‘k was in Delft

Je weet wel, naar dat groenteboertje voor dat heerlijke lof, wat je ver haalt is lekker  toch? Dit keer was ik mét Henk, dan zet ik de auto nét over de brug bij Calvé op een parkeerplaats waar je tot 12 uur gratis kunt parkeren.
De rest is dan wel aan te lopen zij het dan dat Delft niet direct een pretje is met een rolstoel.
Er is veel “vals plat”zal ‘k maar zeggen, én veel keitjes, en veel té smalle stoepjes, áls er als stoepen zijn.
Niet álle bruggetjes zijn zo onbegaanbaar als deze links, maar vrijwel alle brugovergangen, en dat zijn er nogal wat, zijn  heel geniepig op en af lopend!

Gelukkig kan ik de groenteboer bereiken over een prachtig breed en glad bestraat deel van Delft en dat heeft alle te maken vernieuwing.
Tot een jaar of tien geleden liep er dwars door Delft een bovengrondse treinbaan zo’n drie meter boven de grond. Onder dat “viaduct” waren parkeer plaatsen.
Er is jaren gewerkt om de trein ondergronds weg te werken en het lange viaduct af te breken, van de voorgang  héb ik af en toe  foto’s  gemaakt maar ja, chaootje hé, wáár zijn ze!


In ieder geval is het al een paar jaar klaar en ik moet zeggen het is een verbetering. Men heeft gekozen voor ruimte en water. De rijstroken voor het verkeer zijn hetzelfde gebleven, de winst is voor ruime wandelstroken gebruikt. De parkeerruimte onder het afgebroken viaduct verdween en werd gracht, dat past natuurlijk heel goed bij Delft, ook de molen  bleef gespaard.

Onder de nieuwe “gracht”ligt een grote parkeergarage en dáár weer onder loopt de trein naar het nieuwe station. Je begrijpt, ik maak dankbaar gebruik van deze mooie weg on naar de binnenstad te komen..
Bij mijn wandeling ontdek ik óók nog dat er tegen de oude kerk aan zelfs vier zeer ruime parkeerplaatsen zijn voor houders van een invalidenkaart. Je mag er drie uur staan.
Je begrijpt, dat ga ik diezelfde week nog uitproberen op marktdag want Delft heeft een gezellige markt waar ik vrijwel niet meer kwam omdat ik gesloopt was vóór ik daar aankwam.

A

89 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Truus
  feb 27, 2020 @ 23:41:19

  Jaren geleden dat ik met Frans een dagje Delft heb gedaan. Volgens mij was het station toen wel aardig klaar maar was het naast het spoor een enorme bouwput. Fijn dat je nu dichterbij kunt parkeren. 🙂

  Beantwoorden

 2. Renesmurf
  feb 25, 2020 @ 22:23:00

  En ik heb gelezen dat het beeld Melkmeisje van Wim T.Schippers diverse malen verplaatst is, omdat ze in Delft aldoor bezig bleven, en nu staat het fijn naast de nieuwe kerk. Mooie stad hoor.

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  feb 24, 2020 @ 22:53:56

  Elk nadeel heb zijn voordeel zei Cruyff destijds . Best wel handig die invalidekaart scheelt je een hoop lopen.

  Beantwoorden

 4. Villasappho
  feb 24, 2020 @ 21:25:30

  Even met je meegelopen (niet geduwd nee flauw he) het is mooi geworden zeg. Hadden ze die molen niet verplaatst? Die plekken bij de kerk zullen wel vlot bezet zijn, zijn er niet meer dan dat?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2020 @ 21:39:38

   Lukkig hoor dat je niet even mee duwt bij al die bruggetjes;-)
   Staat me wel iets van bij ja dat de molen iets opgeschoven is maar ik weet het niet zeker
   Er moeten her en der door Delft nog wel wat invalidenplekken maar dat moet je dan maar weten. Dit zijn er vier en ik ben meestal een vroege vogel, er was nu nog niemand. Dan mag je er 3 uur staan dat is voor mij genoeg.

   Beantwoorden

 5. Nathalie
  feb 24, 2020 @ 17:48:27

  Ik was ook in Delft (19 febr.), samen met mijn meiden. Zo’n leuk stadje. We hebben de Nieuwe en de Oude kerk bekeken en we hebben een eethuisje met heel veel chocolade (sssst )gevonden…. heb nog gevraagd of ze een franchise bij ons in de gemeente wilden beginnen. Helaas. Ik kreeg de tip om het plafond van het station te bekijken, maar Puk zat in een buggy en we gingen met de lift naar boven, dan zie je wel wat, maar niet helemaal. Ik kom er graag weer 🙂
  Liefs,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2020 @ 18:48:53

   Hebben we elkaar net gemist;-) Mocht je een onvalide kaart hebben dan weet je dus nu waar je fijn kunt parkeren, Ik maakte al eens eerder een logje over dat nieuwe station en dáár staat een foto van dat plafond.
   https://rietepietz.wordpress.com/2015/05/18/spiksplinternieuw/
   Mij hoor je niet hoor over die chocolade.

   Beantwoorden

   • Nathalie
    feb 25, 2020 @ 08:10:31

    Zo’n kaart krijg ik niet, Puk kan nog 500 meter zelfstandig lopen.
    Ik heb even op je ander log gekeken. Ik had daar het plafond wel gezien, maar ik dacht dat ik hem van de trap beneden naar boven de tekening beter kon zien en dat heb ik gemist. Mijn middelste dochter vindt dat dit station in de top tien mooiste stations moest staan. Ik houd meer van het oude…
    Liefs,

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 25, 2020 @ 08:49:45

     Ja de grens is 100 meter, maar er tellen nog andere dingen ook mee hoor. Maar inderdaad je krijgt ‘m niet zómaar en dat is goed. Ik maak er ook geen misbruik van, heb geen plak voor de deur laten maken omdat ik dát dan weer niet nodig heb. In de straat is altijd wel een geschikte plaats vrij.
     Klopt, dat plafond moet je eigenlijk in z’n geheel kunnen zien vanaf alle plekjes. Maar zeker weten, het oude station is véél mooier, het staat er gelukkig nog.

     Beantwoorden

 6. Marlou
  feb 24, 2020 @ 08:59:09

  Ha Riet,

  fijn, dat je die parkeerplaats ontdekte.
  Veel gebruik van maken.
  Dat scheelt je een hoop energie.

  Delft is één van mijn lievelingssteden…
  Zo mooi en compact. Echt fijn…

  Groetjes!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2020 @ 11:10:54

   Dat is inderdaad bijna een cadeautje, het is hard werken in Delft met een rolstoel ( ik ben ook geen 25 meer) dus dit maakt het echt wel makkelijker. Het is een knusse en gezellige stad, en voor ons was het altijd een fijne wandeling of fietstocht met een gezellig eindpunt;-)

   Beantwoorden

 7. Neeltje
  feb 24, 2020 @ 08:47:44

  Ik was er ook voor een feestje, gisteren. Bijna weggewaaid.

  Beantwoorden

 8. gewoonanneke
  feb 23, 2020 @ 23:09:00

  In dit geval is de verandering voor jullie een verbetering….. wat zal er veel witlof nou op jullie menu gaan staan 😉 …..Die foto van dat bruggetje is dat een recente met zo’n blauwe lucht dan ga ik meteen verhuizen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2020 @ 08:27:19

   Ik zou het iedere week wel een keer willen eten maar omdat Henk geen lof eet komt dát nooit voor.
   Nee hoor, het is hier net zulk druilerig weer als overal, deze foto had ik al véél eerder gemaakt omdat ik allang van plan was een logje te maken over de vernieuwingen in Delft. Maar de foto’sen filmpjes die ik zócht ( van het afbreken van het viaduct) kon ik niet vinden. Maar dit is zo’n prachtig bruggetje, onneembaar voor de rolstoel maar gelukkig zijn de meeste alleen maar meer of minder hoog, zonder een trapje.

   Beantwoorden

 9. Ferrara
  feb 23, 2020 @ 21:54:56

  Delft, geen onbekend terrein. Zo’n stad waar je met plezier een dagje doorbrengt.
  In mijn archief landen en steden zit ook een mapje Delft.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2020 @ 08:20:17

   Ik ben jaloers op jouyw archief, volgens mij héél geordend. Op een nieuwe laptop begin ik ook altijd keurig maar ….zucht, dat gaat áltijd al snel weer fout.

   Beantwoorden

   • Ferrara
    feb 24, 2020 @ 12:48:00

    Mijn laptop is goed geordend, dat klopt. Maar zet me aan knip-en-plakwerk en mijn werkplank is binnen de kortste keren chaos. Ik weet dan heel zeker dat er ergens een molentje (ik noem maar wat) moet liggen, maar waar in die berg frutsels?

    Beantwoorden

 10. Karel
  feb 23, 2020 @ 21:38:24

  ja ik zag toen ik er was dat oude station gebouw ook nog staan
  leuk blog maakte je er over , ik moet die kant ook weer eens op

  klopt voer wat verstoppen houd de dieren bezig

  Beantwoorden

 11. Petr@
  feb 23, 2020 @ 19:37:53

  Ik was twee jaar geleden in Delft, wat een bouwput was het toen!
  Maar zo te lezen is het allemaal erg mooi en praktisch geworden.
  Tijd voor weer een bezoekje!

  Beantwoorden

 12. margrietspanjaard
  feb 23, 2020 @ 17:58:02

  Zo’n leuke stad. Fijn dat er leuke ontwikkelingen zijn, waardoor jij er wat gemakkelijker je weg kunt vinden 😁

  Beantwoorden

 13. Skyblog
  feb 23, 2020 @ 16:54:10

  Ja deze bekende plekjes is heel bekend om te zien. Delft twee jaar geleden zijn wij ook geweest. Het is ook veel te doen. Vooral op zaterdagen. Je hebt duidelijk verhaal geschreven. Molen is zeker bekend. Toen hadden wij ook foto van gemaakt. Kerk ook. Station is vrijwel nog nieuw uit. Ik weet alles van. Zou zo weer toe gaan. Gezellig stad!Leuke foto’s.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 16:58:05

   Ja die logjes herinner ik me nog wel, kwamen veel mij bekende plekjes in voor en dat is altijd leuk om te zien. De gewone weekmarkt is er altijd op donderdag, op zaterdag is er alleen in de zomer kunst en antiek markt,

   Beantwoorden

 14. willyfotoblog
  feb 23, 2020 @ 16:04:43

  voor enkele jaren, was het er nog grote bouwwerf..

  ik herinner me goed dat je ver moest omlopen om in het centrum te komen
  een ganse verbetering zo te zien..

  het overschrijden van budgetten bij dergelijke werven, komt me heel bekend voor

  prettige zondag Riet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 16:32:28

   Klopt, het heeft lang geduurd en was een enorme puinhoop om dat viaduct af te breken maar het is uiteindelijk wel een grote verbetering gebleken. Gelukkig is er voor “ruimte”gekozen want uiteindelijk had men ook kunnen kiezen voor een rij huizen.
   Het zal ook niet heel makkelijk zijn om zulke prote projecten goed in te schatten, je weet vooraf niet wat je tegenkomt.

   Beantwoorden

 15. Nicky0607
  feb 23, 2020 @ 15:13:04

  Ik ben er nog nooit geweest. Wie weet in het voorjaar. Ik wil er dan wel weer op uit.

  Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  feb 23, 2020 @ 13:55:38

  Goed dat de veranderingen positief zijn. In vele gevallen is het het omgekeerde.

  Beantwoorden

 17. roadlaura1969
  feb 23, 2020 @ 12:14:15

  Al Mel al geslaagd met een parkeerplaats aan de Markt ontdekt 👍

  Beantwoorden

 18. staartje
  feb 23, 2020 @ 10:43:05

  Wat een mooie brug.niet zo Nederlands.Dacht dat je in Venetië zat!

  Beantwoorden

 19. Mrs. Brubeck
  feb 23, 2020 @ 10:38:26

  Ook al vind je ons meestal in Nederland, Delft bezochten we nog niet… schandalig, maar we geraken er zeker!

  Beantwoorden

 20. schrijfselsvanmij
  feb 23, 2020 @ 08:51:19

  Ik was er nooit, dat wordt tijd …

  Beantwoorden

 21. John
  feb 23, 2020 @ 08:50:34

  Toen ik de titel in mijn reader zag moest ik gelijk aan de witlof denken 😆 Maar wat fijn dat je straks weer gewoon naar de markt kan. IK denk dat het je zo goed zal bevallen dat je weer vaker gaat.Als de wind dan ook nog eens minder aanwezig is als je gaat is het helemaal feest.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 09:04:49

   We kwamen er heel regelmatig omdat het een fijn fietstochtje was , heerlijk een paar kilometer langs de vliet, maar dat is dus al een paar jaar niet zo simpel meer. Dit is weer een fijne ontdekking , ik leer altijd weer bij over de toegankelijkheid met een rolstoel.

   Beantwoorden

 22. Sjoerd
  feb 23, 2020 @ 08:47:58

  Delft ken ik alleen maar van het industrieterrein. Bij DSM Delft ben ik een aantal malen geweest.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 09:12:27

   DSM ligt aan het randje van Delft richting Rijswijk. Ik heb er ooit een indrukwekkende rondleiding gekregen die me deel van gemoedsrust heeft gekost. Er stonden onwijs grote hoge druk toestanden die écht heel veel kwaad kunnen maar men liet ook zien hoeveel voorzorg- en veiligheidsmaatregelen er aan vast zaten….. helaas stelt dát soort dingen mij nou juist nooit gerust, het feit dat ze nódig zijn drukt me juist met de neus op de feiten dát er heel veel mis kan gaan en dar een kleine 4 km dan toch niet zo heel ver weg is om te wonen. Had me daarvoor nooit gerealiseerd wat er daar gebeurde .

   Beantwoorden

 23. Leonoras life
  feb 23, 2020 @ 08:10:16

  Ik ben er nog nooit geweest. Ga zeker een keer kijken 😊 fijn dat je die parkeerplaatsen hebt ontdekt 👍

  Beantwoorden

 24. Naomi
  feb 23, 2020 @ 07:58:36

  Wat goed, die parkeerplaatsen! Dat maakt zo’n uitje weer net wat ‘makkelijker’. Nog meer lof dus voor Delft? 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 09:15:24

   Ja veel lof voor Delft én in Delft want ik heb natuurlijk meteen weer een portie meegenomen. Ook de invalide parkeerplekken zijn niet altijd ideaal, maar zoals deze zie ik ze graag. Zit nog wel eens een logje in bij wat ik ook tegenkom.

   Beantwoorden

 25. Rebbeltje
  feb 22, 2020 @ 23:33:35

  Ha ik werd van de week verrast door hele kleintjes lof in de suup en gelijk maar meegenomen. Ze smaakten heerlijk 🙂
  Zoals ook de spruiten vandaag…heerlijk die vergeten groenten
  Eens kijken wat we van wortelpeterselie kunnen maken…
  Ja als je met een rolstoel moet lopen dan is een parkeerplaats in de buurt wel prettig.
  Lekker samen erop uit…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 09:18:44

   Wauw, dat zie je écht zelden, ik ga maar eens een bedrijf aanschrijven om te vragen waarom die keuze er niet is. Lof en spruiten zijn bij zeker geen vergeten groenten, ik eet altijd de groenten van het seizoen zoals dat vroeger gebruikelijk was. Heerlijk dat verschil tussen zomer en wintergroeten .
   In Delft zijn met name de vele bruggetjes en de bestrating een probleem dus hoe minder ver ik hoef te lopen hoe beter.

   Beantwoorden

 26. omabaard
  feb 22, 2020 @ 23:11:35

  Niet zo heel lang geleden heb ik Delft bewonderd. Ik vond het er echt gezellig, maar natuurlijk let je dan minder op de rolstoel-toegankelijkheid.
  Wel fijn dat je een ruime parkeerplaats weet, hier bij ons staan er te vaak auto’s op die geen kaart hebben en dat vind ik vreselijk respectloos.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2020 @ 09:23:40

   Vooral in de zomer is het echt gezellig.
   Klopt, ik kom zélf nog vaak dingen tegen die me nooit opgevallen zijn toen de rolstoel nog niet mee hoefde. Daar let je dan niet op. Deze parkeerplaatsen waren mij ook nooit eerder opgevallen en die zullen er echt wel al langer zijn.
   Dat gebeurd inderdaad vaak dat ze bezet zijn Ik wil niet meteen zeggen ongeoorloofd want je kunt tegenwoordig je invalide kaart ook activeren per telefoon omdat de controle tegenwoordig ook digitaal gaat. Maar ik zou in dat geval toch altijd de kaart voor het raam zetten om het voor mede invalide duidelijk te maken.

   Beantwoorden

   • omabaard
    feb 23, 2020 @ 09:38:09

    Soms zie ik aan een koopcentrum twee kerngezonde jonge mensen uit de auto springen op zo’n plaats. Daar heb ik het moeilijk mee, anderen hebben er echt nood aan

    Beantwoorden

    • rietepietz
     feb 23, 2020 @ 10:00:29

     Terecht, dat is niet de bedoeling, als ik Henk niet bij me heb zal ik ook nooit zo’n plaats gebruiken. Maar meestal is Henk er wél bij en dan is het jammer wanneer de plaatsten bezet zijn want het maakt veel dingen makkelijker en veiliger ( al kom ik soms toch nog rare dingen tegen.) als ik erover kan beschikken

     Beantwoorden

 27. Matroos Beek
  feb 22, 2020 @ 23:09:06

  Ik was er nog geen jaar geleden. De stad is mij zeer bevallen.

  Beantwoorden

 28. AnneMarie
  feb 22, 2020 @ 21:54:55

  Weer lof gekocht?

  Beantwoorden

 29. Karel
  feb 22, 2020 @ 21:51:41

  het is een prachtige stad om door te wandelen , wat je zegt niet echt rolstoel vriendelijk overal
  het station is ook een mooie geworden , ze hebben zowel boven als onder de grond in het hele gebied echt goed hun best gedaan
  veel plezier op de markt

  Beantwoorden

 30. Melody
  feb 22, 2020 @ 21:18:55

  Als ik ooit Delft nog eens weer doorlopen zal… mag jij mijn gids zijn 😃

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: