toch Pasen…

Een  uitbundige Paasvierder  was ik  nooit maar natuurlijk was er wél altijd een gezellig gedekte ontbijttafel, paas servetjes, “aangeklede” eitjes enz.
Steeds meer maakt alles dat anders dan anders is Henk onrustig en  ondanks dat ik niets  anders dan anders deed gaat hij eerste paasdag slecht van start.
Het douchen is nog net geen gevecht (wat ook wel voorkomt) en als hij mijn hulp  afweert bij het aankleden  laat ik hem, nadat hij het (beschermende)  ondergoed aan heeft, maar aan modderen om te voorkomen dat het escaleert.

Zijn kleding had ik al klaargelegd zodat hij niét mijn spullen probeert aan te trekken (ook dat komt voor) en  als het hem niet lukt zijn overhemd als broek aan te doen laat hij het liggen. Zijn broek aantrekken lukt wel, zij het dat de helft van de bretellen in de broek blijft zitten maar daar lijkt hij geen last van te hebben. De andere helft trekt hij zoals het hoort over de  schouder en zo zit hij uiteindelijk dus in de T-shirt aan het ontbijt, so what!

Er staan wel “blote” eitjes op tafel maar hij maakt geen aanstalten die te pellen met de punt van zijn theelepeltje  zoals hij altijd deed. Ik pel vast een eitje tot de helft zodat hij het zelf verder kan eten maar ook dat dringt dit keer  niet tot hem door. Als ik hem het eitje dan maar voer gaat zijn mond steeds verwachtingsvol open, als van een jong vogeltje  dat op de lekkere hapjes van moeder wacht. Het gaat er graag in maar op mijn vraag; “was het lekker”?  zegt hij luid en duidelijk NEE!
Zucht….  ik wéét het, hij zegt vaak precies het tegenovergestelde van wat hij  bedoelt!

Na het ontbijt  valt hij  op de bank direct weer in slaap zoals nu al een paar maanden iedere morgen. Ik ga in de keuken soep maken  en volg onder tussen op de oma app wat de anderen aan het doen zijn.
Kleindochter Jennifer is met man en kinderen aan het fietsen en stuurt af en toe een foto van waar ze fietsen, mooie rustige fietspaden met veel groen. Geen idee waar ze rijden want groen is groen hé!
Henk is rond  tien uur weer wakker  en lijkt een beetje beter “opgedroogd te zijn”.
Ik neem me voor hem beter aan te kleden zodra de soep klaar is. Hij lijkt zich te amuseren met naar buiten kijken dus ik laat hem maar even met rust.
Even later hoor ik gebons op de voordeur en dán blijkt pas wat buiten zijn interesse had gewekt ……
Als ik de deur open doe kijk ik in de glunderende snoetjes van Amber en Levi die voor Paashaas hebben gespeeld en paaseitjes verstopten  terwijl Henk voor het raam stond te zwaaien, eigenlijk zonder te weten wát hij zag……. dat weet hij nóg niet als ik hem ook even buiten  haal. Pasen bestaat niet meer voor hem……… maar voor mij maakt dit lieve gebaar  hét verschil, wat een schatten zijn het toch!

92 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky0607
  apr 14, 2020 @ 20:20:12

  Hartstikke lief! Dat had je nou net even nodig. 💕

  Beantwoorden

 2. Petr@
  apr 14, 2020 @ 15:07:40

  Wat gezellig Riet dat de kinderen je zo verwend hebben, dat maakte je dag toch een beetje goed lijkt me!
  Schatjes zijn het!

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns
  apr 14, 2020 @ 09:19:12

  Ik vond het mooi om je beslommeringen zo te lezen tijdens Pasen, en hoe een dag er voor je uitziet. Vooral je liefde en zorg voor je man vind ik er uitspreken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2020 @ 09:31:12

   Het is altijd even bekijken wat wel en niet kan als het niet nodig is dwing ik geen dingen af maar daar kom ik soms niet omheen als het om sanitaire zaken gaat. Op zich allemaal niet meer werk dan een kind verzorgen alleen… hij is geen kind en áls hij tegensputtert is dat goed te merken. Wat ook overeen komt met “je kind”, al wil je het soms best achter het behang plakken, dat doe je dan toch met liefde.

   Beantwoorden

 4. cornma
  apr 14, 2020 @ 09:06:17

  Wow, ik ben er stil van. Een dag die zo moeilijk start wordt opeens een heel mooie dag door het bezoekje van de kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zo ontzettend lief.

  Beantwoorden

 5. Neeltje
  apr 14, 2020 @ 08:45:57

  Beantwoorden

 6. John
  apr 14, 2020 @ 08:16:42

  Kijk, zo kan het dus ook. Wat leuk en lief van ze. En natuurlijk plezierde dit Henk. Fijn dat hij daar ook nog van kan genieten 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2020 @ 08:43:43

   Hij reageert op alles dat in de tuin beweegt, vaak is het alleen maar de weerkaatsing in het raam van wat binnen gebeurt, vandaar dat ik dan niet altijd reageer als ik merk dat iets hem daar bezig houdt;-) Nu kwam het de verrassing wel ten goede dat ik niets zag.

   Beantwoorden

 7. Skyblog
  apr 14, 2020 @ 07:33:44

  Toch is het leuk om te doen. Als maar afstand houd. Wees voorzichtig ermee. Knuffelen kunnen zeker niet. Ik vind zo erg voor de mensen en opa en oma en familie niet eens kunnen knuffelen. Vooral je kleinkinderen. Toch leuke filmpje. Goed zo! Wij hebben toch niemand meer. Alleen onze broer. De rest overleden enz…. Eenzaamheid word ik van….

  Beantwoorden

 8. Leidse Glibber
  apr 14, 2020 @ 00:22:14

  Ik vind dit zo fijn voor je, het zijn de kleine (heel grote) dingen die het verschil maken en je de kracht en energie geven om verder te gaan lijkt mij. Fijn dat je kinderen en kleinkinderen zo dichtbij wonen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2020 @ 08:30:31

   Daar ben ik ook heel blij mee , afstand Zoetermeer Rijswijk is maar een wippie met de auto maar zij kozen dit keer voor de fiets wegens het heerlijke weer en het toch al veel binnen zitten.

   Beantwoorden

 9. Sjoerd
  apr 13, 2020 @ 23:05:33

  Mijn gemoed schiet even vol. Ik mis mijn kleinkind zo…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 14, 2020 @ 08:28:37

   Ach Sjoerd, ik kan me dat zó goed voorstellen, jouw kleine krullenbol is op zo’n aanhankelijke leeftijd en dat is nou precies de valkuil waardoor afstand nodig is. Ik hoop dat je haar echt heel snel wel in je armen kunt sluiten.

   Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  apr 13, 2020 @ 22:27:38

  Dat is heel lief, een lief filmpje ook, en dan zie ik daarnaast steeds die drukke zwarte piet nog volop bezig.

  Beantwoorden

 11. Kakel
  apr 13, 2020 @ 21:34:00

  Wat een lieverds! Dit zijn de krenten in de pap, de kers op de taart.
  En Amber en Levi hadden er zin in. Eerst de stoep versierd en daarna de eitjes verstoppen. Een hartverwarmende blog, ondanks je zorgen om Henk.
  Je familie sleurt je er toch door, hè?
  Lieve groet ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 21:43:44

   Echt wel, ik ben ook zó blij met dit soort lieve dingen. Ze zorgen dat ik niet versomber want het valt inderdaad niet altijd mee. Maar ze leven mee doen hun best me op z’n tijd even uit de sleur te laten breken, helemaal gelukt deze paasdagen.

   Beantwoorden

 12. hanscke
  apr 13, 2020 @ 20:03:30

  Wat een ontroerend verhaal. Maar ik vind het altijd weer fijn om te lezen dat de kinderen en kleinkinderen steeds weer iets weten te bedenken wat jou ook heel erg goed doet. Hele moeilijke tijden voor jou nu je het zonder daadwerkelijke steun moet doen. Ik neem mijn hoed voor je af, ik vind dat je alle waardering verdient.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 20:20:23

   Ach die anderhalf uur zorg in de week maken eigenlijk niet eens zo heel veel uit, het is veel te weinig om er echt iets aan te hebben. Aan mijn dochter heb ik véél meer. Maar dit is weer zo lief bedacht door de volgende generatie.

   Beantwoorden

 13. Mrs. T.
  apr 13, 2020 @ 19:55:05

  Oh wat super, super, superlief!!!

  Beantwoorden

 14. minoesjka2
  apr 13, 2020 @ 18:24:23

  Wat leuk verzonnen zeg!! Op deze manier hadden jullie toch even live contact op veilige afstand. Hoop dat het je dag weer goed gemaakt heeft.

  Beantwoorden

 15. Naomi
  apr 13, 2020 @ 17:02:24

  Wat ontzettend lief! En je ziet gewoon dat de kinderen oma ook eigenlijk willen knuffelen, maar ja, helaas…

  Beantwoorden

 16. Ferrara
  apr 13, 2020 @ 15:02:46

  ’t Werd weer even wazig voor mijn ogen. Je start van de dag en de vreugde daarna. Zo ontroerend.Geweldig kroost heb je. Maar daar heb je waarschijnlijk in het verleden zelf hard aan gewerkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 15:27:44

   We zijn vroeger veel bijgesprongen in het drukke gezinnetje van Inge wier toenmalige echtgenoot erg druk was met een eigen administratiekantoor. We hebben daardoor een fijne band kunnen opbouwen met de kleinkinderen dat heb je goed gezien.
   Ze zijn natuurlijk volwassen ondertussen en hebben hun eigen besognes maar er is altijd aandacht en een plekje voor ons als dat nodig is. En de Levi en Amber zijn natuurlijk de kers op de taart, wie wordt er nou verwend door de achterkleinkinderen.

   Beantwoorden

 17. margrietspanjaard
  apr 13, 2020 @ 14:59:18

  Heerlijk, dit soort lichtpuntjes. Het helpt je toch om er weer monter mee verder te gaan 😁

  Beantwoorden

 18. Happy Hulk
  apr 13, 2020 @ 14:21:14

  Hartverwarmende liefde voor een super oma.
  Een vrolijk Pasen voor Henk en Rietje!

  Beantwoorden

 19. Rebbeltje
  apr 13, 2020 @ 13:48:40

  De start van de dag werd meer dan goed gemaakt door het lieve idee van je kleinkinderen…geweldig om te zien Riet.
  Het zijn de kleine dingen die het groot maken.
  Groetjes

  Beantwoorden

 20. meninggever
  apr 13, 2020 @ 12:11:09

  Het leest toch hartverscheurend. Mantelzorg in haar meest realistische vorm. Ik blijf het knap vinden dat je onder deze omstandigheden in staat bent een verhaal te schrijven dat nog luchtig is van inhoud en relativerend van toon……Petje af!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 12:25:36

   Gelukkig kan ik alles eruit gooien op de privesite die ik ook bij houd als een soort naslagwerk, daar “noteer”ik meer. Hier neem ik meer de feitjes mee die in het verhaal thuis horen en laat de rest weg.
   Hier pak ik gelukkig vanzelf m’n normale schrijfstijl op

   Beantwoorden

 21. Suskeblogt
  apr 13, 2020 @ 12:09:26

  Een lief filmpje inderdaad. Daar trekt men zich aan op. Het is een speciale pasen 2020. Ene die volgens mij de geschiedenisboeken zal halen.

  Beantwoorden

 22. roadlaura1969
  apr 13, 2020 @ 12:04:39

  Geweldig wat lief 🥰

  Beantwoorden

 23. willyfotoblog
  apr 13, 2020 @ 12:00:06

  die mindere start werd wel goedgemaakt Riet

  ontroerende beelden zijn dit

  prettige tweede Paasdag

  Beantwoorden

 24. Spontanity
  apr 13, 2020 @ 11:21:57

  Pasen 2020
  Vergeet jij nooit meer.

  Beantwoorden

 25. omabaard
  apr 13, 2020 @ 10:50:18

  Wat bij jij een echtgenote, mama, oma, grootoma uit de duizend!
  Als ik dit zie smelt ik.
  Ik hoop dat Henk weer snel in de normale doen is, wellicht voelt hij toch ergens dat het anders is, in deze Corona/Pasentijd?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 12:07:25

   Hij is op dit moment niet veel anders dan anders, dit soort dingen komt regelmatig voor. Ik laat nog heel veel weg , de nacht had óók zo z’n problemen. Daardoor leer ik ook dat ik hem, als het kan, beter z’n gang kan laten gaan, dat voorkomt agressie . Maar toiletgerelateerde zaken kán ik niet op z’n beloop laten, dat levert téveel viezigheid op, dus dan loopt het wel eens uit de hand.
   Het blijft altijd voorzichtig aftasten wat wél en niet kan op dat moment.

   Beantwoorden

 26. matroos
  apr 13, 2020 @ 10:32:49

  Wat lief❤❤❤en precies op tijd na zo’n slechte start.

  Beantwoorden

 27. Matroos Beek
  apr 13, 2020 @ 10:32:41

  Wat lief Riet. Dat heb je ook echt wel nodig en verdiend want jouw ochtenden lijken me zwaar. Tenslotte moet je ook nog voor jezelf zorgen/wassen/eten…
  Nog even een paar weken geduld en dan kan het knuffelen met de kindjes wel weer.
  Geniet van jouw paasmaandag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 10:39:15

   Klopt, soms lukt het om eerst voor mezelf te zorgen, dat is altijd een cadeautje want dat lukt lang niet altijd. Heb erg genoten van dit lieve gebaar en de kleintjes weer even in het echt te zien. We hebben natuurlijk nog even gezellig bijgekletst op de stoep en in de tuin;-)

   Beantwoorden

 28. Karel
  apr 13, 2020 @ 10:29:36

  O wat is dat mooi Riet
  ja ik zag dat Amber werd terug getrokken werd , je kan het die lieve kinderen niet kwalijk nemen 🙂
  dit maakt je dag toch helemaal goed 🙂

  Beantwoorden

 29. saturnein
  apr 13, 2020 @ 10:29:08

  Dat mooie gebaar moet zo’n deugd doen tijdens al het geploeter. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Vooral van hoe je de ochtend met je man beschrijft, eigenlijk…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 10:34:43

   O zeker weten, ik werd er heel blij van want bij mij zitten uiteraard soms de tranen ook hoog.
   Wordt ook soms kriegel over hoe er veel niet kan onder het mom”corona” maar er bij mantelzorgers zoals ik alles hoe dan ook door moet gaan hoe moeilijk dat soms ook is. Gelukkig begrijpen sommige het wél.

   Beantwoorden

   • saturnein
    apr 13, 2020 @ 10:38:08

    Ik kan me voorstellen dat de tranen soms hoog en de moed in de schoenen zit. Bij jullie gaat alles gewoon verder zoals het is hè, daar verandert niet veel. Integendeel, veel dingen zullen moeilijker zijn, en als je man het moeilijk heeft met veranderingen, zijn er nu zo nog wel wat wellicht.
    Mantelzorg, het wordt zooooo onderschat.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 13, 2020 @ 10:44:30

     Inderdaad, zeker de soort manterzorg bij een partner die dag en nacht door gaat. De anderhalf uur ondersteuning die ik per week heb is ook direct stopgezet omdat ik de zorg voor “de patiënt ” zelf doe , die komt dus toch niets tekort, de zorgenden zijn elders nodig. Ergens is dat te verdedigen en bovendien komen zorgenden natuurlijk wél dicht bij veel andere patiënten dus misschien ook maar beter om niet hier binnen te hebben.

     Beantwoorden

     • saturnein
      apr 13, 2020 @ 10:50:11

      Ik denk het wel, ik denk dat je je écht zorgen zou maken moest er iemand aan huis komen die ook overal komt. Nu hou je de risico’s binnen de perken. Maar het neemt niet weg dat het een verlies is, geen hulp meer, geen praatje meer… en die 24 uurs zorg is echt wel slopend. Dat anderhalf uur is voor jou uiteindelijk hè, en niet zozeer voor “de patiënt”.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       apr 13, 2020 @ 10:58:50

       Ja klopt, het is niet veel maar dan kan ik toch even alleen naar buiten en dingen doen die niet zo handig zijn als Henk mee gaat want die kan ik natuurlijk nooit alleen thuis laten als hij wakker is. Ze hebben geen benúl wat het inhoud om 24/7 paraat te moeten zijn.

       Beantwoorden

       • saturnein
        apr 13, 2020 @ 11:06:31

        Zo is dat. Nu kan je nergens heen zonder veel moeite, en dan kon je tenminste nog eens rustig boodschappen gaan doen. En het betert er niet op, en zal er ook niet op beteren.

        Beantwoorden

        • rietepietz
         apr 13, 2020 @ 12:09:29

         nee klopt, al heb ik tegenwoordig wél iets meer rust door zijn flinke tukken overdag. Maar inderdaad, hij is behoorlijk hulpeloos in veel dingen.

 30. AnneMarie
  apr 13, 2020 @ 10:26:46

  Wat een schatten zeg. Fantastisch dat ze jullie steeds weer weten te verrassen met niet eens zo heel moeilijke dingen. Wat houden de kleintjes goed afstand, soms dreigt het iets mis te gaan maar ze snappen ook direct waarom ze gecorrigeerd worden. Genieten dit filmpje.

  Beantwoorden

 31. Melody
  apr 13, 2020 @ 10:17:28

  Fantastisch. En zo gegund ook.
  Ik hoef het niet te zeggen maar doe het toch: geniet ervan en koester het.

  Beantwoorden

 32. gewoonanneke
  apr 13, 2020 @ 10:14:44

  Ja inderdaad dan zou je ze graag even willen knuffelen maar wel ontzettend lief toch…….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 13, 2020 @ 10:16:52

   Ze hadden er zalf ook zóveel plezier in en er werd heel goed op ze gelet dat niet in hun enthousiasme te dicht bij kwamen. Je ziet in het filmpje ook een keer hoe Amber weggetrokken wordt.;-)

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    apr 13, 2020 @ 11:34:05

    Ja best jammer dat het moet. Het is ook zo onnatuurlijk als je allemaal eigenlijk niks mankeert. Net kwamen Peter, Chantal en Yenthe ff met de auto langs even laten zien en zwaaien en praten….Leuk toch dat ze dat doen allemaal.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 13, 2020 @ 12:11:35

     Ja heel fijn hé, het is toch ánders dan via een beeldscherm. Hoe fijn het ook is dat dat soort dingen óók kan. Had ook Ruud even in beeld op die manier.

     Beantwoorden

     • gewoonanneke
      apr 13, 2020 @ 13:34:13

      Ja gelukkig dat we allemaal nog wel aan elkaar denken eigenlijk misschien nog wel meer dan wanneer alles “gewoon” is . Mensen hebben ook meer rust.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       apr 13, 2020 @ 14:56:47

       Klopt ja, al is het soms een beetje gedwongen rust. Jennifer had natuurlijk de mazzel dat ze nét met een nieuwe opleiding gestart was als onderwijsassistent daardoor is ze nu gewoon thuis om de kinderen op te vangen en het schoolwerk te begeleiden waardoor haar man de dagen dat hij thuis werkt ook rustig kan werken.

       Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: