hij kwam….

De Sint moet als menselijk  wezen
het doen met één lichaam, één geest
om  zich niet uit de naad te gaan racen
is hij woensdag al bij ons geweest

Tot zover het dichten dit keer, maar natuurlijk ga ik nog even terugkijken op deze 5 december. “Bij ons” is een beetje vrije interpretatie  want Sint bezocht uiteraard  het huis waar Amber en Levi wonen. Wij waren daar niet lijfelijk aanwezig maar   via skype toch  “aanwezig”.

Helaas kon onze “opa-Piet” zich dit jaar niet tijdig vrijmaken maar er was, via,via,  uit de “bekenden kring” een  vervang Piet geregeld.
Die Piet  had zelfs geen schminkbeurt nodig en bewees daar mee o.a. iets dat ik  al wist.
Er zijn gelukkig nog héél veel “niet witte” mensen die  zich met liefde in de rol van zwarte Piet inleven zonder daar een probleem in te zien.
Het bewees nóg iets. Deze Piet kende de kinderen én de familie niet of nauwelijks en dat maakte toch dat de “twee eenheid” van Sint en Piet daar wat onder te lijden had. Onze “Opa Piet” had  vorige jaren duidelijk meer interactie zowel met Sint áls met de kinderen en de familie.

Onherkenbare ” bekende Pieten” zijn gewoon  de ziel van het feest in de huiskamer. Oke, in de loop der jaren wáren er veranderingen maar die waren altijd gericht op het kind door veranderende pedagogische inzichten. Zwarte Piet moest minder  een boeman worden, de roe verdween, en er gingen géén kinderen meer in de zak.
Dat is goed gelukt want ondertussen heeft de zak niets afschrikwekkends meer en Amber kroop er vrijwillig in. Geloof me ze is het echt  maar ja dit was foto’s maken met hindernissen.
De huidige veranderingen worden niét in het belang van kind doorgevoerd maar slechts  door, en voor, een klein groepje  volwassen (vermeende)  belanghebbende, aangevuld met wat mensen die, ongetwijfeld  met de beste bedoelingen, toch een beetje “Roomser dan de Paus” zijn.
Gelukkig werd het  al met al  “bij ons” tóch een leuke avond, waarvoor Sint van hieruit tijdig ook wat cadeautjes en gedichten in de zak gestopt had. Sinterklaas vergat ons zéker  ook niet.
Na alle verwennerij van de laatste weken hoor je mij niet klagen en zwaai ik Sinterklaas en zwarte Piet nu moe maar voldaan uit.

                   Dag Sinterklaas, tót volgend jaar!

Advertentie

38 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leonoras life
  dec 15, 2019 @ 18:25:25

  Bij ons was het een fijn feest.. en bij dochter in het hoge Noorden.. daar is nog geen Piet discussie…

  Beantwoorden

 2. Nicky
  dec 08, 2019 @ 11:40:20

  Het ziet er uit als een heerlijk avondje. Mij maakt het niet uit hoe Piet er uitziet, zolang de kinderen maar lol hebben. Maar ik sprak laatst een Piet die bang was herkend te worden als hij alleen maar Roetveegpiet was. Goh. Daar had ik nog niet bij stil gestaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2019 @ 17:17:28

   Ja dáár draait het om, en de leukste Piet is altijd de Piet die de kinderen goed kent, wij konden dit jaar heel goed het verschil zien met een bekende en een onbekende Piet. (de onbekende Piet had weinig tekst en liet Sint het alleen opknappen)
   Op zich blijft bij ons de Piet gewoon zwart maar het is vervelend dat de media dan alléén met roetPieten komen. zouden ze het mengen is dat minder een probleem, gewoon 70% zwart en 30 % Pietjes die nog niet genoeg door de schoorsteen geweest zijn, zoals ook bevolking erover denkt.

   Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns
  dec 06, 2019 @ 10:39:16

  Dat ziet er echt uit als een klassieke Sinterklaasavond : ) Prachtig!

  Beantwoorden

 4. Neeltje
  dec 06, 2019 @ 08:59:40

  Lang leve internet!

  Beantwoorden

 5. John
  dec 06, 2019 @ 08:45:42

  Ik denk niet dat ik een gekleurde mens ken die tegen zwarte piet is, maar wel dat ze er voor worden uitgescholden. De mensen die schelden moeten gewoon aangepakt worden want schelden kan iemand behoorlijk achtervolgen.
  Skype, of elke andere chatdienst is echt een uitkomst bij zoiets . Heerlijk genieten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 06, 2019 @ 11:36:34

   Pesten en uitschelden is gewoon niét goed, maar er zijn mensen die véél meer te verduren hebben op het gebied van pesten zonder dat men daar oplossingen voor heeft en bij dit onderwerp zoekt men de oplossing om het onderwerp te laten verdwijnen. een zwaktebod natuurlijk.

   Beantwoorden

 6. Leidse Glibber
  dec 06, 2019 @ 02:01:55

  Mooi he dat je van afstand toch nog mee kan kijken. Ik ben benieuwd hoe het met het roetveeg gebueren af gaat lopen. Ik begrijp dat veel roetveeg voorstanders ( alhoewel dat zeggen ze) het toch wel tegengevallen is. Bij mensen die mij afgelopen zomer bezworen dat het niets uitmaakt, lees ik nu dat ze twijfelen of volgend jaar zich weer willen inzetten voor de intocht en Sinterklaashuis. Je kent me ik ben niet het type dat persé gelijk wil hebben, maar in dit geval vind ik het toch wel erg leuk 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 06, 2019 @ 11:39:20

   Maar in dit geval héb je gewoon gelijk, het tast het feest aan en het valse is dat de media ons voor voldongen feiten stellen door roet Pieten te gebruiken. Als je de kinderen niet de dupe wilt maken door ze niet te laten kijken ( zoals ik de programma’s boycot) dan drukken ze het er dus gewoon door, echt vals.

   Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  dec 05, 2019 @ 23:07:17

  In de uitzending van Sonja Barend in de jaren 90 zaten al voorbeelden van zwarte mensen die voor zwarte piet zijn, maar ook blanke mensen die er tegen zijn, en alles wat er tussen zit. Als het gaat om kinderen, die zien de kleur niet, dat wordt alleen gezien door de volwassenen. En als die per se een zwarte willen is dat niet in het belang van het kind, maar van zichzelf.

  Beantwoorden

 8. Matroos Beek
  dec 05, 2019 @ 21:24:53

  Ik verwacht hem pas morgen. Vandaag was ik 12 uren weg van huis voor het werk… Morgen kan ook nog wel.

  Beantwoorden

 9. Sjoerd
  dec 05, 2019 @ 20:57:34

  Hier is die gast ook al langs geweest.

  Beantwoorden

 10. Kakel
  dec 05, 2019 @ 19:29:01

  Ik hoop toch met alle haren op m’n hoofd (en dat zijn er véél) dat hij vanavond nog verschijnt (-: Wat een wereldvent, die heiligman!

  Beantwoorden

 11. Truus
  dec 05, 2019 @ 18:58:00

  Wat leuk dat jullie er op deze manier toch een beetje bij konden zijn. 🙂

  Beantwoorden

 12. Villasappho
  dec 05, 2019 @ 18:56:19

  Ik zal Sinterklaas met liefde de weg naar België wijzen als ik hem tegenkom. Heeft dat beperkte groepje sukkels ook weer rust ik heb namelijk niet 1 zwarte Piet in België gezien. Nog geen versiering, geen verpakking helemaal niks. Ik kan me Piet me roe nog herinneren en ook met oorbellen en rode lippen trouwens.

  Beantwoorden

 13. Happy Hulk
  dec 05, 2019 @ 18:49:46

  Hier kwam de Sint op 5 december langs. Hij fietste naar de A C tion en scoorde daar een zak kruidnootjes, waar ik heerlijk van geniet.
  Dank u Sinterklaasje!

  Beantwoorden

 14. AnneMarie
  dec 05, 2019 @ 18:03:27

  Met al die aanpassngen ben ik ook niet meer bang voor Sinterklaas. Super dat jullie er via skype toch bij konden zijn.
  Volgens mij heb je niets te klagen over Sinterklaas dit jaar.

  Beantwoorden

 15. Ferrara
  dec 05, 2019 @ 17:49:13

  Zo te zien was Amber best een beetje nerveus.

  Beantwoorden

 16. Naomi
  dec 05, 2019 @ 17:35:54

  Wat heerlijk dat jullie er zo toch bij konden zijn. En Sint is onderweg naar mijn moeders huis denk ik, want daar verwacht ik morgen bergen met pakjes;).

  Beantwoorden

 17. MyriamC
  dec 05, 2019 @ 17:17:32

  In mijn landje komt hij ook morgen langs. En bij ons komt hij pas op zondag. Ik kan niet wachten om kleinzoon (2 jaar) zijn glunderend gezichtje te zien …

  Beantwoorden

 18. Mrs. T.
  dec 05, 2019 @ 17:16:27

  Ik hoop niet dat ie al vertrokken is, want hier wordt ie toch echt nog vanavond verwacht.

  Beantwoorden

 19. Suskeblogt
  dec 05, 2019 @ 17:01:13

  In mijn landje komt hij morgen langs. Hier zal hij wel niet stoppen. We gaan het zonder hem ook leuk maken.

  Beantwoorden

 20. Melody
  dec 05, 2019 @ 15:37:49

  Ahhhhhhhhhhhhhhhhh
  Volgend jaar pas????????
  Zo lang kan ik niet w88 hoor 👋😉💋

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: