de pot van….

Een lief nichtje stuurde me  “de kletspot van destijds”!
Een pot vol kaartjes  met allemaal vragen waar je als senioren lees oudjes mee over vroeger kunt praten.
Het is een beetje vergelijkbaar met  de vragen op de Pickwick theezakjes,.  De vragen gaan misschien iets meer over het verleden, je bent senior of niet hé!
Dat “mijn senior” het niet zo snapt  is niet onoverkomelijk, ik kan jullie er altijd nog mee lastig vallen en pak er maar meteen het eerste kaartje uit.Het kaartje ligt op de tweede van Haasten puzzel die ik aan het “leggen” ben en zodra ik de foto zie valt me een woord in waar ik niets aan heb als antwoord op de gestelde vraag”# me too” een kreet die men vroeger zéker niet kende, die Jan van Haasteren toch!

Tja, als ik hélemaal terug ga naar mijn kindertijd valt me toch wel op dat de toenmalige “scheldwoorden en/of beledigingen wel wat milder/beschaafder waren dan je tegenwoordig (volgens zeggen) op bijv. facebook kan tegenkomen.
Je zat vroeger volgens jou ouders wel eens te zemelen als je maar door bleef zaniken. Een schavuit kon je wel eens beduvelen maar dan zei je gewoon “ben je belatafeld“. Onder het zwetsen kon je best een beetje zitten ginnegappen. Je had brutale vlegels en branieschoppers met als tegenhangers   lulletjes rozenwater.
Aan de andere kant was men vroeger wel fel tegen hokken. ongetrouwd samen wonen,  o gruwel, daar kwamen maar bastaard kinderen van, of ze trouwden alsnog snel bij een zwangerschap maar dat was dan een moetje.
Maar eigenlijk hoef je alleen maar een oud Polygoon journaal te beluisteren om te weten hoeveel er in ons taalgebruik veranderd is, al was het alléén al in de verstaanbaarheid.

81 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Truus
  feb 12, 2020 @ 19:50:33

  Ook voor mij allemaal bekende woorden. En dat filmpje kan ik mooi gebruiken om met mijn CI te oefenen. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 12, 2020 @ 19:57:22

   Ze zijn ook zeker nog bekend bij wat oudere generaties maar ook dáárin worden ze meestal niet meer gebruikt.
   O zeker , De stem van Philip Bloemendaal is geweldig. Hij articuleert prachtig en dat is voor jou heel prettig.

   Beantwoorden

 2. meninggever
  feb 02, 2020 @ 10:31:31

  Deksels , daar haal je wel iets aan. Bedenk me wel dat veel van die nu zo oubollig aandoende taal toch vooral werd gebruikt in bepaalde kringen. Als mijn stiefpa zich op zijn duim sloeg bij een technisch klusje riep hij echt niet ‘duizend bommen en granaten’ zoals ik dat kende uit de Kuifjeboeken., In de grote steden werd wel een ander jargon benut vaak. Wellicht dat kerk en afkomst een rol speelden. Ik ben tegenwoordig al blij als ik iemand hoor praten die niet op elke twee woorden een Engels exemplaar toevoegt ‘je zou meer moeten performen…’. Ook zo leuk is dat de ‘media moet nu meer…’, meervoud is enkelvoud. SBS6 kent de verleden tijd vorm niet meer en kan alles in TT verhalen ook als het drie dagen geleden plaatsvond….Kortom, taal is in beweging. Jammer dat zo weinigen de regels echt snappen…:) Mooi topic dit!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 02, 2020 @ 19:36:45

   Maar dat was ook in die tijd toch wel persoonlijk, mijn vader vloekte vloeiend als hij zich op de duim sloeg , Henk zong dan met een van pijn vertrokken gezicht heel fanatiek” één ,twee, drie vier hoedje van ,hoedje van….”.
   Ik wordt altijd een beetje beroerd wanneer ik mensen hooe klagen dat bepaalde zaken niet naar hen “gecommuniceerd zijn”, wat is er in hemelsnaam mis met “dat is mijn niet verteld”! En meer van dat gezwollen kantoor taaltje. Inderdaad presentators op TV zijn soms ook tenenkrommend, maar ja, tegenwoordig kun je blijkbaar automatisch goed presenteren zodra je naamsbekendheid hebt op één of ander gebied.

   Beantwoorden

 3. Kakel
  jan 27, 2020 @ 14:24:22

  Het verbaast me dat ik alle woorden ken. Ik word tenslotte ook een jaartje ouder (-: Oh, maar daardoor ken ik ze nog, natuurlijk.
  Dat polygoon-journaal heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Die stem…
  Ik kan me groen en geel maar ook blauw ergeren aan de uitspraak van nieuwslezers. De enkele keer dat ik de moeite neem, hoor ik almaar woorden waar ze de klemtoon verkeerd van uitspreken. Heel vermoeiend. Om het mezelf te besparen, kijk ik nóg minder tv. Hooguit 1,3 keer per maand.
  Jammer dat Henk er niets mee kon, want voor hem was het bedoeld.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 27, 2020 @ 15:50:32

   Je mag al blij zijn als je ze de nieuwslezer of presentator kunt verstaan, daar mankeert ook nog vaak genoeg het nodige aan. Ja natuurlijk kent jouw generatie die worden nog wel, die hoorden ze nog van hun ouders. maar ze gebruiken zelf niet meer. ze meestal niet.
   Ja jammer, maar iemand die hem maar af en toe en dan nog heel weinig ziet heeft niet door hóe ver hij al weg is. Maar het is lief van dat nichtje die altijd wél heel belangstellend is maar geen dementie ervaring heeft.

   Beantwoorden

 4. Marlou
  jan 27, 2020 @ 11:56:49

  Ha heerlijk, Riet…

  ik houd er van om woorden te gebruiken, die niet veel meer gebruikt worden.
  En van het gebruik van het Nederlands… (ipv Engels)

  Toen ik nog voor de klas stond gebruikte ik ook ongewone woorden, zoals daarentegen en hoogstwaarschijnlijk en desalniettemin.
  Op een dag merkte ik dat de kinderen ze ook gingen gebruiken.
  Dat vind ik nog steeds ontzettend leuk en ik probeer dan ook met mijn kleinkinderen goeie, ongewone woorden te gebruiken…

  Dag!
  groetjes van Marlou

  .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 27, 2020 @ 12:16:33

   Gevalletje van “goed voorbeeld doet goed volgen”en dat is waar natuurlijk. Best wel jammer dat onze taal zo verloedert Gelukkig spreken mijn kleinkinderen nog redelijk normaal ABN maar die zijn ook al rond de dertig. De uitwassen in de straattaal hebben zij niet echt meegekregen.

   Beantwoorden

 5. Nicky
  jan 27, 2020 @ 10:18:14

  Het zijn niet allen de woorden…. Ik heb mijn kinderboeken heel lang bewaard. Vond ik leuk voor mijn dochter. Maar toen ik ze haar ging voorlezen vond ik de verhalen zo ontzettend braaf en saai. Overigens vind ik die pot erg leuk! En het enige woord van vroeger wat mij te binnen schiet is ‘schorriemorrie’. Prachtig woord!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 27, 2020 @ 12:13:55

   En tóch worden ook kinderboeken ondertussen “opgeschoond” omdat er sprake zou zijn van dingen die niet meer kunnen.
   O ja, schorriemorrie ken ik ook wel, er zijn er ook best nog veel meer. Mijn vader zei ook vaak schavuit of gannef als een jongen ondeugend was.

   Beantwoorden

 6. Leidse Glibber
  jan 27, 2020 @ 01:35:26

  Heel veel woorden die inderdaad die je niet meer hoort. De zomer in het filmpje is eigenlijk zo’n beetje de huidige winter.

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  jan 26, 2020 @ 23:15:36

  Zolang de woorden die we kennen nog gebruikt worden is de boel nog te verstaan. Er komen zoveel nieuwe woorden steeds maar bij, en dat moeten we ook allemaal maar zien te onthouden.

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.
  jan 26, 2020 @ 21:31:20

  Ook een kletspot hier in huis. Echt heel leuk om te doen. Zeker met de kinderen. Leuk hoe zij over sommige dingen denken.

  Beantwoorden

 9. minoesjka2
  jan 26, 2020 @ 18:21:42

  Oeps ……. ken al die woorden die jij gebruikt hier ……… ben dus ook een oudje?? Gelukkig voel ik met niet zo.
  Onze regiomanager had bij haar afscheid zo’n kletspot op de eettafel van het kantoor gezet ….. echt leuk.

  Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  jan 26, 2020 @ 17:48:16

  Leuk he ? Zo’n kletspot. Wij hebben er ook één, maar een algemene versie. En als je er soepel mee omgaat door eenieder vrij te laten om ergens al dan niet op in te gaan, komen er toch verrassende dingen op tafel, die de banden toch weer wat verder aanhalen 😁

  Beantwoorden

 11. willyfotoblog
  jan 26, 2020 @ 17:25:18

  interessante beelden om naar te kijken Riet….

  de zomer van 1956..is me niet bijgebleven..

  scheldwoorden zijn van alle tijden, maar dat iedereen een bijnaam had weet ik wel nog ..

  groeten

  Beantwoorden

 12. Ferrara
  jan 26, 2020 @ 15:51:54

  Zeven was ik in die zomer. Of die verzopen was van de regen weet ik niet meer.
  We gingen toen nog niet met vakantie. Hooguit een paar dagen logeren bij een oom en tante. Het filmpje roept de nodige herinneringen op.
  Wie heeft er nog een knikkerzak of het sleuteltje van de rolschaatsen aan een gehaakt touwtje om de nek. Over taal zijn jij en ik het wel eens.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 18:04:35

   Bij ons was vakantie ook nog niet
   echt in beeld maar volgens mij was dat het eerste jaar dat mijn ouders voor een week een huisje bij een boer huurden en met mij en m’n jongere broertje richting de Veluwe trokken. Bij een huisje moet je je dan niet een huisje in een bungalowpark voorstellen, die waren er niet, een verbouwde kippenschuur kwam meer in de buurt;-)

   Beantwoorden

 13. Petr@
  jan 26, 2020 @ 14:03:03

  Leuk kadootje! En heel leuk filmpje ook.
  Onze oudste doet die stem van het Polygoonjournaal wel eens na, hij kan dat heel goed, hilarisch!

  Beantwoorden

 14. Neeltje
  jan 26, 2020 @ 11:54:58

  Wat leuk zo’n oud filmpje, ik werd twee die zomer. Dus weet er weinig van. De noordwijkers zullen die zomer wat afgezanikt hebben over het weer denk ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 14:20:12

   Zeker weten, er werd wat af geklaagd bij slechte zomers. trouwens óók bij heel warme zomers. Ik herinner me in de jaren 70 een periode met een aantal warme zomers waarin ook iedereen wat te klagen had.

   Beantwoorden

 15. Koen
  jan 26, 2020 @ 11:51:51

  Grappig zo’n polygoon-filmpje.

  Beantwoorden

 16. AnneMarie
  jan 26, 2020 @ 11:34:36

  Zemelen, zeiken, etteren, klieren en lulletje rozenwater werd hier vaak gebruikt.
  Vroeger hadden we nogal eens compleet verknalde zomers. 1956 heb ik niet bewust meegemaakt. Moest toen nog 1 jaar worden.

  Beantwoorden

 17. Jeanne van Sjannesblog
  jan 26, 2020 @ 10:50:00

  Enig filmpje. Ik was toen 4 jaar en heb het niet bewust meegemaakt!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 14:04:31

   Dit soort filmpjes herinner ik me van de de enkele keer dat ik met mijn ouders naar de Cineac mee mocht. Daar was dan een doorlopende voorstelling met nieuws items als in dit filmpje. Ik was 14 in 56 en bij mijn ouders deed toen ongeveer de eerste TV z’n intrede, of nog net niet, dat weet ik niet helemaal zeker meer.

   Beantwoorden

 18. gewoonanneke
  jan 26, 2020 @ 10:45:00

  Grappig ja ik heb nog steeds ook al zo’n lijstje met oude woorden liggen. Trouwens geen een die jij hier genoemd heb dat is dan wel weer grappig. Als je zo’n filmpje ziet dan zie je pas hoeveel er veranderd is. Deze blijkbaar slechte zomer van 1956 kwam na een zeer strenge winter van 1956. Mijn zusje werd toen geboren op 19 februari toen vroor het 18 graden en was de IJssel bevroren en ging mijn vader over het ijs vertellen dat er een dochter geboren was. Dat ging toen zo, kaartjes werden (bij ons) niet verstuurd. Mijn vader ging het vertellen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 14:01:16

   Er zijn er ook zóveel, en er komen er nu in snel tempo nog veel meer bij.
   Ik weet nog wel dat we in die tijd ijskoude slaapkamers hadden, bloemen op de ramen en zo maar dat was vaker zo omdat er maar 1 kachel in een dubbel bovenhuis brandde, en dan nog alleen overdag.
   Volgens mij hebben mijn ouders ook nooit geboortekaartjes verstuurd, wij wel. Maar Henk ging wél bij de ouders en naaste familie zelf het nieuws brengen. Van Ruud was dat ook een barre tocht want de winter 62/63 was óók een memorabele! Ruud werd nog nét in 62 geboren waarna de winter losbrak;-)

   Beantwoorden

 19. Nathalie
  jan 26, 2020 @ 10:35:53

  Ik zag je blog gisteravond en heb tot ik in slaap viel liggen denken of ik oude woorden ken. Mijn dochters vragen wel eens wat een bepaalde woord, wat ik gezegd heb, betekent en noemen dat een oud woord, maar kan er zo niet opkomen. Wel dingen wat ze niet kennen. Ik had in een van mijn eerste flatjes een lavet en een gevelkachel. En onder de flat een berging met een bak voor kolen 🙂 Maar ook een floppy of bandrecorder zeggen hen niets.
  Leuk onderwerp, ook leuk om daar over na te denken. Jammer dat het bij Henk niet werkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:54:56

   Ja raar hé, het heeft bij mij ook dag moeten “malen”eer ik er iets mee kon. Maar er zijn natuurlijk héél veel zaken , en dus ook de namen, verdwenen. Een floppy is dan nog niet eens zó oud, mijn eerste computer, een krijgertje , werkte nog op ms dos en een floppy. Dat is nog geen 25 jaar geleden. Het is juist in die dingen heel hard gegaan.

   Beantwoorden

 20. Suskeblogt
  jan 26, 2020 @ 09:41:58

  Leuk zo’n oud filmpje. Hier zijn ook veel woorden uit het algemeen nederlands en het plaatselijk dialect verdwenen. Soms begrijp ik de jeugd niet meer maar dat zullen zij ook bij ons zo ervaren.

  Beantwoorden

 21. Sjoerd
  jan 26, 2020 @ 09:28:05

  Manufacturiers… Hoe kom je erop.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:48:41

   En zónder te stotteren hé! 😉 Ik groeide op met op de hoek van de straat een grote manufacturenzaak, die verkocht óók fournituren hoewel je daar ook speciale winkels voor had. Maar ja, dan hebben we het over de tijd dat je nog levensmiddelen kocht bij de “kruidenier”!

   Beantwoorden

 22. Naomi
  jan 26, 2020 @ 08:34:34

  Zo heerlijk, dat soort woorden. Zemelen deden wij volgens m’n moeder vroeger ook;). Wij noemen dat thuis ‘ma-woorden’. Van die woorden die je niet veel of nooit meer hoort, maar die af en toe tóch nog voorbijkomen.

  Beantwoorden

 23. John
  jan 26, 2020 @ 08:31:12

  Ik las pas dat de slordigheid van onze tegenwoordige taal, het Nederlands van de toekomst wordt. Zelfs in mijn vroeger was de taal anders. Was in mijn jeugd iets vet of gaaf, nu is dat dope… Nou ja, snap het maar en volg het maar 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:41:44

   Er gaan ook regelmatig stemmen op om foute spellingen van bepaalde woorden te legaliseren, Voor veel ( gelukkig niet allemaal) kinderen met een migratie achtergrond blijkt het Nederlands te moeilijk. Logisch als de ouders niet de moeite hebben genomen de taal te leren.
   Daardoor verloedert het Nederlands behoorlijk, toch wel jammer. Maar inderdaad, de jeugd heeft altijd nieuwe “kretologie” nodig, gaaf en vet waren in mijn tijd mieters en fantástisch;-) ik moet dus aan “dope ” wennen begrijp ik? 😉

   Beantwoorden

 24. Skyblog
  jan 26, 2020 @ 08:02:22

  Leuke filmpje oud van vroeger tijd.Zie je dingen weer eens terug. Kletspot is zeker leuk idee om te doen. Maak een leuke spel ervan.

  Beantwoorden

 25. Rebbeltje
  jan 26, 2020 @ 01:39:26

  Leuk filmpje van mijn kindertijd…was 1 jaar 😉
  En ja die woordenschat van de kinderen nu is bijna niet meer te volgen.
  Fijne zondag

  Beantwoorden

 26. Matroos Beek
  jan 25, 2020 @ 23:40:55

  Wat een leuk filmpje! Kan ik echt van genieten. En ook van de oude woorden!

  Beantwoorden

 27. omabaard
  jan 25, 2020 @ 22:59:05

  Was die zomer dat ik 1 jaar werd dan echt zo rot? Typisch stemgeluid vanuit de jaren stillekes😉.
  Zo hoorde ik onlangs dat de vroegere Schalulleke plots moest Schanulleke worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:29:43

   Ik was 14 in ’56 en herinner me wél dat we een periode met bar slechte zomer gehad hebben rond die tijd. Maar niet de specifieke jaartallen. Ik werkte al in die tijd dus het weer was niet altijd belangrijk voor, ik werkte “om de hoek”.
   Tegenwoordig wordt er zóveel “”gekuist” op taalgebied, om beroerd van te worden.

   Beantwoorden

 28. waarloopjijwarmvoor
  jan 25, 2020 @ 22:46:51

  Ik was vroeger kapper en de man van de stem van het Polygoon journaal was een klant van ons. Hij praatte in het echt ook zo. Het leek net of het journaal aanstond als hij praatte.
  Ik herinner mij toch wel behoorlijke scheldwoorden, teringlijer, krijg de tyfus of he rooie laat je haar potlooien

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:07:39

   Een heel bijzondere stem , dat is wel zeker. Helaas horen we ze zó duidelijk niet meer. Alle NN worden ingeslikt en vaak zijn presentators grotendeels onverstaanbaar.
   Pesten is van alle tijden en met ziektes werd er ook altijd al verwenst , al werd in die tijd kanker nog meestal als “K”aangeduid en nog niet als scheldwoord gebruikt in mijn herinnering.

   Beantwoorden

 29. Melody
  jan 25, 2020 @ 22:46:46

  Zemelen…. Hetty Heitink bed8 het niet zelf 🙃

  En ja verder… voorbeelden te over van de verloedering… hoe nieuwslezers tegenwoordig het nieuws lezen is tenenkrommend

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 26, 2020 @ 13:03:24

   Het valt ook erg op dat de man van het Polygoon journaal zo keurig ieder N aan het eind van het woord uit spreekt. De familie knots was een heerlijk kinderprogramma, mét de ouwe zemelaar natuurlijk;-)

   Beantwoorden

 30. Michel
  jan 25, 2020 @ 21:33:44

  Het woord ‘zemelen’ werd bij ons thuis ook gebruikt, al ken ik het ook uit de serie ‘Familie Knots’ waarin opa Knots vaak voor ‘ouwe zemelaar’ wordt uitgemaakt.

  Beantwoorden

 31. Spontanity
  jan 25, 2020 @ 20:52:27

  Zo freubelde ik een kletspot van die labeltjes van Pickwick en verzamel ik ze in een stock album 🙂

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: