onderzoekers

Hoewel Ruud nog zoekt naar een uitdagende baan  in (omgeving) Nederland wil dat niet zeggen dat hij zit te niksen. Was  hij vorige week nog  een weekje aanwezig   bij  een congres in Australië  wipt hij ook regelmatig even naar Engeland   om voor een consulting klant  een  bepaald onderzoek te begeleiden.
Ga me nou niét vragen hoe dat allemaal precies zit hé, hij is onderzoeker. Wacht, dit is de titel van zijn promotie proefschrift uit 1994…..


Je begrijpt, hier kan ik  geen chocola van maken, mazzel, er is genoeg chocola te koop.
Maar dat wil niet zeggen dat we het er nooit over hebben, Ruud kan vaak dingen goed, en met humor uitleggen. Hij  werkt met mensen  van cel onderzoek verenigingen (als vrijwilliger)  samen om  tot standaardisering van onderzoekmethodes te komen. In  de nog betrekkelijk jonge tak van wetenschap wordt nog op teveel verschillende manieren “onderzocht ” wat soms tot foute aannames kan leiden.  Hilarisch voorbeeldje van Ruud? …..

Stel  er is een man die de hele avond cola met jenever heeft zitten drinken,  die wordt de andere morgen met daverende koppijn wakker.
Volgende avond denkt hij: “dat gebeurt me niet meer, die jenever is bocht, ik doe rum bij de cola”. ….. andere morgen wéér koppijn……
volgende avond probeert hij het met cognac met wederom barstende koppijn….!
Zijn conclusie…. dan moet het de Cola zijn waar ik koppijn van krijg.

Natuurlijk is die conclusie  dan niet zuiver, je moet ieder item afzonderlijk testen vóór je onderdelen uit de mix gaat veranderen want zou de man in dit voorbeeld bij de  jenever / cola  de cola vervangen door 7up  heeft  hij  nog stééds  hoofdpijn maar trekt weer een verkeerde conclusie.
Maar zelfs wanneer wél eerst de dranken apart worden geprobeerd  is het van belang dat alle omstandigheden hetzelfde zijn. In theorie is het mogelijk dat na een avond alleen cola drinken nét de CV ketel een lek heeft en de man door koolmonoxide   evengoed met knetterende hoofdpijn wakker wordt, of half in slaap zijn hoofd gevoelig gestoten heeft aan het nachtkastje.  Ja hó nou even … het is maar een voorbeeldje hoor!

Tja, onderzoek verrichten is  een vak   al zou je het niet altijd zeggen.
Wie een afstudeer scriptie moet maken  voor bijv.  z’n master  kan niet altijd een geschikt onderwerk vinden en vaak ook niet genoeg mensen om eraan mee te werken.
Ik schreef ooit eens een logje  met een prima afstudeeronderzoek voor bepaalde studenten.
Zijn mijn blauwe plekken wél of niet sneller weg na wrijven met arnica…… volgens mij had ik het onderzoek  wel redelijk uitgedacht en eh…. ik heb nog stééds regelmatig lelijke blauwe plekken .
.

45 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: bewezen? | van koninklijk tot knettergek
 2. Leidse Glibber
  jun 12, 2019 @ 02:02:43

  Hoop dat Ruud snel een goede job in de omgeving vindt.

  Beantwoorden

 3. Melody
  jun 10, 2019 @ 11:37:32

  Onderzoek in het algemeen is heel paradoxaal… denk maar eens aan al die protesten tegen testen op dieren… hoe logisch ook… maar toch heeft dat wel het eea opgeleverd dat goed voor de mens was… en tja, niet mijn vakgebied, ik ben geen rekenwonder en onderzoek is toch een kwestie van scheikunde, wiskunde en meer van die ongein.

  Het lichaam van de mens is een complexe machine, wat voor een ene werkt werkt voor de andere weer niet, dat maakt het veel lastiger. IK hoop uiteraard wel dat die narigheid in de benen snel opgelost kan worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 10, 2019 @ 11:42:15

   Mijn zoon is ook tegen (onnodig) testen op dieren, Maar soms is er gewoon geen keuze omdat op mensen testen (nog) niet aan de orde kan zijn. Als onderzoeker is eigenlijk analyse het belangrijkst want daar kan het meest mee fout gaan naar mijn idee, maar wie ben ik, ook geen onderzoeker.
   Ik ben wel iets gewend hoor, komt wel goed en is ondertussen al bijna weg.

   Beantwoorden

 4. meninggever
  jun 10, 2019 @ 09:48:10

  Dat een goed onderzoek van belang kan zijn bewijzen al die rapporten over het klimaat of milieu wel. Onderzoekers komen veelal tot verschillende conclusies. Omdat de een straattegels telt en deelt door de wolken die voorbij drijven, de ander begint bij de wolken en telt die op bij het aantal maanpassages. Ik heb er al heel wat van gezien. Op zowat elk gebied. En altijd verschillen, zelden 100% overeenkomst. Zelfs zeer concrete onderwerpen leiden niet altijd tot dezelfde uitkomsten. Maar als je er je brood mee kunt verdienen is dat wel mooi natuurlijk. Zal altijd werk zijn denk ik…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 10, 2019 @ 09:54:44

   Ja dat is ook precies dát waar Ruud aan wil werken, het celonderzoek is nog relatief jong en daarin moét meer eenheid komen in de manier van onderzoeken, alleen d;at kan de onderzoeken betrouwbaarder maken en daar komt inderdaad wel heel veel bij kijken zoals het kolderieke voorbeeld van Ruud al laat zien.

   Beantwoorden

 5. Villasappho
  jun 10, 2019 @ 09:43:24

  Onderzoek is niet mijn ding iets met nummers en ik werkt niet zo lekker. Die blauwe plek ziet er rottig uit was er niet iets met dun bloed dat je sneller blauwe plekken krijgt? Moet ik ff onderzoeken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 10, 2019 @ 09:50:00

   De plek is ondertussen weer aardig aan het verdwijnen, ik lig niet wakker van een blauwtje meer of minder, weet niet beter of ze horen tegenwoordig bij me.;-) onderzoek doe ik alleen als ze me een logje opleveren natuurlijk;-)

   Beantwoorden

 6. AnneMarie
  jun 10, 2019 @ 08:50:52

  Met bloedverdunners heb je al snel blauwe plekken begrijp ik wel maar lijkt mij ook een beetje buj het ouder worden horen.

  Beantwoorden

 7. antoinetteuiterdijk
  jun 10, 2019 @ 02:18:35

  Zo te zien is de huid beschadigd. Dan is het beter geen arnica zal/gelei te gebruiken. Dat is voor “gewone” blauwe plekken. Zelf gebruik ik het regelmatig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 10, 2019 @ 08:30:53

   Dat valt wel mee hoor, de huid is eigenlijk meer droog, wat dat betreft is smeren met iets iets vettigs dus wel prettig. Verder doe ik altijd zo min mogelijk bij kleine verwondingen en blauwe plekken, gaat gewoon vanzelf over 😉

   Beantwoorden

 8. RenéSmurf
  jun 09, 2019 @ 22:56:03

  Overal is altijd wel een zalfje voor, dat hebben de geleerden goed uitgezocht. Het gaat mij soms boven mijn pet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 10, 2019 @ 08:35:06

   Waar mogelijk laat ik gewoon de natuur zijn gang gaan, kleine verwondingen genezen meestal wel zonder ingrijpen. Net als bij een griepje, zonder medicijnen in 7 dagen mét medicijnen in één week,!

   Beantwoorden

 9. gewoonanneke
  jun 09, 2019 @ 21:37:56

  Inderdaad een mooi voorbeeld…….heel de dag een zeurende man/vrouw en dan drinken kan ook koppijn veroorzaken denk ik haha…. wat een vervelende blauwe plekken zeg. Ik had ook ooit arnica gekocht maar vond het niet veel schelen hoor…

  Beantwoorden

 10. omabaard
  jun 09, 2019 @ 20:23:23

  Die ‘blauwe rode plek’ ziet er best wel angstaanjagend uit! ik zou er gewoon afblijven.
  Inderdaad, onderzoekers testen op elk vlak en heel gedetailleerd vooraleer besluiten te trekken, een dat is maar goed ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 21:23:13

   Dat rood is wat vertekend beeld hoor, ik geb veel een 3/4 broek gedragen dus er zit ook een kleurtje van de zon op. Onderzoek doen is héél secuur werk, je moet écht aan heel veel dingen denken.

   Beantwoorden

 11. Neeltje
  jun 09, 2019 @ 19:30:49

  Ik zet ff mijn vergrootglas op! 😅

  Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  jun 09, 2019 @ 19:19:56

  Ik heb me ooit zo gestoten dat het een open plek op mijn been werd. Het wilde maar niet dicht, heeft zeker een half jaar geduurd, dus ik ben me toch voorzichtig…pfffff..
  En Arnica heb ik voor mijn schouder gebruikt, op advies van de 2 dochters van Jan die beiden apothekersassistente zijn. De crème en de druppels. Ik denk niet dat het helpt. Op de een of andere manier heb ik niet veel vertrouwen in dat soort dingen. Het spul is nog duur ook. Ik hoop dat Ruud snel een baan in de buurt vindt!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 19:47:13

   Die wonden op de benen zijn berucht , dat heelt niet makkelijk vooral bij diabetes patiënten heelt dat héél moeizaam. Ik heb wél snel een blauwe plek maar wonden genezen best redelijk. Had vorig jaar een takje in m’n onderbeen ,dat was toch binnen weken echt dicht.
   Ja dat hopen wij ook maar gelukkig heeft hij dus wel zijn eigen klantjes alleen brengt dat vaker reizen mee dan leuk is. Maar zo heeft hij gelukkig wel inkomen.

   Beantwoorden

 13. hanscke
  jun 09, 2019 @ 12:16:57

  Ik herken het verhaal over het werk van je zoon wel. Ik weet ongeveer wat het werk van mijn zoon is, iets van koel en koolzuurapperaten plaatsen bij grote bierbrouwerijen all over the world, maar dan houdt het bij mij ook op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 13:37:34

   Ach we hoeven ook niet alles te weten, zolang er maar wel belangstelling is van onze kant ;en de bereidheid om het begrijpelijk te maken van hun kant kun je er toch altijd een aardig gesprek over hebben.

   Beantwoorden

 14. John
  jun 09, 2019 @ 08:50:21

  Iemand met migraine moet je ook dat onderzoek met die cola niet laten doen. Kans is groot dat het eindresultaat bol staat van verkeerde waarnemingen,
  Dat ziet er behoorlijk vervelend uit zeg. Dat is een blauwe plek waar je U tegen zegt. IS dat van stoten of ontstaan die zomaar?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 12:07:57

   Ja precies, gaat niet goed komen met dat onderzoek dan;-)
   Nee ze ontstaan gelukkig niét zomaar, dat zou niet goed zijn.
   Ik stoot me met enige regelmaat en omdat ik een bloedvat verwijder moet slikken heb je snel een flinke bloeduitstorting. Vooral op m’n benen willen die nogal eens flink groot uitpakken.

   Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  jun 09, 2019 @ 08:14:37

  Leuk uitgelegd met die cola. Zo begrijp ik het ook.

  Beantwoorden

 16. Ferrara
  jun 08, 2019 @ 23:29:44

  Ik heb me laten vertellen dat wrijven helpt omdat je dan de bloedsomloop ter plekke stimuleert. Maar zo te zien heb jij een dunne huid dus oppassen dat je die niet stuk wrijft.
  Hilarisch drankverhaal.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 08:12:42

   Ik ga van de zelfde gedachte uit en dan wil ik best geloven dat het makkelijker wrijft met wat “vettigheid”, wat er in zit maakt dan niet zoveel uit. Mijn huid kan inderdaad niet veel hebben dus ik ben er zuinig op maar ja, ergens tegenaan stoten is zó gebeurd.

   Beantwoorden

 17. Naomi
  jun 08, 2019 @ 23:03:59

  Pfff… Onderzoek is niet mijn sterkste kant. Ik heb er het geduld niet voor en snap te weinig van data-analyse enzo. Maar die blauwe plekken zijn heel vervelend. Dat snap ik dan weer wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 09, 2019 @ 08:09:56

   Vooral de analyse is lastig ja, moet je een beetje in je genen hebben;-) aan Ruud merk je altijd dat hij echt álles analyseert, zal wel een gevalletje “macht der gewoonte “zijn!

   Beantwoorden

 18. Marja
  jun 08, 2019 @ 21:29:11

  Geweldig voorbeeld van Ruud. Trouwens bedankt voor de tip. Wrijven helpt dus ook al. Dan ga ik die zalf nog niet aanschaffen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 08, 2019 @ 21:45:47

   Nou met een beetje “vettigheid”wrijf je makkelijker maar dat kan álles zijn wat je in huis hebt. Maar naar mijn idee is het gewon het wrijven dat de genezing bevordert. Maar ja. ik bén geen wetenschapper natuurlijk. Zou best goed zijn als daar eens serieus onderzoek naar gedaan wordt.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: