met lof

Heerlijk, ik ben vandaag geslaagd met lof! Nee, examen hoefde ik niet te doen  maar tóch kwam de  lof me toe, ik heb er gewoon voor betaald. Néé  joh, ik hoefde niemand om te kopen, ik was bij “de groenteboer” in Delft.

Niet écht naast de deur maar helaas is er sinds de laatste  groenteboer in het  oude centrum van Rijswijk zijn deuren sloot nérgens meer fatsoenlijk lof te koop. Ja daar zeurde ik al eerder over, hier, en   vorige week nog tegen de groenteman op de markt.
Dat er tegenwoordig alleen maar zwaar uit de krachten gegroeide stronken lof in zijn kraam liggen, en dat ik op zoek ben naar de prachtige kleine stronkjes Brussels lof waar ik in het verleden altijd zo van smulde.

Hij vertelde me dat lof tegenwoordig op water gekweekt wordt en dat ook de kleinere stukjes lof op water gekweekt zijn, er is niet anders meer. … hij zal wel gelijk hebben want inderdaad, die uit hun krachten gegroeide stronken smaken voor geen meter naar lof, wél naar water.

Gelukkig schoot me ineens weer te binnen dat ik vorig jaar in Delft per ongeluk een ouderwetse groentewinkel passeerde, een blik naar binnen wierp dat blik heb ik natuurlijk opgeraapt en meegenomen en verrukkelijke kleine stukjes lof kon scoren.  Ik gooide er een trammetje tegenaan in de hoop dat die groentewinkel in dat typisch Delftse smalle straatje  er nog is,…… zie ik daar in de verte niet de groene kap?

Inderdaad, de winkel is er nog en nog mooier… ik  kan er kiezen voor lof dat op water gekweekt is maar ze hebben  zowel grote als kleine stronkjes “van de koude grond”!

Er staat een kartonnen  kistje vol met prachtig kort lof, nog best redelijk betaalbaar  want ik heb maar voor 1 persoon nodig, Henk houdt niet van lof. Tóch neem ik wat meer omdat   Inge  óók alle lof verdient. En dan niet die waterige afgeleide  van lof  die in de supermarkt te koop is.  De klant laten kiezen schijnt daar helaas niet te kunnen.

86 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. meninggever
    feb 02, 2020 @ 10:23:24

    Lof is voor mij een keer per veertien dagen een prima groenten. Waar het vandaan komt is mij niet duidelijk, vrouwlief doet de boodschappen sinds jaar en dag, enn maakt het zo klaar dat ik het lekker vind. Vond het vroeger bij mijn ouders thuis een ‘no go’ groente met een bittere rotsmaak. Maar tegenwoordig niet meer. Zou dat wellicht komen door dat water? 🙂

    Beantwoorden

  2. Villasappho
    jan 30, 2020 @ 19:52:55

    O vandaar dat ik er geen ruk aan vond laatst. De spruiten smaakten ook al niet. Ik wilde het van de zomer in de salade met tomaat proberen maar snap nu dat ik naar ene goede groenteboer moet.

    Beantwoorden

  3. Petr@
    jan 30, 2020 @ 10:46:38

    Mijn lievelingsgroente! Ik ben er dol op, maakt uit of het rauw, gekookt of uit de oven. ik wist niet dat het op water werd gekweekt, mijn vader teelde het vroeger zelf, dat was pas lekker!

    Beantwoorden

  4. Spontanity
    jan 29, 2020 @ 10:55:24

    Nooit zo bekeken, maar inderdaad, de harde kern is al zo groot als de stronkjes van vroeger. Echte groenteboeren zijn er haast niet meer, bizar dat je er voor naar delft moet.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 29, 2020 @ 16:20:15

      Misschien had ik in de andere wijken van Rijswijk nog kunnen zoeken naar een groenteboer maar over het algemeen vind je in winkelcentra ongeveer dezelfde ketens en geen kleinere winkeliers meer, Dit is voor mijn dan nog wel makkelijk te bereiken met een tram, wat het lof natuurlijk nog duurder maakt. Maar ik heb het er voor over.

      Beantwoorden

  5. Leidse Glibber
    jan 29, 2020 @ 01:25:26

    Ik vind die grote dikke stronken ook helemaal niet. Het lekkerste vind ik kleine dunne stronkjes, even koken, dan plakje ham er om heen, kaas erover heen gekookt eitje erbij prakken nog even in de oven en smullen maar. 🙂

    Beantwoorden

  6. matroos
    jan 29, 2020 @ 00:45:48

    Zelf ben ik er niet zo gek op,maar de schipper wel.Wij kweekte ze vroeger zelf in een emmer in de kruipruimte,nu haal ik het bij de boer.

    Beantwoorden

  7. Mrs. T.
    jan 28, 2020 @ 21:43:53

    Heerlijk, witlof! Volgens mij ken ik niet anders dan witlof van tussen de 10 en 15 centimeter groot. Is dat dan die op water gekweekte variant?

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 29, 2020 @ 07:53:47

      Bofkont, hier is tegenwoordig het meeste lof bijna 20 cm lang en hebben de stronken een doorsnede van van minstens 8 cm. eigenlijk is de harde kern van het lof dan al zo groot een als stronkje Brussels lof.

      Beantwoorden

  8. Kakel
    jan 28, 2020 @ 20:12:54

    Alle lof voor witlof van de koude grond. Helemaal met ham en kaas uit de over. Deksels lekker! Je zal dik dubbel dwars hebben gesmuld. De groenteboer zit ook nog in een oergezellig straatje.

    Beantwoorden

  9. willyfotoblog
    jan 28, 2020 @ 19:12:10

    in volle grond of op water…

    het eerste is merkelijk duurder Riet…

    maar het smaakverschil zal beperkt zijn

    groeten

    Beantwoorden

  10. Rebbeltje
    jan 28, 2020 @ 19:09:02

    Geef mij ook maar de kleine…zowel rauw als in een schotel zoveel lekkerder.
    Gelukkig hier bij de groenteboer nog wel te krijgen. Oops te koop natuurlijk!
    De supermarkten zijn best goed met groenten, maar soms hè…wint de smaak
    Groetjes en fijne avond

    Beantwoorden

  11. Suskeblogt
    jan 28, 2020 @ 17:39:40

    Witlof is lekker. Die kan je op verschillende manieren klaarmaken. Jammer dat er zulke kwaliteitsverschillen bestaan.

    Beantwoorden

  12. Skyblog
    jan 28, 2020 @ 16:26:59

    Huch ik wist niet hoe dit gaat. Weer leuk eens te zien hoe het gaat. Wat ziet deze witlof prachtig uit. Witlof kun ook van salade van maken. Wat mooi om laten zien. Witlof is zeker gezond.

    Beantwoorden

  13. Mrs. Brubeck
    jan 28, 2020 @ 15:39:47

    Huh? Dat wist ik zelfs niet, denk dat het meeste witlof in België nog uit de volle grond komt.

    Beantwoorden

  14. Nathalie
    jan 28, 2020 @ 15:22:12

    Een van de weinige groente waar ik niet van houd. Bij ons is er gelukkig ook weer een groenteboer met vers en vooral veel keuze.
    Geniet er smakelijk van 🙂

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 28, 2020 @ 15:50:39

      Zuinig zijn hoor op een groenteboer, wat ze bij de supers verkopen is meestal niet veel bijzonders. Ja lof is , net als spruitjes, niet bij iederéén geliefd maar dat is niet erg.

      Beantwoorden

  15. Neeltje
    jan 28, 2020 @ 15:02:59

    Ik hou van lof met ham en kaas uit de oven. Mmmmmmmmm, het water loopt mij al in de mond. Maar wat leuk zo’n authentieke groenteboer. Alleen al daarom zou ik daar de lof gaan halen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 28, 2020 @ 15:55:10

      Dat doe ik dus ook;-) Ik zóu het op de fiets kunnen doen, rijswijk/Delft is +/- 5 km maar daar was het me toch een te koude wind voor en de tram stopt er bijna voor de deur. Moest natuurlijk ook op tijd terug zijn voor de oppas.

      Beantwoorden

  16. Nicky
    jan 28, 2020 @ 14:18:00

    Oh, goh. Ik wist dat niet eens. Ik vind witlof nu al lekker. Laat staan als ik ergens witlof ‘van de koude grond’ kan krijgen. Toch een checken bij de groenteman bij ons in het dorp.

    Beantwoorden

  17. Nicole Orriëns
    jan 28, 2020 @ 11:06:34

    Wat een prachtige luifel heeft dat winkeltje ook. Echt zo van vroeger. Heel uitnodigend vind ik het.

    Beantwoorden

  18. John
    jan 28, 2020 @ 08:49:53

    Ja, zelfs groenten kweken doet de mens niet meer zoals het moet. Witlof doet het ook nog heel goed als zelf kweek. Voor jou waarschijnlijk geen handige optie.

    Beantwoorden

  19. Naomi
    jan 28, 2020 @ 08:17:27

    Oh, dat wordt een heerlijk maaltje! Eet smakelijk.

    Beantwoorden

  20. Matroos Beek
    jan 28, 2020 @ 00:34:48

    Een van mijn favoriete groenten! De smaak van witlof uit de grond smaakt zoveel beter. Helaas kan ik het hier nergens meer vinden.

    Beantwoorden

  21. RenéSmurf
    jan 27, 2020 @ 22:55:21

    Het leven kan erg avontuurlijk zijn, en gelukkig kwam het toch nog goed. Ik woon zelf boven een prima groenteboer, waar ze ook van heinde en verre op af komen. Dat maakt de mensen blij.

    Beantwoorden

  22. Ferrara
    jan 27, 2020 @ 22:29:03

    Bij AH-XL liggen nog wel losse stronken, maar ook daar is het speuren naar klein grut en dat doe ik. Ik heb aan twee stronkjes genoeg. Wel met ham en kaas en tijm.
    Meneer F. eet het niet, maar met boontjes is hij zo’n dag heel tevreden.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 28, 2020 @ 16:18:15

      Van die kleintjes eet ik er met gemak 3 of 4 in m’n uppie maar dan ben je ook meestal pas aan ruim 2 ons. van dat “waterige spul”ga je daar met één stronk vaak al overheen.

      Beantwoorden

  23. waarloopjijwarmvoor
    jan 27, 2020 @ 22:24:34

    Ja en die is ook lekker bitter. Vroeger heel lang geleden lustte ik geen lof, niet meer voor te stellen

    Beantwoorden

  24. Happy Hulk
    jan 27, 2020 @ 22:07:54

    Roodlof is ook lekker

    Beantwoorden

  25. AnneMarie
    jan 27, 2020 @ 21:48:13

    Witlof van tegenwoordig is zeker behoorlijk aan de maat.
    Ik zoek altijd de kleinere stronken eruit. De grote hebben van die dikke pijpen erin zitten. Die haal ik er trouwens altijd uit anders is het niet te eten.

    Beantwoorden

  26. staartje
    jan 27, 2020 @ 21:33:09

    Wat leuk!

    Beantwoorden

  27. Melody
    jan 27, 2020 @ 21:20:09

    Ja ja ja en of dat dat anders smaakt… dat maakt zo’n tripje wel de moeite waard.
    Als wij het willen eten rijden we naar een boerderijwinkel… met de auto want trams hebben we hier niet en op de fiets is het me te lang trappen, zeker momenteel 😉

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 27, 2020 @ 21:45:46

      Ik snap niet goed waarom ze de klant niet de keuze laten, zal wel te duur zijn denk ik om meerdere kwaliteiten aan te bieden. Jammer, ik heb er wel iets voor over . We zitten hier niet zo dik in de boeren helaas;-(

      Beantwoorden

      • Melody
        jan 28, 2020 @ 11:44:00

        Nee dat snap ik ook niet…. temeer nu er zo de nadruk op gelegd wordt dat ‘gezond’ eten beter is en duurdere producten in meervoud op rij liggen

        Misschien kun je een oproepje doen in het locale sufferdje? Wellicht is er iets mogelijk in de zin van bezorging, verzameling van producten zoals een supermarkt dat ook doet en thuis brengt…

        Beantwoorden

  28. Sjoerd
    jan 27, 2020 @ 21:06:07

    Ik geloof dat ik ze eerst beide zou moeten proeven om het verschil te weten. Ik wist niet eens hoe het geteeld werd.

    Beantwoorden

  29. MyriamC
    jan 27, 2020 @ 21:01:39

    Gelukkig is er in België nog volop vollegrond witloof te koop. Een heerlijke groente!

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 27, 2020 @ 21:08:42

      Tja…. Brussels log hé!;-) Maar dáár ben ik dan wel jaloers op, je moet er hier tegenwoordig echt naar zoeken, vooral in de grote steden omdat dar dáár eigenlijk alleen nog maar grote supermarkten zijn .

      Beantwoorden

  30. omabaard
    jan 27, 2020 @ 20:56:05

    Het duurde even tegen in begreep dat je met lof witloof bedoelde😉.
    Grondwitloof heeft een betere smaak dan witloof uit water. Vind ik toch.
    Ik ben er dol op, je kan het op zoveel verschillende manieren klaar maken.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 27, 2020 @ 21:06:50

      Het wordt hier in de omgeving gewoon “lof”genoemd. Voor mij valt rauw verwerken wel af, ik heb niets met rauwkost maar verder is iedere bereidingswijze goed, heerlijk, als het maar goed lof is. Ik heb gesmuld vandaag.

      Beantwoorden

  31. gewoonanneke
    jan 27, 2020 @ 20:52:16

    Wat je ver haalt is lekker zeggen ze altijd en geniet er maar heerlijk van. Maak je het in de oven met plakjes ham en een sausje of zo rauw? Aan mij is het niet besteed en dat komt door mijn schoonmoeder whahaha. Thuis had ik nog nooit witlof gegeten en daar at ik het een keer. Ik kreeg meteen twee enorme scheppen van die gekookte prut op mijn bord geschept en vond het echt niet lekker maar ik at het vrouwmoedig op. We gingen op de brommer naar mij thuis en voordat ik naar binnen ging thuis gooide ik alles er uit in de sloot…… zo ook weer opgelost. Heb het daarna nog wel vrouwmoedig gegeten want mijn ex vond het heerlijk. Maar na mijn scheiding de enige groente die ik echt nooit meer gegeten heb en dat wilde ik maar zo houden. …….

    Beantwoorden

    • rietepietz
      jan 27, 2020 @ 21:03:32

      Dit keer gewoon zo heel gekookt, is ook erg lekker, vroeger werd het meestal gesneden gekoot en dan met een maizena sausje aangemaakt. Maar in de ham en kaas natuurlijk nóg lekkerder maar dan ben ik eigenlijk weer te krenterig om alleen voor mij de oven zolang aan te zetten.
      Nog knap dat je het af en toe mee at, Henk vertikte het zelfs maar te proeven, ook hij had oude ervaringen van vroeger.

      Beantwoorden

      • gewoonanneke
        jan 27, 2020 @ 21:52:05

        Een beetje was wel te verteren haha.. Nee hoor vond het niet echt heel vies. We deden het wel in de oven met ham en dan gratineren was best te eten. Maar was meer dat mijn schoonmoeder zonder te vragen twee van die grote scheppen op mijn bord kwakte, Brrrrrr En als ik alleen de keuze hebt dan kies ik liever wat anders. Rauw vond ik het door salade ook wel lekker trouwens..

        Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: