tegen de “etiketten”

Alleen nog “even” de kerstpost verzorgen want  een kerstkaart hoort er voor mij wel bij.
Ook dát natuurlijk toch een beetje op mijn eigen(wijze)  manier.
Een  adresbestand op de computer maken is ook bést wel klusje maar gaat járen  mee  mits je het af en toe naloopt op verouderde data.
Een paar velletjes etiketstickers in de printer en printen maar.
Klopt, tegen de etiquette  die geprinte etiketten  maar met mijn huisartsen handschrift tóch te prefereren  boven handgeschreven wegens de leesbaarheid. Het is toch wel aardig als de post ook  in de bedoelde brievenbus terecht komt.

De uitgespaarde schrijfkramp steek ik dan in iets persoonlijks op de kaart schrijven, mensen voor wie  ik dat niét over heb  krijgen gewoon geen kaart. Natuurlijk zit ik dan nog stééds met dat hanenpootje  maar dat kunnen de geadresseerden na jarenlange speloefeningen wel ontcijferen.
Voor de postbode van nu is dat een ander verhaal, die werkt part time de sterk verminderde poststroom weg en lijkt in niets meer op de postbode van “vroeger”. Ik heb dus mijn twijfels over de “bestelbaarheid ” van mijn handgeschreven adressen.

De postbode van vroeger kende zijn wijk want hij maakte 2x per dag zijn ronde toen ik nog kind was. Ik kan me zelfs nog herinneren dat mijn ouders nog wel eens mopperde dat die derde postbezorging na de oorlog afgeschaft was.
Post was er in die tijd vrijwel huis aan huis bij iedere bezorging, een brief zonder huisnummer werd door de postbode feilloos bezorgd, hij kenden de handschriften immers!
Meestal kende hij de familieomstandigheden in zijn wijk, hij (nee de  vrouwelijke postbode kwam pas later) dronk immers hier en daar wel eens een kopje koffie  op zijn ronde.

In de jaren zestig verdween ook die tweede dagelijkse postbezorging, het begin van het einde van serieuze postbezorging als je het mij vraagt. Het is ondertussen bijna goedkoper, en zeker secuurder om de post zélf te bezorgen. Oke, deels natuurlijk de schuld van al die mensen die geen kaarten meer sturen en dat óndanks  dat ik in mijn kerstboodschap van 2016 nog opriep toch vooral kaarten te sturen, het mocht niet baten. En dat ik me daar heus niet met een makkie af had gemaakt laat het bloopers logje van destijds wel zien.

 

Advertentie

60 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hanscke
  dec 19, 2019 @ 11:04:03

  Ik vind het tijd worden voor veranderingen. Dit jaar zetten wij in op antwoordkaartjes. Ik ben heel benieuwd hoeveel kaartjes wij nog ontvangen nu we de initiatieven buiten onze deur afwachten. De uitkomst zal van invloed zijn op ons besluit voor een volgend jaar.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 19, 2019 @ 15:13:43

   De kaarten die ik verstuur gaan grotendeels naar mensen die ik graag fijne dagen een een gelukkig nieuwjaar wil wensen, of er een kaart terugkomt is in veel gevallen niet van invloed op het een kaart sturen.

   Beantwoorden

 2. Nicky
  dec 18, 2019 @ 23:31:34

  Je hebt helemaal gelijk. De post is de post meer. Ontzettend duur ook. Maar hier ook nog steeds handgeschreven kaarten (met soms een persoonlijke boodschap) en handgeschreven enveloppen. Hoe verder de namen uit mijn adresboekje (ook met hand geschreven) in het alfabet komen, hoe slechter mijn handschrift wordt. Ik blijf het leuk vinden om te versturen en te ontvangen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 19, 2019 @ 15:09:10

   Dat is allemaal waar. het heeft gewoon toch iet feestelijks en leuk dat je even bij iedereen gedachten bent die je niet dagelijks ziet. Maar het wordt ieder jaar minder dat is wel duidelijk.

   Beantwoorden

 3. Spontanity
  dec 18, 2019 @ 11:52:08

  Ik stuur ook nog steeds kaarten, worden er welk elk jaar minder, helaas.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 18, 2019 @ 17:25:51

   Klopt, jonge mensen sturen minder vaak een kaart en ik moet ook ieder jaar wat adressen schrappen wegens overlijden. Dit jaar weer twee adressen waar ik al eerder een partner had moeten schrappen en nu ook de langstlevende overleden is.

   Beantwoorden

 4. meninggever
  dec 18, 2019 @ 09:15:40

  Wij verzonden afgelopen dinsdag de grote bubs aan kaarten. Eens zien of we er ook zoveel krijgen als voorheen. Adresbestand wordt toch wat magerder door de jaren heen. Vroeger hingen de kaarten aan sierlijke linten dwars door de kamer. Nu zijn het er 20 of zo. En veel van de moderne mensen sturen een Appje…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 18, 2019 @ 09:54:52

   Er is bij ons nog een tamelijk vaste kern die kaarten stuurt. Klopt natuurlijk wel met mijn telefoongedrag dat eigenlijk alleen voor de intimi in gebruik is en juist die sturen ondanks de telefoon toch een kaartje gelukkig.

   Beantwoorden

 5. Nicole Orriens
  dec 17, 2019 @ 13:17:13

  Ik herinner me nog onze postbode. Die droeg een mooi grijs uniform met een pet. En hij had altijd een klein doosje met winegums bij zich, en daar mochten wij er dan eentje van uitzoeken!

  Beantwoorden

 6. Leidse Glibber
  dec 17, 2019 @ 01:21:16

  Ik kan mij het filmpje inderdaad nog herinneren. Ik stuur ook nog steeds kaarten, maar met adressen op sticker. Balen is wel dat je niet meer van de bezorging op aan kan. Tot 2 jaar geleden lagen ze standaard op 6 december op de mat, dat heb ik losgelaten en hoop nu maar dat ze voor de kerst aan komen 😦

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 17, 2019 @ 08:10:00

   Die stickers is een uitkomst, goed leesbaar en tijdbesparend. Post is inderdaad een beetje Russische roulette, mijn post gisteren in de gewone brievenbus gedaan en maar zien wat er van komt,

   Beantwoorden

 7. Kakel
  dec 16, 2019 @ 20:15:40

  Sjonge, jonge, wat ben ik dan een ouwe knar: ik schrijf alles met de hand. Het adres, op de kaart een tekst en dan als laatste de postzegel ondersteboven op de envelop. Echt een hondenbaan, kerstkaarten versturen (-:

  Beantwoorden

 8. Villasappho
  dec 16, 2019 @ 19:19:40

  Och ja de postbode was vroeger veel leuker ik jatte met plezier de elastieken van zijn stuur. Geen kaarten trouwens na 1 jaar was ik er beu van.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2019 @ 20:56:28

   Tegenwoordig is de postbode al bijna een zeldzaam verschijnsel. het zijn geen oude bekenden meer en wisselen zó vaak van werkkleding dat ik soms niet eens herken.
   Kaarten sturen blijft een keuze natuurlijk, niets móet.

   Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  dec 16, 2019 @ 17:23:13

  etiketten typen..hoe ging dat ook weer…?

  ik schrijf ze nog liever met de hand

  enkel nog hopen dat ze leesbaar zijn voor de post

  groeten

  Beantwoorden

 10. Ferrara
  dec 16, 2019 @ 16:52:03

  Vanmiddag heb ik ze allemaal in de grote postzak bij de readshop gekiept, nu maar hopen dat ze bezorgd worden, want ik heb ook de enveloppen (deels) zelf gemaakt en ik weet niet of ze allemaal aan het goede formaat voldoen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2019 @ 17:27:32

   Volgens mij kijkt men iets minder nauw in de kerstperiode, tenzij ze echt veel te klein zijn. Hier ook vandaag alles de deur uit behalve wat ik hier in de buurt zelf in de bus doe. Dát doe ik zo laat mogelijk als ik verder niet meer naar buiten hoef.

   Beantwoorden

 11. Nathalie
  dec 16, 2019 @ 15:27:44

  Elk jaar schrijf ik nog kaarten, soms met een persoonlijk bericht. Dit jaar voor het eerst geen etiketten uitgepint, maar heb de adressen op de enveloppen zelf geprint. Iets meer werk, maar duidelijk leesbaar. Nu hopen dat ze bezorgd worden😀

  Beantwoorden

 12. John
  dec 16, 2019 @ 09:15:52

  Ik verstuur een paar kaarten maar dat zal de post niet redden. Dat is langzaamaan een gedane zaak vrees ik. De kaarten die ik stuur zijn er zo weinig, die schrijf ik nog. Ik moet wel een beetje in vorm blijven en weten hoe ik een pen vast houd 🙂

  Beantwoorden

 13. Suskeblogt
  dec 16, 2019 @ 09:04:40

  Het is tijden geleden dat we hier nog kerstkaarten verstuurden. Het is hier beetje bij beetje uitgestorven, waarschijnlijk door dat electronisch verkeer.

  Beantwoorden

 14. Marlou
  dec 16, 2019 @ 08:22:05

  ha Rietje,

  al jaren stuur ik mijn wensen met de post, met decemberzegels.
  Dus aan mij ligt het niet…Aan jou ook niet!
  We gaan gewoon lekker door…
  enne… als de postcode maar goed t lezen is, toch?

  Groetjes van Marlou

  .

  Beantwoorden

 15. Naomi
  dec 16, 2019 @ 07:37:38

  Oehlala, ik heb gisteren ook voor ’t eerst van m’n leven kaarten verzonden, mét de post. Dat moet jou blij maken;).
  Wat je zegt over die postbode is wel waar. Ik las een poosje geleden een boek over de Eerste Wereldoorlog. Veel mensen konden toen nog niet (goed) lezen. Dat betekende dat de postbode vaak degene was die een bericht van overlijden, dat vanuit het leger werd gestuurd, aan familie voor moest lezen. Dan wordt zo’n baan toch een stuk meer dan alleen maar even een briefje door de bus schuiven…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2019 @ 17:03:58

   Klopt, in die tijd werd de post ook nog drie maal per dag bezorgd. De postbode was in die tijd “een goede bekende” die vrijwel alles van je af wist omdat er vaak kaarten aan de achterkant gewoon te lezen waren. Een kaart ontvangen is toch altijd erg leuk. Maar je krijgt natuurlijk een pluim van me;-)

   Beantwoorden

 16. Sjoerd
  dec 16, 2019 @ 06:29:38

  Oeps, ik ben een van de mensen die ervoor gezorgd heeft dat de post een kwijnend bestaan leidt. Ik heb geloof ik in geen jaren meer iets verstuurd.

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  dec 16, 2019 @ 00:02:04

  ik heb de kaarten gemaakt op de pc, maar ik schrijf het adres wel met de hand… omdat de adressen niet in mijn pc staan… Lijkt me wel handig.

  Beantwoorden

 18. Rebbeltje
  dec 15, 2019 @ 23:58:23

  Ben ermee gestopt om kerstkaarten te versturen en doneer wat ik eraan kwijt was aan een goed doel, dat geeft mezelf een beter gevoel. Nu het 3e jaar en bevalt me uitstekend.
  Groetjes

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2019 @ 16:45:47

   Dat hoor ik meer , zelf vind ik het één niets met het ander te maken hebben, dus géén kaarten sturen hoeft niet gecompenseerd te worden. Maar wie zich daar prettiger bij voelt heeft mijn zegen natuurlijk. 😉

   Beantwoorden

 19. omabaard
  dec 15, 2019 @ 23:33:50

  Zelf apprecieer ik vooral de persoonlijke kaarten. Een ‘gelukkig jaar’ en de naam zegt me niet veel. Ik doe dan ook echt moeite voor de kaarten die ik schrijf. Ieder krijgt een persoonlijke boodschap.
  Ze denken erover om in België in 2020 de postbode nog twee keer per week te laten ronddragen. Dat zou ik echt erg vinden….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2019 @ 16:42:57

   Dat zijn ook de mooiste, ik schrijf er inderdaad altijd iets persoonlijks op . Het maakt in veel gevallen niet uit of er een kaart terug komt omdat ik weet dat sommige ontvangers daar moeite mee hebben maar wel naar de kaarten uitkijken.
   Dat zal in Nederland ook wel gaan gebeuren , jammer maar het is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod. Toch blijft een verjaardagskaart altijd leuk, net als de kerstkaart dus ik ga er mee door zolang het nog betaalbaar is. 20 jaar geleden waren de kaarten zélf er duur en de postzegel wel te doen, nu is het omgekeerd.

   Beantwoorden

 20. gewoonanneke
  dec 15, 2019 @ 23:18:38

  Ik stuur ook nog kaarten hoor dit jaar weer zelf een persoonlijke tekst er in gemaakt wel met de computer. Het uitprinten van adressen heb ik nooit voor elkaar gekregen dus schrijf ik die adressen nog wel persoonlijk. Ook wel leuk als ik kaarten krijgen 9 van de 10 zie ik al aan het handschrift van wie de kaart is.

  Beantwoorden

 21. RenéSmurf
  dec 15, 2019 @ 23:06:56

  De post is niet meer zo belangrijk als het eens was, en dat is wel te merken ook, steeds minder brievenbussen ook.

  Beantwoorden

 22. waarloopjijwarmvoor
  dec 15, 2019 @ 21:47:57

  Je kunt er ook zo leuk slingers van maken.

  Beantwoorden

 23. AnneMarie
  dec 15, 2019 @ 21:32:31

  Kaarten tellen wie de meeste verstuurd en ontvangen had was toen een leuk competitieelement.
  Laat je nu wel uit je hoofd om meer dan 100 kaarten te versturen. Kun je bijna de hele kerst uitgebreid van eten.

  Beantwoorden

 24. Melody
  dec 15, 2019 @ 21:30:16

  Ik schrijf ook niet met de hand op hoge uitzonderingen na
  Kerstkaarten dit jaar… i weet t nog niet…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2019 @ 21:32:33

   Nou de inhoud schrijf ik wél met de hand , alleen de adressen zijn gebaat bij een leesbaar schrift.

   Beantwoorden

   • Melody
    dec 17, 2019 @ 14:18:59

    Ik heb geen printer dus ik moet wel schrijven ;-0 Gelukkig kan ik dat wel leesbaar mits ik er maar veel tijd voor uittrek want door mijn gewrichtsproblematiek verkramt de hap snel en zit de pen vast zonder dat er een letter op papier komt.
    Gelukkig is er ook zo iets als Greetz… wel persoonlijke teksten en ook met mijn handen geschreven maar dan niet met een pen in verkrampte vingers 🙂

    Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: