Van die goede buur……

De goede buur die beter zou zijn dan een verre vriend. Of je dit spreekwoord  altijd wel zo strak moet interpreteren? Ik denk dat in sommige gevallen de verre vriend het toch wint, maar vandaag ging het toch weer heel erg om  die “goede buur”. In het kleine straatje waarin wij wonen hebben we geen klagen.
Eind vorige week  overleed een overbuurvrouw, hoewel terminaal ziek,  totaal onverwacht.
Tragisch voor de vriendin waarmee zij, na de dood van haar man, al zo’n 15 jaar mee samenleefde want die vond haar dood op de bank toen zij uit haar werk kwam.

Omdat de overleden vrouw zowel haar 4 kinderen als haar man overleefden waren er géén nabestaanden en regelde de vriendin de crematie.
Hoewel er eigenlijk niemand bij elkaar over de vloer komt stond voor de bewoners uit de straat wel vast, die achterblijvende vriendin moet gesteund worden  en zo zat de aula vandaag voller dan verwacht was.

We reden achter de rouwauto’s aan met div. auto’s en natuurlijk vroeg ook ik of er iemand mee wilde rijden. Na mijn “sorry, het is een rommeltje want er moet nodig een stofzuigertje door” kwam het lieve antwoord van een buufje”maar dat kunnen wij toch wel een keer voor je doen”, en dát is natuurlijk voor  een verre vriend wel wat lastiger.

En ook het aanbod van de buurman naast ons,  die aan de voorkant de luifel onder de goot aan het schoonmaken was vanmorgen en me waarschuwde “niet schrikken als ik vanmiddag in je voortuin sta want ik neem jullie stuk ook even mee” is iets makkelijker voor de goede buur dan de verre vriend. Maar natuurlijk héél welkom.

Ach, verre vrienden hebben andere kwaliteiten maar al met al hoor je mij niet over onze buren klagen, ik gun iedereen buurtjes die uit de voeten kunnen met de quote; “hou van je buren maar laat de schutting staan” maar zo nodig wél even een kwast over jouw kant van de schutting willen halen.

Advertentie

28 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  sep 17, 2019 @ 22:30:00

  Heerlijk toch als je zulke buren hebt. Alleen maar fijn. Heb gelukkig ook fijne buren die op vakantie even je vuilnisbak buiten zetten of opletten of er geen gekke dingen zijn. Dat is toch een prettig gevoel.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  sep 16, 2019 @ 11:04:19

  Ook wij wonen in goede relatie tot de buren in een aardig maar niet te groot straatje. Vorig jaar overleed onze buurvrouw. Zij was een van de oudgedienden in de buurt. Haar dochter (een van de nakomelingen) woonde sindsdien in dat huis. Weinig contact mee. Huis in de verkoop. Een nieuwe bewonersfamilie komt v.a. 1/11 naast ons wonen en begint te verbouwen naar we begrepen. Verandering. Maar ja, de afgelopen 25 jaar zien we dat overal. Ouderen verdwijnen, de buurt vult op met jonge gezinnen. Minder in de omgang. Want altijd druk en met kleine kinderen hebben wij niks. Met de buurman aan de andere kant (sinds 2000) aardig contact. Samen doen we nog wel eens wat in/aan de tuin of zijn bezig met de toekomst van land of stad dan wel buurt. Voor de rest heerst pais en vree. Ook wel eens anders meegemaakt…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 16, 2019 @ 11:11:14

   Herkenbaar dat verbouwen als er jongere buren komen, dat ging bij ons ook zo maar ik heb er toch fijne buren aan. Ik vind het juist fijn dat er nu ook weer wat jongere mensen in de straat wonen, mét kinderen wat toch voor meer levendigheid zorgt. Maar ik “ben wel van de kindjes” al haal ik ze niet binnen.

   Beantwoorden

 3. Melody
  sep 15, 2019 @ 16:30:07

  Het bestaat dus nog… hartstikke fijn voor jou en een bemoedigende gedachte voor mij

  Beantwoorden

 4. Suskeblogt
  sep 15, 2019 @ 08:04:46

  Wij en onze buren helpen waar het kan, maar daar blijft het voor ons bij. Zo houden we de vriendschap in stand. Teveel bij elkaar over de vloer is nooit goed.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.
  sep 14, 2019 @ 21:37:47

  Heel fijn dit.

  Beantwoorden

 6. Ferrara
  sep 14, 2019 @ 21:20:22

  Zo gaat het in onze straat ook. We overlopen elkaar niet, maar ik weet zeker dat als we hulp nodig heb de buren voor ons klaarstaan en omgekeerd is dat ook zo. Goed gevoel!

  Beantwoorden

 7. Happy Hulk
  sep 14, 2019 @ 09:20:28

  Klopt!
  Ik heb een heeeeeerlijke buurvrouw.

  Beantwoorden

 8. Leonoras life
  sep 14, 2019 @ 08:35:02

  Hahaha zo is het.. toen ik in mijn vorige huis kwam wonen.. met ex partner was dat huis gestript en als nieuw. De verkoper( opknapper) had ondanks protest van buren een hoge .1.80 schutting geplaatst.. buren vonden dat onzinnig want niemand had zo’n hoge.. En het was toch gezellig. Gelukkig dacht onze verkoper daar anders over.. Ik hou van buren… Maar hoef niet elke stap van hen te zien.. je privacy is dan compleet naar de maan 😊

  Beantwoorden

 9. Villasappho
  sep 14, 2019 @ 04:46:38

  Wat een heerlijke buren heb je. Ik heb hier ook niet te klagen. Zeker als je je bedenkt dat mijn katten in de tuin van 1 van uh hun ding doen.

  Beantwoorden

 10. Naomi
  sep 14, 2019 @ 00:44:26

  Wat een prachtig voorbeeld van hoe liefdevol sommige straten nog zijn, ook in onze tijd. Toevallig heb ik van de week nog aan je uitspraak gedacht, toen de nieuwe buurman zich voor kwam stellen. Ik denk wel dat ie in de categorie goede buur past;).

  Beantwoorden

 11. Leidse Glibber
  sep 14, 2019 @ 00:03:44

  Goede buren zijn goud waard. In onze oude straat overliepen we elkaar ook totaal niet, maar als er iets moest gebeuren dan stond iedereen voor elkaar klaar. In het appartement waar ik nu woon deel ik mijn hal met de buren waar ik gelukkig heel goed mee om ga.

  Beantwoorden

 12. Matroos Beek
  sep 13, 2019 @ 23:39:18

  Dat is echt boffen met zo’n buren. Dat zie je helaas niet overal.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 14, 2019 @ 09:21:48

   Het scheelt dat er nog geen 20 huizen in onze straat staan en in veel van die huisjes al heel lang dezelfde mensen wonen. De overleden buurvrouw woonde hier al toen wij hier 31 jaar geleden kwamen wonen.

   Beantwoorden

 13. AnneMarie
  sep 13, 2019 @ 23:26:58

  Bofkont. Ismhet niet binnenkort burendag? We moeten ze in ere houden als het kan, een beetje voor elkaar zorgen.
  Kopje koffie buuf?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 14, 2019 @ 09:19:46

   Nee hoor, we drinken nooit koffie bij elkaar en burendag is het alleen als het nodig is. Gewoon ieder z’n eigen leven leiden zonder al te veel inmenging van elkaar zolang het niét nodig is, dan blijft alles fris.

   Beantwoorden

 14. RenéSmurf
  sep 13, 2019 @ 23:13:34

  Het is fijn als mensen wat voor elkaar doen.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: