tja.. die kerstgroet

Sinterklaas bracht me   een kerstgroet vanuit Spanje, je weet wel, de bloemen bon die op 5 december uit de zak van Sinterklaas kwam. En de bon was méér dan ruim voldoende voor een kerststuk dus ik mag er nog een paar keer bloemen mee kopen. Dank U Sinterklaasje.


De al binnengekomen kerstkaarten hangen ook, heel gezellig.  Er is wel duidelijk een tendens naar minder kerstkaarten per post. Logisch, er zijn ondertussen ook genoeg andere manieren om familie en vrienden fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar te wensen.
Je kunt bellen, maar dat is ook al een beetje achterhaald, een @mail sturen of een appje met een leuk plaatje met je mobiel sturen.


Eén trend begrijp ik niet zo goed. Ik ontving per app een lampion (zonder kerstwens) van een donatie aan het KWF die iemand stuurde b.w.v. kerstwens. Dié logica ontgaat me, je stuurt wél of geen kerstwens en als je dat niét doet kun je  daar tal van goede en ook wel verkeerde redenen voor hebben.
Maar blijkbaar voelen mensen die géén kaarten sturen zich daar wat ongemakkelijk bij, hebben het gevoel dat ze dat moeten compenseren door een donatie te doen aan een goed doel. Maar wie of wát compenseer je dan, of is het vorm van je geweten sussen omdat het toch niet goed voelt niets te versturen.

Ik hóef helemaal niet te weten of en zo ja waaraan men doneert Bovendien heb ik niet zoveel  op met die grote liefdadigheid fondsen, ze hebben alleen al veel geld nodig om zichzélf in stand te houden, dure gebouwen, BNners in de watten leggen en dat soort dingen. Veel geld blijft op de plank liggen omdat er, volgens zeggen,  vaak geen geschikte onderzoeken zijn. Onnodig te zeggen dat ik gewoon kaarten blijf sturen aan familie en vrienden.

In de logwereld ligt het weer net even anders. In verreweg de meeste gevallen heb je helemaal geen achternaam en adres van je lezers en worden de wensen in een logje en de reacties geuit . Daar maakt de éen wat meer werk van dan de ander en ook dat is allemaal prima. Bij mij staat de kerstwens er altijd pas op kerstavond op, voor “nieuwelingen” kan dat een cultuurshock zijn en wordt al ruim 10 jaar in een filmpje gedaan.

Daar probeer ik altijd een kerstgerelateerd persoon of “ding” voor op te trommelen. Blijft naarmate de jaren verstrijken altijd maar de vraag op er nog iets of iemand te vinden is dat/die nog niet op kwam draven. Kerstman, kerstboom, kerststuk (niet te verwarren met  ‘een lekker ding”) kerstster, kerstengel ,sneeuwpop….je kunt het zo gek niet verzinnen nou ja jij niet maar ik wel, of het is terug te vinden in het archief. Zucht….. ik moet m’n hersenen aan het werk zetten, nog drie dagen om iets te bedenken én uit te voeren….

Advertentie

67 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  dec 26, 2019 @ 15:01:54

  Kerstkaarten sturen is best een dure grap, vind ik. Het lijkt ook een beetje ouderwets te worden. Mijn dochter stuurt ook geen kerstkaarten (nou ja… eentje! Aan haar oma). Best jammer. Ben benieuwd naar je kerstlog..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 26, 2019 @ 18:13:39

   Eigenlijk is het niet duurder dan vroege, maar toen lag de verdeling net omgekeerd, waren de kaarten duur en de postzegels minder duur, maar het blijft toch wel een aardig gebaar zo’n kaartje.

   Beantwoorden

 2. Neeltje
  dec 24, 2019 @ 14:26:10

  Ik zit klaar! 😚

  Beantwoorden

 3. Petr@
  dec 24, 2019 @ 14:24:00

  Mooi kerststuk Riet! Goed besteed en je hebt nog wat over lees ik.
  Ik verstuur maar een paar kaarten, wel minder dan vroeger.
  Ik ben benieuwd naar je kersttoespraak Riet, ik weet van vorige jaren dat je altijd erg creatief bent dus verras ons maar weer!
  Ik wens jullie gezellige dagen met elkaar en een goed en gezond 2020!
  Liefs Petr@
  X

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 24, 2019 @ 15:09:33

   Dankjewel. Meestal maakt mijn dochter wel een kerststuk tijdens een workshop maar dat was er dit jaar niet van gekomen.
   Over een uurtje vindt ik het wel kerstavond , dan zijn de winkels dicht . Creatief ben ik misschien wel in dat soort dingen maar helaas ook te gehaast en te slordig waardoor het meestal nét niet wordt wat ik gehoopt had. 😉 Gelukkig zit niemand daarmee!
   Dankjewel voor mooie wensen. Hetzelfde voor jou en je knullen.

   Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns
  dec 24, 2019 @ 09:28:05

  Hm, ik struikel ook een beetje over het koketteren met het feit dat je een donatie hebt gedaan. Is het niet zo dat de linkerhand niet moet weten wat de rechterhand doet? Van mij zou dit ook niet zo hoeven…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 24, 2019 @ 10:12:58

   Naar mijn idee wordt het echt gedaan omdat men zich toch niet helemaal happy voelt om geen kaarten te sturen en probeert men het zo in een goede daad om te zetten. Maar ook het postbedrijf werkt tegen , er zijn maar zo weinig dagen dat er post bezorgd wordt dat het lastig is in te schatten wanneer je de kaarten weg moet doen.

   Beantwoorden

 5. Leidse Glibber
  dec 24, 2019 @ 02:06:57

  Ik blijf ook stug mijn kerstkaarten maken en versturen. Hoe goed bedoelt ook ik vind het via mail of facebook minder echt. Ik merk wel dat er steeds minder kaarten worden verstuurd. Normaal hangt mijn muur helemaal vol, maar is nu nog half leeg.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 24, 2019 @ 12:21:00

   De posterijen maken het ook nog extra lastig om de kaarten een beetje op de geplande tijd overal op de mat te krijgen, Op zich is kaarten sturen niet veel duurder dan 20jaar geleden maar toen waren de kosten anders verdeeld. Destijds waren de kaarten veel duurder dan de postzegel , nu is dat omgekeerd. Maar extra vervelend is dat je niet meer op bezorgtijden kunt rekenen.

   Beantwoorden

 6. Happy Hulk
  dec 23, 2019 @ 18:03:17

  Hier in Zeist loopt een KerstJan rond.
  Is dat een idee?

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  dec 22, 2019 @ 22:52:23

  Ja, die goede doelen snap ik sowieso niet zo, dat moet toch allemaal niet nodig zijn. En ik wens niks, ik doe er niet aan mee. Geen kaarten of zooi. Doe mij maar gewoon een kerstboomfoto en de jouwe heb ik al.

  Beantwoorden

 8. gewoonanneke
  dec 22, 2019 @ 21:34:25

  Krijg toevallig dit jaar weer meer kaarten dan andere jaren. Ja per mail en app krijg ik ook van alles binnen. Inderdaad ook mensen die kiezen voor een goed doel ipv kaarten en sommige kleinschalige doelen best een goed idee eigenlijk. Maar ik vind het gewoon zelf nog zo leuk om te sturen en te ontvangen. Ik ben heel benieuwd naar je kerstwens dit jaar….hoop dat ik tijd heb om te reageren en te lezen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 21:40:51

   Het is een beetje vreemde zaak om geen kaarten sturen en de ontvangers dus ongevraagd z.g. n te laten doneren. Ik wil dat helamaal niet dus laten ze maar gewoon doneren wat en wanneer ze willen maar niet “mijn kaart. Zeg dan gewoon de reden waarom je geen kaarten stuurt want ook dat is je goed recht.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    dec 22, 2019 @ 22:11:09

    Ik weet niet hoe dat werk. De mensen die dat deden die ik zag op FB zeiden gewoon we sturen geen kaarten en doneren aan Stichting Ambulancewens als voorbeeld. Dan kost het mij toch niets….. behalve dat ik geen kaart krijg.

    Beantwoorden

 9. minoesjka2
  dec 22, 2019 @ 18:17:47

  Als de schoonheid van dat kerststuk jullie kerstdagen aankondigt, krijgen jullie wonderschone kerstdagen 🙂
  En ik ben dan misschien ouderwets, ik blijf gewoon handgeschreven kerstkaarten sturen 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 18:41:19

   Mooi hé, en het was niet eens héél duur. Het gaat vast ook nog heel lekker ruiken zodra de hyacinten uitkomen.
   Ik blijf ook ouderwets hoor, al print ik de etiketten voor de leesbaarheid, de kaarten schrijf ik zelf iets persoonlijks in.

   Beantwoorden

 10. Kakel
  dec 22, 2019 @ 17:00:45

  Jou kennende heb je weer iets origineels verzonnen. Kom maar op met je kerstboodschap!
  Maria’s onbevlekte ontvangenis vind ik een gevalletje #MeToo. Níe-mand heeft gevraagd of-ie haar baarmoeder mocht lenen. Ik had nee gezegd (-:
  Lieve groet ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 17:33:22

   En dan is mijn naam voluit ook nog Maria, je begrijpt, niks niet onbevlekt ontvangen hier in huis , Maria is ook maar gewoon een naam. 😉
   Het moet “alleen nog even” gefilmd worden …. maar dan heb ik ook wat…. hoop ik!

   Beantwoorden

 11. majaer
  dec 22, 2019 @ 16:18:07

  Ik ben weer benieuwd naar je kerst boodschap Riet het schiet al op.

  Beantwoorden

 12. meninggever
  dec 22, 2019 @ 13:53:19

  Kerstkaarten gaan naar hen die we kennen en liefhebben en wat minder op de sociale media te zien zijn. Wensen op digitaal gebied komen er zeker, in mijn geval altijd KISS-gerelateerd. Oftewel Keep It Stupid Simple. Gaat om de wens, minder om de verpakking…. Wat de donaties betreft, die doen wij vanuit ons hart, op momenten die ons passen……:)

  Beantwoorden

 13. Rebbeltje
  dec 22, 2019 @ 13:36:18

  Er is een doel waar ik wel warm voor loop en dat is de Roparun…
  Komend jaar doen ze al voor de 10e x mee en wij sponseren 🙂
  Fijne feestdagen
  Vul het in zoals jullie het in willen vullen en GENIET ervan !!!
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 13:54:21

   O ja die ken ik wel, al vind ik zelf dat gewoon doneren voldoende is en een persoonlijk inspanning misschien voor de loper persoonlijk wel iets toevoegt maar niet voor het goede doel.

   Het zal hier vooral heel rustig ingevuld worden. maar zeker ook sfeervol.

   Beantwoorden

   • Rebbeltje
    dec 22, 2019 @ 17:21:20

    Zeker wel, ze proberen via sponsering en allerlei akties geld in te zamelen. Het kost de lopers niet alleen energie maar om mee te doen moeten ze ook betalen als groep. En ze zijn er ongeveer een half jaar mee bezig om alles te organiseren. Groetjes

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 22, 2019 @ 17:36:16

     Ja dat begrijp, maar toch, als ik doneer hoeft niemand daar iets voor te doen, dat is de kortste weg voor een donatie, alleen de betreffende stichting , dié moet zorgen dat het geld goed terecht komt

     Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  dec 22, 2019 @ 13:18:42

  Goede doelen steun ik niet meer financieel. Wel helpen waar het kan via andere mensen die klaar staan voor degenen die niets of bijna niets hebben.
  Ik zie in ieder geval uit naar jouw kerstboodschap.

  Beantwoorden

 15. Neeltje
  dec 22, 2019 @ 11:56:53

  Het lag in de bedoeling je een echte kaart te sturen, maar ik ben wat ‘onthand’. Dat vergeef je mij vast wel. Daarom toch maar even zo. “Liefdevolle dagen toegewenst en veel vrolijke lichtpuntjes in 2020.” ❤

  Beantwoorden

 16. schrijfselsvanmij
  dec 22, 2019 @ 11:54:04

  Goed besteed!
  Ik kocht/verstuurde dit jaar eenmalig kerstkaarten, met de opbrengst vd kaartverkoop werd een goed doel (het vergeten kind) gesteund: er was voldoende geld om een bus vol kinderen naar de Winter Efteling te laten gaan voor een mooi dagje uit.

  Beantwoorden

 17. willyfotoblog
  dec 22, 2019 @ 11:18:11

  ik vertrouw er wel op dat we hier wat te zien krijgen Riet

  fijne zondag

  Beantwoorden

 18. John
  dec 22, 2019 @ 08:34:54

  De kerstklok vond ik ook echt geniaal Riet. Die staat me ook nog zo goed bij dat ik er gewoon weer een glimlach van krijg.
  Tja, ieder z’n eigen manier om de wens over te brengen. Doneren aan goede doelen doe ik niet meer en vanwege de reden die jij hier aangeeft.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 10:07:57

   Het is zó fijn dat ik in de drukkerij altijd wel wat spulletjes kan vinden die me inspireren, die klok was gemaakt van heel veel velletjes dun papier dat normaal weggegooid wordt. het helpt enorm dat zodra ik een idee héb ik daar even kan grasduinen voor spullen die ik kan gebruiken.
   Precies de goede doelen zijn tegenwoordig “een doel op zich”geworden.

   Beantwoorden

 19. waarloopjijwarmvoor
  dec 22, 2019 @ 08:30:07

  Spannend Riet, nog drie dagen wachten. Veel slappe lach gewenst met het maken.

  Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  dec 22, 2019 @ 07:52:02

  Dat komt vast weer goed met die boodschap! Ik kijk er naar uit!

  Beantwoorden

 21. Melody
  dec 21, 2019 @ 23:43:43

  Tja een “goed” doel krijgt van mij geen cent… laat ze maar lekker naar Rutte gaan die heeft immers genoeg “donaties” in talloze vormen van ons gejat.

  Jouw kerstgroet… ik heb wel een idee die jij nog njet hebt gebruikt… ik app je dat wel ff … de uitvoering is dan gelijkwaardig aan een donatie voor een goed doel…. eentje die wel goed en wel welkom is een zeker ook gewaardeerd zal worden 😂💋❣

  Beantwoorden

 22. Sjoerd
  dec 21, 2019 @ 22:59:29

  Zie ginds komt de kerstman uit Uummannaq weer aan….

  Beantwoorden

 23. omabaard
  dec 21, 2019 @ 22:57:47

  Het beloven drie drukke denkdagen te worden, maar ik ben er gerust in, jij komt origineel uit de hoek.
  Vanop afstand ben ik blij met je prachtig kerststuk, en het zal nog mooier worden.

  Beantwoorden

 24. Naomi
  dec 21, 2019 @ 22:56:50

  O, nu ben ik heel erg nieuwsgierig naar je kerstboodschap;). Die van mij komt pas op Eerste Kerstdag. Maar eerlijk is eerlijk, die is wél in kaartvorm al bij dierbaren in de brievenbus beland.
  Overigens kreeg ik een appje met alleen een plaatje van een kerstkaart van iemand. Vond ik toch ook een beetje bijzonder. Stuur dan niks. Of tik nog wat. Maar alleen zo’n plaatje…mwa. Ben ik zeker weer heel ondankbaar enzo?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 09:54:42

   Ik hoop altijd dat ze goed zijn voor een glimlach, vooral bij mensen die niet zo op dit soort dagen zitten te wachten en het dan vaak een beetje moeilijk hebben.
   Precies, dat is wat ik bedoel, als je het niet met een beetje gevoel kan doen kun je het beter laten. Op de post kunnen we niet heel erg mer vertrouwen maar ook die van mij zullen ondertussen wel in de brievenbussen liggen

   Beantwoorden

 25. Ferrara
  dec 21, 2019 @ 22:40:44

  Dos en Dezel lijkt me wel een geschikt duo, maar ja in je eentje is dat weer lastig.
  Een van de wijzen, misschien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 22, 2019 @ 09:48:27

   Klopt. bovendien zijn dieren echt lastig , in 2014 deed ik een poging met Rudolf het rendier, wel héél veel gelachen bij het maken maar het bleef toch een beetje behelpen. 😉
   Eén van de wijzen heb ik altijd in mijn achterhoofd als noodoplossing, net als Maria maar ik hoop altijd dat er nog iets anders boven komt drijven.

   Beantwoorden

 26. MyriamC
  dec 21, 2019 @ 22:06:24

  Die goede doelen, ik krijg er wat van. Stort je één keer een bijdrage en je wordt overstelpt met dikke enveloppen met balpen, kerstkaarten, naamstickers en noem maar op. Dat geld kunnen ze toch nuttiger besteden dacht ik. Heb me net nog laten uitschrijven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 21, 2019 @ 22:15:02

   En ze spelen in op dit soort trends met hun lichtjes avond en december. . Inderdaad geven ze kapitalen uit voor “fondsenwerving”, vanuit de drukkerij waar wij nog af en toe werken weet ik dat dat soort “instellingen” héél goede klanten zijn.

   Beantwoorden

 27. Villasappho
  dec 21, 2019 @ 21:37:09

  Kerststal? Ik kijk er helemaal naar uit Rietpietz maar verwacht van mij zeker geen donatie aan het goede doel. Ik stop iemand liever persoonlijk geld in zijn handen. Dan weet je zeker dat het niet in de van een directeur blijft hangen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 21, 2019 @ 21:51:13

   Die kans heb ik voorbij laten gaan 7jaar geleden toen was Levi net een week oud en durfde ik het niet aan zijn ouders te vragen, jammer, heb ik nóg spijt van. Maar zou natuurlijk wél heel bijzonder geweest zijn.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: