met en zonder golven

Was de zee aan het begin van week nog zó woelig dat ik bijna omsloeg, vanmorgen liet ik me om half 8 door een mooie gladde zee omarmen…. zó heerlijk!
Kon  vorige week  5 stappen naar voren wel bijna een halve meter verschil maken, nu kon ik tientallen meters lopen om van knie- naar heuphoogte  in het water te komen, en zónder hoge golven.

Ik ben niet de enige in het water, en allemaal “eenlingen”die echt alleen om even te zwemmen komen. Ik geniet en laat me op m’n rug dobberen terwijl ik in de gaten houd dat ik niet te ver afdrijf van m’n “bundeltje handdoek” op het het strand, er is immers geen Henk die een oogje in het zeil houdt  zoals vroeger.

Als ik later overeind kom heb ik oogcontact met een dame die óók net overeind komt , “wat een cadeautje is dit hé! ” zegt de dame,  als ik dat van harte wil beamen   barst ik tot m’n schrik in snikken uit…. overspoeld door een heel onverwachte golf van verdriet  excuseer ik me bij de dame en leg summier  het hoe en waarom uit.
Ze begrijpt het gelukkig en denkt dat ik m’n verdriet domweg te weinig laat zien aan de mensen die er óók verdriet om hebben, omdat die genoeg aan hun eigen verdriet hebben. Misschien heeft ze wel gelijk, we praten nog even en gaan dan ieder onze eigen weg……

Voor mij betekent dat via een uurtje drukkerij doorrijden naar het tuincentrum in Zoetermeer voor kattenbakvulling én een overheerlijk ontbijtje “voor weinig”, precies in het tuincafe bij Inge.
De lunch kan weer overgeslagen worden dat is wel duidelijk.
De weg naar de kassa is uiteraard lang…. om ons te verleiden méér te kopen dan de bedoeling was.
Er loopt een héél slecht lopende dame, ze loopt krom, met een stok en heeft een  zak “spul” (geen idee wat het was) laten vallen. Die raap ik natuurlijk op voor haar, ze scharrelt verder maar het gaat érg moeizaam.
Ze blijkt ook op weg naar de kassa en ik bied aan de zak ik mijn kar te zetten.
Het zweet staat op haar voorhoofd onder de slecht passende synthetische  pruik.

Ik pas mijn tempo aan en vraag of ze op de kar wil leunen, dat wil ze wel. Maar de  kassa is duidelijk geen haalbare kaart voor haar.
We passeren net de tuinmeubelen en ik trek een hoge stoel onder een tafel vandaan en laat haar daarop plaats nemen, vraag haar dáár te blijven zitten tot ik terugkom, ga snel mijn spullen afrekenen en in de wagen zetten.
Daarna pak ik bij de ingang van het tuincentrum een rolstoel en ga weer naar binnen waar de dame inderdaad nog  zit te wachten. Ik zet haar in de rolstoel, rol naar de kassa en daarna naar haar auto.

Wát een treurigheid  om zó alleen op pad te moeten, daar heb ik het even moeilijk mee en ja hoor, zodra ik in de auto zit is daar wéér zo’n golf maar dan eigenlijk meer van  dankbaarheid dat Henk nooit in zo’n situatie kwam.

94 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Neighborhood Cat
  aug 24, 2020 @ 23:23:16

  I admire your attitude of helping that woman. Congratulations.

  Beantwoorden

 2. Leonoras life
  aug 16, 2020 @ 16:33:02

  Goed dat jouw tranen dan toch komen. Het mag.. het geeft weer ruimte.. en ook weer dankbaarheid zoals je ziet met het helpen van deze oude mevrouw.. jij hebt zo goed voor jouw Henk gezorgd 😘

  Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  aug 10, 2020 @ 21:00:03

  Kijk je wel goed uit in die zee, ik hoor allemaal van die vervelende berichten. Vaak kom je onverwacht iemand tegen waar je even je verhaal dan aan kwijt kan. Dat zijn mooie momenten die ieder mens op zijn tijd nodig heeft.

  Beantwoorden

 4. Kakel
  aug 10, 2020 @ 12:28:29

  Twee heel bijzondere ontmoetingen.
  Iedereen draag op zijn manier water naar de zee (-:
  Wat lief dat je die vrouw hielp! Dat heb je koninklijk opgelost.
  Verdriet vliegt je ineens aan. Zonder waarschuwing. Het is nog maar zó kort geleden…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 10, 2020 @ 12:35:49

   mensen die deze vrouw niét zouden helpen zijn geen knip voor de neus waard natuurlijk.
   Verdriet heeft natuurlijk vele kantjes. Nu de “oude Henk” weer meer voor gaat leven (aanvankelijk leefde slechts de zieke en veeleisende Henk nog voor me) ga ik ook de liefde van m’n leven missen zoals hij ooit wás.

   Beantwoorden

 5. cornma
  aug 10, 2020 @ 11:19:33

  Rouw laat zich niet sturen. Was dat wel het geval, dan kun je de golven van verdriet plannen. Helaas, zo werkt het niet dus. Laat je gewoon af en toe overvallen door zo’n golf, Tranen kunnen helend werken.

  Beantwoorden

 6. Beaunino
  aug 09, 2020 @ 15:36:04

  Maar goed dat jij daar was!

  Rouw is net als de zee. Verdriet kan je als grote golven overspoelen, maar ze kunnen je ook dragen en zachtjes wiegen en zachtjes tegen je fluisteren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 09, 2020 @ 18:04:59

   Waarschijnlijk had anders wel iemand anders haar opgevangen.
   Klopt helemaal, ik had het van de week
   allebei. Eeert het een en toen het ander , kwam best hard aan. Maar ik krabbel weer overeind.

   Beantwoorden

 7. VoorHetBlogGezet
  aug 09, 2020 @ 14:50:13

  Verdriet kan zomaar ineens de kop opsteken Riet. Soms moet het er gewoon uit. Heerlijk even ertussenuit en ook nog een goede daad gedaan.💪🙋

  Beantwoorden

 8. Leidse Glibber
  aug 09, 2020 @ 11:33:51

  Die golven van verdriet zal je nog regelmatig krijgen en op de gekste en onduidelijkste momenten. Ik reed een keer door Leiderdorp en zonder enige aanleiding begon ik te janken. Het fijne is wel dat je na jezelf vermand te hebben gewoon weer lachend verder kan rijde. Maar je staat er toch zo nu en dan van te kijken waar en wanneer zonder duidelijk aanknopingspunt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 09, 2020 @ 12:17:32

   Zucht…. het zal er wel bij horen natuurlijk, maar dit is echt een weekend met héél veel nattigheid. , nou ja met die warmte nooit weg die nattigheid. Je hebt gelijk het lucht wél op. Hoef van mezelf dit weekend even niet flink te zijn.

   Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  aug 08, 2020 @ 19:53:39

  Wat een bijzondere ontmoeting(en). En hoe lief dat je dat mensje hielp.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 20:44:36

   Dat vond ik eigenlijk ook wel ja, de eerste dame was een lie ve vrouw, de tweede was , waarschijnlijk onder druk van de omstandigheden wat stuurs, en dat snap ik wel. Pas toen ze in haar auto zat glimlachte ze spontaan en dankte me heel hartelijk.

   Beantwoorden

 10. minoesjka2
  aug 08, 2020 @ 16:15:26

  Wat een mooie ontmoetingen. En ja tranen hoorde daar bij. En die dame in het tuincentrum? Ze deed het maar wel, naar het tuincentrum gaan met haar auto! Of het verstandig was is vraag twee …………

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 16:21:07

   Er zijn gelukkig heel veel mensen die oog hebben voor anderen , of het nou om hulp of verdriet gaat.
   Ik vermoed dat de oude dame de warmte wat onderschat heeft en ze zei al dat ze het tuincentrum niet kende en dus niet wist dat je zó ver moet lopen om bij de kassa te komen.

   Beantwoorden

 11. meninggever
  aug 08, 2020 @ 12:28:37

  Mooi om de barstjes te zien onder het vlak van de pantserhuid die je toch hebt ontwikkeld in de afgelopen jaren. En ook te weten dat verdriet mag. Moet zelfs….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 13:46:36

   De zee heeft maling aan pantsers en slaat er nét zo makkelijk een barst in. Natuurlijk is dat verdriet er ook áchter dat pantser. Maar behalve de zee lukt dat ook menig blogger in de reacties om er doorheen te breken.

   Beantwoorden

 12. Nicky
  aug 08, 2020 @ 12:28:06

  Je verdriet is ook net de zee. Het komt in golven. En soms is het pootje baden en soms word je ineens overspoeld. Hoort erbij. Lekker laten gaan.
  Lief van je om die vrouw te helpen. Inderdaad wel treurig als je zo op pad moet.

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  aug 08, 2020 @ 11:39:12

  Je tranen de vrije loop laten is ook flink …
  Dat beeld van de dame zwetend onder haar synthetische pruik, komt binnen. Gelukkig vond ze jou op haar moeizame pad.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 11:49:02

   Ik kon het met geen mogelijkheid stoppen op dat moment, misschien wel de ultieme ontspanning van de zee die de zelfbeheersing weg liet spoelen. Die is ook nog niet echt terug, er komen nog steeds zómaar kleine golfjes, het zal wel een nieuwe fase in het proces zijn.
   Ach het was zó’n treurig hoopje mens dat ik niet aan haar lot kon overlaten.

   Beantwoorden

 14. Naomi
  aug 08, 2020 @ 09:27:31

  Wat ben je toch een lief mens, om die vrouw in het tuincentrum zo te helpen! En die golf van tranen die er af en toe ineens is, lijkt me heel normaal.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 09:42:18

   Ik hoop toch echt dat het merendeel van de Nederlanders óók zo zou reageren, daar hoef je niet eens heel lief voor te zijn, gewoon een beetje medemenselijkheid zouden we toch allemaal wel moeten hebben.

   Beantwoorden

 15. Lot
  aug 08, 2020 @ 09:18:35

  Ben je vanmorgen weer in de golven geweest?
  Ik heb 10 jaar gewerkt in het gebouw naast de vuurtoren en als het even kon gingen we als lunchbeweging de zee in. Unieke locatie met ook veel surfers bij de juiste wind

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 09:26:24

   Nee vandaag niet, ik laat het weekend voor de werkende mensen dus ga maandag pas weer. Wel jammer, zou wel graag willen.
   Grappig dat je de locatie zo goed kent, ik heb de laatste jaren wél veel met Henk in de rolstoel over de boulevard gewandeld. Ons werkterrein lag aanvankelijk in de Keizerstraat en later tot nu in de Korboot straat net achter de boulevard dus ook voor ons was lunchtijd vaak even eruit.
   Omdat ik op oproepbasis nog steeds af en toe werk is de drukkerij altijd een aardige combi én uitvalshaven met toilet .
   Hoewel we voor een echte stranddag liever naar het strand achter de duinen gingen .

   Beantwoorden

 16. Petr@
  aug 08, 2020 @ 09:06:42

  Gek he dat het verdriet je zomaar ineens kan overvallen, maar ook wel goed dat het gebeurt, het moet er uit.
  Lief Riet dat je voor die dame hebt gezorgd. De weg naar de kassa in zo’n tuincentrum is meestal eindeloos, je moet een route volgen zodat je verleid wordt om meer meer meer te kopen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 09:17:54

   Ja raar maar misschien toch verklaarbaar. De volkomen ontspanning van het in de zee dobberen moet me even “ontwapend” hebben waar ik normaal best alert ben op “zelfbeheersing”! Dat lijkt me een redelijke verklaring en verklaart ook het ontspannen gevoel erna.

   Beantwoorden

 17. John
  aug 08, 2020 @ 08:55:52

  De vader van de tegenpartij heeft er nu nog moeite mee dat zijn vrouw overleden is en dat is nu anderhalf jaar geleden. Dat is ook een van de redenen dat de tegenpartij er even heen gaat. Verdriet moet je zeker niet wegstoppen maar laten zien en er wat mee doen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2020 @ 09:13:34

   Een partner verliezen is natuurlijk heel ingrijpend waar iedereen op z’n eigen manier mee omgaat maar voor iedereen betekend het dat je hele leven verandert.
   Ook verdriet verwerken doet iedereen anders, voor mij is verdriet delen toch best moeilijk juist omdat ook anderen verdriet hebben . Maar natuurlijk is het nu nog veel te vroeg om alles al verwerkt te kunnen hebben. Waar er eerst een soort berusting was dat zowel hij als ik niet meer verder hoefden te lijden is er nu ineens het verlangen naar de man die hij was oen hij nog “goed” was .

   Beantwoorden

 18. Neeltje
  aug 08, 2020 @ 07:50:47

  Mooi mens! ❤

  Beantwoorden

 19. AnneMarie
  aug 07, 2020 @ 23:45:13

  Ik ben sprakeloos en bewonder je enorm. Plots je eigen verdriet om daarna onverwachts weer helemaal in de zorgmodus te schieten. Dikke knuffel.

  Beantwoorden

 20. omabaard
  aug 07, 2020 @ 19:22:55

  Wat ben jij ongelooflijk lief en bezorgd. Laat het en de vloed maar rollen, het hoort bij het ritme van het leven.

  Beantwoorden

 21. Suskeblogt
  aug 07, 2020 @ 19:12:07

  Heel mooi wat je voor die dame gedaan hebt.

  Beantwoorden

 22. willyfotoblog
  aug 07, 2020 @ 18:49:05

  je hebt het zorgen voor een andere niet verleerd Riet..

  en met verdriet tonen is helemaal niets mis

  groeten

  Beantwoorden

 23. bvision
  aug 07, 2020 @ 16:35:45

  Ik geef je gelijk, je laat iemand toch zo niet verder gaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2020 @ 16:51:23

   Nee hélemaal mijn idee, ze stond steeds na minder stappen weer hijgend stil, het was niet druk dus ik neem aan dat er ook wel iemand anders ingegrepen zou hebben als ik het niet had gedaan.

   Beantwoorden

 24. djaktief
  aug 07, 2020 @ 16:24:50

  De sympathie golft naar je toe, van de zee, die dames die je ontmoette en ook van mij ❤️

  Beantwoorden

 25. Karel
  aug 07, 2020 @ 16:07:41

  je bent een kanjer Riet
  zo zorgzaam voor een ander
  en door dat dobberen in zee ook voor jezelf
  en die traantjes die de zeespiegel doen stijgen
  zijn onzichtbaar in alle spiegels

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2020 @ 16:42:13

   Zo ben ik opgevoed en ik weet niet beter. Maar inderdaad , ik zorg ook zo goed mogelijk voor mezelf want ik wil anderen niet tot last worden.

   Beantwoorden

   • Karel
    aug 08, 2020 @ 12:26:34

    ja zo is mijn opvoeding ook geweest , en ook altijd bij me gebleven
    dus jij bent de leeuw in huis 😁
    het viel j.l donderdag nog best mee met de warmte hoor , dat zal zelfs Melody met haar enorme kop met haren beamen
    maar nu dit weekend is deze jongen ook binnen in z’n huisje

    Beantwoorden

 26. Liesbethblogt
  aug 07, 2020 @ 15:47:16

  Och zo’n mensje wat alleen moet wat een triestigheid. Verwerking is belangrijk Rietepietz, maar je houdt jezelf iig bezig heel goed.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2020 @ 15:52:09

   Misschien was het gewoon een “eigenwijs oudje” (net als ik) maar daar ga ik niet vanuit. Ze was onbekend in dat tuincentrum zei ze , en had geen idee dat ze er zó ver moest lopen.
   Ja hoor, ik blijf niet alleen maar thuis zitten kniezen, daar heeft niemand iets aan , ik al helemaal niet. Het weekend laat ik voor de werkenden maar maandag ga ik wéér lekker vroeg naar zee.

   Beantwoorden

 27. Regenboogvlinder
  aug 07, 2020 @ 15:41:19

  Daar komt de zorgende Riet weer om de hoek. Je kunt het niet laten hè. Lief van je en logisch hoor. En die tranen.. lekker laten komen hoor. Inslikken doet je geen goed. Heerlijk dat je af en toe de zee induikt nu. Ook helemaal niet gek als je mensen vertelt waarom je opeens moet huilen. Lijkt me een lieve vrouw die dit gewoon snapt. Ik heb bewondering voor je. Maar dat wist je al hè.. 🤗

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2020 @ 15:45:59

   Ik hoop dat niémand het kan laten als ze zien dat iemand hulp nodig heeft. Denk dat de vrouw zich verkeken had op de warmte en ze bleek niet bekend met het tuincentrum dus wist niet dat je een flinke tippel moet maken om er weer uit te komen.
   Nee gaan huilen als iemand zo iets normaals zegt ” is gek” natuurlijk dan is een beetje uitleg wel nodig. Maar ze was aardig en vond het jammer dat ze niet even haar arm om me heen mocht slaan door het virus.

   Beantwoorden

 28. Melody
  aug 07, 2020 @ 15:24:26

  Huilen is gezond!
  Je was bent én blijft een topper!
  😍

  Beantwoorden

 29. Matroos Beek
  aug 07, 2020 @ 15:17:59

  Ach Riet… natuurlijk is er nog veel verdriet, maar dan ook weer zorgzaamheid voor een ander. Daarin herken ik mijn moeder. Ze heeft het verdriet om het verlies van mijn vader vaak verborgen en alleen gedragen, ondertussen zorgde ze zo vaak voor buurvrouwen of vriendinnen die eenzaam of in nood waren. Een vrouw met een hart van goud. En dat herken ik ook helemaal bij jou.

  Beantwoorden

 30. saturnein
  aug 07, 2020 @ 14:25:38

  Wat heb jij toch een gouden hart!

  Beantwoorden

 31. Rebbeltje
  aug 07, 2020 @ 14:21:53

  Je zorgt alweer 🙂
  Lief hoor…en ja die waterlanders lekker laten stromen als ze komen
  Dat heb je niet in de hand hoe en wanneer dat is…
  Groetjes en fijn weekend

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: