50 tinten Rietepietz

Nog even terug naar het logje “ashes to asches”. Precies, dat eindigde met een beetje ondeugende zin. “Pas als ik mee kan is het voor hem tijd om  uit de kast komen,  gaan we ongezien lekker vulgair in een duin pannetje liggen vrijen.” Met een wetende   glimlach van oor tot  las ik de reactie van Liesbeth:
“Die laatste zin  Rietepietz hoe verzin je het (op jouw leeftijd)”.
Die toevoeging tussen de haakjes bleef een beetje hangen  en zeuren of ik nou eindelijk eens dat taboe wilde doorbreken dat ouderen géén seksuele gevoelens meer zouden  kunnen hebben.
Verzinnen ..? Noem het dierbare oude én nieuwe  herinneringen!

Ze zit op de rand van zijn hoog/laagbed, hij is onrustig en ze streelt over zijn hoofd.  Ze wacht op de nachtzuster en praat geruststellend tegen hem.  Met een beetje hypnotiserend stemgeluid zegt ze : ”droom maar dat je  lekker in een duin pannetje ligt, de zon schijnt heerlijk en misschien kom ik straks wel dicht bij je liggen“ !
Haar stem lijkt hem langzaam  rustiger te maken, en ze denk terug aan hun  verkeringstijd, de tijd  dat ze om  elkaars lichaam te verkennen o.a. van  duinpannetjes  afhankelijk waren, eind jaren 50 had je geen huissleutel  en zeker geen eigen kamer. Ze vertelt hem hoe ze altijd van zijn lichaam genoten heeft dankzij alle geduld dat hij altijd met haar had, en hoe mooi ze het samen hadden.

Ze mijmert  dat het waarschijnlijk het geheim van hun goede huwelijk is. Maak maar eens langdurig ruzie als van twee lichamen iedere vezel naar de ander verlangt. ’t Was al moeilijk genoeg als  “het” niet kon bij serieuze ziektes waar ze mee te maken hadden, maar dan maakte  wederzijds begrip en tederheid dat troost bij elkaar gevonden werd, en niet elders. Alleen die rot dementie maakte “begrip” een eenzijdige opdracht.

Ze heeft haar satijnen kamerjas al aan, het gladde spul glijdt een beetje uit  elkaar waardoor één van haar borsten naar buiten piept  omdat ze er niets onder draagt. Juist op dát moment opent hij nog even zijn ogen en zijn hand tast naar de borst. Haar adem stokt….. ze wéét hoeveel pijn hij haar af en toe doet als hij haar handen af wil weren omdat ze hem moet  verschonen. Zijn handen hebben  nog zóveel  kracht en een borst is zó kwetsbaar. Maar hij  streelt teder haar borst,  ze laat hem begaan tot zijn ogen dichtvallen en zijn gezicht een tevreden glimlach heeft.

Ze geeft hem een kus en voelt zich een beetje opgewonden. Sinds de ontlasting incontinentie een doorlopende  vorm aannam trok hij zich steeds meer terug in zichzelf, raakte haar nog nauwelijks aan en, hoe vaak ze ook herhaalde “je zou het voor mij ook doen”, hij voelde zich waarschijnlijk ondanks de dementie toch erg  gegeneerd.
Ze begreep het wel, al zijn er mensen die er opgewonden van raken zij hebben geen van beiden iets met  Coprolagnie,!
Sommige  dementeren kunnen seksueel  heel ongeremd zijn, hij  trok  zich juist  terug  Zo’n intiem moment in de laatste week  van zijn leven is een cadeautje.

De andere morgen  lijkt hij wat helderder dan anders, heeft met de kinderen ook een contact moment. Wel krijgt hij meer problemen met  slijmvorming, Nadat ze zijn keel en mond zo goed mogelijk schoongemaakt heeft lijkt hij weer te slapen, ze blijft nog even op de rand van het bed zitten.
En dan gebeurt er wéér zo’n klein wondertje.
Langzaam  beweegt hij zijn hand over haar  arm naar boven tot die op haar schouder rust, ze slaat haar arm om zijn lichaam en zijn hand zakt langs haar arm naar beneden tot de rand van haar mouw.
Heel bewust zoeken zijn vingers de mouwopening en glijdt zijn hand in de mouw om haar huid te strelen,  Ze  legt  haar  arm vaster om zijn schouder en geniet van het moment, hij ook want ineens voelt  ze zijn lippen op de hare  in een hartstochtelijke kus die uren later nóg op haar  lippen brandt.
De jaren vallen weg  en de golven van verlangen zijn nog net  als toen in dat duinpannetje ……. óók  op deze leeftijd!
Ze kan er weken later nóg om in tranen schieten!

122 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: zo raak | van koninklijk tot knettergek
 2. Beaunino
  okt 07, 2020 @ 19:59:34

  Prachtig Riet. Wat ontroerend mooi. Wat een mooi cadeau. Jullie band was zo hecht , liefde blijft altijd bestaan.
  Daar komt zelfs de dood niet tussen.

  Beantwoorden

 3. cornma
  aug 25, 2020 @ 11:18:35

  Wat een geweldig en indrukwekkend log heb je hier geschreven, Riet. Het is zo mooi geformuleerd, zo intiem en zo integer tegelijk. Ik heb grote bewondering en diep respect voor je.
  Riet, ik raad je dringend aan om een boek te schrijven en ik verzeker je, dat het een bestseller zou worden. Je schrijft met hart en ziel en dat voelt elke lezer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 25, 2020 @ 14:27:37

   Zó lief. Dat boek gaat er niet komen natuurlijk. Ik tel m’n zegeningen , dat ik op deze manier dingen voor mezelf op een rijtje kan en mag zetten met een klankbord . Dat zou er bij een boek schrijven niet zijn. De meeste schrijvers die over dit onderwerp schrijven doen dat in hoofdzaak om de eigen zakken te vullen is mijn indruk. Alle reacties zijn zó veel waard voor me,

   Beantwoorden

 4. Corja
  aug 22, 2020 @ 14:09:35

  Prachtig! Heel bijzonder en ontroerend dat je dit met ‘ons’ deelt, Riet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2020 @ 16:42:01

   Eigenlijk weet ik zelf nog niet waarom ik dit wilde schrijven maar het spookte dagenlang in mijn hoofd en dan wil ik er toch iets mee. Misschien wel een beetje tegen de seksuele wegwerpmaatschappij gericht , het kán allemaal zo mooi zijn en Henk verdiende gewoon een compliment voor hoe hij met zijn lief omging zolang zijn hersenpan nog niet van slag was.

   Beantwoorden

   • Corja
    aug 22, 2020 @ 16:57:21

    Ja, ik kan me voorstellen dat het zo gaat. Je laatste berichten over Henk gingen voornamelijk over zijn ziekte. Over wat er allemaal niet meer ging. Maar daarvóór was hij gewoon een liefhebbende echtgenoot. Ik denk dat je hem recht doet om dat alsnog duidelijk te maken. Het was nog niet eens helemaal weg… Heel bijzonder. Het geeft aan hoe goed jullie band was. Ook dat jij hem tot op het laatst hebt verzorgd is daarvan een bewijs. (En daarvoor verdien jij een groot compliment!) Het is dus niet zo raar dat er regelmatig parelkettingen breken. Heel fijn en heel goed dat je dat ook toe laat. En ik mag je toch ook nog wel weer een keer sterkte wensen?! Bij deze!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 22, 2020 @ 17:08:29

     Ja natuurlijk mag dat, ik heb die sterkte ook nog echt nodig. Vooral nu ik de vroegere Henk weer op mijn netvlies heb. Mijn verstand heeft echt wel alles op een rijtje en is blij dat hij niet meer hoeft te lijden maar de échte Henk wordt natuurlijk reuze gemist al is dat gemis er al langer dan 20 juni. Maar het is fijn dat ik hier gewoon mijn logjes kan blijven schrijven waar alle stemmingen in door mogen klinken. Ik pak het leven zo goed en zo kwaad dat gaat weer op en hoewel dat niet altijd (al) leuk is voel ik me er niet schuldig over. Mijn eigen leven heeft een aantal jaren in oplopende mate stilgestaan, en het laatste jaar was écht moeilijk, maar het was het achteraf zeker waard, ik zou het wéér doen. als het over zou moeten.

     Beantwoorden

     • Corja
      aug 22, 2020 @ 17:16:10

      Wat goed is dat. Ja niet alleen Henk heeft moeten inleveren, jij ook. Het is knap dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, al zou dat heel begrijpelijk zijn. Ook al omdat je, neem ik aan, doodmoe bent van al die jaren zorg. Hoewel je dat met veel liefde gedaan hebt, het hakt er toch in. Neem in elk geval de tijd. En als je ergens van geniet, dan mag dat. Dat zou Henk je zeker ook gegund hebben. Je zit in een moeilijke tijd, maar ook hier kom je doorheen! Fijne zondag!

      Beantwoorden

      • rietepietz
       aug 22, 2020 @ 17:18:52

       Er gaat ook héél dank uit naar mijn lezers, die hebben de eenzaamheid buiten de deur gehouden en waren een fijn klankbord dat me in het gewone leven hield. En dat gebeurt dus nóg! Dankjewel jij natuurlijk ook een fijne zondag.

       Beantwoorden

 5. Leidse Glibber
  aug 22, 2020 @ 01:38:21

  Oh wat prachtig en hoe mooi geschreven door je.

  Beantwoorden

 6. meninggever
  aug 21, 2020 @ 09:21:01

  Prachtige beschrijving hoe een huwelijk in ‘voor en tegen’ moet zijn. Of een relatie, want tegenwoordig trouwt men wat minder snel. En dat er ook nog fysiek verlangen is lijkt me logisch, hoe akelig sommige kwalen daar stokjes voor kunnen steken. De mens is een optelsom van dingen. Vandaar dat we ons ook aangetrokken voelen door de een of ander. En als het dan klikt, doet het dat meestal ook op fysiek vlak. Overigens heb ik ook genoeg verhalen gehoord vanuit het tegenovergestelde. Bleef men bij elkaar omdat de geestelijke klik groter was dan de fysieke. Liefde zal dat best kunnen overwinnen denk ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 21, 2020 @ 10:19:31

   Liefde vindt altijd oplossingen als die groot genoeg is. En zolang beide partners de wil hebben er iets van te maken komt dat goed.
   Vooral ook “niet het onmogelijke willen” al zit ik dan nu nog in een fase dat ik soms nog “het onmogelijke wil”. Mijn verstand heeft het uiteraard allemaal keurig op een rijtje, het is goed zo, en ik ben zéker dankbaar voor al die mooie jaren, maar ja, had nou nog een jaar of extra met een gezonde Henk nou écht niet gekund!!!

   Beantwoorden

 7. Spontanity
  aug 19, 2020 @ 16:05:53

  Oh lieve Riet.
  Geen Loesje, maar Riet!!
  Wat een prachtig gebaar op het eind.
  Fijn voor jou, fijn voor hem/
  Hij was thuis!

  Beantwoorden

 8. Melody
  aug 19, 2020 @ 13:14:12

  …. dit is nou wat men bedoelt met “beminnen met hart en ziel”

  Beantwoorden

 9. Nicky
  aug 19, 2020 @ 10:08:57

  Wat mooi geschreven. En wat een prachtige herinneringen om te koesteren.

  Beantwoorden

 10. terrebel
  aug 18, 2020 @ 22:08:45

  Mooi Riet. En ja, natuurlijk kan intimiteit op elke leeftijd en op (vrijwel) elk moment ervaren worden.

  Beantwoorden

 11. Kakel
  aug 18, 2020 @ 21:16:08

  Lieve Riet,
  Je openhartigheid ontroert me. Ik ben zo blij dat je in dat laatste jaar waarin Henk opgesloten zat in zichzelf, toch momentjes waren dat hij ertussenuit piepte. Juist dat beetje intimiteit maakt het zo kostbaar.
  50 tinten, schrijf je, maar geen enkele ervan is grijs!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 21:43:00

   We hadden in ieder geval zeker géén grijs huwelijksleven. Ik zie ook nu weer op de foto dat hij zelfs op zijn sterfbed nog gespierde armen had, ( tussen jou en mij , en vrijwel tot het laatst een lekker strak kontje) Hij moet het vreselijk moeilijk met zichzelf gehad hebben, afschuwelijk als je niet kan zeggen wat je graag wil zeggen. Het waren dus inderdaad héél kostbare momenten.

   Beantwoorden

 12. Liesbethblogt
  aug 18, 2020 @ 14:32:08

  Och wat mooi Rietepietz! Ondanks zijn ziekte zat er toch ergens nog de liefde. Mooi erg mooi.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 14:49:15

   Je maakte wat los hé, ik ben je dankbaar voor dit handvat.
   Het speelde al langer door mijn hoofd dat ik er iets mee wilde maar niet zeker wist of het niet té ver ging. .
   Vind het fijn dat jong en oud het mooi vindt om mee geconfronteerd te worden. Jij bent meer van de leeftijd van mijn kleinkinderen die ik gelukkig ook wel dit “voor de kiezen durf te geven”. Het hoort domweg bij het leven al zal natuurlijk niét iedere opa nog van de linnenkast af springen, deed Henk ook niet meer, hij neemt nu genoegen met een plekje IN de linnenkast.

   Beantwoorden

 13. Michel
  aug 18, 2020 @ 12:41:14

  Prachtig beschreven. En intimiteit is idd van alle leeftijden 🙂

  Beantwoorden

 14. Nicole Orriëns
  aug 18, 2020 @ 10:35:18

  Wat mooi beschreven Riet… Ik ben er stil van.

  Beantwoorden

 15. Naomi
  aug 18, 2020 @ 10:21:04

  Prachtig en ontroerend, zowel je woorden als het beeld.

  Beantwoorden

 16. John
  aug 18, 2020 @ 08:34:32

  Liefde en zelfs seks zijn van alle leeftijden. Dus je mag ook gewoon ontdeugend zijn op elke leeftijd. En wat is er nu fijner dan lekker los gaan in een duinpannetje in de zomer 🙂

  Beantwoorden

 17. Neeltje
  aug 18, 2020 @ 08:21:32

  ‘Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn.’ Dit lied komt in mij op wanneer ik je blog lees. Het is inderdaad een taboe voor velen om te erkennen dat gevoelens als deze nooit verdwijnen. Ik heb de liefde mogen zien bij de mensen waar ik voor mocht zorgen en zag, soms per ongeluk, de momenten van intense verbondenheid met hun partners. Dan liepen de tranen over mijn wangen van ontroering en trok ik mij stil terug. Een andere keer gebeurde het tijdens het samen verzorgen. Dan voelde ik mij net iets teveel, maar gaf respectvol de ruimte aan dat wat was. Ik schreef er gedichten over. Liefde duurt eeuwig, in voor-en tegenspoed. Zelfs wanneer de ander er niet meer is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 08:49:09

   Mooi Neeltje, mensen als jij zijn in de zorg goud waard. Het lijkt me één van de treurige bijkomstigheden van een opname in een tehuis dat ook intimiteit meestal niet meer privé is. Zelfs al gaan mensen als jij er discreet mee om, dan nog zal het remmend werken en toch iets van de glans van het moment weg nemen door gene. Dat jij er niet meer werkt is een verlies voor de zorg al zijn er natuurlijk meer mensen die discreet en integer hun werk doen, en met liefde. Maar er gaat natuurlijk niets boven de eigen omgeving áls dat mogelijk is.
   Je laatste zin is zó waar.

   Beantwoorden

 18. saturnein
  aug 18, 2020 @ 05:00:56

  Zo mooi, zo warm. Zoals zo vaak in je teksten over Henk, een alomvattend gevoel van liefde dat je ook in woorden weet over te brengen. Heel mooie herinneringen om héél dicht bij je te dragen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 07:30:21

   Dat is zeker zo, Henk is zelf ook nog heel dicht bij me. Het is fijn dat ik steeds meer het gevoel krijg dat hij nog alles meegekregen heeft wat ik tegen hem gezegd heb toen hij me niet meer leek te begrijpen.

   Beantwoorden

   • saturnein
    aug 18, 2020 @ 07:38:32

    Dat gevoel moet je heel veel troost geven.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 18, 2020 @ 07:49:29

     Ja absoluut.

     Beantwoorden

     • saturnein
      aug 18, 2020 @ 07:55:39

      Ik heb even zitten zoeken op je blog of er ergens een manier was om je privé te contacteren, maar ik vind dat niet direct. Dan schrijf ik dit maar hier, is ook helemaal niet erg dat het door anderen gelezen wordt.
      Tijdens deze korte conversatie was ik aan het luisteren naar een playlist die ik maakte, met favoriete muziek van mijn zus. Ik deelde die ook (en hier staat volgens mij echt wel wat muziek tussen die jij ook graag hoort):
      https://www.zonderdank.be/saturnein/2019/12/01/for-you-sis/
      Heb je geen zin om ook zo eens iets te doen? Een lijstje maken met nummers die Henk heel graag hoorde, die voor altijd verbonden zijn met hem, en ook nummers die in jouw hoofd voor altijd verbonden blijven met jullie samen?
      Kan troostend werken om te doen, en kan ook troostend werken om er achteraf eens naar te gaan luisteren.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       aug 18, 2020 @ 08:36:17

       Je kunt altijd een @mailadres vinden in het beheer van de reacties , daar staan o.a. het IP en @ adres. Maar zo werkt het ook prima.
       Ik speel eigenlijk nooit muziek af op de laptop , het geluid is daar zo ontoereikend als het om fijne muziek gaat. Maar natuurlijk heb ik zijn favo muziek, die grotendeels de mijne overlapt , op CD en LP en speel dat regelmatig af. Maar ik ga luisteren wat er allemaal in deze lijst te horen is. Dankjewel voor het meedenken.

       Beantwoorden

       • saturnein
        aug 18, 2020 @ 09:15:35

        God ja, wat ben ik een kieken, ik had het daar moeten opzoeken. Ahum! Mijn nerd-gehalte is een eind gezakt 😉
        Heel graag gedaan. Ik heb gelezen dat muziek in jullie leven belangrijk was, en het kan zo helend zijn om naar muziek te luisteren.

        Beantwoorden

 19. Karel
  aug 17, 2020 @ 23:24:03

  een schitterend blog Riet
  alles al gezegd , maar zo jij het onder woorden brengt is geweldig

  nee dat plantje staat ver boven de 2000 M
  ik had een pracht dag in Artis , nu morgen zo’n dag op wandel

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 07:26:18

   Wat zijn de reacties ook mooi hé, ben er heel blij mee.
   Het wordt al beter wandelweer daar wil ik ook wel van profiteren.

   Beantwoorden

   • Karel
    aug 19, 2020 @ 14:32:10

    ja prachtige reacties , en terecht 🙂
    nu ik maakte een schitterende wandeling zo je wel zag
    ik wandelde daar al heel wat keren en het blijft mooi
    ik woon hier ook vlak bij de hei , maar dat echte glooiende is hier toch niet
    volgende week weer een jaarlijks terugkerende wandeling , van Dieren naar Velp over de heidevelden bij de Posbank

    nu dat huishoudelijke werk schoot er eerder bij in dan dat het op hol sloeg hihi
    groet , Karel

    Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  aug 17, 2020 @ 23:06:45

  Ja, dat is gewoon liefde.

  Beantwoorden

 21. Anita
  aug 17, 2020 @ 22:54:13

  Ik ben al zolang een lurker geniet altijd van je stukjes je weet het altijd zo beeldend te vertellen. Met dit stukje en foto van een zo bijzonder moment heb je me tot tranen toe geroerd.Wat moet het fijn zijn om tot het einde toe zo onvoorwaardelijk voor elkaar te kiezen ook al was de weg niet altijd makkelijk.Wat een heerlijk moment moet dat zijn geweest dat je toen het einde nabij was weer dat heerlijke gevoel van liefde voelde zo als het ooit eens was Daardoor werd de cirkel rond. Ik snap je gedachten over dat duinpannetje heel goed .Om in stijl te blijven zeg ik dit was echt een koninklijk stukje,dank daarvoor.
  Lieve groetjes Anita

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 18, 2020 @ 07:24:37

   Altijd bijzonder voor me dat er nog méér mensen zijn die me volgen dan de mensen die hier reageren. Ik heb ook niets tegen stille meelezers (lurkers heeft ondertussen een erg negatieve klank) maar vind het fijn om te horen dat ik met mijn verhalen mensen kan ontroeren.
   Het is inderdaad het laatste jaar zeker niet makkelijk geweest maar dit soort momenten vegen veel nare momenten uit.
   Dankjewel voor je mooie reactie.

   Beantwoorden

 22. Mrs. T.
  aug 17, 2020 @ 21:53:12

  Ach lieve Riet, wat prachtig! Dank je wel dat je dit met ons hebt gedeeld. ❤

  Beantwoorden

 23. Mies Huibers
  aug 17, 2020 @ 21:02:25

  Zo mooi en integer hoe je dit onder woorden weet te brengen.

  Beantwoorden

 24. Jeanne van Sjannesblog
  aug 17, 2020 @ 20:40:41

  Zo mooi!

  Beantwoorden

 25. omabaard
  aug 17, 2020 @ 20:26:57

  Liefde kan je voelen en blijft in de mens verweven. Met dit heerlijk besef kon je hem (en blijkbaar ook hij jou) verlaten. Dit tafereel oproepen moet enorm troostend voor je zijn.
  Je openheid ontroert me.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 21:03:22

   Het heeft me inderdaad geholpen hem te laten gaan en hem te helpen door steeds weer te kunnen zeggen dat het goed was als hij ging.
   Het troost me inderdaad en natuurlijk heb ik even geaarzeld of ik het zonder een wachtwoord kon delen. Er zijn ook mensen die misschien plaatsvervangende gene voelen. Maar die zijn natuurlijk vrij om niet door te lezen en geen , of een negatieve reactie te zetten. Maar ik weet dat de meeste van mijn lezers er geen probleem mee hebben. En dochterlief had geen gene als ik zou publiceren, ze vond het mooi en lief . Zij dacht ook aan een foto maken want ze was bij dat éne moment, ik ben heel blij met die foto waar meer op staat dan hier zichtbaar is.

   Beantwoorden

 26. gewoonanneke
  aug 17, 2020 @ 20:24:33

  Wat een mooi verhaal en wat een mooie herinneringen nog om te bewaren en te koesteren. Een soort afscheidscadeau. En inderdaad waarom zouden oudere mensen geen sexuele gevoelens meer mogen of kunnen hebben. Volgens mij (althans dat hoop ik dan maar haha) gaat dat nooit over. Ben trouwens ook nog uit de tijd dat we elkaar moesten ontdekken buiten want thuis was geen sprake van. Had ook wel wat hoor. Bij het jeugdwerk maakte ik ook wel eens een opmerking als de jongelui zal ik maar zeggen het over dat soort dingen hadden. Daar zat mijn kind ook bij die was voorzitter. Een van die jongens van een jaar of 30 zeg maar man dus, zei dan altijd dat je daar over praat waar je kind bij is. Dat zouden mijn ouders nooit doen. Tja wij hebben nooit zo moeilijk gedaan al ga je natuurlijk niet alle ins en outs vertellen maar ze doen op die leeftijd net alsof het dan over is. Nee dus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 20:56:01

   Dat is ook wel een beetje mijn opinie , dat het een functie had. Hoewel niet álle jongeren zo zijn is seks toch vaak een beetje verworden tot “het hoort bij een kus”. Je leert dan elkaar niet kennen en hebt dus vaak al aardig wat verschillende lovers gehad eer je de ware tegen komt. En waarschijnlijk ook niet de kans gehad om samen te ontdekken wat voor de partner prettig is . Over mij gaan we het dan maar niet hebben, met Henk als énige seksuele partner . Wij zijn ook altijd open geweest met de kinderen, en nu zelfs ook met de kleinkinderen al betekent dat inderdaad niét dat ze er naast moeten komen zitten 😉 Maar het is zo leuk vertrouwelijk als je niet hoeft te doen alsof je niet meer weet wat het is.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    aug 18, 2020 @ 11:54:15

    Mijn ervaring ook hoor. Vaak als er wat gebeurt wat ziet. Zoals als er ergens een baby geboren wordt. Gewoon normaal vertellen. Niet echt er voor gaan zitten. Darm gaat het prima. Ik vond het ook wel een ding na 35 een partner en ook mijn eerste echte sexuele partner weer met een man in bed te stappen. Heel spannend maar ook leuk.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     aug 18, 2020 @ 12:31:31

     Maar als ze aan sex toe zijn moeten ze het toch verder allemaal zelf uitvinden en dat steeds maar vluchtig en met andere partners gebeurt , als een soort toetje bij een zoen, heeft het toch een heel andere lading dan wanneer je een relatie op wilt bouwen. Ik denk dat ik het maar die éne partner op dat gebied laat!

     Beantwoorden

     • gewoonanneke
      aug 18, 2020 @ 15:09:36

      Ja inderdaad gaat wel makkelijker tegenwoordig. Hoewel vroeger waren er ook veel moetjes. Heb dus na mijn huwelijk toch nog wat ervaring opgedaan meer dan daarvoor. 😂😂 toen zei mijn zoon mam kijk je uit. Haha. Dat heb ik gedaan. Nergens spijt van.

      Beantwoorden

 27. Lot
  aug 17, 2020 @ 20:06:55

  Zo mooi, voor alweer de 3x keer heb je me iets gegeven om te onthouden voor als . . .
  En ja juist als je ouder wordt is de intimiteit nog belangrijker

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 20:14:00

   Dit soort logjes schrijf ik min of meer om dingen van me af te schrijven, maar het is natuurlijk práchtig als er ook anderen iets aan hebben. Dat maakt zo’n blogje nog waardevoller. En dat doen eigenlijk alle reacties óók!

   Beantwoorden

 28. Paul
  aug 17, 2020 @ 19:52:49

  Geweldig Riet, zo’n herinnering om te koesteren. ❤️

  Beantwoorden

 29. waarloopjijwarmvoor
  aug 17, 2020 @ 19:42:38

  Hou dat gevoel zo lang mogelijk vast Riet. Wat gek toch dat er (jonge) mensen zijn die nog steeds denken dat je als wat oudere geen sexuele gevoelens meer hebt. Gelukkig weten mijn lief en ik beter.

  Beantwoorden

 30. bvision
  aug 17, 2020 @ 19:14:31

  Hier heb ik niets aan toe te voegen, zo mooi…

  Beantwoorden

 31. Koen
  aug 17, 2020 @ 17:59:11

  Hoezo 50 tinten? Ik zie enkel GOUD en GOUD en nog eens GOUD. Dankjewel voor je ontroerende openhartigheid.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 18:07:11

   Oh Koen wat zeg je dat mooi, en jij wéét zo wat het betekent. Jouw Ine overleed al toen jullie nog niét “bejaard” waren en had haar hoofd nog bij elkaar. Ik hoop , en weet eigenlijk wel zeker, dat jullie nog goede gesprekken gehad zullen hebben.

   Beantwoorden

 32. Ferrara
  aug 17, 2020 @ 17:25:42

  Wat een ontroerend en oprecht schrijven. Ik schiet vol bij de foto. Wat fijn voor je dat Henk je weer zo dicht naderde in zijn laatste momenten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 17:53:39

   Ik was er zó blij mee, het was allemaal zó weinig dat laatste jaar. Heb de foto bewust geknipt , dat is al ontroerend genoeg als je je realiseert dat het om een stervende gaat. Ben zo blij dat Inge de tegenwoordigheid van geest had er een foto van te maken.

   Beantwoorden

 33. willyfotoblog
  aug 17, 2020 @ 17:16:07

  heel ontroerend geschreven en dat raakt me Riet

  prettige dag

  Beantwoorden

 34. Suskeblogt
  aug 17, 2020 @ 16:48:31

  Seksualiteit in het algemeen ligt nog steeds in een taboesfeer. De verlossing die men in de jaren 70 dacht gebracht te hebben is volledig uitgedoofd. Het kan altijd als volwassen en oudere partners er voor openstaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 16:59:49

   Je hebt gelijk, het lijkt alsof de huidige jeugd er álles van weet, maar helaas missen veel jongelui de juiste basis. Ze gaan voor ” een kus mét” en dénken dan alles van de liefde te weten.

   Beantwoorden

 35. Regenboogvlinder
  aug 17, 2020 @ 16:29:19

  Prachtig! Een aantal van die wondertjes maken vast ook veel goed. Zo ontroerend en ja, dit raakt iedereen! ❤️

  Beantwoorden

 36. Happy Hulk
  aug 17, 2020 @ 16:22:07

  Dit is je allermooiste blog.

  Beantwoorden

 37. AnneMarie
  aug 17, 2020 @ 16:18:31

  Zelfs met dementie kan er dus nog sprake zijn van een seksuele relatie. Heel mooi beschreven Riet. Het is i.d.d een taboe sex op oudere leeftijd maar het bestaat wel degelijk nog en zelfs tot zeer hoge leeftijd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 16:27:43

   Het kán zeker , maar soms is de dementie juist een struikelblok op dat gebied. Voor de (meestal oververmoeide ) partner is dat minder een probleem dat het verlies van intimiteit en tederheid dat daar ook aan vast zit. Maar deze kleine gebaren maakten zóveel goed.

   Beantwoorden

 38. schrijfselsvanmij
  aug 17, 2020 @ 16:15:30

  Ontroerend mooi! Ik hoop dat ik over -tig jaar ook nog mooie momenten samen met mijn man heb

  Beantwoorden

 39. vlasje
  aug 17, 2020 @ 16:06:48

  Prachtig blog! Jij en Henk hadden tot het laatst iets heel speciaals. En seks blijft, het is gewoon iets van het leven. Erotiek hoort bij de mens

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2020 @ 16:16:17

   Onder invloed van de dementie leken de gevoelens bij hem ondergesneeuwd te zijn, maar ze smeulden dus onderhuids nog gewoon een beetje door en kwamen nog even aan de oppervlakte toen ik het het hardst nodig had.

   Beantwoorden

 40. djaktief
  aug 17, 2020 @ 15:48:44

  Handen zeggen wanneer woorden niet meer kunnen ❤️

  Beantwoorden

 41. Rebbeltje
  aug 17, 2020 @ 15:39:14

  Met die herinnering snap ik de duinpannen…en dat je er samen weer naartoe gaat.
  Zo mooi jullie samen 🙂

  Beantwoorden

 42. Matroos Beek
  aug 17, 2020 @ 15:29:13

  Ontzettend mooi en zo ontroerend. De liefde bleef tot op het laatst en nog steeds 💞

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: