open brief

Twee onderzoekers aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden,schreven een  open brief ter verdediging van het vrije debat,  de strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de zogeheten cancel culture

De open brief is sinds donderdag 16 juli meer dan 12.000 keer ondertekend.

Omdat ik deze open brief nauwelijks kon vinden, laat staan dat er aandacht voor is,  plaats ik de brief hier. Dat tegenwicht is héél hard nodig door de volkomen ontspoorde racisme discussie, eh…wat voor discussie moet doorgaan nu  relativerende/ nuancerende geluiden tot een “cansel culture”  blijken te leiden.
De open brief is niét door mij geschreven, ik zou minder mild geweest zijn want dát er groeperingen  zijn die iedere nuance uit het oog verliezen staat voor mij wel vast  en dat baart me zorgen.

Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten laaide de discussie omtrent (institutioneel) racisme op. Hoewel iedere vorm van racisme moet worden afgewezen en de bestrijding hiervan belangrijk is, zitten er zorgelijke kanten aan de richting waarin deze discussie zich ontwikkelt.

Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Deze groepen willen anderen die niet “de juiste mening” voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen.

De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste waarden van onze democratische en open samenleving. Het is een grondrecht waar we pal voor moeten staan en dat we ons niet moeten laten afnemen door een kleine groep intoleranten.

In een open en democratische samenleving heeft iedereen immers recht op vrijheid van meningsuiting en dient het debat over ieder onderwerp te kunnen worden gevoerd. Daar hoort ook – en misschien wel juist – bij dat er meningen geuit moeten kunnen worden waar u het ten diepste niet mee eens bent of die ingaan tegen het huidige maatschappelijk discours.

Wij roepen eenieder op om pal te staan voor het vrije debat.

Was getekend……….

Dát ik het hier 100% mee eens ben mag duidelijk zijn, kijk maar wat er staat boven het veld waar je de reactie kunt schrijven. Nooit op gelet?  komt tie dan, er staat ;
“Rietepietz is gék op reacties, dus …..ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!”

 

65 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. D
  jul 30, 2020 @ 18:42:44

  👍

  Beantwoorden

 2. hanscke
  jul 27, 2020 @ 20:03:27

  Ik vind ook dat een mening iets moet zijn waarover nagedacht is, maar ook al heb ik iets goed doordacht, ik durf lang niet altijd meer voor mijn mening uit te komen, omdat dit nog wel eens wil afwijken. Maar de lust ontbreekt mij vaak om eerlijk te zijn, bang om weer in een zoveelste discussie te belanden die vaak erg veroordelend naar mij toe uitpakt. Vrijheid van meningsuiting? nou neu…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2020 @ 20:17:31

   Nee die vrijheid is al erg moeilijk in Nederland. En die vrijheid wordt helaas vaak beknot door mensen die ons hun eigen mening op willen dringen. Ik blijf toch schrijven wat ik vind dat geschreven moet worden, ook al is misschien niet iedereen het met me eens. Maar ik pas voor wellis/nietes situaties. Ik hof niet iedereen van mijn mening te overtuigen, ik wil alleen mijn mening uiten in de hoop mensen aan het denken te zetten als dat belangrijk is.

   Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  jul 26, 2020 @ 02:20:12

  Ik ben tegen elke vorm van rascisme, maar hoe de discussie nu gevoerd wordt slaat inderdaad nergens meer op.

  Beantwoorden

 4. meninggever
  jul 25, 2020 @ 13:07:32

  De Vrijheid van meningsuiting kwam al sterk onder druk na de laffe moord op Fortuyn, maar het werd nog erger toen extreme moslim Mohammed B Theo van Gogh vermoordde. Want de toon van diens kritiek beviel niet. Niet bij links en niet bij immigrant. Het gevaar dat we nu weer het zelfde mee gaan maken ligt op de loer. De ondertekenaars van deze petitie die je hier zo publiceert zijn heftig aangevallen door linkse types en zij die de LTB ondersteunen omdat zij vinden dat racisme belangrijker is dan het recht op een vrije (dus andere) mening. Ik heb die mening. Sinds 1975. En zeker sinds de moord op Van Gogh. Ik vind dat iedereen mag zeggen en roepen wat hij wil, maar bedenk wel dat er altijd anderen zijn die er anders over denken. Wil je dat niet…? Sta je toch voor een vorm van dictatuur. En het lijkt er op dat juist bij de LTB, links en milieugroepen die behoefte sterker is dan bij de meerderheid van normaal en realistisch denkenden….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 25, 2020 @ 13:21:30

   Klopt, dat stond bij het stuk dat ik hier over las, er werden mensen op non actief gezet, mensen ontslagen enz. De brief werd ook enige tijd van het internet gehaald en is niet niet zo makkelijk te vinden als alle tegengeluiden. . Allemaal redenen waarom ik hem wél wilde plaatsen al zal dat eigenlijk alleen maar mensen bereiken die wél over gezond verstand beschikken en dus helaas weinig zal doen voor begrip bij anders denkende. Maar ik wil niet bij de zwijgende meerderheid horen.

   Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns
  jul 24, 2020 @ 08:58:36

  Wat een goede brief. De tolerantie lijkt inderdaad ver te zoeken soms. Goed dat je dit hier deelt.

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.
  jul 23, 2020 @ 22:53:23

  Ik ben heel erg voor de vrijheid van meningsuiting maar vind wel dat::
  A. De toon de muziek maakt
  B. Dat je ervoor kunt kiezen om iets niet te zeggen
  C. Het wellicht verstandig is om tot 10 te tellen voordat je van deze vrijheid gebruik maakt

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 24, 2020 @ 07:43:47

   Dat is ook zeker allemaal waar maar dat blijkt helaas niet iedereen te weten. Maar punt B moet ook niét ontaarden “je mond dan maar houden terwijl je heus gezonde argumenten aan kunt dragen” uit angst voor de reacties.

   Beantwoorden

 7. Kakel
  jul 23, 2020 @ 21:50:38

  Als ik aan Nelson Mandela of Barak Obama denk, zie ik geen kleur maar mannen met charisma die ergens voor stonden.
  Gekleurde mensen discrimineren elkaar ook maar daar lees je nooit iets over.
  Straks moet ik me als blanke Nederlandse gaan schamen dat ik hier woon en een eigen mening heb. Nou,ik dácht het niet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 21:57:47

   O nee hoor, dat gaan we zeker niét doen.
   Ach ik wil niet eens meer voorbeelden aandragen , ieder weldenkend mens kent ze,
   Maar het is jammer dat men zélf de tolerantie om zeep helpt. Ik dacht nooit na over welke kleur mensen hadden maar dacht in goede en slechte mensen en die kunnen álle kleuren hebben, man of vrouw zijn, en iedere tussenvorm. Dat blijf ik toch maar doen omdat ik dát het beste vind.

   Beantwoorden

 8. Happy Hulk
  jul 23, 2020 @ 20:00:45

  Racisme zit in jezelf.

  Ik kan ook wel gaan demonstreren omdat ik Hulk en groenhuid genoemd wordt.

  Ik trek me er gewoon niks van aan. 😇

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 20:24:58

   Het is van alle tijden dat mensen soms anderen fout benaderen , omdat ze een kleurtje hebben, omdat ze dik zijn, omdat ze brildragend zijn, omdat ze erg lang zijn of juist erg klein zijn. Henk werd op de drukkerij : die kleine” genoemd maar heeft zich daar nooit beledigd door gevoeld, hij wás gewoon klein voor een man.

   Beantwoorden

 9. Nicky
  jul 23, 2020 @ 15:16:11

  Daar ben ik het helemaal mee eens. En ook ik vind het zo ontzettend vermoeiend. Vaak ook omdat er zoveel agressie en haat bij komt kijken. Omdat de boel gesloopt wordt. Wat schieten we daar nou mee op? Dat maakt alles alleen maar erger.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 15:20:06

   Het zet mensen alleen maar tegen elkaar op, dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest.
   Ik begrijp de onvrede met het verleden niet. Er wordt echt niémand beter van al deze commotie, integendeel.

   Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  jul 23, 2020 @ 14:15:30

  vrijheid van meningsuiting ..een grondwettelijk recht….

  na de dood van George Floyd , kregen we hier een discussie over de wandaden
  van Leopold II (1835 -1909) in het vroegere Belgisch Congo….

  en al de rest werd bijzaak…

  rijkelijk laat toch..

  of hoe het belang van de media “gebruikt” werd

  Beantwoorden

 11. Regenboogvlinder
  jul 23, 2020 @ 13:54:51

  Het is toch te erg dat dit soort debatten nodig zijn?

  Beantwoorden

 12. Suskeblogt
  jul 23, 2020 @ 09:54:23

  Het wordt gekker met de dag. Subiet mogen we niets meer zeggen of schrijven waar iemand niet mee akkoord is. Leve de zwijgende meerderheid dus. Daar sta ik niet achter. Ieder heeft recht zijn mening te uiten. Schelden is dan weer iets anders.

  Beantwoorden

 13. Neeltje
  jul 23, 2020 @ 09:51:57

  Zoals veel kan ik op wereldniveau weinig doen, dicht rondom mij heen wel. Kijken en luisteren vanuit het hart, dat bij ons allen dezelfde kleur heeft. Dat is wat ik probeer uit te stralen naar iedereen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 14:57:06

   En als iederéén dat zou doen komt het nog helemaal goed. Wat er nu allemaal gebeurt maakt juist dat mensen verder van elkaar af komen te staan dan ooit. Dacht ik vroeger dat ieder mens “een mens”was, moet ik nu eerst bedenken wélke mensensoort ik voor me heb om mijn benadering van die mens aan zijn/haar normen aan te passen omdat de gangbare normen op hem/haar niet van toepassing zouden zijn.

   Beantwoorden

 14. John
  jul 23, 2020 @ 08:57:16

  Precies, wij zijn het ook niet altijd over alles eens, al was dat jaren terug erger dan nu 🙂 En dat maakt discussie ook zo boeiend. Je kunt er zelfs wat van leren, van een andere mening.
  Ik heb nog nooit iemand van een ander ras of wat dan ook gediscrimineerd terwijl het andersom toch ook gebeurt. Mensen zijn gewoon een vreselijke soort.

  Beantwoorden

 15. Spontanity
  jul 23, 2020 @ 08:53:01

  Ik hou me er een beetje buiten ook.
  Je weet waar ik woon.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 09:05:09

   Wat toch ook een vorm van onvrijheid is , het gevoel hebben dat je niet meer mag zeggen wat je voelt en denkt, dat kan toch nooit de bedoeling zijn van wederzijdse tolerantie. .

   Beantwoorden

 16. Naomi
  jul 23, 2020 @ 08:19:36

  Ik ben tegen elke vorm van racisme en discriminatie, maar ik ben ook niet blij met hoe de ‘discussie’ nu uit de hand loopt. Dat is eerlijk gezegd ook de reden dat ik er maar over zwijg… Er wordt genoeg over gezegd. Ik voel niet de behoefte om het vuurtje weer aan te wakkeren. (Moet ik onderduiken na zo’n opmerking op het web?;))

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 08:42:19

   Nee hoor, voorál niet onderduiken, ik heb zelf ook niet de behoefte mijn standpunten nogmaals te herhalen, die zijn wel bekend denk ik . De mensen die dáár nota van zouden moeten nemen lezen hier toch niet . Maar zodra ze ter zake doend zijn in een logje zal ik het niet nalaten te zeggen wat ik zeggen wil.

   Beantwoorden

 17. Karel
  jul 22, 2020 @ 23:46:22

  cansel culture
  is in mijn ogen al racisme , ik leef hier in Nederlnad
  dus wordt graag in mijn taal toegesproken
  zo niet U mag gaan naar waar U vandaan komt
  dank U en slaap wel

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 07:54:55

   Er heerst onder mensen met een andere culturele achtergrond waarschijnlijk meer racisme dan onder autochtone Nederlanders maar dat wordt niet benoemd door juist deze groeperingen die zich uitsluitend op “de boze blanke man” richten.

   Beantwoorden

   • Karel
    jul 23, 2020 @ 16:57:35

    ja dat denk ik ook Riet
    en door hun gedrag maken zij het alleen maar erger , wereldwijd

    ze zouden net als ik steeds weer doe , bij elk zo’n monument voor al die jonge mensen eens stil moeten staan
    ik ben blij dat je de foto’s mooi vind

    fijne avond groet

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 23, 2020 @ 17:10:10

     Heel kortzichtig dat ze dat niet zien.

     Het zijn altijd de mensen die zo’n memoriam niet nodig hebben die er gaan kijken, juist de mensen die er niet van geleerd hebben zie je daar niet.

     Beantwoorden

 18. Ferrara
  jul 22, 2020 @ 23:21:10

  Soms lijkt het waar de een vrijheid van meningsuiting propageert de ander de mond wordt gesnoerd. Dat kan/mag nooit de bedoeling zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 07:51:54

   Precies, dat is ook want men in deze open brief bedoelt, er worden mensen monddood gemaakt, uit hun baan gewipt enz die zeker tegen discriminatie zich terecht verzetten tegen een niet reële definitie van wat discriminatie is.

   Beantwoorden

 19. omabaard
  jul 22, 2020 @ 23:06:00

  Je kan alles langs twee kanten bekijken, er is altijd pro en contra, misschien ben ik gewoon grijs?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 23, 2020 @ 07:47:28

   Meestal kom je uiteindelijk een beetje op de middenweg uit, dat kun je ook grijs noemen. Dat gaat voor mij ook meestal wel op. Maar dan moet wél alles gezegd kunnen worden wat ter zake doend is.

   Beantwoorden

   • omabaard
    jul 23, 2020 @ 09:03:52

    En toch heb ik vaak het gevoel dat mensen niet écht naar elkaar luisteren en niet gemakkelijk van mening veranderen. Geef je het dan uiteindelijk niet op?

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 23, 2020 @ 09:11:01

     Ja eigenlijk wel. Op dit moment wordt dat vreemd genoeg veroorzaakt door mensen die denken een goede zaak te dienen door zonder kritiek en nuance iedere minderheid heilig te verklaren en andere geen eigen mening meer toestaan.Een afwijkende mening hoeft niet per definitie slecht te zijn,

     Beantwoorden

 20. bvision
  jul 22, 2020 @ 22:22:36

  Ik vind wel dat een mening gefundeerd moet zijn, en ethisch verantwoord.

  Beantwoorden

 21. djaktief
  jul 22, 2020 @ 22:20:53

  Ik word er doodmoe van en laat alles aan me voorbij gaan.

  Beantwoorden

 22. Rebbeltje
  jul 22, 2020 @ 20:21:28

  Dat verdiend idd aandacht…goh ik ben het met je eens mag dat ook ???
  Fijne avond

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2020 @ 20:26:57

   Ja dát mag ook natuurlijk. Gelukkig lezen hier vrijwel uitsluitend mensen die niet met zómaar achter iedere waan aanlopen en zelf nadenken. Het kan ook nooit kwaad om alles van meerdere kanten te bekijken en dat is wat in deze kwestie te weinig ( zeg maar helemaal niet) gebeurt, vandaar dat ik dit nodig vond.

   Beantwoorden

 23. AnneMarie
  jul 22, 2020 @ 19:29:14

  Hoe gaan we het anti racisme van de donkere medemens tegen de blanken noemen? Anti branche?

  Beantwoorden

 24. Melody
  jul 22, 2020 @ 19:28:24

  ….. het is het beste dat ik op mijn tong bijt nu. Hoe ik erover denk weet jij al lang.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 22, 2020 @ 19:37:43

   Mijn mening is ook wel bekend en ik wil niet in herhaling vallen , dat zwakt de argumenten alleen maar af door verveling. Maar in gevallen dat het ter zake doend is ga ik ze niet uit de weg. Nu staat het te maken punt al in de brief.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: