6 jarige verslaat grootje!

Had ik al eens verteld dat een drie jarig kind me verslaat met tekenen? Ik ben er zó slecht in. Maar van de week werd ik alweer verslagen door een kind, een 6 jarige dit keer. Levi haalde zijn A zwemdiploma  en dat heb ik nooit gehaald,

Geen paniek, ik heb  op latere leeftijd echt nog behoorlijk leren zwemmen, ik kán onder water zwemmen maar echt prettig vind ik dat niet, ik kán een soort duik van de kant maken maar…. klopt, echt prettig vind ik dat niet, ik laat me liever gewoon vanaf de kant in het water zakken. Ik kan goed  watertrappelen, op m’n rug  drijven als de beste  en de schoolslag zwemmen. Genoeg om niet te verdrinken zou ik zeggen maar….. een zwemdiploma heb ik dus niet!

Bij de kinderen en kleinkinderen waren we natuurlijk aanwezig bij het afzwemmen, dat zat er dit keer niet maar dat lag niet aan ons. Ook het zwemonderwijs onderging veranderingen, én het diploma zwemmen.
Levi zwom af zonder dat hij wist dat er voor het diploma gezwommen werd, geen ouders  aanwezig en geen toeters en bellen.
Dié werden pas een week later uitgenodigd toen de kinderen die dus al stiekem geslaagd waren   nu  z.g. voor het echie diploma mochten zwemmen.
Amber kijkt gespannen toe, waarschijnlijk vindt ze(net als ik)  zo’n startblok best wel hoog.

Maar Levi maalt er niet om en gaat gekleed te water. De week ervoor dook hij eraf om onder water door een (bescheiden) soort tunneltje te zwemmen, het leuke was dat er onderwater foto’s gemaakt zouden worden, misschien wel om de kinderen aan te moedigen en af te leiden maar wát een leuke plaatjes levert dat dan op.

Moesten wij ouders  vroeger helpen aftellen bij het watertrappelen, zó makkelijk komen de ouders van nu er niet af, ook zei moesten gekleed te water en  de vereiste tellen watertrappelen, de kinderen vonden het gewéldig! Heel stiekem had ik dáár wel graag aan meegedaan , ssttt… niet verder vertellen, ik heb nog nooit met kleren aan gezwommen! Toch maar voorzichtig zijn met langs de vliet wandelen denk ik!

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Kakel
  jul 08, 2019 @ 13:45:12

  Gefeliciteerd! Ik vind Levi een topper. Zes jaar en dan dapper lachend door een “gat” zwemmen. En wat had ik vroeger graag gezien dat mijn ouders ook met kleding te water moesten. Vroeger was dus niet alles beter (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 08, 2019 @ 16:10:08

   Hááá, ik ben altijd zo blij als ik weer een reactie van jou tegen kom. Ja zeker dapper, ik doe het hem niet na, heb altijd moeite om mijn ogen open te houden onder water
   Mijn ouders konden niet zwemmen dus beter van niet;-)

   Beantwoorden

 2. Neeltje
  jul 06, 2019 @ 21:08:48

  Wat leuk, zo zonder stress diploma zwemmen.

  Beantwoorden

 3. ria
  jul 06, 2019 @ 19:06:59

  Ode aan het jochie. Zelf ben ik bang voor water maar als ik dit zie wat een feest.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 06, 2019 @ 19:26:56

   Dat was ik vroeger ook hoor en het overwonnen juist door van bovenaf te zitten kijken als de kinderen les hadden, later hebben de kinderen mij ook geholpen bij het vrij zwemmen.

   Beantwoorden

 4. cornma
  jul 06, 2019 @ 10:24:39

  Dapper hoor, dat ventje. Het is mij nooit gelukt om een zwemdiploma te krijgen en toch heb ik twee keer geprobeerd af te zwemmen. Mijn angst voor water is echter altijd groter geweest dan de wens goed te kunnen zwemmen.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.
  jul 05, 2019 @ 23:03:46

  Oh wat leuk die foto’s. En hahaha, de ouders ook te water. Leuk dat ze dat doen.

  Beantwoorden

 6. Regenboogvlinder
  jul 05, 2019 @ 19:46:12

  Wat een leuke foto’s en wat zijn die kinderen mooi gefopt zo zeg.
  Mijn vader leerde me zwemmen aan een haak in een soort prutsloot. Gatver ik vond het vreselijk, dus later gewoon met schoolzwemmen en A gehaald. B heb ik later gehaald, snap nog steeds niet waarom, ik was toen al 21. Maar we gingen toen heel vaak zwemmen, mijn moeder had zwemles en een oude oom. Echt leuk was dat. Ik ben toen 1x van de 3 meterplank gedoken. Vond het knap van mezelf. Maar dat was echt een eenmalige aanbieding. Maar echt leuk vind ik zwemmen niet. Op GC wel, daar zwom ik elke dag, zwembad voor de deur, wat wil je nog meer. En als het heel heet is is het natuurlijk een heerlijke traktatie!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2019 @ 22:22:46

   O ja die haken waren verschrikkelijk. En dan nog een prutsloot, gétsie! Maar goed je kon dan toch zwemmen. Ik neem mijn hoge hoed voor je af, wauw de drie meter plank, ik vind de startblokken al behoorlijk hoog. Ik vind zwemmen wél leuk maar het komt er tegenwoordig niet meer van, vooral met kindjes vind ik het leuk en ja natuurlijk in de zee maar daar is het wegens het gevaar toch meer spelen dan zwemmen. Ik denk dat de zee op GC wel minder stroming heeft dan hier én warmer natuurlijk.

   Beantwoorden

 7. Happy Hulk
  jul 05, 2019 @ 18:32:07

  Knappe meid!
  Ik kan nog steeds niet zwemmen en ik wil het ook nooit leren.

  Beantwoorden

 8. meninggever
  jul 05, 2019 @ 12:50:21

  Het nageslacht zorgde voor diploma’s op dit gebied. Ik heb er nooit gehaald. Leerde niet echt zwemmen van/tijdens de verplichte zwemlessen op school indertijd. Later, door vrienden bijgebracht, ging dat meteen een stuk beter. En nu geen enkel probleem meer. Toen ik ooit echt om het eggie moest zwemmen voor mijn leven redde ik me door maar te blijven doorgaan richting vasteland. Dat bewees dat het wel goed zat met dat zwemtalent. Maar de cijfers in het schoolrapport deden anders vermoeden. Overigens helemaal top dat kinderen dit al snel leren in een waterrijk land als het onze.,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2019 @ 13:02:21

   Toch verdrinken in zee meestal goede zwemmers, die denken dan dat ze niets kan gebeuren omdat ze kunnen zwemmen, maar de zee is erg onbetrouwbaar, door de stromingen. Ik pas wel op in zee en hoewel ik het heerlijk vind om op de golven te dobberen zorg ik altijd dat ik niet verder het water in ga dan tot heup hoogte, dan kan er nóg genoeg mis gaan door muien maar bij rustig weer neem ik die gok.

   Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  jul 05, 2019 @ 10:58:01

  leuke beelden van de 6 jarige ….Riet

  zelf hou ik het liefst mijn hoofd boven water

  prettig dag

  Beantwoorden

 10. Naomi
  jul 05, 2019 @ 10:03:36

  Wat leuk, die onderwater foto’s. Ik ben zelf een zwemmer die graag het hoofd boven water houdt. En eh…dat ouders mee ’t water in moeten, had ik nog nooit gezien. Ik geloof dat ik er echt geen zin in zou hebben…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2019 @ 12:54:07

   ja leuk hé, dat vond ik ook en zo goed gelukt. Levi is zich heel goed bewust van de camera dat is wel duidelijk met die opgestoken duimen;-)Onderwater zwemmen is ook niet zo mijn ding, ik kán het wel alleen weet ik niet of ik nú, veel te weinig gezwommen de laatste tijd, de norm nog zou halen.

   Beantwoorden

 11. John
  jul 05, 2019 @ 08:55:54

  Ik zwem enorm graag maar ik ben blij dat bij het zwemmen voor diploma’s van mijn kinderen ik niet ook het water in hoefde. Gefelciteerd met het diplom!
  vroeger was het niet heel gewoon om op zwemles te gaan geloof ik. IK vind het wel goed dat we nu een zeer goed schoolzwemsysteem hebben in Nederland waterland.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2019 @ 12:51:23

   Het was natuurlijk niet verplicht maar de meeste ouders vonden het erg grappig en deden mee. Op de scholen beginnen ze eigenlijk te laat natuurlijk, Levi heeft nog geen schoolzwemmen geloof ik maar zit op les buiten de school om.

   Beantwoorden

 12. Nicole Orriëns
  jul 05, 2019 @ 08:50:39

  Jeetje dat de ouders zelf ook te water moesten in hun kleding. Ze maken er wel een heel evenement van op die manier!

  Beantwoorden

 13. RenéSmurf
  jul 04, 2019 @ 23:07:27

  Altijd leuk, dat afzwemmen, mijn nichtjes hebben dat ook razendsnel gehaald, tot en met c toe.

  Beantwoorden

 14. hanscke
  jul 04, 2019 @ 22:41:52

  Ik heb wel een zwemdiploma, maar daar werd vroeger niet zo’n heisa van gemaakt. Toen ik schoolzwemmen kreeg, had ik mijzelf al zwemmen geleerd. Men vond dat toen goed genoeg en kreeg ik op een goede dag via school een diploma mee naar huis. Ik heb hem nog wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 05, 2019 @ 08:51:35

   Heel vroeger stelde het schoolzwemmen ook niet zoveel voor, ik herinner me niet at ik op de lagere school zwemles aangeboden kreeg, maar ja, dat was ook nog vrij kort na de oorlog.

   Beantwoorden

 15. Villasappho
  jul 04, 2019 @ 22:09:55

  Ik ben heel blij dat ik mijn zwemdiploma’s gehaald heb in de tijd dat de mobiele telefoon er nog niet was. Ik moest overigens met meer kleding aan echt geen korte broek door zo’n gat was pas voor het 3e diploma geloof ik. Ik denk dat mn vader er een mooie brief aan zo weiden maar water gaan trappelen omdat in mn diploma moet halen. Nee ik zie het hem niet doen. En vind dat eigenlijk wel prima. Ik had een hekel aan zwemles en het is dat het verplicht was anders had ik het nooit geleerd. Wel heel goed dat hij het wel gehaald heeft, er verdrinken elk jaar kinderen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2019 @ 22:17:33

   Klopt, ik vind het ook wel heel minimaal, zet dat af tegen een dikke winterjas en je weet nog niets. Maar vroeger hoefde je pas bij het tweede diploma gekleed te zwemmen, de eisen zijn echt aardig opgeschroefd dat is ook al aan dat poortje te zien. Bij het B diploma zal er meer naar de kleding gekeken worden denk ik.
   Onze kleindochter woont dicht bij een groot park met een paar flinke waterpartijen , dus hoe eerder de kleintjes goed zwemmen hoe liever het haar is.
   Ik zou er zeker wél bij plonzen als ik was geweest., leuk joh

   Beantwoorden

 16. Ferrara
  jul 04, 2019 @ 22:06:33

  Kijk dat is even iets anders dan het jongetje uit de film van Bert Haanstra. Wat had ik een meelij met dat knulletje. “durf niet”
  Wat een geweldig zwembad om diploma zwemmen zonder stress te laten verlopen en er een week later een spetterend festijn van te maken.
  Zelf heb ik leren zwemmen van mijn moeder en mijn broer. Pas later het A-diploma gehaald, maar toen kon ik het al lang. Voor het B-diploma heb ik nooit moeite gedaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2019 @ 22:12:54

   Ik was nét als dat jongetje, stierf van de watervrees toen ik op de huishoudschool alsnog zwemles kon krijgen met zo’n beugel als waar dat jongetje in hing, verschrikkelijk.
   Heb het later mezelf aangeleerd nadat ik op de tribune naar mijn kinderen keek die zwemles hadden In het diep zwommen dan de mensen die geen les hadden en zat ik mezelf op te peppen dat die allemaal bleven drijven. Met vrij zwemmen ging dan met de kinderen mee die me ook wel wilde helpen als ik dat vroeg. Maar aan diploma zwemmen ben ik dus nooit toegekomen. Hoofdzaak is dat ik weet wat ik wel en niet aankan dan komt het wel goed.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  jul 04, 2019 @ 21:45:12

  Wat een waterratje. Leuk om te zien.
  En neen, ik heb dat ook nooit geleerd om te zwemmen met kleding aan. Nu zie ik het ook niet meer zitten om het nog te leren. Ik pas wel op aan de waterkant, net als jij.

  Beantwoorden

 18. AnneMarie
  jul 04, 2019 @ 21:42:17

  Wat een schattig filmpje. Het is zomanders tegenwoordig. Gelukig maar denk ik. De kinderen leren het veel meer spelenderwijs.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2019 @ 21:53:28

   Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen altijd zelf watervrij gemaakt, véél te leuk om dat af te staan aan anderen. Echt vanaf baby zwemmen, zó leuk. Het ooit op Ibiza nog een Engels jochie van z’n watervrees afgeholpen wat zijn (te) stoere pa maar niet lukte.

   Beantwoorden

   • AnneMarie
    jul 04, 2019 @ 21:54:49

    Je hebt er feeling voor. Kleine kinderen zijn ook zo leuk om mee te werken/spelen

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 04, 2019 @ 21:59:22

     Ik wist wat watervrees wasuit eigen ervaring en dat helpt. Het jochie zag hoe ik met de toen 3 en 4 jarige twee kleinkinderen bezig was en hoe zij zich vol vertrouwen van de kant in het water gooide waar ik ze opving, na 4 dagen deed hij het ook. Zijn ouders dolblij want het lukte hen maar niet hem over zijn angst heen te krijgen . Ik was welkom om ze in Engeland te bezoeken;-) Jammer dat ik niet graag vlieg of vaar.

     Beantwoorden

 19. gewoonanneke
  jul 04, 2019 @ 21:34:50

  Wat leuk zo’n filmpje van onderwater. Ja bij Peter mochten we er allemaal bij zijn. Na afloop gingen we naar mijn moeder, hij met zijn handen op zijn rug en zei ie : ik heb het niet gehaald oma……. zo grappig. Blij dat ik niet als ouder mee het water inhoefde. Ben zelf best bang in het water maar heb het aan Peter nooit laten proberen te merken om geen angst over te brengen. Hans zijn vader was echt een waterrot met een flinke stapel zwemdiploma’s. Ik zwem best graag maar blijf altijd in de buurt van de rand. Heb ook geen diploma. Ik had zwemmen geleerd in de rivier. De eerste les op school moest ik in het diepe springen en dat durfde ik niet. Totaal geen begrip kon naar school terug en mocht nooit meer meedoen….. Goed dat het nu wel anders gaat. Gooi het er zelf altijd op dat het komt omdat ik als 2 1/2 jarige bijna verdronken ben en er alleen nog een stukje van mijn jurkje boven dreef en ik nog net gered werd door de buurman…… En natuurlijk gefeliciteerd, zo leuk toch altijd dat eerste diploma.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2019 @ 21:50:34

   Op de buitenschool hadden wij geen schoolzwemmen , daar was ik niet rouwig om want ook ik had vreselijk watervrees. Heb die pas overwonnen door het kijken naar mijn kinderen toen die op les zaten en stukje bij beetje mezelf leren zwemmen iets dat pas veel later( nadat ik een angststoornis had overwonnen, zo goed ging dat ik ook het zwembad durfde over te steken. Er blijven dingen die ik niet prettig vind maar ik kan me goed redden. Heb ondertussen wel weer wat oefening nodig om het uithoudingsvermogen op te peppen;-)

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    jul 05, 2019 @ 22:23:50

    Ik hoop na de zomer weer iedere week met mijn vriendin te gaan. In ons dorp is geen zwembad , wel een buitenbad maar dat vind ik niks. Wij leerden het in de IJssel. Maar ik had altijd wel een band in de buurt terwijl mijn zus gewoon de IJssel overzwom en ging waterskiën. Het gekke is dat ik het wel graag doe ondanks mijn toch wel waterangst.

    Beantwoorden

 20. Suskeblogt
  jul 04, 2019 @ 21:33:36

  Een heel knappe prestatie. Daar mogen jullie trots op zijn.

  Beantwoorden

 21. omabaard
  jul 04, 2019 @ 21:24:23

  Heel knap van een zesjarige. Hij is een waterrat. Dat filmpje onder water is fijn om te bewaren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 04, 2019 @ 21:28:59

   Het wilde aanvankelijk niet zo vlotten, maar in het voorjaar was de hele familie bijna 3 weken in Florida, ze logeerden in een groot huis met een eigen zwembad en dán gaat het ineens hard met dagelijks meerdere malen in het water spelen met groot en klein.

   Beantwoorden

 22. Jokezelf
  jul 04, 2019 @ 21:11:44

  Och wat ontzettend leuk. Dat is toch wel een heel verschil met hoe ik vroeger zwemles heb gekregen en ook al anders dan mijn kinderen. Ouders gekleed te water, wat een feest! En wat een leuk filmpje ook.

  Beantwoorden

 23. waarloopjijwarmvoor
  jul 04, 2019 @ 20:40:11

  Heel leuk filmpje in de tunnel,

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: