sloddervos

Helaas is de term sloddervos wel een ietsiepietsie van  toepassing op  mijn “persoontje”.
Kijk maar, dit is een deel van de omschrijvingen van een sloddervos;

Slordig iemand / Slordig meisje / Slordig mens / Slordig persoon / Slordige vrouw / Slordige werker ”

Er  wordt keurig “gender neutraal”  gesproken over een slordig “iemand, mens, werker of persoon” maar men voelt zich blijkbaar verplicht toch “het meisje en de vrouw” een eervolle vermelding te geven, het zij zo.

In mijn geval is het ook niet helemaal uit de lucht gegrepen vrees ik, wat de lezers van mijn logje niet ontgaan zal zijn, slordigheidjes in mijn verhaaltjes zijn zeker geen uitzondering.
Ik hoef maar in wat oudere logjes te duiken om een zin als hierna te vinden.

“Je begrijpt, hier kan ik niet geen chocola van maken”

Mijn lezers zijn stuk voor stuk reuze intelligent,  niemand denkt  dat ik  hier bedoel “dat ik me niet kan bedwingen om aan de slag te gaan om chocola te maken van  bepaalde ingrediënten”
Welnee, iedereen snapt uit de context  dat ik de zin aanvankelijk anders had willen schijven en vergat het woordje “niet” weg te halen waardoor er nu een soort van dubbele ontkenning staat.

Of deze zin; “en natuurlijk publiek dat die dit keer ook zomaar binnen mag komen lopen.”, niemand denkt dat ik twijfel  of het “die of dat” moet zijn en dan maar allebei gebruik. Slordigheidje………., al heb ik er zelf altijd een  andere verklaring voor. Het ligt aan een vorm van leesblindheid in combinatie met over de rand lopende inspiratie.
Wat ik geschreven dénk te hebben staat er ook volgens mij, pas véél later kan ik mijn schrijfsels lezen als een buienstaander en kom ik dit soort zinnen tegen. Of dubbele woorden, of een bijzonder hoofd omdat het met een t geschreven is.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik nooit een foutje maak omdat ik niet beter weet, uiteindelijk ben ik geen Neerlandicus (of hebben we daar ook een vrouwelijke vorm voor) en is  spellingcorrectie ook niet zaligmakend. En soms ben ik afgeleid door Henk wat ook niet helpt om een foutloos logje te schrijven om het maar niet over een alcoholische versnapering te hebben.

Mochten er in dit logje veel fouten zitten heeft dat een andere reden, het typt lastig met één hand, de andere hand had ik weer eens in de eigen boezem gestoken.

 

Advertentie

65 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Zus
  sep 20, 2019 @ 22:59:59

  Heerlijk die blogs van jou. Of ik kikker er van op, of ik leer er van. Zo oud ik ook ben. Ga vooral door Riet. Ik lees je met plezier en allerlei gevoelens,we zijn allemaal maar mensen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 21, 2019 @ 10:58:21

   Wt een lief compliment weer. Jij bent oud genoeg om inderdaad te beseffen dat dat er naast de mooie dagen ook de dagen zijn dat het zwaar afzien is. Maar ik troost me dan maar met de gedachte dat zelfs als ik hem in tehuis zou doen ik niet gelukkiger zou worden.

   Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  sep 18, 2019 @ 23:27:28

  Herkenbaar ik haal er ook regelmatig pas veel later fouten uit, maar dat zit in onze snelle spontane schrijfstijl

  Beantwoorden

 3. Melody
  sep 17, 2019 @ 23:06:29

  Zolang je geen hordersmentaliteit gaat ontwikkelen vind ik alles goed hoor.

  Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  sep 17, 2019 @ 22:21:43

  Zo herkenbaar….. lees ook altijd de fouten pas als ik soms een oud blogje terug leest….

  Beantwoorden

 5. beaunino
  sep 17, 2019 @ 22:02:15

  Ja, dat herken ik wel, blind voor je eigen tekst. Met Wordfeud leg ik zo vaak de ui als IU en de eu als ue. Het moet dan eerst liggen, dan zie ik het pas😄

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  sep 17, 2019 @ 11:14:10

  Ik lees daar altijd overheen, ik zie het wel.
  Bij sommige mensen is het gewoon de NL taal niet goed beheersen.
  Laat ik dat in jouw geval nou nooit gedacht hebben.
  En foutjes maken, we zijn net mensen.

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns
  sep 17, 2019 @ 08:52:54

  Ik heb soms ook genante fouten in mijn teksten. Sinds ik de spellingscontrole erover heen gooi is het wel wat beter geworden gelukkig.

  Beantwoorden

 8. Leonoras life
  sep 17, 2019 @ 07:13:48

  Schrijven vanuit je hart. Dat is het allerbelangrijkste 😊 iedereen schrijft wel eens een scheve schaats 😋☺😁😊🤗😘😘😘😘

  Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  sep 16, 2019 @ 18:11:58

  Soms sluipt er vlaams of spreektaal in mijn logjes. Daar maak ik geen probleem meer van. Het geeft het blog een eigen karakter. Dus maak ik zeker geen problemen over je “foutjes”.

  Beantwoorden

 10. Ferrara
  sep 16, 2019 @ 17:14:28

  Persoonlijk probeer ik zo weinig mogelijk fouten te maken wat betreft spelling, maar dat lukt lang niet altijd en met komma’s lig ik vaak overhoop. Als ik twijfel zoek ik het op. Wat mij opvalt dat bloggen met de telefoon soms compleet andere woorden oplevert. Zelf maak ik er geen gebruik van, maar ik zie het bij medebloggers.
  Blijf lekker je eigen ding doen. Je fans lezen hier toch wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 18:22:28

   Ja natuurlijk probéér ik wel zo foutloos mogelijk te schrijven maar er glipt van alles door dat ik op dat moment niet in de gaten heb. Waarschijnlijk ben ik een te makkelijke schrijfster die het log vaak al schrijvend “overkomt”.
   Lijkt me héél onhandig om op een telefoon een logje te schrijven, ik moet er niet aan denken. Zodra een app wat langer uit dreigt te vallen ga ik bellen, veel te veel gedoe.
   Met mijn lezers ben ik natuurlijk heel blij.

   Beantwoorden

 11. Mies Huibers
  sep 16, 2019 @ 13:22:50

  Ik vind het leuk dat je er zo over schrijft. We maken allemaal fouten en we zijn vaak blind voor de fouten die we zelf maken. Ik lees er zó vaak overheen bij mezelf. Bij echte flaters vind ik het wel fijn als iemand mij er op wijst. Bij jou valt het volgens mij aardig mee hoor. Je schrijft heerlijk spontaan en dat is wat telt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 18:25:31

   Altijd fijn om te horen dat ik niet de enige met dit probleem ben, er blijken veel mensen over hun eigen fouten heen te lezen. Het is gewoon een pluspunt als je dat zelf ook wéét, dat voorkomt dat je zelf over iedere kleinigheid valt. Er zijn wel eens een dingen waarbij je beter even een seintje kunt geven, dat is waar, en soms is r wel een leuke grap over te maken dat waardeer ik altijd erg.

   Beantwoorden

 12. willyfotoblog
  sep 16, 2019 @ 11:24:28

  er zijn fouten en fouten Riet

  zelf zou ik er niet snel iets van zeggen

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 18:33:24

   Ieder heeft zo z’n eigen dingen die opvallen als ze bij een ander fout gaan. Maar als de site de lezer genoeg te bieden heeft zijn de foutjes ondergeschikt, in het andere geval blijft de lezer vanzelf weg.

   Beantwoorden

 13. meninggever
  sep 16, 2019 @ 10:58:41

  Neerlandica het vrouwelijk equivalent voor ‘cus’, maar dat wist je vast wel. Mij valt juit op dat jij relatief weinig fouten maakt bij de schrijverij. Of lees ik nu zo snel dat ik er over heen raas?? Vast! I let meer op de inhoud en daar ztten weinig slordigheden in….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 11:06:15

   Als ik heel erg twijfel bouw ik meestal de zin om, met het gevolg dat je dán het soort slordigheden krijgt waar ik hier voorbeelden van geef. Ik probeer stijlfouten echt te vermijden want typefoutjes komen we altijd wel mee weg;-) Meestal heb ik wel “de klok horen luiden” en zoek het dan even na, Gisteren koos ik voor het gemak van toegeven dat ik het niet zeker wist omdat Henk inderdaad erg aanwezig was.

   Beantwoorden

 14. AnneMarie
  sep 16, 2019 @ 10:49:18

  Jouw bekentenis doet me heel erg aan mijn eigen schrijven denken. Soms baal ik er zo vreselijk van wat is chrijf als ik het terug lees maar ik weet ook dat het wel mijn schrijven is. De fouten zijn vaak herkenbaar en worden ook steeds herhaald.
  Ben dus eigenlijk blij dat je dit schrijft. Je weet het zelf ook maar het is niet anders. Nou en. Als ik het bij jou lees heb ik nergens last van, moet ik er alleen maar om glimlachen.
  Haal je hand maar weer uit je boezem hoor. Van mij mag het en laat die spontane logjes maar lekker door komen.
  Ik lees ze graag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 10:59:31

   Het blijft raar dat we vaak wéten waarmee we vaak de fout in gaan en het tóch vaak niet kunnen voorkomen. Eén van mijn kwaaltjes is dat ik steeds weer de leesteken ná een spatie zet i.p.v. direct na het woord zonder spatie. Hoewel ik er tegenwoordig echt op let overkomt het me ongemerkt toch steeds weer, maar wél minder dan vroeger.

   Beantwoorden

 15. Neeltje
  sep 16, 2019 @ 10:47:46

  Ik zal er nooit niet iets van zeggen! 🤣

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 10:52:23

   Nou soms leent zo’n foutje zich wel voor een grappig commentaar, dan is het mooi meegenomen;-)En soms is het iets dat
   echt beter hersteld kan worden omdat er iets anders stáát dan de bedoeling was en tot misverstanden kan leiden.

   Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  sep 16, 2019 @ 07:59:38

  Er zijn veel neerlandica die helemaal niet zo goed kunnen schrijven als jou. Meestal wel foutloos, maar een verhaal krijgen ze niet op papier. Echt waar.

  Beantwoorden

 17. Yova
  sep 16, 2019 @ 07:03:25

  Fouten maken doet wel eens iedereen. Niks van aan trekken hoor. Je hebt altijd hart om te schrijven. En hoe. Zo leuk om te lezen. Bij ons gebeurde dit ook vaak. En jij zegt het ook grappig. Filmpje en je foto’s ook zo leuk bij jou. Gewoon lekker door gaan. Fijne week.

  Beantwoorden

 18. matroos
  sep 15, 2019 @ 23:39:47

  Ik lees over ieders fouten heen,ook de mijne.Zit er niet zo mee eigenlijk er zijn ergere dingen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 09:01:37

   Het valt me bij anderen soms wel op maar dan levert dan een glimlach van herkenning op Er zijn zeker ergere dingen;-)

   Beantwoorden

   • matroos
    sep 16, 2019 @ 11:26:49

    Iemand zei ooit tegen mij,je schrijft zoals je praat en denkt.En als je praat hoor je geen verschil tussen d of t of dt.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 16, 2019 @ 18:31:06

     Schrijven in spreektaal is tegenwoordig volledig geaccepteerd gelukkig en is veel gezelliger. Niets mis mee. Toch kan ik me niet herinneren ooit D of T foutjes gezien te hebben bij je. Laten we maar zeggen dat we zó boeiend schrijven dat de foutjes domweg niet op kúnnen vallen.

     Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  sep 15, 2019 @ 23:01:13

  Ja, hier net zo hoor, soms lees ik oude dingen terug en denk ik dat ik het nu anders zou doen. Maar aan de andere kant is het ook wel weer grappig.

  Beantwoorden

 20. gerdagoud
  sep 15, 2019 @ 22:44:17

  Ha nou ik denk altijd,dat ik het niet goed lees. Lees zo n zin dan nog eens over en snao dan de zin.. en dat woordje… ach. Ik maak er meer dan ieder ander. Dus ben blij dat jij en zij ze dan soms ook maakt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 08:56:22

   Het is gewoon lief dat iedereen altijd die moeite wil nemen en een blinde vlek wil creëren voor mijn onvolkomenheden. Ik schrijf gewoon het liefst recht voor z’n raap omdat ( bij mij) teveel nadenken vooraf de spontaniteit laat verdwijnen. Ook reacties schrijven doe ik gewoon zoals het op dat moment in de kop op komt.

   Beantwoorden

   • gerdagoud
    sep 16, 2019 @ 09:18:31

    Je weet dat ik net zo ben he (Thamara was ik ) .. ik moet ook niet nadenken en gooi het er meteen op. Alleen zit ik op facebook en daar kan je het zo weer veranderen. Ook in reacties. We zijn die we zijn en of het nou ietsiepietsie is of rietsiepietsie.. je schrijft van uit je hart en daar gaat het om . 🙂

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 16, 2019 @ 09:22:10

     Ja hoor , en ik vind het altijd erg leuk om weer iets van je te horen. Moet soms nog wel eens gniffelen als ik aan jouw , soms spraakmakende, logjes denk die ook altijd recht uit je hart kwamen. . 😉

     Beantwoorden

     • gerdagoud
      sep 16, 2019 @ 09:43:42

      Weet je Riet, ik lees je graag en je bent op 1 na de enige nog die ik lees dus dat zegt wat he!!
      En je doet me telkens weer versteld staan omdat je nooit saai wordt of schrijft. Het meest wat ik het sterkst vind ik je zwakke kanten. Je weet dat ik in de zorg werk en jou logjes over Henk herken ik zo. Ik leer ervan ..meer dan je ooit zult vermoeden. De zorg die jij op je neemt..
      Ik dwaal al.. maar neem ook mijn hoed voor je af. Je bent voor mij de Queen van het loggen en van t leven.
      Mocht je ooit hulp nodig hebben.. dan cros ik zo naar je toe.

      Dikke knuffels van mij en die samen delen met Henk.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       sep 16, 2019 @ 09:54:33

       Dat is weer zo’n reactie waar ik het warm van krijg ( en ook warm word) . Kan me niet voorstellen dat je dingen van me leert waar het de zorg betreft maar áls dat zo is ben ik daar dankbaar voor. Toch heb ik zelf vaak het gevoel dat ik , al mijn goede bedoelingen ten spijt, de plank mis sla waar het Henk betreft, dan werken mijn eigen “regels”niet zoals ik gehoopt had. Jij kent de onberekenbaarheid van dementie dus begrijpt wel wat ik bedoel. het is verschrikkelijk om soms een hekel aan je eigen man te hebben
       ondanks dat je weet dat het ook buiten hem om gebeurt wat hij doet. Ik ben altijd bang om er tevéél over te schrijven want wie er niet 24/7 in zit kan echt niet alles begrijpen. Knuffels delen met Henk moet heel even wachten, hij heeft een slechte start vandaag en dan voel ik me niet knuffelig met hem;-(

       Beantwoorden

 21. Villasappho
  sep 15, 2019 @ 22:33:49

  Hahahaha! En je hebt de beste smoes die er bestaat. Ik geef de katten de schuld;)

  Beantwoorden

 22. Naomi
  sep 15, 2019 @ 22:00:08

  Heel herkenbaar. Ik check m’n eigen blogs altijd de dag voor publicatie nog een keer. Als ik ze net heb geschreven, lees ik echt over dingen heen. Toen ik mijn master deed, liet ik mijn moeder altijd mijn opdrachten even nalezen. Niet omdat ik het niet weet, maar gewoon omdat ik al uren naar dat document had zitten kijken en het echt niet meer zag als er ergens een kromme zin stond.
  Ach ja, dit soort dingen houden de blogger mens. Zeker geen uitdrukking? Jammer nou.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 15, 2019 @ 22:06:46

   Is het wel waard om een uitdrukking te wórden zou ik zeggen;-) Ja uiteindelijk hebben schrijvers niet voor niets altijd mensen die hun boek nalezen vóór het gedrukt wordt, zij lijden meestal aan dezelfde kwaal.En dan nog glipt er wel eens iets door.

   Beantwoorden

 23. omabaard
  sep 15, 2019 @ 21:49:45

  Ja ja, steek het maar op je man😉😉.
  Neen hoor, mij stoort het totaal niet, iedereen doet het wel eens, je schrijft uit het hart en dat voel ik bij het lezen van je logjes.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: