tijdverdrijf

Uiteraard komt mijn favoriete tijdverdrijf goed van pas ,, we zijn alles bij elkaar toch weer meer thuis dan anders, alleen al omdat Henk nu met boodschappen doen minder makkelijk mee kan.  Er wordt dus enthousiast gepuzzeld, Inge kan er ook nooit van afblijven als ze hier is, dan zit ze ook ver genoeg van ons af, Ja ja…. zodra ze hier binnenstapt doet ze een paar handschoentjes aan om hier geen “sporen” achter te laten, kijk maar op de foto!


Voor Henk is puzzelen ondertussen te moeilijk, hij maakt er een zooitje van als hij mee komt helpen. Niet heel erg als ik erbij ben om te voorkomen dat er stukjes verdwijnen. Dat ze verkeerd liggen is niet erg, dat is zo verholpen. Erger is het als hij bij het plantjes water geven ook even de zee waarop het schip dobbert bij gaat vullen….. zucht, even niet opgelet.
Ik kan het meeste nog wel droog deppen maar later blijken toch hier en daar stukjes foto van het karton losgelaten te hebben. Nou ja, die plak ik zo goed mogelijk weer vast, dat is ook tijdverdrijf he!

Maar ondertussen léés ik ook over puzzels. Van onze schoondochter kreeg ik  een boek over het ontstaan van de legpuzzel. Ik ben er al  wel in begonnen maar het is héél veel informatie, namen, jaartallen, landen en ontwikkelingen in veel kleine lettertjes dicht op elkaar geschreven.

M’n concentratievermogen  is  geloof ik niet helemaal wat het zijn moet want als ik aan het eind van de pagina ben kan ik eigenlijk weinig op spuiten van wat ik gelezen heb.
Tja dat de puzzels aanvankelijk uit hout gezaagd werden en  als leermiddel bedoeld waren. Vooral voor aardrijkskunde werden ze gemaakt maar de puzzelstukken werden dan langs de land- of provinciegrenzen gezaagd. De manier die je nu nog wel ziet in de houten kinderpuzzeltjes waar een beeld nooit doorsneden wordt.
In Frankrijk werden ze ook gebruikt om  alle koningen  uit het verleden uit het hoofd te leren. Ik kon het natuurlijk niet laten om vast even “plaatjes te kijken” verderop in het boek en zit dan ergens in 1850 of zo! (als de zeef in mijn hoofd nog iets binnen kon houden)

.

83 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Petr@
  apr 14, 2020 @ 15:12:39

  Dat wist ik ook niet Riet, dat het puzzelen begonnen is om te leren.
  Later dus: ter lering ende vermaeck. Haha.

  Beantwoorden

 2. minoesjka2
  apr 13, 2020 @ 16:13:50

  Wat leuk om ook eens wat over de geschiedenis van puzzels te lezen. Bedankt voor het delen.

  Beantwoorden

 3. meninggever
  apr 13, 2020 @ 12:18:26

  Ik ben omgeven door puzzelaars, maar kan er zelf het geduld niet voor opbrengen. Al is het om me heen weer feest als de nieuwste van Haasteren (vorige week) weer wordt gevonden en op tafel wordt gelegd. Schoonmama (91) nog steeds vol enthousiasme actief en vrouwlief egt als het mag van de katten, ook haar eigen beeltenis in stukjes neet. Zij zullen vast de herkomst kennen. Ik kijk alleen naar de uitkomst…

  Beantwoorden

 4. Kakel
  apr 12, 2020 @ 20:45:59

  Heb ik toch weer iets geleerd vandaag: puzzels zijn ontstaan om van te leren.
  Als ik naar de dikte van jouw boek kijk, denk ik dat Wikipedia er nog iets van kan leren (-:
  Lieve groet

  Beantwoorden

 5. Nicky0607
  apr 11, 2020 @ 21:20:22

  Nooit geweten dat puzzels bedoeld waren om van te leren. Ik vind er niks aan. Heb er een gekocht voor Vriendjelief en een beginnetje gemaakt in de hoop dat hij zou gaan puzzelen. Maar nee, hoor. Nou ligt dat stomme ding stof te verzamelen.

  Beantwoorden

 6. hanscke
  apr 11, 2020 @ 11:36:08

  Leuk om via jou en je boek meer over het puzzelen te weten te komen. Mijn puzzel ligt voor driekwart klaar boven op een kast. Ben ik toen met kleinedochter in januari mee begonnen. Als het volgende week wat kouder wordt ga ik hem afmaken.

  Beantwoorden

 7. Skyblog
  apr 11, 2020 @ 11:35:23

  Puzzelen hou je bezig om te doen. Maar wel leuk om te doen. Boeken is interessant om te lezen. Moet ook geduld om te lezen. Fijne paasweekend gewenst. Het is mooie hobby lijkt mij……

  Beantwoorden

 8. Neighborhood Cat
  apr 11, 2020 @ 06:37:07

  Social isolation is changing our customs. I’ve seen in some blogs, on social media and magazine articles, people who have returned to drawing, board games, book reading and puzzles.
  The door stays closed for a long time and we are kept inside the house. The frequency of street exits had left our ability to concentrate as well as patience very weakened. I think we’re slowly humanizing.
  Greeting.

  Beantwoorden

  • Neighborhood Cat
   apr 11, 2020 @ 07:18:37

   Sociaal isolement verandert onze gebruiken. Ik heb gezien in sommige blogs, op sociale media en tijdschrift artikelen, mensen die zijn teruggekeerd naar tekenen, bordspellen, boek lezen en puzzels.
   De deur blijft gesloten voor een lange tijd en we zijn in het huis gehouden. De frequentie van straatuitgangen had ons vermogen om ons te concentreren en geduld zeer verzwakt verlaten. Ik denk dat we langzaam aan het vermenselijken zijn.
   Groet

   Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 11, 2020 @ 08:46:13

   Het maakt voor mij eigenlijk niet zoveel uit, noodgedwongen kwam ik toch al niet heel veel onder de mensen. En puzzelen doe ik dus ook al veel langer, maar ik snap wel dat het voor veel mensen inderdaad een omslag is en dat is niet eens zo slecht. Gelukkig zie ik nog steeds wel kans om iedere dag even naar buiten te gaan en een rustig wandelplekje te zoeken. Dat de mensen écht veranderen geloof ik niet zo in maar áls dat is zou dat mooi zijn. .

   Beantwoorden

 9. Leidse Glibber
  apr 11, 2020 @ 02:08:41

  Ik stel inderdaad voor dat jij even het boek leest en het ons dat uitlegt. Oh schiet me opeens te binnen kreeg een mooi filmpje over puzzelen. Zal even kijken of ik hem nog heb dan stuur ik hem naar je door via de app

  Beantwoorden

 10. terrebel
  apr 10, 2020 @ 21:26:38

  Interessant, Riet, die geschiedenis van de legpuzzel! Mijn toenmalige vriendin was dol op 3D-legpuzzels en die waarbij je een raadsel moet oplossen: de tekening op de doos wijkt op een paar punten af van de daadwerkelijke puzzel en de puzzelaar moet bedenken wat er is gebeurd in de tussentijd dat het plaatje is veranderd. Erg leuk!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 10, 2020 @ 21:34:10

   De “wasgij” puzzels heb ik ook een paar keer gemaakt, erg leuke uitdaging als je in de toekomst moet kijken, nog in het verleden. 3D puzzels heb ik nog niet gedaan. Wel eens een puzzel in zwart/wit zonder voorbeeld, dat was een heel gepuzzel maar zéker leuk.

   Beantwoorden

 11. Melody
  apr 10, 2020 @ 14:14:23

  Ja nou… Ik zag op tv dat een spelletjes maker 300 man extra personeel nodig had nu…

  Goh Bofbips… stel je me ze eens aan ze voor?

  Beantwoorden

 12. AnneMarie
  apr 10, 2020 @ 13:50:24

  Wat een leuk logje over je puzzels. Ik wist het natuurlijk al wel maar dan dat boek erbij en de reacties op jouw blog over puzzelen. 👍👍
  Zelf heb ik een nieuwe PC gekocht toen die ellende begon, stond al veel langer op bet verlanglijstje maar het is nogal een gedoe en gepuzzel op alles te installeren op een nieuwe PC. Inmiddels is de grootste puzzel wel gelegd maar ben nu verder aan het puzzelen met die nieuwste versies van diverse programma’s. Ook heerlijk om te doen.
  Fijn Paasweekend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 10, 2020 @ 15:41:22

   Wie vertel je het, ik had dié puzzel ook pas gelegd. Ongelukje met lappie was de oorzaak maar ondertussen weet ik wel dat ik per ongeluk een geweldig goede keuze heb gemaakt. Lekker snel, geen lawaai en wordt niet of nauwelijks warm.;

   Beantwoorden

   • AnneMarie
    apr 10, 2020 @ 15:56:44

    Ja, dat is waar ook. Ben nu ook blij dat ik het gedaan heb. Vond het zo zonde om (al)weer geld uit te geven voor een computer of laptop.
    Op het laatst was het geen doen meer. Verkeerde keuze gemaakt en ook nog op advies door een expert, dat dacht ik toen tenminste.
    Maar goed zand erover. Ik ben er blij mee nu.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     apr 10, 2020 @ 16:21:37

     Het was bij mij gewoon een gelukkige gok want het is éigenlijk een game computer en hij was in de aanbieding, daar heb ik meestal weinig vertrouwen in maar hij had echt álles dat ik belangrijk vind, zelfs een verlicht toetsenbord.

     Beantwoorden

 13. waarloopjijwarmvoor
  apr 10, 2020 @ 13:26:17

  Een van de weinige dingen die ik niet leuk vind.

  Beantwoorden

 14. Neeltje
  apr 10, 2020 @ 11:22:32

  Puzzelen is het nieuwe Cool!

  Beantwoorden

 15. willyfotoblog
  apr 10, 2020 @ 11:20:50

  puzzelen ..niet direct aan mij besteed Riet

  ik heb er het geduld niet voor, denk ik

  mogelijk kan ik het ook niet goed …

  sudoku’s daarentegen zijn wel mijn ding

  prettige dag gewenst

  Beantwoorden

 16. Naomi
  apr 10, 2020 @ 09:24:14

  Dat er zelfs boeken bestaan over puzzels! Maar wel heerlijk, om in deze tijd ook weer wat extra te puzzelen. Het is dat mijn tafel op dit moment bomvol ligt met knutselspullen, want anders…

  Beantwoorden

 17. Nicole Orriëns
  apr 10, 2020 @ 09:21:48

  Puzzels zijn zo aangenaam geduldig! Wat heerlijk dat je zo van puzzelen houdt en die geschiedenis ervan lijkt me best interessant inderdaad. Mijn kerstpuzzel ligt nog steeds te wachten tot ik hem afmaak moet ik bekennen… Ik kan de rust nog steeds niet vinden.

  Beantwoorden

 18. John
  apr 10, 2020 @ 08:08:19

  Wat betreft concentratie heb ik idem. Soms moet ik alles opnieuw lezen. Gelukkig gaat dat meestal over kleine stukjes tekst en geen hele bladzijdes.
  Een nat geworden legpuzzel lijkt me niet echt fijn trouwens. Bij slechte kwaliteit heb je gewoon een probleem.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 10, 2020 @ 12:27:02

   Normaal heb ik er nooit problemen me maar tegenwoordig heb ik soms téveel aan mijn hoofd en dan lukt het niet.
   Klopt, is héél slecht voor de puzzel, ik veel puzzels die al een keer gelegd zijn door anderen dus áls er iets mis gaat is dat niet heel erg, ze hadden al een herkansing;-)

   Beantwoorden

 19. saturnein
  apr 10, 2020 @ 05:48:12

  Wat leuk, ik had eigenlijk nog nooit stilgestaan bij de geschiedenis van puzzels. Kijk, weer iets bijgeleerd.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 10, 2020 @ 09:24:16

   Ik ben benieuwd wat ik nog meer tegen ga komen.Al denk ik dat ik de hoofdlijnen al een beetje mee kreeg. Vreemd genoeg gaan de eerste pagina’s , in tegenstelling met de titel vrijwel alleen over andere landen.

   Beantwoorden

 20. RenéSmurf
  apr 09, 2020 @ 22:54:48

  Ik heb een paar smurfenpuzzels aan de muur, en die voldoen nog steeds. Ik las ook dat er meer wordt verkocht, terwijl ik dacht dat iedereen wel een doos nog in de kast had liggen.

  Beantwoorden

 21. Rebbeltje
  apr 09, 2020 @ 22:43:46

  Doet me gelijk aan onze hobby van lang terug denken
  Ministeck…puzzelen deed ik nooit.
  Maar fijn dat jij het zo leuk vind, zeker in deze tijd van blijf thuis.
  Groetjes

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  apr 09, 2020 @ 21:42:57

  In jouw vorige logs had ik al vaker gelezen dat je puzzelt en precies door jou had ik een paar keer luidop gezegd dat ik ooit ook een puzzel wilde maken. Maandag was ik jarig… en ja hoor, wat kreeg ik cadeau van mijn echtgenoot? Een puzzel!
  Een dezer dagen begin ik eraan, maar ik moet nog een stuk karton vinden om eronder te leggen zodat ik de puzzel kan verplaatsen als ik dat wil. Doe jij dat ook zo?
  Het is een puzzel van duizend stukjes. Een tekening van Marius van Dokkum. Heel mooi vind ik het tafereeltje.

  Beantwoorden

 23. Sjoerd
  apr 09, 2020 @ 21:22:36

  Je kunt ook op je PC puzzelen. Dat kan zelfs knap lastig zijn. https://www.jigsawplanet.com/ je kunt van de meeste puzzels het aantal stukjes aanpassen

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 09, 2020 @ 21:38:09

   Klopt, heb ik ook wel eens gedaan, zelfs wel zelf puzzels gemaakt van mooie foto’s, ik vond er laatst nog drie terug in een oud mapje. Maar het is niets voor mij, op het scherm zie ik niet goed genoeg en daar krijg ik knetterende hoofdpijn van .

   Beantwoorden

 24. Ferrara
  apr 09, 2020 @ 21:18:48

  Prettige bezigheid. Ik doe het momenteel digitaal.
  Ja, dat boek, misschien is het ook wel de manier waarop het is geschreven.
  Henk droeg dus letterlijk en figuurlijk water naar de zee. Zoals jij dat dan beschrijft doet me glimlachen. Dank voor je mailtje.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 09, 2020 @ 21:43:07

   Van digitaal puzzelen krijg ik hoofdpijn dus dat doe ik nooit.
   Het is inderdaad ook wel een beetje chaotisch geschreven met verwijzingen naar latere bladzijden en érg veel informatie.
   Ja helaas doet hij steeds meer vreemde dingen dus het blijft opletten. Zoiets simpels als gaan zitten op het liftstoeltje is menigmaal een klus die hij niet kan klaren.
   Was erg verdiend natuurlijk dat mailtje;-)

   Beantwoorden

 25. Villasappho
  apr 09, 2020 @ 20:28:52

  Je hoofd moet naar een boek staan. En naar puzzels ook.

  Beantwoorden

 26. omabaard
  apr 09, 2020 @ 20:27:00

  Ik zie vaak dat dit voor veel mensen een rustgevende hobby is, maar zelf word ik al zenuwachtig als ik de kleinzoon help om 10 stukjes bij elkaar te leggen😉.
  Met die handschoenen lijkt het voor Inge niet echt handig?
  De geschiedenis achter de puzzel vind ik dan weer wel boeiend.

  Beantwoorden

 27. Karel
  apr 09, 2020 @ 20:14:02

  dat is een mooie hobby , die in deze tijd goed van pas komt
  mooi dat je nu ook de geschiedenis en van kan achterhalen
  veel puzzelplezier

  Beantwoorden

 28. gewoonanneke
  apr 09, 2020 @ 20:07:20

  Wat leuk zo’n boek over het ontstaan er van. Ik doe het ook maar dan op de computer. Vind dat heerlijk ontspannend om te doen. Voor het jeugdwerk hebben we verschillende keren grote puzzels gemaakt uit triplex gezaagd en bij de spelletjes voor kinderen. Dio vinden dat ook altijd zo leuk.

  Beantwoorden

 29. Melody
  apr 09, 2020 @ 19:55:17

  Herkenbaar hoor.

  Bij man op werk draaien ze momenteel 90% van alle karton voor Ravensburg. De vraag is groter dan ooit… terwijl transport van “normale” orders nu stil ligt. Na vandaag is hij (betaald) 4 dagen vrij omdat de fabriek still moet gaan staan omdat ze hun productie niet kwijt kunnen… bizarre tijden dus…

  Hoe dan ook… blijven bezig met karton…. ook dat doen we dus samen 🙃

  Beantwoorden

  • rietepietz
   apr 09, 2020 @ 20:25:17

   Spelletjes en puzzelen wordt helemaal herontdekt . Ik hoor het ook om me heen, Ik hoop dat het werk na die 4 dagen weer een beetje door kan lopen maar inderdaad, bij veel bedrijven gaat het goed mis.
   Ik heb nog voldoende puzzels in huis danzij een zekere aardige dame;-)

   Beantwoorden

 30. Suskeblogt
  apr 09, 2020 @ 19:52:33

  interessant zo’n boek over die puzzels. Je kan er maar van leren. Of ik het allemaal zou onthouden betwijfel ik. Leuke tijdsbesteding.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: