liebestraume

De laatste weken moet ik steeds aan Liebestraume denken, precies van  Fransz Liszt. Niet dat het nummer hier dagelijks op staat hoor, maar op zaterdagavond speelt  het altijd  door mijn hoofd.
Dan is er op TV weer het programma “dancing whit the stars” en dát heeft onze belangstelling.
Niet omdat we iets met “de stars” hebben, de meeste kennen we niet eens, maar omdat we zelf  iets met dansen hebben. Het bracht ons ten slotte bij elkaar omdat we elkaar op dansles leerden kennen.

Wedstrijddansen  was ons beider hobby, al gebeurde dat uiteraard niet op het allerhoogste niveau het plezier was er niet minder om.
Wat wil je als straal verliefd meisje  nou liever dan in de armen van je lief dicht tegen hem aan over de dansvloer zweven….  Heerlijk vond ik het als we bij een Engelse wals  de uitvoering van deze wals door Victor Sylvester troffen…….als dat geen  echte Liebestraume is weet ik het ook niet meer. tenzij je partner twee linkervoeten heeft natuurlijk.

En dáárom hoor ik dat nummer in mijn hoofd als ik op TV mensen zie dansen op populaire popmuziek, ik mis het strikte danstempo toch wel een beetje, en in veel gevallen de zwierige ballroomjurken van vroeger, al glippen er hier en daar wel paar door.
In mijn gevoel zou ik zó de dansvloer weer op kunnen al zou ik nooit meer op de noodzakelijke elegante schoentjes kunnen lopen, laat staan dansen.
Natuurlijk leert niemand in een paar weken écht dansen maar met een danspartner  die alle kneepjes van het vak kent zou ik er ook nog wel iets fatsoenlijks uit kunnen persen….áls mijn voeten het nog aan zouden kunnen, wat helaas niet zo is.
Zoals ik al zei, met de wedstrijd bemoeien we ons niet, wie er doorgaan of afvallen boeit ons niet maar Henk kijkt altijd heel geïnteresseerd mee en geniet.
Heel af en toe “zweven” we nog even samen door de kamer als er een geschikt muziekje opstaat, nou ja zweven…. we schuifelen, op de maat van de muziek, dát dan weer  wel!
Ooit hadden we als  veertigers korte tijd  nog  met een groepje oud wedstrijddansers een soort clubje, daar stamt dit (slechte)  filmpje uit, helaas zonder muziek, tegelijk met Liebesraume aanzetten geeft wel muziek al klopt het niet omdat we daar volgens mij slowfoxtrot dansen, met een keurige heelturn  van mij zeg ik maar even als toegevoegd jurylid.

68 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. spontanity
  okt 21, 2019 @ 17:07:41

  Wat super zeg dat je die filmpjes nog hebt!!!

  Beantwoorden

 2. meninggever
  okt 20, 2019 @ 11:58:37

  Mijn moeder danste in haar jonge jaren heel wat bekers en vaantjes bij elkaar bij regionale of lokale kampioenschappen ballroomdansen. Samen met Ome Frits (in Amsterdam is iedereen een Oom als hij een tijdje in de familie verkeert). Zij koesterde haar jurken meer dan haar gezin. Wij als kinderen mochten wel mee naar die wedstrijden mits we ons min of meer verstopten. Want sta-in-de-wegs! Haar talent heb ik nooit gekregen. Nooit een stap geordend leren dansen. Geen interesse. Ik kijk dus ook niet naar die BN’ers (ook vaak geen enkel benul wat die bijdragen aan de samenleving waardoor ze BN-er zijn) en vind die shows vaak niet interessant genoeg. Maar dat geldt ook voor veel andere talentenshows…sorry voor de liefhebbers…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 20, 2019 @ 13:29:25

   Dat herinner ik me, je vertelde er wel eens eerder over. Klopt, die jurken waren ons natuurlijk een grote zorg én ze moesten gemaakt worden. Kopen was meestal geen optie tenzij je hoofdklasser was . En om hoofdklasser te worden moest je dus bij elkaar 15x 1ste geworden zijn in de voorgaande 5 klassen, daar waren wij dus nog 6x 1ste worden vanaf;-) Maar je begrijpt, ook hier waren vaantjes en beker(tje)s lang netjes in een doos op zolder gestald;-) . Ik herinner me één danspaar uit onze “stal” die een zoontje hadden , dat kindje stond aan de kant zijn longen uit zijn lijf te schreeuwen “hup mama, hup papa, zó schattig. Maar het dans gen heeft dus een generatie overgeslagen bij jou begrijp ik.

   Beantwoorden

 3. gewoonanneke
  okt 19, 2019 @ 21:25:50

  Ik ken het helemaal niet die muziek net zoals ik niet kan dansen, onze danslessen waren een hopeloze missie en ik kijk altijd met bewondering naar mensen die het wel kunnen. Wat leuk dat filmpje zeg…. twee van die jonge goden, goeie herinneringen vast. Het was aan mij niet besteed.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 19, 2019 @ 21:58:21

   Je bent echt de enige niet hoor, en je vond ze óók op de dansscholen. Meestal tegen heug en meug omdat het “ij de opvoeding hoorde. Onze dochter danste ook graag, zoonlief heeft het wel geleerd maar was geen liefhebber. Zo héél jong waren we daar al niet meer hoor, we hadden toen al grote kinderen en waren dus net onder en net boven de veertig

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    okt 19, 2019 @ 22:02:03

    Oke jeetje ziet er veel jonger uit….. wij moesten niet maar vrienden van ons gingen trouwen en wilden dansen leren. Zij hadden geen auto dus wij gingen toen ook maar mee.. we hebben het wel afgemaakt maar niet afgedanst… die vrienden wel en ze konden een mooie openingsdans doen op hun bruiloft…..

    Beantwoorden

 4. Kakel
  okt 19, 2019 @ 20:06:21

  Jullie hebben een filmpje uit die goeie, ouwe danstijd. Wat een rijkdom!
  Zou je vandaag de dag nog fatsoenlijke danslessen kunnen volgen of moet je je heil zoeken op YouTube?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 19, 2019 @ 20:44:07

   Het kan nog steeds hoor, er zijn nog wel dansscholen die nog les in ballroomdansen geven, maar die worden meestal door “oudere jongeren “bezocht. Maar volgens mij worden wedstrijden niet zoveel meer georganiseerd, alleen op het hogere niveau. Maar misschien vergis ik me want wij zitter er natuurlijk totaal niet meer in.

   Beantwoorden

 5. Petr@
  okt 19, 2019 @ 17:54:37

  Heerlijk zwieren over de dansvloer! Ziet er goed uit Riet! Heel leuk filmpje

  Beantwoorden

 6. Happy Hulk
  okt 19, 2019 @ 10:59:03

  Mooie benen………………heeft Henk!

  Ik danste gisteren, tijdens het zetten van de schutting, nog de tsa, tsa, tsa!?
  Op een of andere manier, ging ik ‘pootje over’ en kwam, zoals vroeger tijdens het ‘dansen’ van de cha, cha, cha, lelijk ten val over de kruidentuin bak van de buurvrouw.

  Ik begrijp dat jij en Henk dansen enorm plezierig vonden, dat was voor mij anders.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 19, 2019 @ 13:31:56

   Ja die benen van Henk verbergen we ook altijd, anders heeft hij de hele dag meiden achter zich aan;-)
   Ik hoop dat je er goed vanaf gekomen bent , in ieder geval dat de schutting af was voor je op je plaat ging;-)
   Ja dansen is plezier voor twee, maar dan moet je samen wél 2 linker en twee rechterbenen hebben.

   Beantwoorden

 7. Villasappho
  okt 19, 2019 @ 10:52:15

  Wat een lief filmpje! Mijn opa en oma leerde elkaar kennen bij de fanfare geloof ik. Tijden veranderen, nog maar weinig mensen kunnen zo dansen. Het programma is me niet bekend trouwens.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 19, 2019 @ 13:35:23

   minstens 35 jaar oud zo niet ouder;-) Maar in mijn gevoel kunnen we dit nog!
   Vroeger leerde je je lief meestal in het verenigingsleven óf op de dansschool kennen;-) Als de nood héél hoog werd kon je nog een huwelijksadvertentie in de krant zetten. O ja, ook de broer of zus van een vriend of vriendin kwam vaak voor maar dat werd natuurlijk minder toen de gezinnen kleiner werden.

   Beantwoorden

 8. Mrs. T.
  okt 18, 2019 @ 21:21:56

  Ach wat mooi dat filmpje. Sweet memories …

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  okt 18, 2019 @ 20:28:37

  dansen..is niet echt mijn ding Riet..

  dat filmpje heb ik met veel bewondering bekeken

  prettige avond

  Beantwoorden

 10. hanscke
  okt 18, 2019 @ 19:47:56

  Wat een prachtig filmpje. Wij kijken ook met heel veel plezier naar dancing with the stars en we zij één en al aanbidding. Wij zijn wel 3 keer naar een danslescursus geweest, maar helaas, wij zullen het nooit leren. De één heef t geen ritmegevoel, kan niet leiden en ik ben heel erg houterig. Ik heb het wel altijd heel jammer gevonden dat wij dat niet in onze macht hebben gekregen

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 19:54:38

   Het is inderdaad niet iedereen gegeven om de benodigde vaardigheden te hebben. Is dan nog wel prettig dat het jullie allebei niet ligt, als het bij één van de twee wél aanwezig is komt die persoon meestal te kort op dat gebied en dat is jammer.
   Maar het was altijd heerlijk om te doen.
   Ik ben zelf ook niet héél erg sierlijk dus had nooit een topper geworden hoor. Maar het ging om het plezier.

   Beantwoorden

 11. Ferrara
  okt 18, 2019 @ 13:54:58

  Tja en nu zit ik met de deun van de Engelse wals in mijn hoofd. Walzer opus 39 van Johannes Brahms. Geen straf hoor, heerlijke muziek waar ik samen met meneer F. heel plezierig op heb gedanst in de jaren 80.
  Gezellige herinneringen aan dansles en waardevolle vriendschappen aan overgehouden.
  Mooi stel waren jullie in die prachtige outfit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 15:39:15

   Voor mensen met maatgevoel is dansen echt een fijne manier van bewegen in een gezellige omgeving, toch net even anders dan joggen;-)
   In de tijd dat wij dansten was net de petticoat in opkomst en dat was in de baljurken ook heel goed te zien. De meeste meisjes maakten die jurken, net al ik, zelf om de kosten nog een klein beetje in de hand te kunnen houden. Ik herinner me deze jurk nog heel goed om de honderden meters stroken tule die ik heb zitten rimpelen, de éne helft wit en de andere helft lichtblauw. Dat ging dan op een nieuwe laag tule over “de oude tule petticoat” lagen heen zolang de kleuren te combineren waren. Zo ontstonden de “theemutsen”zoals ze ook wel genoemd werden.

   Beantwoorden

 12. Melody
  okt 18, 2019 @ 12:10:05

  Herkenbaar uiteraard, ook ik danste vroeger wedstrijden… en ja natuurlijk genieten puur ondanks dat het niveaumatig zo hoog heus niet was …. Herinneringen die niemand je afpakken kan he.
  Koester ze maar lekker hoor

  ❤️xx

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 13:33:09

   Henk was reuze geïnteresseerd in het filmpje, had even niet in de gaten dat hij het zelf was;-)
   Misschien wel juist daarom, bij de hoofd klassers was ook wel veel onderlinge kinnesinne.

   Beantwoorden

 13. Neeltje
  okt 18, 2019 @ 10:12:03

  Wauw, beeldschoon hoor! Ik dans zelf niet, maar kijk er graag naar.

  Beantwoorden

 14. margrietspanjaard
  okt 18, 2019 @ 09:04:49

  Wat een knap stel waren jullie 😁

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 10:36:49

   Dankjewel, voor een wedstrijd danspaar waren we eigenlijk wat te klein, Lange paren zijn altijd in het voordeel, maken een mooier plaatje.
   Maar het deed niets af aan ons plezier.

   Beantwoorden

 15. orriens nicole
  okt 18, 2019 @ 08:57:48

  Ik herken de heel turn in jullie filmpje. Je hebt een prachtige danshouding!

  Beantwoorden

 16. orriens nicole
  okt 18, 2019 @ 08:56:41

  Oh prachtig inderdaad! Ik houd ook erg van stijldansen en leerde daar mijn man kennen. Inmiddels zijn we alweer vier jaar opnieuw op dansles. Elke zondagavond gaan we dansen, en ik vind het geweldig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 10:39:14

   Ik ben stikjaloers, zelfs al is er veel veranderd.
   Vroeger leerde je vaak je partner op dansles kennen, Domweg omdat vrijwel iedereen minstens een jaartje op dansles ging en daar iedereen natuurlijk in de juiste leeftijd was. Het hoorde een beetje bij je opvoeding.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  okt 18, 2019 @ 08:16:57

  Muziek en dans is zo mooi. Een mens kan er alleen maar gelukkig van worden. Mooi filmpje!

  Beantwoorden

 18. sweetlake
  okt 18, 2019 @ 08:02:05

  Pffff mooi en heftig filmpje…..niet droog te houden met het muziekje erbij.En wat een leuke foto jullie lijken wel popsterren 🙂 Muziek doet papa nog altijd goed,ik hoop dat hij in zijn veeeele slaapmomenten lekker droomt over jullie dansverleden.
  Ik herinner mij er ook van en voel gewoon papa’s hand op mijn rug om mij de goede richting in te leiden 😉
  xxxxsweetlake

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 08:27:15

   Klopt, eigenlijk is ons huwelijk zoals we dansten, Het zag eruit alsof ik het allemaal zelf deed, maar de dwingende hand in mijn rug liet me niet toe echt de leiding te nemen , wat met met menig andere danspartner nogal eens gebeurde. Vorige week nog bij de cd van Willy Nelson geschuifeld, knus maar wel een héél flauwe afspiegeling van wat ooi kon.

   Beantwoorden

 19. Koen
  okt 18, 2019 @ 07:36:21

  Leuk om ook dit deel van ‘jullie-samen’ te lezen. Ontroerend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 08:22:14

   zucht…. wat zóu k graag nog eens ….. maar ja, ik zou het zelf ook niet meer kunnen. Maar als ik hem nu door het huis zie schuifelen is dat inderdaad wel knap confronterend.

   Beantwoorden

 20. Suskeblogt
  okt 18, 2019 @ 07:15:52

  Ik heb twee linkervoeten dus is zo’n cursus niets voor mij. De verzekering van de club zou te hoop oplopen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 08:31:01

   Er waren inderdaad altijd wel jongen ( en meisje) op dansles die totaal geen feeling voor dansen hadden, die werden dus meestal niet gevraagd bij het vrije dansen, maar dat heb jij dan wel meegemaakt.

   Beantwoorden

 21. Naomi
  okt 18, 2019 @ 03:40:10

  Wat een prachtig filmpje! Het lijkt me zo gaaf om te kunnen dansen. Helaas is mijn ritmegevoel minder dan nul en het zit er voor mij echt niet in, maar het moet een heerlijk gevoel zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 18, 2019 @ 08:34:30

   O zeker… ik vond het héérlijk. Altijd al maar natuurlijk, toen ik met Henk samen ging dansen was dat veel romantischer. Dansparen moesten leren dicht tegen elkaar aan te dansen, bij onze danschool kreeg je dan een plankje tussen beiden in dat er niet tussenuit mocht vallen. Onder invloed van de liefde was dat bij ons niet nodig;-)

   Beantwoorden

 22. Skyblog
  okt 18, 2019 @ 03:20:29

  Toen was nog jong. Mooie filmpje om te zien dansen. Dansles was vroeger ook heel erg in. Nu hoor dit niet meer. Waarom eigenlijk nu niet meer? Prachtig kunnen dansen.

  Beantwoorden

 23. Leidse Glibber
  okt 18, 2019 @ 00:58:04

  Wat waren we allemaal nog jong he toen 🙂

  Beantwoorden

 24. omabaard
  okt 17, 2019 @ 23:11:18

  Wedstrijddansen? Hoedje af.
  Begrijp ik het juist dat jullie daar samen op de dansvloer zweven?
  Super toch dat je dit nog hebt, met of zonder muziek 😉

  Beantwoorden

 25. RenéSmurf
  okt 17, 2019 @ 22:57:09

  Ja, dat was ook ooit een hobby van mijn ouders, elke week naar dansles! Voor mij is het niks.

  Beantwoorden

 26. waarloopjijwarmvoor
  okt 17, 2019 @ 22:41:44

  Leuk filmpje Riet wat een mooi tijdsbeeld. Ik heb ook twee keer gekeken naar dancing wts, heel ontspannend en goed voor de dansscholen. Met Barry erin gaan ouderen misschien ook wat meer dansen. Een goede beweging.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: