder mayonaise, want nouja, dat smaakte beter dan de kroten zelf:).

  Beantwoorden

 18. Koen
  aug 26, 2020 @ 07:34:21

  Ook in Mozambique een populaire groente. Beterraba (rode biet). Waarschijnlijk ook omdat het goedkoop is. Zowel warm als koud te eten. Wij hebben ze ook in de tuin en regelmatig als (tweede) groente of salade op ons bordje.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 07:47:26

   Het grappige is dat ik ze uit mijn jeugd echt als een wintergroente in gedachte heb, en dus warm, maar in heel mijn huwelijk als zomergroente , koud als salade met een gebakken aardappeltje. Zelf kweken is natuurlijk nóg goedkoper;-)

   Beantwoorden

 19. Matroos Beek
  aug 26, 2020 @ 06:53:05

  Ik koop ze tegenwoordig voorgekookt en vacuüm verpakt. Het is me een te bloederig affaire. Rode bietjes vind ik een van de beste groente die er is. Door jouw logje heb ik besloten om vandaag rode biet te serveren. Heerlijk. Er is geen biet aan om ze klaar te maken als je ze voorgekookt koopt.

  Beantwoorden

 20. AnneMarie
  aug 26, 2020 @ 06:44:04

  Die uitdrukking gebruiken we hier ook wel maar onder de jongeren? Dat weet ik dan weer niet.
  Bietjes met veel uien. Heerlijk. Ik maak er altijd een komkommersalade bij dan vind ik het een echte smulmaaltijd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 07:53:02

   Jongelui gebruiken sowieso nog nauwelijks spreekwoorden en gezegden. Best jammer want het hoort zo bij onze taal.
   Een echte maaltijd voor een warme zomerdag zoals jij het beschrijft. En dan waarschijnlijk met gebakken aardappels erbij gok ik. .

   Beantwoorden

 21. Rebbeltje
  aug 25, 2020 @ 23:54:43

  Menstruele fantasie, nu hoef ik gelijk geen rode bieten meer 🙂
  We eten die wel eens als soort van carpaccio…met geitenkaas of feta
  Nu niet meer haha
  Slaap wel

  Beantwoorden

 22. Nicky
  aug 25, 2020 @ 23:54:28

  Ooit grote paniek op het kinderdagverblijf waar ik werkte omdat een van de kindertjes bloed in zijn urine had. Ik – als onbetaalde stagiaire- opperde om eerst te checken bij moeders of het kind in kwestie rode bietjes gegeten had. Maar naar mij werd niet geluisterd want stagiere en zo… Moeders werd gebeld om mee te delen dat kind niet in orde was en opgehaald moest worden. Moeders reageerde rustig: kind had – inderdaad – bietjes gegeten. Zucht. Ik lust ze niet trouwens 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 08:01:34

   Och hemel, wat een onbenul. Het is wel zo dat de één blijkbaar meer van die kleurstoffen uitscheidt dan de ander. Ik schrik inderdaad ook wel eens héél even voor ik me realiseer ,” o ja de bieten”, bij Henk had dat nauwelijks effect . Ik vraag me af of dat iets te maken heeft met de werking van de nieren, die zijn er toch om foute stoffen uit het bloed te filteren
   Wat dom dat men destijds zo reageerde, ik hoop dat ze er iets van geleerd hebben.
   Gelukkig heb je nu wel de leeftijd dat je zelf kunt bepalen of je ze moet eten;-)

   Beantwoorden

 23. omabaard
  aug 25, 2020 @ 23:47:20

  En ik maar wachten tot het recept tevoorschijn komt😦

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 26, 2020 @ 08:10:20

   Het is eigenlijk niet zo heel moeilijk…. in het boekje alles voor 1pers.
   dus… 250 gr, gestoomde bieten/ 0,5 dl water/halve theelepel zout/ /kleine ui/mespunt peper/ 1 theelepel suiker/ 1 eetlepel azijn/ een halve eetlepel margarine/ 1 theelepel aardappelmeel

   Bieten raspen of snijden en in een pan doen met alle ingrediënten (behalve de aard. meel) Aan de kook brengen, 10 minuten laten koken . aardappel meel aan maken met water en er door roeren en eet smakelijk!

   Beantwoorden

 24. gewoonanneke
  aug 25, 2020 @ 22:33:35

  Mijn lievelingseten maar wel met gebakken uien en een speklapje hoor….. jammie jammie…. zeker uit mijn eigen tuin.

  Beantwoorden

 25. Lot
  aug 25, 2020 @ 22:00:32

  Mag ik dan ook jouw recept? want de laatste keer dat ik ze maakte was het niet zo geslaagd en een recpt uit huishoudschoolboek moet wel lekker zijn.
  Ik maak nog wel eens een kerriesoep die ik op de hhs leerde in Amsterdam lag aan het Museumplein.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 25, 2020 @ 22:07:52

   Het is eigenlijk heel simpel , gekookte biet raspen, in een pannetje doen met klein beetje water , beetje azijn, klein beetje suiker zout( dat gebruik ik niet, en een klonje boter. 10 minuten laten koken en dan binden met wat aardappel meel .

   Beantwoorden

 26. Mrs. Brubeck
  aug 25, 2020 @ 21:52:13

  Menstruele fantasie?? Man, man, jij bent toch een kanjer.. 😂😂
  Ik kook NOOIT biertjes, gewoon uit onwetendheid.
  En in België zeggen we “het zal me worst wezen”, kijk, dat bak ik nou lekker wel!

  Beantwoorden

 27. Melody
  aug 25, 2020 @ 21:50:21

  wij eten ze wekelijks… .en deels vers van de tuin, lekkerrrrrrrrrrr

  Beantwoorden

 28. Renske
  aug 25, 2020 @ 21:48:53

  Mijn man is geen fan van bieten. Ik kook 1 biet in de mini slowcooker en dan maak ik er haringsalade met appel en munt van. En dit is dan helemaal voor mezelf. Erg lekker.

  Beantwoorden

 29. Karel
  aug 25, 2020 @ 21:23:46

  hahaha
  ik heb ik weet niet hoeveel tonnen suikerbieten gerooid
  en heel vroeger op de tuin ook wel rode bieten , ik lust ze nog steeds niet bbbrrr
  ongeacht hoe je ze noemt 😁

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 25, 2020 @ 21:39:19

   Dan hoef jij van mij je bordje niet leeg te eten;-) Suikerbieten ken ik eigenlijk alleen uit de verhalen van mijn vaders over de oorlog.

   Beantwoorden

   • Karel
    aug 25, 2020 @ 22:49:04

    ja toen werden die veel gegeten 😦
    jij lust geen haring ? mij kan je daar voor wakker maken 😋
    ja de vakanties lopen op hun end , wordt het ook in de natuur weer rustiger , heerlijk
    geen idee of alle Clematissen al zijn uit gebloeid , tegenwoordig weet je maar noit

    Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: