het was mooi

Alles liep  vlekkeloos  in deze wonderlijke zomerse week in juni, nou ja “bijna” vlekkeloos.
Over veel dingen hadden we al een beetje na kunnen denken. Zo zaten we al eerder  foto’s uit te zoeken voor de sliteshow  die in Powerpoint aangeleverd moest worden al wisten we dat toen nog niet. Dat werd later een klusje voor Ruud die het programma goed kent.

Foto’s genoeg, verrassend veel van Henk als kind in de toch woelige jaren tussen ’36 en ’45. Maar in de laatste 10 jaar heel veel foto’s waarbij ik onafscheidelijk lijk te zijn, dat was de laatste jaren ook echt zo, ik was zijn rollator én rolstoel duwer. Wanneer ik de kinderen erop attendeer dat ik er op héél veel foto’s ook bij sta  vinden ze dat géén probleem, “nee hoor mam, dat is prima, spaart ons de volgende keer heel veel gezoek” wordt me  droogjes toegevoegd, tja, schatten he die kinderen van me!

Gelukkig laat bij alle verdriet, dat er natuurlijk ook is, de humor ons nooit in de steek . Zo ligt er bij het condoleance boek  een witte pen met  blauwgrijze CUVO opdruk. Die moet op énig moment verwisseld zijn want een dag later ontdek ik dat het niét de cuvo pen is die er ligt , maar deze.


Je begrijpt, hilariteit  omdat we constateren dat Henk dan wel écht het ultime “tiny house” heeft betrokken.

Wie de livestream volgde zag dat de dienst met enige vertraging begon. Dat kwam doordat de “bezemwagen” van de uitvaartondernemer in een file van een ongeluk zat. Die moest de spullen van het opbaren meenemen die niet ongezien in de twee andere auto’s mee kunnen.

We besluiten het oponthoud tot een minimum te beperken door kleinere bloemstukken en boeketten vast op de heg klaar te leggen, dat is weer zo’n typische Rietepietz noodoplossing die ongedacht iets moois heeft.

Hoewel de kleinkinderen met eigen vervoer gaan heb ik besloten tot één volgauto om samen met de kinderen niets van doen te hebben met parkeren en dat soort gedoe.


Ook fijn dat we dan, mét alle bloemen weer netjes thuisgebracht worden.
Men houdt trouwens keurig rekening met de zelf rijdende kleinkinderen. De auto waar Henk in ligt én de onze houden halt bij het algemene parkeerterrein en wachten totdat alle kleinkinderen lopend aan kunnen kunnen sluiten.


De uitvaartleider voorop. Net zoals hij thuis onder het toeziend oog van vrijwel alle buren straat uitliep, indrukwekkend  met een prachtige stok met zilveren knop in de hand en een bolhoedje op het markante hoofd.
Ik denk dat Henk wel tevreden zal zijn als hij er érgens iets van heeft meegekregen.
En zeker heeft mee gelachen op die momenten dat we de tranen weg lachten met galgenhumor…… ach… ieder gaat op zijn eigen manier om met verdriet.

112 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. saturnein
  jul 15, 2020 @ 13:51:30

  Ik deel je gevoel dat je als achterblijver heel veel kan hebben aan “het juiste afscheid”. Sommige dingen staan in je geheugen gebeiteld, en je kan er op moeilijke momenten ook aan terugdenken, er troost bij vinden.

  Beantwoorden

 2. minoesjka2
  jul 04, 2020 @ 16:16:41

  Een blog zoals alleen jij die kan schrijven ………. Henk in zijn tiny house ……. het gaf mij een glimlach …… hoop oprecht dat hij daar gelukkig is, schoot door me heen. Jou humor dekt nu jou verdriet denk ik, en dat is goed, als het voor jou goed en veilig voelt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2020 @ 09:47:44

   Volgens mij had hij het wel naar zijn zin in dat tiny house, hij lag er zó vredig bij.
   Het voelt inderdaad goed voor me om er op deze manier mee om te gaan, zou hij zelf ook om kunnen lachen. Alleen de laatste tijd snapte hij niet zoveel meer van humor , kon nog wel lachen om de lol van bijv. dik en dun maar moest het van de mimiek hebben om met ons nog te kunnen lachen.

   Beantwoorden

 3. San | Koningskrabbels
  jul 04, 2020 @ 07:18:07

  Zo bijzonder zoals je hier over kunt schrijven en later kunt nalezen ook.
  Bijzonder vooral dat je ons laat meelezen in alles. Dankjewel…♥️

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2020 @ 07:25:38

   Jullie mogen in heel veel meelezen, niet in álles natuurlijk maar toch wel veel ja. Al is het maar om te te laten zien hoeveel troost het kan geven wanneer je de , voor jou, juiste manier hebt gevonden hebt om met het afscheid van een partner om te gaan. Mensen zijn op dit soort momenten vaak geneigd te laten leiden door “wat iedereen doet” maar er is vaak zoveel méér mogelijk. Een goed afscheid geeft heel veel troost.

   Beantwoorden

 4. roadlaura1969
  jul 02, 2020 @ 19:12:28

  Humor hoort erbij om alles draaglijk te maken.

  Beantwoorden

 5. hanscke
  jul 01, 2020 @ 22:23:19

  Heel mooi beschreven. Ook ik vind dat bij een uitvaart de humor niet mag ontbreken. Het verdriet is er niet minder om als passende humor, al dan niet galgenhumor ook een plekje krijgt. Goede keuze om voor jezelf en de kinderen een volgauto te nemen. En nu komt de tijd van terugkijken en herbeleven. De ene keer geeft dat fijne momenten en een andere keer zal dat verdriet brengen. Ook dat hoort er allemaal bij.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 02, 2020 @ 08:51:39

   Dankjewel, het was inderdaad heel prettig die volgwaren, zorgeloos voor wat betreft het verkeer. Klopt, terugkijken en herbeleven dat vooral in de logjes nog wel even voorbij zal komen, het zij zo.

   Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  jun 30, 2020 @ 19:32:33

  Wat fijn dat het allemaal ondanks Corona toch zo mooi gelopen is. Ja die pen humor hoort er ook gewoon bij toch denk dat Henk er zelf nog het hardste om gelachen zou hebben. Wij hadden het toen mijn broer overleden was en wij de datum zaten af te spreken met de begrafenisondernemer. Dit stelde een dag voor en wij zeiden meteen dat kan niet want dan komen de fietsen. (Mijn overleden broer had 3 fietsen gewonnen bij de Postcodeloterij en die werden op die dat afgeleverd. Voor alle drie zijn zussen was er een had ie nog gezegd toen hij hoorde dat hij ze gewonnen had) Wij schoten allemaal in de lach…..

  Beantwoorden

 7. Nicky
  jun 29, 2020 @ 22:17:09

  Die pen! Hilarisch! Ik vind het fijn om te lezen dat jullie samen lachen. De kinderen hebben die humor natuurlijk niet van een vreemde. Het was een mooi afscheid, zo te lezen. Dat is goed. Dat allerlaatste stukje heb je ook nog tip top geregeld voor Henk. Petje af voor jou!

  Beantwoorden

 8. Rebbeltje
  jun 29, 2020 @ 21:30:47

  Ben ik nu gek of gooien ze me in spam ?
  Was hier echt al
  Lees ik ook gelijk de reacties en wie weet vergeet ik dan te typelen…muts ben ik ook
  Maar de afgelopen dagen zullen wel zwaar geweest zijn.
  Of is er berusting nu ?
  Zei zelfs dat je er mooi uitzag met je jurk
  Heerlijk al je geliefden om je heen om je te steunen
  Groetjes
  Nu eens kijken of deze er wel blijft staan 😉

  Beantwoorden

 9. Karel
  jun 29, 2020 @ 20:57:14

  ha die Riet
  humor is altijd goed , ik ben er ook een fan van 🙂
  jij ook een beetje fan van het orkest van André dus
  ja ik mag het ook graag horen
  maar de stilte van vandaag geniet ik ook , was een fijne wandeling , en het ging me goed af , na weken van gedwongen rust door de hitte en dat virus

  rustige avond groet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 30, 2020 @ 07:22:41

   Ben ook heel blij met mijn blog want in je uppie is lastig, daar heb je toch een klankbord bij nodig.
   Nou ik ben niet echt fan maar vind het wel heel knap hoe hij zulke grote menigten weet te boeien, slimme zakenman. Maar ik vond het nooit storend als Henk wilde kijken.

   Beantwoorden

 10. AnneMarie
  jun 29, 2020 @ 13:09:53

  Goedemiddag Riet.
  Ondanks alles is het al een echt Riet logje geworden. De humor verlicht de pijn en het verdriet.
  Gelukkig, als je van geluk kunt spreken hadden jullie mooi weer.
  Als de regen met bakken uit de hemel komt en er alleen grijze wolken overdrijven wordt het helemaal zo’n verdrietige aangelegenheid.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 29, 2020 @ 14:35:51

   Gelukkig blijf ik inderdaad IK, al is het niet altijd lachen gieren brullen , ik zie altijd wel ergens humor in. Je hebt gelijk regenachtig weer maar zo’n dag echt helemáál treurig, het was in de aula ook stralend licht. heel mooi!

   Beantwoorden

 11. Naomi
  jun 29, 2020 @ 10:40:55

  Mooi dat er foto’s zijn van het afscheid. Herkenbare humor weer… Ieder zo z’n eigen manier om dit soort weken door te komen toch? En als dat humor is, snap ik dat wel;). Natuurlijk, naast het verdriet, maar toch…

  Beantwoorden

 12. Marlou
  jun 29, 2020 @ 09:13:07

  Dag lieve Riet,

  ik denk aan je…
  Dikke pakkerd van Marlou

  Beantwoorden

 13. Michel
  jun 29, 2020 @ 08:43:26

  Humor is niet het tegenovergestelde van verdriet en ik weet uit eigen ervaring dat het moeilijke momenten ook wat dragelijker kan maken. Fijn dat het een mooi afscheid was.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 29, 2020 @ 08:54:01

   Nee zeker niet , humor is een vorm van benadering van verdriet, haalt de scherpe kantjes er een beetje af op die momenten dat je het verdriet niet de overhand kunt, of wilt , laten nemen.

   Beantwoorden

 14. Nathalie
  jun 29, 2020 @ 08:37:57

  Ik weet nooit bij jou of de tranen bij mij zijn van het lachen of het huilen. Fijn dat er foto’s gemaakt zijn van het afscheid, dat wordt lang niet altijd gedaan.
  Blijf schrijven, ook over Henk, ik blijf komen lezen.
  Liefs,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 29, 2020 @ 08:51:53

   Sterker nog, ik heb de hele dienst op een stick . De foto’s werden grotendeel gemaakt door de moeder van Levi en Amber , de kindjes wilden graag zien wat er allemaal met “opagrootje” gebeurde die ochtend.
   Ik vrees dat ik er inderdaad nog niet écht over uitgeschreven ben.

   Beantwoorden

 15. RenéSmurf
  jun 28, 2020 @ 23:00:45

  Heel veel sterkte de komende tijd. Je hebt het goed volbracht.

  Beantwoorden

 16. Villasappho
  jun 28, 2020 @ 22:26:47

  O die pen, ik hou van zulk soort sarcasme. Ik heb aan je gedacht hopende dat iedereen goed tegen dat hete weer kon in hun zwarte kleding.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 29, 2020 @ 08:30:04

   Het zou jou ook zéker niet ontgaan zijn die tekst op die pen!
   Weinig last van de warmte gehad, het was nog vroeg op de dag , in de auto airco , de aula was wel erg zonnig maar waarschijnlijk toch ook voorzien van airco . Bij thuiskomst natuurlijk wél meteen iets luchtigers aangedaan.

   Beantwoorden

 17. Mrs. T.
  jun 28, 2020 @ 21:53:31

  Fijn dat het zo mooi was. En ook nu weer: een lach en een traan.

  Beantwoorden

 18. VoorHetBlogGezet
  jun 28, 2020 @ 21:47:40

  Je hebt het weer heel mooi verwoord Riet. En jou humor is onbreekbaar. Mooi om de fotos te zien met de buurtjes in de straat. Henk is echt in stijl vertrokken.❤🙋

  Beantwoorden

 19. Kakel
  jun 28, 2020 @ 20:45:17

  Jouw humor is niet te vernielen. Dat geldt ook voor je kinderen (beide zijden erfelijk belast…) Het is niet alleen je redding maar ook je kracht.
  Je zag er prachtig uit in je jurk met tranenketting.
  Tijdens de dienst zag ik veel bekende foto’s voorbij komen. Henk met z’n baard (-:
  Wat lijkt Ruud veel op hem.
  Die pen, wat een giller!
  Lieve groet ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 29, 2020 @ 08:45:04

   Heel sneu voor de kinderen die erfelijke belasting, of misschien ook niet. Humor maakt het leven wel een stuk lichter, zeker nu.
   Dankje, ik zag de dienst terug en moet wél constateren dat zo’n livestreum “dik maakt” het had een klein beetje lachspiegel effect. Of zwart moet niét zoals aangenomen wordt afkleden!
   De cuvo pen is helemaal verdwenen, waarschijnlijk iemand ongemerkt de wissel gemaakt, waarvoor dank natuurlijk;-)

   Beantwoorden

 20. willyfotoblog
  jun 28, 2020 @ 20:06:21

  pakkende momenten op deze mooie uitvaart Riet

  en toch heeft humor hier zijn plaats

  Henk zou het vast niet anders gewild hebben

  fijne avond

  Beantwoorden

 21. Beaunino
  jun 28, 2020 @ 19:41:37

  Tiny house👍😁 Humor is je beste vriend in zware tijden

  Beantwoorden

 22. Leonoras life
  jun 28, 2020 @ 16:36:36

  Mooi! Ondanks verdriet mooie humor. Zo nodig. En krachtig. Dikke knuffel 😘

  Beantwoorden

 23. Spontanity
  jun 28, 2020 @ 16:21:03

  Mooi Riet.
  Dat heb je samen met je kinderen en kleinkinderen toch maar mooi voor Henk kunnen doen.
  En de uitvaart was ook mooi.
  Veel liefs lieverd.

  Beantwoorden

 24. Neeltje
  jun 28, 2020 @ 14:12:26

  Een mooie uitvaart in een sfeer die bij je past. Dat is mooi thuiskomen voor Henk.

  Beantwoorden

 25. Suskeblogt
  jun 28, 2020 @ 13:05:05

  Humor maakt alles draaglijk, ook de moeilijke momenten. Goed dat jullie zo aan elkaar gehecht zijn. Dat maakt ook veel dingen draaglijker op zo’n dag.

  Beantwoorden

 26. Leidse Glibber
  jun 28, 2020 @ 12:59:33

  Het was erg mooi en indrukwekkend en gelukkig weet je in deze blog ook je humor in te zetten als verwerking. Het zal allemaal wennen worden, maar jij komt er doorheen dat is gelukkig zeker.

  Beantwoorden

 27. Rebbeltje
  jun 28, 2020 @ 12:48:09

  Een mooi afscheid ook al had je al afstand van elkaar…
  En dit vind ik geweldig “nee hoor mam, dat is prima, spaart ons de volgende keer heel veel gezoek” als zoiets kan is de band wel heel hecht
  Wat zie je er mooi uit Riet en dat op zo een verdrietige dag.
  Een mooi verslag…en de nieuwe woning was er ook
  En luisteren naar Henk nu is het jou beurt om te verwerken, genieten en vooral Oma zijn.
  Groetjes

  Beantwoorden

 28. schrijfselsvanmij
  jun 28, 2020 @ 12:34:40

  Mooi terugkijken op die speciale dag

  Beantwoorden

 29. John
  jun 28, 2020 @ 12:26:53

  Humor is zuurstof voor het leven, ook na de dood. Een mooi blog dit. Is dat Ruud op de foto? Hij lijkt erg op zijn vader vind ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 12:40:39

   Echt wel, al zijn er ook wel soorten in. Maar ik zou niet zonder kunnen. Je bedoelt die in de deuropening staat, dat is inderdaad Ruud en hoor vaak dat hij op zijn vader lijkt ja. Had iets speciaals met zijn vader dat jij vroeger gemist hebt maar nu gelukkig met je eigen zoon wél hebt. Ik hoef je niet aan te raden dat te koesteren want ik weet dat je dat doet.

   Beantwoorden

 30. Melody
  jun 28, 2020 @ 12:24:15

  Jullie familieband is doorspekt van de humor en die mag, én kan, er zijn omdat het onlosmakelijk deel van jullie gezin is. En nu is het een extra rode draad die helpt en leidt in de verwerking!
  En ik was blij er “bij” te hebben mogen zijn, de volgauto was een fijn alternatief.

  😍

  Beantwoorden

 31. gerdagoud
  jun 28, 2020 @ 12:18:55

  Mooi Riet, en ja die humor houd alles wat in evenwicht op die momenten. Bijzonder en mooi. Net als jij bent en er ook uit zag die dag. Je bent voor mij een voorbeeld in hoe je omgaat met zorgen en verdriet.

  Beantwoorden

 32. majaer
  jun 28, 2020 @ 12:04:03

  Heel mooi verslag Riet en ondanks het grote verdriet moet er ook wat humor zijn

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 12:31:10

   Zonder humor zou ik niet kunnen leven. Maar ik snap wel dat onze omstandigheden toch iets anders zijn dan wanneer het om een onverwacht overlijden gaat of van een heel jong iemand. Ik verloor Henk al in stukjes en beetjes in de laatste 2 jaar, dat maakt het wel makkelijker omdat er al een stukje rouw verwerkt is.

   Beantwoorden

 33. staartje
  jun 28, 2020 @ 11:46:46

  ‘ Het was mooi’ en dat spat van je blog af. En natuurlijk je/jullie humor die hier al vaak gen(r)oemd wordt.

  Beantwoorden

 34. Matroos Beek
  jun 28, 2020 @ 11:34:06

  Humor vindt zijn bron in ellende en/of verdriet. Het maakt het allemaal wat draaglijker. Dat heb je hier heel mooi getoond.

  Beantwoorden

 35. Mies Huibers
  jun 28, 2020 @ 11:07:59

  Ook zo’n zwaar onderwerp weet je niet alleen indringend maar ook met sprankelende humor te beschrijven. Een heel mooie blog over het afscheid.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 12:20:03

   Henk zou niet anders gewild hebben, een triest treurende weduwe zou hij niet goed vinden. Maar het is zonder meer ook een vorm van verwerken voor me en dan uiteraard gewoon in mijn eigen schrijfstijl.

   Beantwoorden

 36. Mrs. Brubeck
  jun 28, 2020 @ 10:54:53

  Dat heb ik nou altijd aan je blog gewaardeerd, je onverwoestbare zin voor humor, ik denk (en ik ken je eigenlijk niet echt) dat nét dat jou je kracht geeft.
  Liefs.

  Beantwoorden

 37. bvision
  jun 28, 2020 @ 10:53:29

  Heel mooi Riet, vol humor en dat hoort er ook bij.

  Beantwoorden

 38. Lot
  jun 28, 2020 @ 10:33:45

  Zo knap van je om het zo te beschrijven en te beschouwen allemaal.

  Beantwoorden

 39. Petr@
  jun 28, 2020 @ 10:31:49

  Goedemorgen Riet,
  Haha die pen, Henk zou er zeker om gelachen hebben.
  Wat is alles mooi verlopen, daar kun je met een goed gevoel op terug kijken.

  Beantwoorden

 40. omabaard
  jun 28, 2020 @ 10:22:07

  Humor verlicht, gemis en verdriet verzwaren, en zo komt een mooi evenwicht. Met ups en downs wordt je nieuwe pad geëffend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 12:07:58

   O zeker, ik zou niet zonder humor kunnen. Tranen van het lachen liggen ook vaak heel dicht tegen huilen aan. Ik ga het heus redden maar neem wél de tijd en laat het over me heen komen.

   Beantwoorden

 41. Ferrara
  jun 28, 2020 @ 10:21:06

  Wat een mooi verslag en jawel hoor daar is de humor.
  Wat zie jij er koninklijk uit zwart en een parelketting. Stijlvol.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 12:03:36

   Het jurkje liep ik vorig jaar tegenaan en heb het niet eerder gedragen om deze reden. De parelketting kreeg ik vorig jaar voor mijn verjaardag. Had Inge samen met hem uitgezocht omdat ik ooit verteld had dat ik zoiets eigenlijk miste. Hij leek toen niet te beseffen waar hij mee bezig was maar hij liep op mijn verjaardag récht naar de plek waar Inge het pakje voor hem verstopt had en hem later op de dag mee zou komen helpen als hij het niet zou weten. Je begrijpt, was nog wel een dingetje om die ketting om te doen. Parels zijn eigenlijk de enige sieraden die je bij zo’n gelegenheid kunt dragen, ze verbeelden “tranen”, nou dat lukte prima!.

   Beantwoorden

 42. meninggever
  jun 28, 2020 @ 10:13:22

  De kenmerkende ondertoon vol humor is er een om in te lijsten. Verdriet dek je zo wel even af. Hoop dat men er ook is als de dekking even is verdwenen. Wij waren er van de week even voor een vriendin wiens man (en onze grote vriend) precies zes jaar geleden verhuisde naar een nog kleinere behuizing. Juist op zon dag komt het verdriet toch weer even los. Moet kunnen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 28, 2020 @ 11:56:44

   Ze gaan er zeker voor me zijn, daar twijfel ik geen seconde aan. Maar ik ben wat minder van publiekelijk verdriet dus uitsluitend de mensen die me héél goed kennen zullen dat uit zichzelf zien.

   Beantwoorden

 43. Karel
  jun 28, 2020 @ 10:08:23

  mogge Riet
  een mooi blog
  over een mooie uitvaart
  en dat terwijl er niet eens werd gevaren
  ja als Henk er iets van heeft mee gekregen , zal die vast hebben gelachen
  want er was weer genoeg humor , gelukkig maar

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: