een honderdjarige

De hele week hoor ik al op de radio  dat de éérste radio uitzending  deze maand honderd jaar geleden  een feit was. Dat ging meestal een beetje het éne oor in en het andere oor uit. Maar inééns viel het dubbeltje…. honderd jaar geleden toen waren de ouders van Henk en van mij al geboren, mijn moeder was de oudste en was van 1908.
Zij groeide dus nog op zónder radio  maar daar hebben we het eigenlijk nooit over gehad, vreemd toch?
Uiteindelijk was dat  ongeveer de situatie van onze kinderen  en de TV, onze kinderen hebben ouders die  kind waren toen er nog niet (of  nauwelijks) TV was. Maar daar hebben we het wel eens over.

Misschien was de radio tegen dat ik in ’42 geboren werd al zó gewoon dat ze niet beter meer wisten maar zó gewoon was die radio in die tijd nou ook weer niet. Aanvankelijk was er de  draadomroep van  de toenmalige P.T.T.
Dat werd radiodistributie genoemd en dat kan ik me nog wel  herinneren.
De grote knop waarmee je van 1 naar 2 kon schakelen draaide met een hard ratelend geluid. Als kind mocht ik daar natuurlijk niet aankomen wat ik uiteraard stiekem toch deed .

Het geluid kwam uit een kastje met een roostertje ervoor waarachter een luidspreker zat.

Ik was nog jong genoeg om soms “op te mogen blijven” , voor een programma als “negen heit de klok”  waarin als ik het goed heb, ook Snip en Snap optraden. En uiteraard hoorde ik de familie Doorsnee dat was misschien wel iets later, net als de radioquiz “mastklimmen”.
Later luisterde ik mee naar   hoorspelen zoals, de jeugd op eigen wieken, en Inspecteur Paul Vlaanderen.
Bij m’n ouders stond toen al een  tweedehands exemplaar van de  “buisradio”. Een uitdaging  voor mijn oudste broer die met een vriend  van de ambachtsschool samen  altijd probeerden het geleerde in de praktijk te brengen.

Na ons trouwen in   1961 luisterden we nog steeds Paul Vlaanderen maar toen op de draagbare radio die Henk al had voor we trouwden. Op batterijen  en helemaal met leer bekleed. Gekocht in zijn (relatief) rijke vrijgezellentijd want zo’n nieuwigheid was nog duur.
De arbeidsvitaminen, kleutertje luister  voor de kindjes, het kwam allemaal uit  dat kleine radiootje.


De latere ontwikkelingen gingen véél sneller, ook al net als bij de televisie maar wie ben ik om dat allemaal uit te kunnen leggen, daar  zijn prima sites voor toch?

Bij ons ging het niet zo héél snel, ergens in de jaren  ’70 kwam er een setje radio met platenspeler op een poot, losse boxen. Dat werd in de late jaren 80 opgevolgd door een setje tuner, versterker CD speler .

Dat zwarte setje staat er  nog steeds, alleen de CD speler is een keer vervangen.
Het staat er nu ongeveer   een derde deel van de honderd jaar dat er radio bestaat en Hanso Idzerda  de eerste radio uitzending verzorgde.
Boven zijn deur hing een bordje met daarop.;
“Brandt dit licht, dan koppen dicht.”
( het verhaal van zijn kleinzoon op deze site. )

.

Advertentie

Afbeelding

56 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Jokezelf
  mrt 26, 2020 @ 09:59:43

  Ha! Wat een leuk verhaal en al jouw herinneringen lijken sterk op de mijne: de familie Doorsnee, koek en ei, Paul Vlaanderen. Daar mochten wij nooit naar luisteren, maar wij woonden in een driekamerwoning, met voor, tussen en achter. Mijn zus en ik sliepen in de tussenkamer en aan de ene kant woonden mijn ouders en aan de andere kant mijn oma, dus we kregen heel wat spannends mee als we eenmaal in bed lagen. Alleen die buisradio hebben wij nooit gehad. Nou was mijn moeder van 1930, en mijn vader van 1927, dus zij zijn wel opgegroeid met radio, maar mijn beide oma’s natuurlijk niet. Maar als kind weet je niet beter of alles is er altijd al geweest. En die knop! leuk hoor dat ik via mijn verhaal van nu op jouw verhaal van november ben gekomen.
  Ik lees me namelijk een ongeluk aan al die blogs van iedereen en de buurvrouw. Dus ik kom niet altijd overal. Maar dit heb ik toch mooi maar meegkregen. Dank daarvoor.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 26, 2020 @ 11:38:49

   Zo af en toe is in het verleden duiken best leuk . Het klopt dat al die logjes bij houden veel tijd vraagt. Het is de reden dat ik het aantal logjes dat in mijn vaste linken rijtje sta al jaren een beetje onder controle houd. Het is natuurlijk ;leuk om veel volgens te hebben maar als het dagwerk wordt gaat het plezier eraf. Het duurt altijd even eer ik een link van iemand die regelmatig komt lezen erbij zet. Tot ik ze een beetje kén . Gelukkig maakt niet iedereen iedere dág een logje anders zou ik er nu al teveel op hebben staan. Maar ik ben blij met al mijn vaste lezers.

   Beantwoorden

 2. Petr@
  nov 10, 2019 @ 16:11:53

  Weet je wat zo leuk is Riet, onze jongste heeft weer een ouderwetse platenspeler en verzamelt elpees. Hij vindt het “echter” om zo muziek te luisteren.
  Maar verder heeft hij ook modere apparatuur hoor.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 10, 2019 @ 16:15:12

   Wij hebben gelukkig nooit onze LP’s weggedaan en draaien nog steeds met enige regelmaat een plaatje. Maar het klopt, veel jongelui gaan weer voor “het vinyl”en waar vraag is komt dus ook weer aanbod.

   Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  nov 07, 2019 @ 20:28:13

  Wij hadden ook een radio waar naar hoorspelen werd geluisterd en naar christelijke muziek. Een vriendin van mijn moeder die niet getrouwd was had een grammofoon en kwam dan een avond plaatjes draaien. Ja wij hebben ook best een serie verschillende radio’s gehad. Nu luister ik meestal via de computer of tv.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 07, 2019 @ 20:38:06

   Hoorspelen waren toen erg in. In gelovige kringen was de jeugd op eigen wieken waarschijnlijk populair. Ik luister nu meestal via de dhb plus radio in de keuken naar de regionale zender, en in de auto.

   Beantwoorden

 4. Villasappho
  nov 06, 2019 @ 20:00:51

  Hier zie ik toch nog heel regelmatig buizen en radio’s van die tijd voorbij komen. Vriendjelief prutst er graag aan. Ik luister geen radio meer door de hoeveelheid reclame maar kan wel genieten van dit nostalgische logje.

  Beantwoorden

 5. hanscke
  nov 06, 2019 @ 19:30:34

  De radiodistributie kan ik mij ook nog goed herinneren. Als kind luisterde ik naar het hoorspel Saskia en Jeroen en later naar Ernst Jan en Snabbeltje.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 06, 2019 @ 22:27:33

   Saskia en Jeroen kan ik me ook nog herinneren, weet alleen niet of ik daar zelf naar luisterde of de kinderen.Van veel vroege herinner ik me ook nog Monus de man van de maan, voor de kinderen.

   Beantwoorden

 6. willyfotoblog
  nov 06, 2019 @ 16:53:13

  de techniek staat niet stil Riet….

  wie vandaag denkt dat hij up to date is,, zal dat morgen mogelijk niet meer zijn

  groeten

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns
  nov 06, 2019 @ 11:47:13

  Wonderlijk eigenlijk! En ik vraag me af hoeveel mensen nu nog een radio in huis hebben… Luistert nu niet iedereen via de computer en smartphone muziek en radio?

  Beantwoorden

 8. Skyblog
  nov 06, 2019 @ 10:38:54

  Oma had toe al vroeger dezelfde radio. Ook ouderwetse tv gehad van vroeger. Dit heb ik nog meegemaakt. In deze tijd is zeker heel veel veranderd. Nu hebben van alles.

  Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  nov 05, 2019 @ 20:36:09

  Mijn ouders vertellen wel ‘ns dat ze in het begin van hun huwelijk nog geen televisie hadden (pas zo rond 1970 denk ik). En als ik aan mijn schoonvader denk van 1923, wow, wat heeft die allemaal wel niet voor veranderingen meegemaakt.

  Beantwoorden

 10. Happy Hulk
  nov 05, 2019 @ 19:10:49

  Wat ben jij GIGA OUD!
  Wat is een radio?

  Beantwoorden

 11. friedab2015
  nov 05, 2019 @ 15:04:00

  Sorry! Ik heb de eerste druk uit 1960 van ‘LIEDJES’ van Jules de Corte … , dus had hij ze in de vijftiger jaren gezongen … Ik denk, dat ik straks wat kerstliedjes van hem doe. Daar krijg ik toch géén gezeik mee? Die man leeft niet meer en dan haalt zo`n ouwe trut met: “Want in de wereld is maar weinig te bespeuren / van de aanwezigheid van het koninkrijk van God. / Daarom wordt Jezus steeds geboren in een grot, / terwijl wij zingen achter stijf gesloten deuren.” J. de Corte
  Moet ik alvast een advocaat inhuren: Wat een misdrijf. Ja, van mij jatten ze ook foto’s … Ik ben géén fotograaf van beroep, dus neem al die lepelaars maar mee.
  Opeens, zie ik dat, dat een andere trut met mijn lepelaars pronkte op haar blog, Moet kunnen. Ik kan het niet … * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 5-11-2019. 15.00 uur … “BAKKIE!!!”

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 05, 2019 @ 16:17:36

   Hoe de regels precies zijn weet ik niet. Maar het is sowieso niet netjes om foto’s te gappen. Of je het ook echt kunt voorkomen weet ik niet want je naam erop zetten is niet echt een garantie. .

   Beantwoorden

 12. friedab2015
  nov 05, 2019 @ 14:48:46

  Ja … , millennium sound op de fiets en in de sportschool … Kom ik met Jules de Corte uit de jaren vijftig ankakken & en Annie M.G. Schmidt vinden ze helemaal niks. Die Millenniums willen duurzaamheid met festivals … Die liedjes van Jules de Corte zijn ook erg lang en dat ken echt niet, hoor …
  Nee, een oud wijf met Jules … Doei, anders pis ik in me broek!
  * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 5 november 2019, 14.45 uur …

  Beantwoorden

 13. Kakel
  nov 05, 2019 @ 14:33:42

  Heb jij stiekem aan die grote radioknop gedraaid? Had ik niet achter je gezocht (-:
  Kleutertje Luister! Herinner ik me nog. En mijn allereerste eigen radiootje. Zelf bij elkaar gespaard. “Daar kunt u zelfs radio Noordzee mee beluisteren, meneer,” zei de verkoper tegen m’n vader. Ik was er helemaal niet van onder de indruk…
  Die oude “museum-radio” hebben we jaaaaaren gebruik op de camping. Als het buiten stormde, kon je dat ding maar beter niet aan zetten.
  De techniek houd ik niet meer bij. Als ik zie wat m’n dochter allemaal regelt en uitvogelt met muziek, film illegaal downloaden, een “streamer” in de auto. Ik doe niet mijn best het bij te houden. Leuk blog!
  Lieve groet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 05, 2019 @ 16:02:14

   Met Lily Petersen…… ik doe het nog wel eens als ik weg ga bij m’n dochter “dat oma dag opa dat tante enz… zoals ze aan het eind van kleutertje luiste altijd deden.;-)
   Er was natuurlijk een antenne nodig in die tijd anders konden die krengen vreselijk kraken.
   Ik ben verder heel braaf geworden , zit niet meer illegaal aan knoppen en geloof het allemaal met al die vernieuwingen, het één heb ik nog niet onder de knie of het ander dient zich al aan…. pppfffttt, ik laat het meeste aan me voorbij gaan.

   Beantwoorden

 14. Ferrara
  nov 05, 2019 @ 12:37:52

  Wij schelen 7 jaar, maar doen wat betreft herinneringen niet voor elkaar onder.
  Alles wat je hier laat zien heb ik ook zien komen en gaan. En gehoord natuurlijk. Leuk blog.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 05, 2019 @ 15:55:16

   Ja logisch, de meeste nieuwigheden hadden ook wat tijd nodig eer ze gemeengoed waren. Bovendien heb ik nooit zo staan trappelen bij nieuwigheden en was zelden bij de eersten die er gebruik van gingen maken.

   Beantwoorden

 15. Neeltje
  nov 05, 2019 @ 10:50:01

  Wat leuk, al die herinneringen. Wij hebben het er gelukkig ook regelmatig over. De kleinkinderen vinden dat prachtig.

  Beantwoorden

 16. Spontanity
  nov 05, 2019 @ 09:04:44

  De tijd en de techniek gaan zooooo snel.

  Beantwoorden

 17. Naomi
  nov 05, 2019 @ 07:42:26

  Soms denk ik er inderdaad over na hoe snel alles is gegaan. Mijn oma heeft het daar ooit weleens over gehad, dat ze niet belde naar haar moeder, maar er gewoon even langs fietste. Dat is nu allemaal onvoorstelbaar. Maar ja, in mijn jeugd was de smartphone onvoorstelbaar. Ben wel benieuwd wat er over dertig jaar weer onvoorstelbaar was vandaag de dag;).

  Beantwoorden

 18. Suskeblogt
  nov 05, 2019 @ 07:05:52

  En het stopt nog niet. Ongelooflijk wat er in die 100 jaar zoal gebeurd is op gebied van radio.

  Beantwoorden

 19. Leidse Glibber
  nov 05, 2019 @ 01:30:39

  Ik kan mij ook de radio van de draadomroep herinneren. Op de eerste transistorradio’s luisterde ik stiekem in bed naar Paul Vlaanderen. Op het moment dat ik een Ina tegenkom denk ik gelijk weer aan Paul Vlaanderen 🙂 Een oom van mij ( Jan van Herpen van het radio programma Hersengymnastiek ) werkte bij de AVRO en als kind ben ik een paar keer in de studio geweest en zag hoe de hoorspelen werden opgenomen met bv een pad van 1 meter grind en een zeil voor de wind.

  Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  nov 04, 2019 @ 22:51:49

  Wat een evolutie. Toevallig vanavond Sonos geluidsboxen geïnstalleerd die dan verbonden zijn met tablet of smartphone waarop je muziek of radio afspeelt. De techniek staat niet stil.
  Wie is dat mooie baby’tje? Ik smelt altijd als ik baby’tjes zie… 😍

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 05, 2019 @ 15:44:08

   Nou bij mij wel een klein beetje, ik doe helemaal niet met muziek op de computer. Nou ja, hier en daar in een geplaatst logje maar om een goed geluid te hebben moet je dan inderdaad wel iets regelen.
   De baby is onze dochter Inge een piepklein kindje dat daar hoogstens drie maanden oud is. Is uitgegroeid tot een dochter waar we heel blij nee zijn.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    nov 05, 2019 @ 18:08:12

    Wat een mooi kindje. Ik had ook zo’n kleintje, maar ook daar is niks meer van te zien. Klein maar dapper!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 05, 2019 @ 18:54:38

     Ze was iéts te vroeg geboren, niet heel veel maar woog 5,5 pond. Niet echt alarmerend klein en ze was stevig genoeg, maar zo echt een meisje na onze zoon Ruud 2 jaar eerder die iets meer dan 7 pond woog.

     Beantwoorden

     • Matroos Beek
      nov 05, 2019 @ 22:37:07

      Mijn dochter kwam een maand te vroeg. Ik lag toen al zes weken in het ziekenhuis met zwangerschapsvergiftiging. Ze woog net geen 2 kg, wat best nog goed was. Zonder die nare vergiftiging had ik vast een heel zwaar kind gehad. Zelf woog ik 9 pond en haar vader ook meer dan 8 pond bij de geboorte. Maar goed, die lelijke zwangerschapsziekte en nare geboorte hebben ervoor gezorgd dat het bij 1 kind bleef. Ik lag net geen drie maanden in het ziekenhuis. Na de geboorte blokkeerden mijn nieren en heb ik op intensive care doorgebracht. Mijn kindje zag ik pas de vierde dag na de geboorte. Ze had zwaar zuurstoftekort. Gelukkig bleek ze heel sterk en waren er niet onmiddellijk tekenen van hersenletsel, maar dat werd dus afwachten. Ze evolueerde veel trager dan haar leeftijdgenoten en ze heeft het vaak moeilijk gehad, maar ik ben heel fier waar ze nu staat. Een vechtertje, vanaf het begin.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       nov 05, 2019 @ 22:45:22

       Daar moest ik aan denken toen je naar mijn baby vroeg want je hebt daar wel eens over geschreven. Ik geloof niet in een logje maar in een reactie op een ander blog ( was het bij matroos?) als ik me goed herinner. Vond dat indrukwekkend en toch wel erg jammer dat je niet een leuke “babywolk”tijd kon hebben. Die mocht ik wel hebben, twee keer zelfs want Inge was slechts een kleine 2 weken te vroeg en had genoeg aan een extra kruik om op temperatuur te blijven. Ik had je graag een zorgeloze kraamtijd gegund. Maar in ieder geval fijn dat je dan toch uiteindelijk een geweldige dochter hebt.

       Beantwoorden

       • Matroos Beek
        nov 05, 2019 @ 22:59:08

        Neen, ik heb er nooit over geblogd omdat het eigenlijk nog niet verteerd is. Er waren teveel nare ervaringen. Ook omdat ik geen zwangere vrouwen de stuipen op het lijf wil jagen. Ik zal er nooit over praten met jonge of zwangere vrouwen. Het was gewoon zo’n danig rampscenario dat het bijna ongelooflijk lijkt. Vreemd, want mijn moeder kreeg 9 kinderen zonder problemen, mijn zussen bevielen ook normaal en hadden goede zwangerschappen. Hoe zoiets komt, weet men nog steeds niet. Mijn lichaam reageerde heel fout op de zwangerschap. Het was niet voor herhaling vatbaar. Men raadde het ook sterk af, want als je het zo erg hebt, is de kans groot dat je het opnieuw krijgt bij een volgende zwangerschap.

        Beantwoorden

        • rietepietz
         nov 06, 2019 @ 09:29:06

         Dan moet ik in de war zijn met iemand anders want ik herinner me wel een dergelijk horrorverhaal, ik dacht bij Matroos op een “stil logje misschien”.
         Heel attent dat je er niet over praat met zwangere vrouwen. het zal niet héél veel voorkomen maar die angst moet niemand voor een bevalling hebben.
         Kan me voorstellen dat het iets is dat levenslang sporen nalaat, maar gelukkig ook een fijn spoor, een lieve dochter

        • Matroos Beek
         nov 06, 2019 @ 17:29:50

         Marije van ‘De Gans’ had net hetzelfde als mij. Zij heeft er een blog aan gewijd. Toen heb ook ik uitgebreid gereageerd. Misschien was het dat wat je je herinnert?

        • rietepietz
         nov 06, 2019 @ 17:32:52

         Dat zou zeker kunnen want ik lees ook wel een bij de gans.

 21. Melody
  nov 04, 2019 @ 21:55:16

  Ik ben iets jonger dan jij maar inderdaad ik herinner me er nog wel het eea van.
  Ik zie nog mijn vader glunderen van trots toen hij een nieuwe radio had gekocht en mij liet zien waar het geluid vandaan kwam

  Beantwoorden

 22. AnneMarie
  nov 04, 2019 @ 21:33:04

  Eigenlijk is het wel erg hard gegaan met de radio en later tv. Nu hebben we DAB radio. Gaat via internet geloof ik.
  Het vervelende van al die vooruitgang is soms dat de oude garde niet meer te gebruiken is omdat het signaal niet meer doorgegeven wordt wat ervoor nodig is.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: