poging tot…

Beloofd is beloofd en dus ( een soort van) poëzie logje.
Natuurlijk moet je geen échte poëzie bij mij verwachten, ik heb zo mijn eigen opvattingen over dat onderwerp maar ga het desondanks niet altijd uit de weg.
In 2007 schreef ik (naar mijn idee)  een  “literair ” logje waar ik mijn nogal uitgesproken ( niet al te serieuze)  ideeën de ruimte geef. Klopt, linkje onder literair want jullie moeten toch óók de dag door niet waar? En als je toch bezig bent, het daarop volgende  logje Ako  geeft een wat serieuzere   inkijk. en leuk weetje over de versjes van Toon Hermans

Maar nu het heden. Een goede (maar naïeve) ziel vatte kort geleden het plan op een soort kettingbrief te starten  om elkaar van opbeurende  poëzie te voorzien.
Tegen beter weten in stuurde ik de mail door, niet naar 20 adressen maar toch naar 10. Het principe van de kettingbrief werkt, evenals piramide toestanden, zolang de verspreiding nog niet al te groot is. Maar je wéét natuurlijk nooit hoelang het al draait en er komt een moment dat iedereen meerdere epistels ontvangt, einde oefening.

Dat einde was blijkbaar al in gang gezet toen ik de mail ontving want ik kreeg i.p.v. de te verwachten tientallen gedichten er tot nu toe slechts één toegezonden. Kreeg wél weer een uitnodiging om mee te doen…. (gaat ‘m dus niet worden Aukje) En er zullen er misschien nog wel meer volgen.

Literatuur is “de kunst van het weglaten”  de bijdrage die ik keurig naar het bovenste adres in de mail stuurde kan ik dus gerust wél hier neer zetten.

Een “meisje” zit zich te bezinnen
waar moet  poëzie dan beginnen
het moet uit het hart
over  “liefde” of “smart”
en zeker,  het is “taal beminnen”

Leent Toon zich dan  om te citeren
we hoorden hem ooit  wel beweren
die versje van mij,
ze maken me blij
maar poëzie..? moet ik nog leren.

De bovenstaande limericks zijn “eigen werk” en
een verklarende indicatie voor mijn literaire niveau 😉

Pennen

Pennen kunnen op papier
Schreeuwen, vloeken, ketteren
Kunnen ook met veel bravoure
Schallen en trompetteren

Maar ze kunnen ook heel zacht
Een stil verdriet genezen
Met woorden die je nu en dan
Nóg eens een keer wilt lezen.

*Toon Hermans

Tja, Toon Hermans mag dan  in de literaire wereld licht verguist worden, dit “versje” van hem  mag van mij “poëzie heten.

63 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leidse Glibber
  mrt 28, 2020 @ 01:22:27

  Toon schreef heel begrijpelijk en inderdaad kom ik wel eens gedichten tegen waar ik echt geen bal van snap 🙂

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriens
  mrt 27, 2020 @ 09:05:33

  Dat heb je mooi gedaan! Het versje van Toon Hermans vind ik ook mooi. Die van hem snap ik tenminste… Ik sta bij gedichten vaak met de mond vol tanden, en voel me dom omdat er niets van begrijp.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 27, 2020 @ 09:18:46

   Dat is niet dom hoor, het is dom om te doen alsóf je het begrijpt. Soms spreekt een gedicht je aan , door de omstandigheden waarin je verkeerd of wat dan ook. Dan “begrijp”je het gedicht al is nog helemaal niet zeker dat wat jij er in ziet hetzelfde is als wat de dichter erin heeft gestopt. Maar dát zijn de mooie kantjes van poëzie. Dat een ander soms zo mooi kan verwoorden wat jij voelt.

   Beantwoorden

 3. Nicky
  mrt 26, 2020 @ 22:51:37

  En bedankt! Nu heb ik dat deuntje in mijn hoofd. Lalalalalala!

  Beantwoorden

 4. hanscke
  mrt 26, 2020 @ 20:14:24

  Ook ik werd aan diverse kanten uitgenodigd om aan zoiets mee te doen. Nee, is steevast mijn antwoord. In een heeeeeeeeel ver verleden, toen ik nog jong was heb ik dit een paar keer gedaan met als resultaat noppes niemendal nix.
  Bovendien heb ik het nog steeds druk zat met van alles en nog wat.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2020 @ 21:01:37

   Dat is het probleem als ze wat langer draaien, je wordt eronder bedolven en dan doet niemand mee en werkt het niet.Niet meedoen is inderdaad het beste maar eigenlijk moet je dat dan aan de afzender laten weten zodat die nieuwe mensen aan kan schrijven.

   Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  mrt 26, 2020 @ 19:25:47

  Ik kreeg inderdaad ook diverse uitnodigingen. mea culpa mea maxima culpa maar ik heb er niet aan meegedaan. Doe nooit met die dingen mee, sterker nog kettingbrieven haat ik (ooit al eens een paar keer over geblogd trouwens). Maar je Limerick mag er zijn en ik heb ook een boekje van Toon Hermans met gedichtjes. Zitten hele lieve en mooie bij zoals deze ook.

  Beantwoorden

 6. Marlou
  mrt 26, 2020 @ 11:58:52

  Ha Rietje,

  heb inmiddels door die gedichten-ketting toch wel een aantal hele mooie ontvangen!
  Maar ook waren er mensen die er niet aan wilden meedoen..
  Moeten zij weten… geen probleem.

  Maar ik vond het mooi.
  Ben gek op “powesie”!

  Dagdag…
  Liefs van Marlou

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2020 @ 14:46:31

   Kettingbrieven zijn niet erg geliefd en het principe werkt ook al heel snel niet meer. Ik kreeg nog een tweede gedicht. Wie weet volgen er nog meer, Heb zelf wél nog een tweede gedicht verstuurd toen ik mail nóg een keer kreeg maar ga natuurlijk niemand meer aanschrijven. 1x is genoeg.

   Beantwoorden

 7. Skyblog
  mrt 26, 2020 @ 10:53:42

  Ik ben type om te bloggen. Mailen doe ik dan naar broer. Je hebt wel mooie poëzie kunnen zetten. Rijmpjes maken doe jij goed. Houd moed daar!!

  Beantwoorden

 8. cornma
  mrt 26, 2020 @ 09:15:48

  Ook ik kreeg het verzoek om mee te doen en mijn eerste poëzie bijdrage moest naar jou gestuurd worden. Maar ik heb een hekel aan kettingbrieven in welke vorm dan ook, dus heb die mail genegeerd.
  Poëzie kan best heel mooi zijn, maar is soms totaal onbegrijpelijk. Geef mij maar jouw gedichten en rijmpjes, die snap ik tenminste en zijn meestal ook nog om te lachen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2020 @ 11:31:40

   Ja wie niet, eigenlijk heeft bijna iedereen er een hekel aan. IN de vroegere kettingbrieven ging het dan ook nog vaak om geld en werd je de meest gruwelijk ellende voorspeld als je het lef had de ketting te breken. Maar dit ging gelukkig alleen om een gedicht. Heb ondertussen ook een tweede binnen die ik natuurlijk niet meer door ga sturen maar ik kan best nog even een gedicht sturen naar het bovenstaande adres.

   Beantwoorden

 9. RenéSmurf
  mrt 25, 2020 @ 23:27:47

  Mailen ligt mij ook niet zo, ik hou meer van weblogs. En een limerick kan daar prima op. Of meer.

  Beantwoorden

 10. Ferrara
  mrt 25, 2020 @ 22:28:12

  Elitair en literair, scheelt maar 1 letter …😉
  Toon was een woordkunstenaar net als Annie M.G. helder en begrijpelijk en dat kun je lang niet van alle dichters zeggen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2020 @ 08:54:40

   Maar geef ze de kost die ook onzin poëzie en literaire verhalen “begrijpen”. Ooit pleegde “een zielpoot die recht had begrip” plagiaat met een gedicht van toon, het versje kón niet hoger geprezen worden door de elite. 😉

   Beantwoorden

 11. Sjoerd
  mrt 25, 2020 @ 21:15:24

  Ik vind Toon super. En zeker zijn versjes. Toon kon met drie woorden en mimiek een hele zaal plat krijgen.

  Beantwoorden

 12. willyfotoblog
  mrt 25, 2020 @ 19:40:47

  die versjes van Toon, zijn echte pareltjes Riet

  maar je “poëzie – logje” , vraagt naar mijn bescheiden mening om meer

  prettige avond

  Beantwoorden

 13. Suskeblogt
  mrt 25, 2020 @ 18:28:33

  Ik vraag me af wie die “kenners” zijn die bepalen wat al dan niet literair is. Je houdt ervan of niet, net zoals bij schilderijen. Maar ja, wie ben ik ?

  Beantwoorden

 14. Kakel
  mrt 25, 2020 @ 17:50:53

  Jij kan dichten als de beste! Net als Toon en Annie M.G. Nooit een prijs ontvangen omdat hun werk niet literair was. Als ons wc-papier op is, veeg ik m’n gat af met écht literair werk (-: Leve de ordinaire poëzie!
  Dikke liefs ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2020 @ 18:03:33

   Nou er is wel prachtige poëzie maar ook héél veel onbegrijpelijke rommel. Rijmen kan ik wel ja maar dat zou ik toch overwegend géén poëzie willen noemen,Mijn “specialiteiten” zijn limericks (al voldoe ik meestal niet aan álle regels) en Sinterklaas gedichten.Een heel enkele keer rolt er wel eens iets anders uit.

   Beantwoorden

 15. Spontanity
  mrt 25, 2020 @ 17:01:34

  Geen sorry, niet nodig 🙂

  Beantwoorden

 16. John
  mrt 25, 2020 @ 16:24:04

  Een virus werkt het zelfde als een ketting brief. Als je het goed doet besmet je 20 mensen die er ook weer 20 besmetten die er ook weer enz.. 🙂
  Altijd leuk als jij met woorden gaat spelen.

  Beantwoorden

 17. Naomi
  mrt 25, 2020 @ 16:18:54

  Die van Toon Hermans kende ik niet, maar ik vind ‘m prachtig! Dank voor het delen. Ook leuk om je eigen bijdrage te lezen. Poëzie is toch weer een aparte vorm van schrijven. Ik kom niet verder dan Sinterklaasrijmniveau.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2020 @ 16:25:13

   Toon Hermans heeft heel véél mooie gedichtjes geschreven, niet allen qua inhoud vaak heel goed maar ook vaak bijzonder “woordvaardig”.
   Dat is helemaal mijn niveau, het Sinterklaasrijm, geweldig leuk om te doen. Heel soms rolt er bij mij wel eens iets uit met iets meer diepgang maar dat is dan vaak in bij dingen die me raken.

   Beantwoorden

 18. waarloopjijwarmvoor
  mrt 25, 2020 @ 14:35:42

  Je hebt wel talent Riet.
  Ik heb nu drie gedichten ontvangen. Schiet niet echt op.

  Beantwoorden

 19. Rebbeltje
  mrt 25, 2020 @ 13:58:32

  Die Toon een icoon was het zeker…
  Heb een blogje klaarstaan met hem in de hoofdrol 😉
  16 april 🙂
  Erg hè ik stuurde een plaatje door…niet iedereen kan rijmen en dichten.
  Maar wilde geen spelbreker zijn…
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2020 @ 14:06:12

   Nee hoor was prima wat je doorstuurde, ik had ook in het logje willen zetten maar kon het niet meer terugvinden. Waarschijnlijk mail gewist omdat je het in de poëziemail had geschreven niet gezien. Toon spreekt bijna iedereen aan , zelfs sommige literaire schrijvers;-)

   Beantwoorden

 20. omabaard
  mrt 25, 2020 @ 13:39:46

  Rijmen is ook mijn favoriete ‘dicht’kunst.

  En als je het dan nog in een mooie limerick kan gieten, geweldig!

  Ik houd ook enorm van de versjes van Toon, hij spreekt kort en krachtig en mooi, én ik begrijp, wat ik bij echte poëzie niet altijd doe :-). ik ben daarvoor niet literair genoeg.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2020 @ 13:46:11

   Je hoeft je niet te verontschuldigen, we zijn “onderons”. Ik wil niet álle literatuur op een hoop gooien maar er is veel dat ik met liefde inruil voor een “versje”van Toon.

   Beantwoorden

 21. Karel
  mrt 25, 2020 @ 12:58:07

  je bent een zeer goede dichtster , een woordkunstenaar als het ware

  Beantwoorden

 22. AnneMarie
  mrt 25, 2020 @ 12:56:48

  Jammer voor de litteraire elite maar Toon Hermans mag van mij hoor. Is meestal genieten en de kinst van het weglaten verstaat hij ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 25, 2020 @ 13:20:24

   Hij was op z’n minst een echte woordkunstenaar en wist ook zeker vaak een emotie te verwoorden. Hij zocht het geloof ik meer in wat je met woorden kunt doen dan dat hij emoties wilde vertolken maar dat deed hij dan ook héél goed.

   Beantwoorden

 23. Melody
  mrt 25, 2020 @ 12:19:46

  En zo heb jij eigen dichtvormen
  Heb jij lak aan poezienormen
  Rietepietz’ lach
  Brengt zon elke dag
  Zij laat limericks door ’t hart stormen

  🥰😘

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: