excuses

Kortgeleden  kon ik de hand leggen op een boekje met kinderliedjes die, toen ik kind was,  door alle kinderen gezongen werden. Sommige zijn aftelversjes, sommige opzeg rijmpjes en weer anderen werden gezongen bij spelletjes die op straat gespeeld werden  zoals deze;


Het werd gespeeld door twee tegenover elkaar staan de rijen kinderen ( als ik me goed herinner) die naar elkaar toe liepen en weer van elkaar af . Een jongen uit de éne rij haalde dan een meisje uit de andere rij  en omgekeerd.
Over de titel wil ik het niet eens hebben maar het wás natuurlijk schandalig hoe hier de jongens geleerd werd hoe ze met meisjes om moeten gaan.
Bovendien was het uiteraard reuze rolbevestigend, Joepie joepie  ging volkomen voorbij aan het feit dat hij misschien ook wel “een vriendje had kunnen hebben. Geheel naar de mores van de huidige tijd voel ik me dus verplicht alsnog mijn excuses aan te bieden dat ik vroeger dit heb laten gebeuren…… en er was meer….


Aanmoediging tot dierenmishandeling,  had natuurlijk nóóit mogen gebeuren. Echt… ik heb er plaatsvervangende schaamte over. Waren jullie ook zulke barbaarse kinderen dat je deze, en andere, kinderversjes nog  kent?

45 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Villasappho
  sep 05, 2019 @ 21:42:27

  Ik had een hekel aan kinderliedjes. Nog steeds trouwens, domme teksten was er toen al te serieus voor. Wel draaide ik een bandjes met de liedjes van ja zuster nee zuster. Het enige wat ik me nog herinner is dat versje dat eindigde met het hondje zal je bijten het poesje zal je krabbelen moet je maar niet babbelen. Had vroeger al een hekel aan verraders en roddelaars.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 05, 2019 @ 21:48:15

   O ja dat liedje was klikspaan boterspaan je mag niet door mijn straatje gaan enz.
   Ik heb hier nog drie LP’s met liedjes van ja zuster nee zuster, die zijn echt tijdloos, nog steeds leuk

   Beantwoorden

 2. margrietspanjaard
  sep 05, 2019 @ 08:51:28

  Het was me al vaker opgevallen, dat de vroegere kinderliedjes behoorlijk gruwelijke teksten bevatten, maar sowieso de oude liedjes…en je zong dat allemaal mee zonder te beseffen wat je nou eigenlijk zong en ..in mijn geval…nig vals ook 🤣

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  sep 05, 2019 @ 01:13:25

  Terecht dat je je excuus aanbiedt dat je destijds dit soort rolbevestigende liedjes en spelletjes hebt gezongen en gedaan. Ik denk trouwens ook dat al dit soort kinderboekjes verbrand moeten worden en bezit strafbaar gesteld worden. Ik heb mij ook erg gestoord aan het liedje, “Hoeperdepoep zat op de stoep en laten we vrolijk wezen” Het roept veel vragen op. Wie is hoeperdepoep, wat deed hij, zij of mv in transitie op de stoep, waarom de naam hoeperdepoep, hadden omstanders poepzakjes bij zich en waarom moesten we vrolijk wezen. Een eventueel poepend persoon op de stoep maakt mij verre van vrolijk. Nou ja laat ik mij maar niet opwinden, het liedje zal vast wel snel verboden worden.

  Beantwoorden

 4. Happy Hulk
  sep 04, 2019 @ 21:11:36

  Zingen kan ik niet.
  Brullen lukt goed!

  Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  sep 04, 2019 @ 20:43:11

  Ik wel alleen ik zong altijd Jan Meinema (zo heette mijn vader) Mijn vader reed graag paard maar had niet veel met poezen (ben erfelijk belast) En terecht dat je nog excuses aanbiedt over het eerste versje…….. hoewel Tinder tegenwoordig schijnt het zo nog steeds te gaan alleen via een of andere site kan je zo een nieuw meisje scoren. (ik heb nooit op Tinder gezeten maar heb het van horen zeggen)

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  sep 04, 2019 @ 20:29:06

  Natuurlijk ken ik die 🙂
  Onderstaande al eens gelezen??
  https://www.famme.nl/twee-emmertjes-water-halen/

  Beantwoorden

 7. Koen
  sep 04, 2019 @ 19:50:51

  Wat leuk. Mijn echte “oversteek” naar Nederland was pas toen ik de twintig al was gepasseerd. Dus ik heb een mix van Vlaamse en Nl-liedjes in mijn herinnering. En dan vaak ‘mondeling / vocaal’. Zo herinner ik me jouw ‘Joepie” als “Jopie” … mogelijk beïnvloed door Spaan & Vermeegen (Popie Jopie) …

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 20:11:56

   Ik zag dat al eerder bij de reacties, die jopie i.p.v. joepie. Dat zal dus de Belgische versie zijn. Kan makkelijk want soms zie in Nederland ook wel verschillen tussen bepaalde streken.

   Beantwoorden

 8. friedab2015
  sep 04, 2019 @ 18:32:04

  Ik denk ook, dat de welvaart tegenwoordig alle kanten uitspat. Ik ben nu 75, Heb nooit oorlog mee gemaakt in feite … Ja, in Indonesieën, maar dat merkte je niet eens, als kind … Wij waren dus ook bezetters in Indonesie …
  Kijk, als je boter op je hoofd hebt, hè . . . Moet je niet in de zon gaan zitten ouwehoeren. Ik gaat de kattenbakken schoon maken. * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 4-9 – 2019

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 18:54:36

   Ik ben twee jaar ouder dan jij dus heb ook niet bewust oorlog meegemaakt.
   Ja zo is het, en goed dat je het zegt, ik moet ook de kattenbak nog doen én de poes van de buren eten geven.

   Beantwoorden

 9. Ferrara
  sep 04, 2019 @ 17:07:15

  Ach ja die arme Kortjakje, zo hypochonder als wat …
  Jan mijne man verscheurde ook nog eens zijn hemd om een toom te krijgen. Schande, schande!
  En over Holle Bolle Gijs, die veelvraat, zullen we het maar helemaal niet hebben.
  Ook ik ben opgegroeid met deze liedjes en voel me nergens schuldig over.
  Genoten van je schrijven en wat mij betreft laat je de excuses lekker achterwege.
  Correctheid prima, maar er zijn grenzen.
  Ken je de variant van John O’Mill? Jantje zag eens pruimen hangen, o als eieren zo groot, tuinman zag zijn bolle wangen, sloeg de vuile gapper dood. Kan waarschijnlijk ook niet meer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 17:13:48

   Whahaha, nee die laatste variant ken ik niet, erg leuk. Ja hoor dat zeg ik rustig, al die correctheid is zó doorgeslagen dat ik er graag de draak mee mag steken. Koren op mijn molen dat boekje dus. Jantje staat er natuurlijk ook in;-)

   Beantwoorden

 10. majaer
  sep 04, 2019 @ 16:03:33

  Het eerste liedje is wel bekend maar het tweede kon ik niet.
  Mijn kleinkinderen zingen ook nog wel de oude liedjes uiteraard van ons geleerd, hoewel ze ze ook nog wel op school zingen.

  Beantwoorden

 11. willyfotoblog
  sep 04, 2019 @ 11:30:22

  Joepie..Jopie

  en of ik dit ken..Riet

  het behoort tot het repertoire van mijn jongste kleinzoon en ik zing het vaak mee…

  groeten

  Beantwoorden

 12. Nicole Orriëns
  sep 04, 2019 @ 11:00:12

  LOL. Wat een heerlijk foute teksten anno 2019 inderdaad. Joepiejoepie zongen wij op school ook.

  Beantwoorden

 13. meninggever
  sep 04, 2019 @ 10:51:14

  De ellende is dat de meeste gekwetsten komen uit culturen die de onze niet snappen dan wel omarmen. Dit soort versjes paste bij een andere tijd. Een bijna onschuldige waarin je niet zo nadacht over hoe andere gekwetst moesten of konden worden. In een tijd ook waarin we qua geloof vooral het onderscheid uitdiepten tussen katholiek en protestant. Waarbij de islam nog werd aangewezen als schuldig aan dominantie in het Midden-Oosten en oorzaak voor Kruistochten. Waarin we nog verplicht geld moesten ophalen voor de ‘zwartjes’. Was daar iets mis mee? Nee! Want wisten wij veel. Nu moet alles vertrut worden, mag niets meer gezegd, is de waarheid verzwegen en wordt een doctrine over ons heen gelegd van excuses en herstelbetalingen. Als dat laatste doel is laten we dan ook bij het begin beginnen…waren het niet de Romeinen die ons ooit leeg roofden?? En wat kwam daarna allemaal niet?? Kom maar op met die herstelbetalingen…

  Beantwoorden

 14. matroos
  sep 04, 2019 @ 10:23:06

  Vind het tegenwoordig ook wel een tikkie truttig.Las van de week dat er een piratenfeest was in Lelystad voor de kinderen op de Batavia werf.Volgens sommige kon dat echt niet,wij speelden Indiaantje en cowboy met klapper pistool en zelfgemaakte pijl en boog.Ben ik er gewelddadig door geworden?wel nee .

  Beantwoorden

 15. Naomi
  sep 04, 2019 @ 08:41:19

  Ik ben een stuk jonger, maar reken maar dat ik deze liedjes ook ken. Hans Liberg heeft overigens een mooi stukje cabaret gemaakt over de zogenaamd onschuldige kinderliedjes.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 09:40:33

   Herinner me vaag iets over “kortjakje” maar weet niet wie dat ook weer deed. De liedjes zijn nog wel een tijd blijven bestaan maar werden niet meer gebruikt bij het op straat spelen. Mijn kinderen ( en die zijn denk ik meer van jouw leeftijd) kennen ze ook nog wel.

   Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  sep 04, 2019 @ 08:06:52

  Er is in die jaren veel veranderd. Ook sommige strips voor kinderen worden tegenwoordig als kindonvriendelijk of racistisch beschouwd. Dondald Duck zonder broek en Sjimmie die raar nederlands praat. Kom daar nu maar eens mee af.

  Beantwoorden

 17. Yova
  sep 04, 2019 @ 02:43:22

  Kinderen kunnen vroeger ook ondeugend zijn. Nu in deze tijd ook wel. Ik ken ze niet van deze Joepie Joepie. Gebeurd ook wel veel. ……….Fijne dag voor jullie beide.

  Beantwoorden

 18. omabaard
  sep 03, 2019 @ 23:11:31

  Joepie joepie is gekomen
  heeft mijn meisje meegenomen
  maar ik zal er niet om treuren
  snel een ander opgehaald.

  Wat leerden ze ons toen al???

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 09:49:36

   De vrouw een wegwerpartikel? Dat zóu je eruit kunnen halen maar het blijft natuurlijk wel een kinderliedje. Ik herinner me vooral de lol die kinderen hadden die het spelletje speelden.

   Beantwoorden

 19. Melody
  sep 03, 2019 @ 22:51:33

  Ja inderdaad ik ken ze ook…. toen wist ik niet beter… bv kinderlijke onschuld? Geen idee

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2019 @ 09:47:25

   We moeten ook dit in het tijdsbeeld zien natuurlijk. Aan die kattenstaart trekken was gewoon kwajongenswerk en geen aansporing tot dierenmishandeling. Een kat kan trouwens prima voor zichzelf zorgen als het een kind betreft.

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  sep 03, 2019 @ 22:19:07

  Zo ging dat vroeger. Wij zongen ‘klein klein kleutertje wat doe je in de hof? Je plukt er alle bloemetjes af, je maakt het veel te grof. Mamaatje die zal kijven, papaatje die zal slaan… klein klein kleutertje ga hier maar gauw vandaan.’
  Ja, kindermishandeling omwille van een bloemetje dat je plukte…

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: