best wel zilveren randje

Iedere wolk heeft een zilveren randje  en wauw o wauw… wat is die zilveren rand breed bij mij. Het zal ongetwijfeld veel verschil uit maken onder welke omstandigheden je je partner verliest hoe je de dagen tussen het overlijden en de dag van het definitieve afscheid ervaart.

Uitgestoken handen hoef ik nog niet te grijpen (dat komt vast nog) maar ik mis jullie allemaal wel. De reacties lezen bewaarde ik voor de uurtjes dat ik alleen was, dat waren ook de momenten dat er tranen vloeiden.

Dat alleen zijn hád niet gehoeven maar ik wilde zelf niet dag en nacht “vertroeteld worden”. Uiteindelijk moet ik het toch zelf gaan doen en dat is goed. Eigenlijk was ik ook mét Henk in huis toch grotendeels al alleen en ook dán waren jullie mijn reddingsboei wat aanspraak betreft.

Ik kan nog niet garanderen dat het onderwerp “verlies” snel van tafel is, daarvoor waren de de dagen té mooi, te warm, te indrukwekkend. Heel eerlijk zweef ik, al klinkt dat vast raar, tóch een beetje op een roze wolk. We hebben allemaal  een heel goed gevoel  bij het afscheid van Henk, echt álles thuis en in eigen hand gehouden, ik kan het iedereen aanraden.

Zelfs in ons niet zo grote huisje was het met wat schuiven en creatief zijn goed te doen om het bed te plaatsen. Eetkamertafel naar de serre, de sitetable waar normaal de planten op staan  er naast voor  alles dat nodig was voor Henk’s verzorging. Overbodige spullen als puzzelplank enz naar de schuur en de planten de tuin in.

Nadat Henk gestorven was voltrok zich een ontroerende metamorfose …. daar was “mijn” Henk weer, die zo héél ver weg leek te zijn de laatste maanden. Hij was zó mooi toen zijn hoofd rust mocht vinden. Wegens de warmte moest hij zo snel mogelijk in ( de gekoelde) kist opgebaard worden i.p.v. in het bed. Maar met een dikke doorzichtige plastic plaat over de kist bleef hij zichtbaar  en kon ik van zijn ontspannen gezicht genieten. En ja, ik haalde natuurlijk af en toe die plaat er wel even af.

Het wás even changeren in onze kleine kamer   met een bed én een kist.
De sitetable kon meteen naar de gang, condoleance map erop, bloemetje én het onvermijdelijke schaaltje pepermuntjes.
We konden nog die zaterdag een prachtig bloemstuk ophalen.
Het bed kon gelukkig heel snel opgehaald worden.
Daar zijn dan weer net geen foto’s van gemaakt maar je wilt niet wéten wat een puinhoop het voor een half uur in de kamer was. Er stond óók nog iemand even een kleine airco  te installeren, die serre kan écht heel warm worden en we wilden niet het risico lopen dat de kist dicht moest, zelfs al hadden we Henk d.m.v visagie een beetje laten “impregneren”.
Het zal misschien niet voor iedereen “het einde zijn” maar wij vonden het heerlijk om Henk zo in ons midden te kunnen houden.


Het werd alleen maar mooier toen er nog veel meer bloemen gebracht werden.


Práchtige bloemen die  natuurlijk mee naar het crematorium gingen maar….ze kwamen óók weer mee terug naar huis………..Oh…. wat heb ik nog veel te vertellen, komt allemaal wel. Vanaf nu ga ik ook weer proberen de reacties te beantwoorden. Bij de vorige logjes jeukten m’n vingers bij al die ontroerende reacties maar ontbrak me echt de tijd.
Ik zie wel hoever ik kom maar ik bén er weer hoor, en het gaat goed met me!

118 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Happy Hulk
  jul 02, 2020 @ 13:31:26

  Houden van…………..is zo mooi!

  Beantwoorden

 2. hanscke
  jul 01, 2020 @ 21:53:38

  Wel fijn dat jouw Henk weer een beetje de oude werd. Zo kun je de mooie herinnering aan hem bewaren.

  Beantwoorden

 3. carla de vries
  jun 28, 2020 @ 06:48:02

  Lieve Rietepietz, Ik hoorde van Aukje dat jou man is overleden. bij deze, oprecht gecondoleerd. Heel veel sterkte voor de komende tijd.

  Beantwoorden

 4. Kakel
  jun 27, 2020 @ 20:43:24

  Zo waardevol om je “jouw Henk” weer terug te zien. Beetje bij beetje ben je hem steeds meer kwijt geraakt. Ik ben “blij” dat alles mooi en naar jullie wens is verlopen. Dat Ruud eerder dan 20 juni weg kon uit de VS. Het afscheid nemen in je eigen huis, de mooie toespraken…Al die beetjes bij elkaar maken het bijzonder.
  Henk zit voor altijd in je hart en in de onze. Logisch dat je over hem en zijn afscheid blijft schrijven. We willen er allemaal voor je zijn als het nodig is. En ook als het niet nodig is (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 21:03:12

   Dat wás het, had er eigenlijk niet op gerekend dus ik was er héél blij mee. Vooral voor Inge die het erg moeilijk had met : de benauwde Henk. Inge en ik hebben samen lekker zitten snotteren toen we hoorden dat Ruud op het vliegveld stond om in te stappen en ruim op tijd zou arriveren. We hadden wel het idee dat de 20 ste vertrekken te laat zou zijn en dat bleek dus ook. Henk stierf toen het in de VS nog de 19 was.
   Wéét ik toch , jullie waren er ook aldoor op de achtergrond met reacties die me troost gaven al las ik tijdelijk geen logjes.

   Beantwoorden

 5. Villasappho
  jun 27, 2020 @ 19:38:19

  Wat fijn om te lezen Rietepietz, mooi dat je zo afscheid hebt kunnen nemen. Sterkte de komende tijd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 19:44:07

   Dankjewel, het gaat goed komen hoor met me, vandaag slaat de moeheid toe en ik dank dat dát een goed teken is. Geef er lekker aan toe en benut de tijd dat ik rustig aan doe om gezellig bij te lezen bij iedereen waardoor het gewone leven weer een beetje binnen komt want daar stond ik even helemaal buiten, geen krant vrijwel geen tv , geen radio alleen maar fijne muziek. Maar nu komt er weer ruimte voor van alles.

   Beantwoorden

 6. Petr@
  jun 27, 2020 @ 17:24:22

  Lieve Riet, gecondoleerd met het verlies van je lieve Henk.
  Wat beschrijf je het allemaal mooi en wat fijn om het allemaal in je eigen huis te kunnen doen, het verzorgen maar ook het afscheid.
  Wat heb jij ongelofelijk gevochten en je best gedaan voor hem, daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen.
  Ik heb grote bewondering voor je Riet en wens je heel veel sterkte de komende tijd.
  Gelukkig heb je je lieve kinderen en kleinkinderen die je bijstaan.
  Hou je goed!
  Liefs Petr@ X

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 19:00:08

   Dankjewel, ik ben domweg gelukkig dat het allemaal zo geweldig is verlopen. Wel erg moe nu maar dat had ik wel verwacht omdat ik erg lang op het randje van mijn krachten bezig was. Maar het was de moeite en ik heb nu tijd genoeg om uit te rusten. Krijg de gelegenheid ook omdat ik het mag zeggen wanneer ik met rust gelaten wil worden. Het is fijn nu mijn log achterstand in te lopen, dat houdt ook de gewone wereld heel dicht bij. als ik binnen wil blijven.

   Beantwoorden

 7. majaer
  jun 27, 2020 @ 17:02:38

  Riet wat een prachtig en gevoelig verslag, ik ben er stil van wat lag Henk er mooi bij. Wat ben jij toch een krachtige vrouw ik heb zo´n bewondering voor je.
  Lieve Groetjes en sterkte gewenst

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 17:10:52

   Het is niet mijn verdienste denk ik maar ik ben wel héél blij dat ik de kracht mocht hebben om dit te doen. Altijd mét mijn kinderen natuurlijk en nog vele anderen die me geholpen hebben.

   Beantwoorden

 8. Nicky
  jun 27, 2020 @ 14:56:47

  Oh, wow! Wat een mooi plekje heeft Henk op de foto! En wat ‘fijn’ dat het een goed afscheid had. Ik vind het ontroerend dat je vertelt dat Henk er zo ontspannen bij lag. Ik denk (en hoop) dat dat rust geeft en je helpt om alles te verwerken. Pas goed op jezelf, kanjer!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 15:21:59

   O zeker, dat geeft me heel vaal rust. Ik werd er blij van toen ik het zag gebeuren. Het zal zeker helpen bij de verwerking. Gelukkig passen er ook anderen op me dus dat komt wel goed.

   Beantwoorden

 9. Beaunino
  jun 27, 2020 @ 14:26:01

  Wat zul je daar een troost uit putten, dat hij weer gewoon zichzelf leek. Mooi hoe jullie het allemaal geregeld hebben, zo liefdevol…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 15:19:42

   Het was gewoon een wondertje. Hij was de laatste tijd al zó ver weg van zichzelf. Vooral m’n dochter was er zo blij mee , zij had het ook zo moeilijk met haar zo vreemde lieve paps die het zo moeilijk had. Ach ik herinner me nog wel jouw strijd destijds om je lieve vader .

   Beantwoorden

 10. Koen
  jun 27, 2020 @ 13:28:42

  Mooi Riet. Ook herkenbaar en een tikkeltje (persoonlijk) emotioneel want het is volgende week vijftien jaar geleden dat ik ook onze woonkamer moest reorganiseren. Toen stierf mijn lief (borstkanker) en hadden we vergelijkbare weersomstandigheden. Dus ook een gekoelde kist enzovoort. Gelukkig mocht ik wel veel mensen ontvangen want uiteraard bestond er geen corona. Ik herken ook het lieve aanbod van velen om te blijven slapen maar iedereen respecteerde mijn keuze om na het afscheid alleen te willen zijn. Zelfs de roze wolk herken ik en die blijft lang aanwezig kan ik uit ervaring zeggen. Fijn dat je zoveel kracht put uit de liefde die jullie hadden en de steun die nu krijgt. Goud, zilver of brons. Mooi en van werkelijk iedereen krijg jij GOUD in grote hoofdletters. Voor nu en de manier hoe jullie dansend dit pad hebben gelopen. En wij weten allemaal wie de laatste jaren de leiding had in de danspassen van het leven. Een lieve groet voor sterke Riet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 15:04:53

   Dankjewel voor deze mooie reactie Koen. Ja ik wist het natuurlijk van jouw jouw lief omdat je haar ook regelmatig laat herleven in je logjes. Ik voel me inderdaad reuze getroost door alle mooie reacties , ben ook niet zo’n publieke huiler maar zo in de beslotenheid van “hier ” lijkt het af en toe de Niagara waterval. Heel helend. Ik ben blij dat ik destijds besloten heb open kaart te spelen want ik lees af en toe dat mensen “er ook iets aan hebben” soms. Ik gun hem zijn rust zo, hij heeft zo lang het kon “geleefd”maar was nu echt op.

   Beantwoorden

 11. Lot
  jun 27, 2020 @ 12:16:19

  Aan alle mooie woorden kan ik nog weinig toevoegen. Dank je voor je mooie verslag, het zal je ook goed doen er zo over te kunnen schrijven.’
  Vermoeidheid zal je de komende weken ook wel merken na zo’n intensieve tijd komt die in vlagen.
  Dat was bij mijn moeder het geval en ze was er wel blij mee de dagen zo op haar eigen manier en tijd in te kunnen vullen en te kunnen gaan slapen wanneer nodig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 12:25:31

   Ja precies, de laatste 2 weken dar er zorg aan huis was heb ik gelukkig voldoende op kunnen laden om deze week door te rollen. Maar bij het trappenlopen merk ik dat ik echt “als een oud mens”de trap oploop. Ik zóu het trapliefje kunnen nemen maar heb de laatste tijd al veel te weinig beweging gehad dus loop toch liever naar boven en beneden. Val nu steeds met de laptop op schoot in slaap voor heel even en dan de weg kwijt natuurlijk. Het wachten is op betere nachten en dat zal wel komen nu er iets meer rust in huis komt. Alleen al daarom bewust niét de hele dag mensen om me heen.

   Beantwoorden

 12. Fien.
  jun 27, 2020 @ 10:11:45

  Was gisteren niet in staat om te reageren. Actieve euthanasie bij een goede vriend. Slokdarmkanker. Daar was ik de hele middag bij met mijn gedachten.
  Kan nu weer reageren op je goed gekozen woorden. Ook wij zijn op leeftijd. Denken wel na over afscheid nemen. Dit afscheid, zoals jullie het gedaan hebben als echtgenote en kinderen, is zo liefdevol gedaan.
  Sterkte met de komende tijd. Ook al heb je het heel zwaar gehad, afgelopen jaar, het gemis zal zich gaan manifesteren. Je moet toch in je eentje verder.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 10:37:35

   Ach hemeltje, dat is ook niet niks hé! Maar in veel gevallen spaart actieve euthanasie de patiént héél veel pijn en leed en dat kán een troost zijn Het is vast ook fijn als iemand zich nog uit kan spreken, Henk kon dat niet meer maar heeft ons toch, meestal non verbaal, nog duidelijk dat hij blij was met al onze goede zorgen. kunnen maken . Ik wás eigenlijk al erg alleen het laatste jaar maar gelukkig werd dat grotendeels opgevuld door het bloggen, ik hab al zolang veel vaste lezers dat daar echt een band mee is, zo blij mee.

   Beantwoorden

   • Fien.
    jun 27, 2020 @ 11:42:21

    Al die tijd heb ik, net als vele anderen, je wel gevolgd, maar geen reactie gegeven. Zal het komende tijd meer doen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 27, 2020 @ 12:01:54

     Blijft altijd vrije keuze hoor, uiteindelijk schrijf ik ook niet altijd een reactie op krantenartikelen, en die mensen doen ook hun best;-) Maar gezellig is het natuurlijk altijd,. De reacties voegen vaak nog iets toe aan een logje.

     Beantwoorden

 13. terrebel
  jun 27, 2020 @ 10:06:04

  Het gebeurt niet vaak dat ik om woorden verlegen zit, maar hier zijn wij dan. 🙏😥💓

  Beantwoorden

 14. Naomi
  jun 27, 2020 @ 09:32:23

  Het is zó waardevol als je op een goede manier het afscheid kunt regelen. Fijn om te lezen dat dat bij jullie ‘gelukt’ is. Mooi om mee te mogen lezen. En dat je niet de tijd had om te reageren, snappen we uiteraard allemaal.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 10:03:23

   Het was wat onwerkelijk voor me om niet, zoals ik gewend ben, meteen te reageren maar gelukkig lukt het nu weer wel en is het een welkome aanvulling om de dag door te komen nu er zoveel zorgtaken niet meer hoeven.

   Beantwoorden

 15. San | Koningskrabbels
  jun 27, 2020 @ 09:28:12

  Wat fijn om je zo te lezen, zo sterk…
  Vol bewondering lees ik met je mee.

  Beantwoorden

 16. schrijfselsvanmij
  jun 27, 2020 @ 09:23:48

  Riet, zo fijn om altijd mee te mogen lezen. Je was, bent en blijft een kanjer! 😘

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 09:52:43

   Ik ben zó blij met alle medeleven hier. het is al die tijd iets geweest waar ik op terug kon vallen als ik me eenzaam voelde . Dan wordt je makkelijk vertrouwelijk. Nooit spijt van gehad.

   Beantwoorden

 17. John
  jun 27, 2020 @ 09:01:24

  Ik had graag een bloem laten bezorgen maar zoals met veel bloggers had ik ook jouw adres niet. Ik ben wel een beetje spraakloos, waarom precies weet ik niet. Ergens emotioneel. Ik heb een vriend waarvan de partner alzheimer en dat gaat ook achteruit. Volgens mij leest hij hier ook een beetje mee af en toe.
  Ik wens je enorm veel sterkte met alles, Riet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 09:09:29

   Er waren ook zo al erg veel bloemen en daar geniet ik heel erg van. Vooral nu omdat we ze ook weer mee terug hebben genomen van het crematorium. Het huis zou ineens té leeg geweest zijn en als ik in de ochtend naar beneden kom kan ik alle bloemen al ruiken.
   Zou fijn zijn als die vriend van jou ergens steun of kracht kan putten uit mijn verhalen.
   Het is best wel een opgave om het zelf te willen blijven doen maar zó de moeite waard als het lukt. Toch snap ik wel dat niet iedereen het zo kan volbrengen, mijn omstandigheden waren gewoon gunstig voor wat betreft morele steun en vergeet ook deze blog niet, die heeft ál die jaren voorkomen dat de eenzaamheid me zou breken. Ik heb zóveel reden tot dankbaarheid. Als ik ooit nog eens richting Zeeland kom kom ik je persoonlijk bedanken. voor ook jouw altijd betrokken reacties.

   Beantwoorden

 18. Yova
  jun 27, 2020 @ 07:25:50

  Ik vind je mooi manier kunnen afscheid kunnen nemen. Verlies is voor jou enorm.
  Maar je wilde zo graag schrijven. Het was mooie herinneringen. Wij hebben nu vakantie. Nogmaals sterkte.

  Beantwoorden

 19. Ferrara
  jun 26, 2020 @ 23:40:36

  Dappere Riet. Wat fijn dat jullie in volle tevredenheid op de afgelopen week kunnen terugkijken. En dat Henk op het laatst weer Henk was, zo waardevol. Je noemt zijn uitvaart een wondermooie dag dat zegt veel over hoe jullie hiermee zijn omgegaan.
  Dat is op de foto’s ook te zien. Vredige rust.
  Het verbaast me niet dat je het bloggen zo snel oppakt, het past bij je. Het zal je ook helpen bij het verwerken van de afgelopen jaren. Schrijf over het verlies van Henk zoveel je wilt. Jouw Henk was ook een beetje onze Henk geworden. Eerlijk gezegd had in van mezelf nooit gedacht dit zo te zeggen, maar zo voelt het wel na al jouw eerlijk schrijven over hem.
  Wat zal je genoten hebben van het zwemmen in zee. Het is je van harte gegund!
  Slaap goed vannacht.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 06:50:24

   Je hebt gelijk, dit is verwerking, al die trouwe luisterende oren , met bemoedigende, begrijpende reacties zijn er altijd als ik ze nodig heb. In de afgelopen jaren ben ik al váák uit de put gehaald door het gewone leven binnen te halen door al jullie logjes.
   Het zal tijd nodig hebben maar gaat me zeker lukken weer met humor terug te komen, sterker nog, de humor was nooit weg, ook niet in de meest droeve dagen , daar gaan vast nog wel voorbeelden voorbij van komen. Henk is , hoewel hij zelf nooit één letter geschreven heeft, altijd een niet weg te denken onderdeel van mijn verhalen geweest en op dat achtergrond zal hij dat altijd blijven.

   Beantwoorden

   • Ferrara
    jun 27, 2020 @ 11:47:50

    Die humor had je al in dit logje. Moest eerlijk gezegd wel grijnzen om de ‘impregnatie’ die Henk had ondergaan. Vergat ik gisteravond te zeggen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 27, 2020 @ 12:04:03

     Ja blijft toch de aard van het beestje, je wilt niet wéten hou grof het er hier onderling af en toe aan toe ging. Ben ook bang dat de chauffeur van de rouwauto een beetje vreemde indruk kreeg van de mensen in de auto . Nou ja, is zijn probleem.

     Beantwoorden

 20. zusdus
  jun 26, 2020 @ 22:47:00

  Bedankt dat we mee mochten leven. Bedankt dat we mee mochten leren. Bedankt voor vele mooie inzichten, reflecties en stof tot nadenken.
  Alle goeds voor jullie allen en jullie kunnen buigen op vele, vele mooie herinneringen waar ik jullie heel veel glimlachjes bij toewens.
  Liefs van een lurker!
  🍀

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 06:39:53

   Wat een lieve reactie, dankjewel. Leuk dat je even uit de “lurkstand”komt. Al heb ik niets tegen tegen lurkers, het is fijn om te wéten dat er mensen meelezen die iets in mijn verhalen vinden.

   Beantwoorden

 21. Leidse Glibber
  jun 26, 2020 @ 22:43:02

  Veel dingen zijn herkenbaar Riet en ik ben zo blij voor je dat je Henk tot op het laatst toe zelf en thuis hebt kunnen verzorgen. Ik denk dat je de komende tijd als een blok slaapt. Ik had dat tenminste wel en realiseerde mij opeens dat ik eigenlijk alle tijd van verzorging niet geslapen maar eigenlijk gewaakt had. Doe rustig aan, herpak je zelf en wij zijn er voor je.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 06:37:32

   Jij weet hoeveel waarde dat heeft natuurlijk.
   Dat als een blok slapen gaat alleen voor de eerste 2 uurtjes op. Ik heb jarenlang onderbroken nachten gehad dus dat ritme zit er nog een beetje in. Het lukt de éne nacht bete dan de andere. In ieder geval hoor ik nu niet meer iedere nacht een aantal keren die gehate alarmbel. Dat geeft rust.

   Beantwoorden

 22. VoorHetBlogGezet
  jun 26, 2020 @ 21:57:05

  Lieve Riet, wat fijn om van je te horen. En wat heb je er goed aan gedaan om Henk tot het laatste moment thuis te houden. Zeker in deze zo onzekere corona periode. Fijn dat we met de fotos mee mogen kijken en wat een bloemenpracht. Wat was je sterk bij het afscheid van Henk toen je zelf het woord nam. Zo mooi, zo persoonlijk. Jou Henk mag trots zijn op jou. Ik heb Inge even mijn fone nr. doorgemaild omdat ik niet zeker wist of je mijn huidige nummer hebt. Voor jou een dikke virtuele knuffel en tot blogs. Liefs Ria❤🙋

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 27, 2020 @ 06:33:41

   Ja die corona toestand kon ik gelukkig ontlopen, had het verschrikkelijk gevonden als hij toen niet meer thuis woonde. Zal best egoïstisch zijn maar ik wilde bij hem kunnen zijn als ik daar behoefte aan had, en dat had ik veel. Ik heb het telefoonnummer doorgekregen. had het inderdaad niet meer omdat ik ooit telefoon verloren ben. Ga je weer toevoegen.

   Beantwoorden

   • VoorHetBlogGezet
    jun 27, 2020 @ 10:16:49

    Een goede vriend zei ooit tegen mij:”soms moet je gewoon egoïstisch durven zijn” En in jullie situatie had je groot gelijk. Er is niets zo belangrijk als op een goede manier afscheid te kunnen nemen.💕Fijn dat je mijn nummer doorgekregen hebt. Als je whats app hebt zou je me dan even een berichtje kunnen sturen met alleen *Rietepietz* erin. Dan sla ik je meteen in mijn fone op onder die naam. Die naam is uniek en ik zal je dan ook nooit verwarren met een andere Riet.😉
    Groetjes vanuit een gelukkig wat afgekoeld Cuijk. Liefs Ria😘

    Beantwoorden

 23. Marlou
  jun 26, 2020 @ 21:47:33

  Lieve Riet,

  wat een mooi verslag…
  Ik vind je geweldig.
  Heel veel liefs, Marlou

  Beantwoorden

 24. omabaard
  jun 26, 2020 @ 21:25:34

  OH Riet, wat een ontroerend schrijven. Je kon op een heel mooie manier afscheid nemen, ik heb hier zojuist beslist, zo wil ik het ook. Ooit.
  Je hebt veel pijn en dan over schoonheid kunnen schrijven is zo mooi.
  Dank voor het delen. En dank dat ik je blog mocht ontdekken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 21:51:44

   Wat een lieve reactie. gelukkig kunnen wij mensen meer opbrengen dan we denken. Had me 20 jaar geleden maar niet verteld dat ik dit zou kunnen. De meeste pijn heb ik in de loop van de laatste 2 jaar geleden, dat maakt het nú relatief makkelijk. Het was heel fijn dat ik “mijn eigen”Henk weer terug mocht zien nadat hij steeds meer een man werd die hij zelf nooit had willen zijn. Zo fijn dat die beelden nu overgenomen worden door deze mooie dagen. Het is verschrikkelijk als je op sommige momenten niet meer van je zieke man kunt houden. Je verstand wel weet hoe het ziek maar je toch te menselijk bent om er geen verdriet van te hebben. .

   Beantwoorden

   • omabaard
    jun 26, 2020 @ 23:28:34

    Wat verwoord jij je gevoelens open en eerlijk. Henk terugvinden, mooier kan het niet zijn, na moeilijke jaren. Jaren waarin jij het uiterste van jezelf gaf. Beseffen deed hij niet meer, aanvoelen daarentegen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 27, 2020 @ 06:43:07

     Ik zou niet anders kunnen, áls je over dit soort dingen schrijft heeft dat alleen zin als je bereid bent jezelf te laten zien. dat gaat mij altijd beter schrijven af dan ‘in persoon”. Ben ook niet iemand die tegen iemand aan hangend wil huilen maar al schrijvend en hier lezend weten de waterlanders vaak hun weg te vinden.

     Beantwoorden

 25. Mrs. T.
  jun 26, 2020 @ 20:36:57

  Wat fijn dat je met zo’n goed gevoel terugkijkt. Het is ook zo fijn als het mogelijk is thuis het afscheid te doen. Mijn schoonvader is eerst twee dagen ‘weg’ geweest ivm corona, niemand mocht er naar toe. Daarna één dag in het rouwcentrum en toen nog één dag thuis opgebaard. Dat heeft ons allemaal zo goed gedaan.

  Heb net ook even de diaserie van je vorige blogje bekeken. Nou ja zeg, hij had gewoon een soort van sixpack die Henk van jou!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 21:35:12

   Wat fijn dat je schoonvader tóch nog een dag “naar huis”mocht. Kan me voorstellen dat jullie je daardoor heel erg getroost hebben gevoeld.
   Ja Henk was best een mooie vent, en zeer gespierd, dat was helaas niet altijd even prettig in het laatste jaar want hij blééf sterk. Als ik niet toevallig ook vrij sterk was geweest zou ik hem echt niet thuis hebben kunnen houden. Als ik zelf de foto’s weer bekijk snap ik héél goed dat ik stapelverliefd op hem werd;-)

   Beantwoorden

   • Mrs. T.
    jun 28, 2020 @ 21:56:30

    Dat snap ik ook. #stapelverliefd

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 29, 2020 @ 08:35:18

     Afblijven hé, is nog steeds van mij;-)
     Maar zonder dollen, de foto’s zijn heilzaam voor me en halen hem weer terug zoals hij was.
     Heel fijn want één van de meest verschrikkelijke kantjes van de ziekte is dat door zijn gedrag soms de liefde niet meer gevoeld kan worden. al wéét je dat hij er niets aan kan doen, en al wéét je dat je je geliefde kinderen ook wel eens achter het behang wilde plakken, het deed zó vreselijk veel pijn dat hij dan die ‘ander”was.

     Beantwoorden

 26. minoesjka2
  jun 26, 2020 @ 20:26:50

  Wat een mooie blog Riet, dank je wel voor dit delen.
  Vaak is het zo dat mensen die overleden zijn de ontspanning op hun gezicht hebben, en wat fijn dat Henk dat ook had, mooi om dit beeld vast te houden. En wat fijn dat Henk gewoon thuis kon blijven, dan is het tenminste niet zo opeens leeg in huis.
  En dat de komende tijd nog vaak over verlies zal gaan??? Ik zou me misschien zorgen gaan maken als dat niet zo was…… rouwen om verlies is werken en dat werken mag je best hier delen. Het maakt jou sterker en stelt (mij in ieder geval wel) ons gerust, dat jij gewoon een normaal gezond mens bent met verdriet om het verlies van haar partner.
  O, en het is natuurlijk niet erg als het er een keer niet over gaat, denk dat niet 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 21:30:24

   Ja natuurlijk moet verdriet verwerkt worden hoewel er al heel veel verlies een beetje verwerkt is omdat Henk , zoals hij wás, al zo geleidelijk uit mijn leven verdween. Het helpt óók dat het voor hem een verlossing was om niet meer opgesloten in zijn hoofd te zitten. Maar toch, al zei hij niet zoveel meer, en begreep vrijwel niets meer, hij was wél “een reden”om re wandelen bijvoorbeeld.
   Ik pak ook bewust het bloggen weer op om ook weer met de logjes van andere in de gewone wereld te stappen.Dat zal ook nog niet altijd lukken, ik val vaak gewoon in slaap met de laptop op schoot.Er is nog wel wat slaap in te halen. Maar dat komt wel goed.

   Beantwoorden

 27. roadlaura1969
  jun 26, 2020 @ 20:12:20

  Ja dat geeft troost en een , ik vind het juiste woord niet, een “tevreden” zal ik maar zeggen, dat iemands gezicht, in jouw geval Henk zijn gezicht totaal ontspannen er bij ligt en haast alle zorg rimpels verdwenen (zo was dat bij mijn vader). Te zien dat de rust is wedergekeerd.

  Ook fijn om te lezen dat jij je gedragen voelt door ieder om je heen en dat jij toch de stap zet om de avonden alleen in te gaan ,ook als het nog niet hoeft.

  De foto’s spreken voor zich dat alles in en vol liefde is gedaan ❤

  Beantwoorden

 28. petra1945
  jun 26, 2020 @ 19:49:25

  Het klinkt als een afscheid dat je iedereen toewenst. Ik vind het heerlijk voor je: je hebt zware jaren gehad, maar ervan gemaakt wat mogelijk was. En je hebt het volgehouden! Zo fijn ook dat Ruud nog op tijd hier was, en kon blijven tot alles voorbij was.
  Ook voor ons, de weblogvolgers, is het mooi om dit alles mee te krijgen. En dat, gek genoeg, vind ik een bedankje aan jullie waard: dat dat mocht. Want er zijn ook bloggers die zulke privégebeurtenissen nu juist niet opengooien!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 20:05:53

   De eerste paar jaren waren nog best heel mooie jaren waarin ik hem kon beschermen tegen zijn eigen aftakeling. . Het laatste jaar werd het serieus lastiger en de laatste maanden wil ik liefst zo snel mogelijk vergeten. Ik ben zó dankbaar dat we hem toch nog te zien kregen zoals hij altijd was. Lief dat bedankje. Ik heb me soms afgevraagd of het allemaal goed was om te doen maar ja, het is goed omdat ik veel lezers heb die al héél lang hier lezen en mijn logjes altijd al veel over Henk gingen en ons leven gingen, maar dan over de leuke dingen. Ik denk dat het ook nuttig is te laten zien hoewel rust het kan brengen om het zo te doen en dát er ook veel kan. Je niet téveel laten leiden door “hoe het hoort”maar je gevoel volgen.

   Beantwoorden

 29. willyfotoblog
  jun 26, 2020 @ 19:38:59

  een mooi afscheid Riet..

  en knap hoe jullie dit zo goed georganiseerd hebben

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:44:02

   Hij zou het zelf vast ook heel mooi gevonden hebben. Helaas gebeuren er soms toch heel vervelende dingen bij dit soort gevallen, als er onmin in de familie is. Daar wil ik niét aan denken.

   Beantwoorden

 30. waarloopjijwarmvoor
  jun 26, 2020 @ 18:59:13

  Ja Riet, heel herkenbaar. Juist de dagen tussen het overlijden en de crematie zijn heel waardevol. Al je dierbaren bij elkaar, veel verhalen en Henk is er gewoon nog. Een mooie uitspraak vind ik is: je bent pas dood als je vergeten bent.
  Knuffel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:40:31

   Het waren héél bijzondere dagen, druk, dat wel maar eigenlijk liep alles heel soepel en groeide alles vanzelf zoals we het mooi vonden.
   Die uitspraak is zeker een mooie, dan gaat Henk dus nooit dood, hij is onvergetelijk.

   Beantwoorden

 31. Neeltje
  jun 26, 2020 @ 18:28:01

  Ja, ik herken die soort van roze wolk. Het afscheid van Henk is tot een goed einde gekomen. Precies zoals je altijd gewenst hebt en in liefdevolle saamhorigheid met je gezin. Bij het overlijden van mijn vader had ik dat net zo. Het biedt ook in de toekomst troost, wanneer het gemis voelbaar zal zijn. Maar fijn dat je er weer bent. We hebben nog veel te delen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:38:00

   Dat is goed om te horen, ik weet natuurlijk niet wat me nog te wachten staat qua verwerking want heel heel is al een beetje verwerkt omdat de echte Henk al verdwenen was. Het is heel vreemd dat ik nu zo naar buiten kan lopen en niet meer op heel veel andere dingen hoef te letten. Gaan we het allemaal vast nog over hebben.

   Beantwoorden

 32. gewoonzoalsikben
  jun 26, 2020 @ 18:21:09

  Ik ben stil van je verhaal .Mooi dat jullie Henk tot het laatst thuis konden houden en zo rustig afscheid konden nemen .Het is zo mooi te lezen dat je kon zien dat hij echt rust had gevonden
  Liefs Elisabeth

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:35:13

   Daar waren we inderdaad heel blij mee. hij had twee héél slechte dagen waarin wij maar heel weinig voor hem konden doen. Dus toen hij rustiger werd en in slaap gehouden werd was dat een grote opluchting.

   Beantwoorden

 33. Suskeblogt
  jun 26, 2020 @ 17:38:28

  Een heel mooi afscheid. Mijn vader zag er ook ontspannen uit nadat hij gestorven was. Alsof er een last van hem afviel. Dat zal bij Henk ook zo geweest zijn. Veel sterkte gewenst voor de komende weken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:28:13

   Dankjewel, dat van die last klopt natuurlijk. Henk had veel frustratie over het feit dat hij niet kon zeggen wat hij wilde . Uiteindelijk heeft hij toch met gebaren het gevoel gehad dat hij begrepen werd.

   Beantwoorden

 34. Matroos Beek
  jun 26, 2020 @ 17:20:44

  Lieve Riet, wat ga je hier prachtig mee om. Zo heb ik het ook ervaren toen mijn vader ongeneeslijk ziek was. Toen hebben we er ook alles aan gedaan om hem thuis te houden waar hij in zijn eigen bed omringd door zijn vrouw en kinderen is overleden. Het gevoel dat je hier dus beschrijft, kan ik helemaal invoelen. Het brengt enorm veel troost en moed en maakt het verdriet zoveel draaglijker. Dat geeft een mens kracht.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 19:26:19

   Het is prachtig als zoiets in goede harmonie kan. Ik snap wel dat het misschien moeilijker is wanneer het jongere mensen betreft , daar kun je minder makkelijk vrede mee hebben om de verloren levensjaren. Maar als het lukt is het prachtig en brengt heel veel rust.

   Beantwoorden

 35. Array
  jun 26, 2020 @ 17:01:12

  Mooi dat het afscheid en de laatste dagen van Henk, jou Henk weer bovenkwam.
  Een mooie herinnering en ja moeilijke dagen komen er zeker nog maar met je achterban kom je er wel doorheen.
  Zelf ons laat je mee kijken al zijn we eigenlijk nog vreemden.
  Dank daarvoor en wat ben ik blij dat ik je hiervoor al een beetje heb leren kennen
  Liefs

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 30, 2020 @ 07:29:15

   Reactie kwam uit de spam en staat nu helaas niet onder je naam Rebbetje, bij deze.
   Voor mij is het een beetje “normaal” dat er meegekeken kan worden, net als in een huwelijk “in goede en in slechte tijden” is die band er.
   Mijn blog is een soort dagboek voor me en dat zou geen waarde hebben als ik heel belangrijke zaken weg laat. Mijn lezers zijn een soort parallelwereld voor me die me op de been heeft gehouden in het grote geheel.

   Beantwoorden

 36. matroos
  jun 26, 2020 @ 16:39:38

  Zo waardevol om zo afscheid te kunnen nemen.Ik gooi er nog een gedicht van Toon tegenaan.Rust in ieder geval goed uit Riet,Wij lopen niet weg hier.❤

  Nu ’t rouwrumoer rondom jou is verstomd,
  de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,
  nu voel ik dat er ’n diepe stilte komt
  en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.
  En telkens weer zal ik je tegenkomen,
  we zeggen veel te gauw: het is voorbij.
  Hij heeft alleen je lichaam weggenomen,
  niet wie je was en ook niet wat je zei.
  Ik zal nog altijd grapjes met je maken,
  we zullen samen door het stille landschap gaan.
  Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken,
  raak je mijn hart nog duidelijker aan.

  – Toon Hermans

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:48:46

   Oh… wat kon Toon het toch prachtig verwoorden. Ik weet zeker dat het zo is, Henk zit in me en daar blijft hij, ik zal hem altijd weer overal tegen komen. Natuurlijk zullen er ups en downs komen maar ik heb er vertrouwen in dat ik die wel aankan.

   Beantwoorden

 37. AnneMarie
  jun 26, 2020 @ 16:37:05

  Het huis zag er piekfijn en indrukwekkend uit. Niets van de hectiek en rommel te zien. Fijn dat het een goed afscheid is geworden. Heel bijzonder zoals de oveledene zichzelf kan worden na de dood maar wel droevig smaakje als je bedenkt hoe hij er de laatste tijd uitzag. Ik weet het nog van mijn vader. Hij had veel geleden en dat tekende zijn gezicht enorm. Na zijn dood werd hij eindelijk weer zichzelf.

  Beantwoorden

 38. bvision
  jun 26, 2020 @ 16:35:12

  Ik vind het heel mooi dat je op deze wijze afscheid hebt kunnen nemen. Het lijkt me erg direct en persoonlijk en aan de andere kant geeft het wat extra tijd om je te realiseren dat hij dat zou waarderen. Ik wens je veel sterkte.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:43:37

   Het was heel fijn voor ons, misschien wel omdat wij er langzaam naartoe konden groeien. Misschien is het anders wanneer iemand plotseling overlijd. Ik had het al een paar keer bij anderen gezien en voor mij stond vast “ik ga het zo doen” en daar heb ik zeker geen spijt van.

   Beantwoorden

 39. gewoonanneke
  jun 26, 2020 @ 16:21:00

  Hoe verdrietig het ook is, zo’n warm afscheid doet je toch goed, Ik vind het zo mooi als iemand thuis kan blijven. Mijn moeder was ook thuis in haar eigen huis gekomen. We konden er altijd naar toe en iedereen kon zoveel gaan en er zijn, ik bewaar daar ook mooie herinneringen aan. Veel fijner dan een toch onpersoonlijker centrum. En hoe bijzonder is het toch dat iemand die overleden is opeens weer “de oude”is. En snap best dat hier het laatste woord blog nog niet over geschreven is. Liefs Anneke

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:41:05

   Ja ábsoluut, het was echt een groot cadeau dat het allemaal zo gelukt is. beetje jammer van de coronamaat regelen maar uiteindelijk hadden we nu natuurlijk met de mensen die er wél bij konden zijn meer contact. En uiteindelijk waren dat ook de mensen die hem de laatste tijd nog met enige regelmaat zagen. Het was ook fijn dat ik in de nacht even naar hem toe kon als ik niet kon slapen. In zo’n rouwcentrum gaan ze ook de koeling in, dan voelen ze véél kouder en onnatuurlijker aan. Henk had bij leven soms koudere handen dan nu in de kist.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    jun 26, 2020 @ 21:04:16

    Ja zo gek het dat het helemaal niet eng is, Als ik kwam ging ik altijd even gedag zeggen, De meiden van de zorg kwamen ook apart persoonlijk afscheid nemen,. Zo bijzonder was dat, Bij ons rouwcentrum en bij veel andere ook heb je tegenwoordig familiekamers daar wordt iemand dan opgebaard en niet in de koeling,. Je krijgt daar een sleutel van en kan er dag en nacht naar toe, . Als thuis echt niet kan is dat ook een optie. Maar zoals bij jullie thuis toch het allermooiste als klink dat misschien gek maar je snapt het wel.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jun 26, 2020 @ 21:43:14

     Ja hoor ik snap het en je hebt gelijk. Henk zou ook blij geweest zijn met hoe het ging en alle ongein om hem heen. Gelukkig verandert er inderdaad ook veel in de uitvaartwereld, er kan veel meer dan vroeger toen alles toch meer een beetje ondergeschoven werd. Vooral kinderen werden weggehouden. Nu hebben de kleintjes ook hun overgrootvader over zijn handen geaaid , Dat was zo schattig hoe ze langzaam naar toegroeiden na het eerst niet te durven.

     Beantwoorden

     • gewoonanneke
      jun 26, 2020 @ 21:51:47

      Ja dat was gelukkig ook zo zo toen mijn vader overleed,. Peter zei tegen de chauffeur, waarom rijd je zo langzaam,. Hij vond het ook helemaal niet angstig of zo, Denk ook hoe je er zelf mee omgaat, Wij hadden destijds al een heel vooruitstrevende begrafenisondernemer die zei gewoon meenemen als ze het wel durven,. Peter was toen een jaar of 4 . Bij jullie is het nu nog zo vers maar denk over een tijdje dat je best een goed gevoel zal hebben over hoe dingen gegaan zijn. Al zal dan ook het gemis niet minder zijn natuurlijk.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       jun 27, 2020 @ 06:30:34

       Het voelt nú al heel goed , wij zijn echt heel blij hoe we het samen hebben kunnen regelen. Alles is zonder énige wanklank en met liefde gedaan. Ik voel me reuze gesteund óók hier.

       Beantwoorden

 40. staartje
  jun 26, 2020 @ 16:19:25

  Wat ontroerend mooi geschreven en georganiseerd, Riet.

  Beantwoorden

 41. Melody
  jun 26, 2020 @ 16:08:48

  Wat ik al eerder tegen je zei… volg je ❤ want dat klopt en de rest komt later .

  Knuffel!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:14:34

   Maar jullie horen allemaal zo bij m’n leven de laatste paar jaar. Het was een wondermooie dag , maar natuurlijk sloeg de vermoeidheid toe zodra ik thuis was. Vannacht voor het eerst sinds tijden een beetje fatsoenlijke nachtrust gehad.

   Beantwoorden

   • Melody
    jun 26, 2020 @ 20:59:47

    En dat is wederzijds…. en mensen betrokken laten voelen doe jij door je erbij te betrekken… en verder, zijn we (durf ik wel namens ons allen zeggen, al praat ik niet graag voor een ander) blij dat jij ons als dusdanig waardevol ervaart om het met ons te delen… en natuurlijk met het feit dat het jou zo goed gaat!

    Beantwoorden

 42. Karel
  jun 26, 2020 @ 15:56:08

  een heel mooi en ontroerend blog Riet
  een mooie wijze van afscheid nemen vind ik het
  jij zal nog een moeilijke periode krijgen , ik kan je nog niet zo lang
  maar goed genoeg om te weten dat je er goed door komt

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:16:04

   Dat hoop ik van harte, en ik ben blij met mijn
   schaduwwereld”hier op de site, daarmee zal ik nooit heel erg eenzaam zijn als ik alleen thuis ben..

   Beantwoorden

  • Melody
   jun 27, 2020 @ 16:35:14

   die dagen ‘moeten’ …. En ja hoor… dat komt goed, wij laten je niet los!

   (Herinner jij je blogster Corrie nog? Morgen is het 6 jaar geleden dat haar Johan stierf en ook zij gaat op soortgelijke manier als jij om met het verlies en gemis.. Al hoe schraal ook… de wetenschap dat jij niet de enige bent, niet de 1e en ook niet de laatste die dit moeten doormaken kan ook troostend zijn, dat zegt Corry en dat zei Klaas ook vaak..)

   Beantwoorden

   • rietepietz
    jun 27, 2020 @ 17:09:24

    Ja zeker ik herinner me Corry die toen bij de meeting was terwijl het nog maar heel kort geleden was dat haar man stierf. Dappere vrouw. Zij had veel steun aan haar geloof heinner ik me, Ik heb geloof ik mezelf, ik ga het redden al zal dat met ups en downs zijn. Ook dat geldt voor iedereen.
    Maar ik heb ook veel in te halen én ik wil me hard gaan maken dat de zorg beter aan gaat sluiten op dementerenden. Ik heb het eerste telefoontje al gedaan. Dacht maar zo dat het indruk kan maken als een kersverse weduwe dit als eerste doet.

    Beantwoorden

 43. Mies Huibers
  jun 26, 2020 @ 15:42:03

  Het verlies en verdriet zijn enorm, maar als je op zo’n persoonlijke en mooie manier afscheid kunt nemen, put je daar kracht en troost uit.

  Beantwoorden

 44. gerdagoud
  jun 26, 2020 @ 15:30:14

  Ben zo blij met de inkijkjes. Doe jij rustig aan..er loopt niemand weg. En moeilijke dagen zullen er best wel komen maar toch…. jouw kennende , je komt er wel. De herinneringen van de afgelopen dagen worden goud Riet. ♡♡

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 26, 2020 @ 16:24:31

   Dat zijn ze al, we zijn allemaal erg blij met hoe we het konden regelen. Zijn ook zo dankbaar dat Ruud nog tijdig hier kon zijn voor zijn laatste dagen. Zo wonderlijk dat hij een kwartier na zijn overlijden ineens weer “mijn Henk” was. Ook één van de laatste dagen nog een wondertjes , hij zocht echt contact al kon hij niet praten , het was wel duidelijk dat hij op zijn manier afscheid nam.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: