gemiddeld

Een gemiddelde  komt tot stand door een aantal getallen (zeg even 25)  bij elkaar op te tellen en dan te delen door ( in dit geval) 25, de uitkomst is dan het gemiddelde. Bij het weer van het voorjaar tot nu toe gaat dat blijkbaar even fout, ik hoor uitsluitend over “veel te warm voor de tijd van het jaar” en van “veel te koud voor de tijd van het jaar”.

Alles bij elkaar lijkt het mij dan toch een redelijk gemiddeld voorjaar,  hoewel je natuurlijk nog wel een gemiddelde over eeuwen uit kunt gaan rekenen. Doen we niet hoor, ik ben nog geen eeuweling dus  daar was ik niet bij.
Ik hou me bij de bloemetjes  waar ik een klein beetje houvast aan heb, bijvoorbeeld het lelietje der dalen dat soms vroeg in bloei staat, en soms laat.
En dat wéét ik door een bijzondere herinnering.

Mijn overleden zusje was gek op die lelietjes der dalen én op 5 mei jarig. Het werd al héél snel traditie dat mijn vader op haar verjaardag  een boeketje meebracht. Nee niet gekocht maar puur natuur en “eerlijk” uit het bos gepikt omdat hij daar zo zijn relaties had. Bijvoorbeeld het stukje bos waar ik ze  vorige week ( eind april) in grote getale kon vinden.


M’n vader zou dit jaar  geen probleem gehad hebben en dat kwam vroeger óók vaak  voor. Maar er waren ook jaren dat hij echt moest zoeken omdat er nog weinig in bloei was en hij er slechts hier en daar een paar kon  vinden  en het door veel blad nog iets moest laten lijken.

Het vroege voorjaarsweer liet dit jaar alles snel uit de grond schieten maar de koele periode erna maakte weer dat écht in bloei komen toch vaak nog even duurde. Net als de prunus bloesems in één van de zijstraten hier, die uiteindelijk  niet opmerkelijk vroeger waren  dan het jaar dat wij op 30 maart in Rijswijk kwamen wonen en na 2 weken, volkomen verrast , een boom in de tuin helemaal roze zagen worden. Klopt, ik was een echt stadskind, heb hier in Rijswijk veel bijgeleerd over de bloemetjes en de bijtjes.


Henk heeft ook zo’n herinnering,  omtrent zijn verjaardag staat vrijwel altijd de gouden regen uitbundig  in bloei waarmee dus makkelijk een vroeg of juist laat voorjaar te meten valt. Maar nét als zo’n 80 jaar geleden komt het nog steeds allebei voor. Ik heb op dit moment pas één heel voorzichtig bloeiende gouden regen gezien maar die staan er hier ook niet heel veel in de buurt. Ach, waarschijnlijk heeft iedereen wel  van die bloemen-ijkpuntjes, wie zit er dan nog  gemiddelden te berekenen, ik niet hoor.

54 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Villasappho
  mei 08, 2019 @ 17:42:39

  Ik heb dat totaal niet, ik zie wel wanneer de bloemen er zijn en ik ze kan fotograferen.

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  mei 08, 2019 @ 00:50:04

  OT: die herdenking bij de Molen was mooi, maar (als opa) vond ik het wel iets hebben dat mijn 6 jarige kleinzoon Tim bij de herdenking bij Het Haagsche Schouw naast de laatst levende veteraan zijn betovergroottvader stond te herdenken. Emo momentje 🙂

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  mei 08, 2019 @ 00:46:15

  Gemiddeld of niet, ik vind het gewoon koud 🙂

  Beantwoorden

 4. Renesmurf
  mei 07, 2019 @ 22:54:58

  Als het koud is is het koud, en mensen moeten toch wat te kletsen hebben, en het weer leent zich daar uitstekend voor. Alhier staat ook zo`n boom, en die is na zijn twee weken volledige bloei alweer klaar voor dit jaar, en de zomer laat nog lang op zich wachten.

  Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  mei 07, 2019 @ 22:54:40

  Gemiddelden weet ik ook niet hoor….. vorig jaar hadden we zo’n prachtig voorjaar en zomer dan valt het een volgend jaar altijd tegen al hebben we best al mooie dagen en weken gehad natuurlijk. Vorig jaar leek het niet op te kunnen. Heb zelf ook herinneringen aan lelietjes van dalen en seringen waarvan er veel in onze tuin groeiden. Beide bloeien inderdaad meestal eind april begin mei. Toen ik (wij) op 8 mei verloofden had mijn moeder het hele huis vol gezet met bossen seringen en lelietjes van dalen. Het rook zo ontzettend lekker… vind ze nog steeds zo heerlijk ruiken. Mooie herinneringen aan je zusje en vader…..koester ze.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 08, 2019 @ 08:51:13

   We vergeten ook heel makkelijk;-) vorig jaar was inderdaad wel héél erg verwennen, het leek er even op dat we ook dit jaar die kant op zouden gaan maar nu dus even niet. Die regen is ook gewoon nodig dus mij hoor je niet.
   O ja, lelietjes en seringen ruiken allebei heel sterk én lekker, kan me voorstellen dat je dat nooit zult vergeten. Net als ik mijn lelie herinnering.

   Beantwoorden

 6. Spontanity
  mei 07, 2019 @ 16:26:01

  Wij zagen die bloempjes ook 🙂

  Beantwoorden

 7. Regenboogvlinder
  mei 07, 2019 @ 15:23:04

  Ze zijn zo schattig en ik heb ze zo vaak verwisseld met sneeuwklokjes 😉
  Bij mij voor staat een gouden regen. Die wilde ik perse niet kwijt toen de hele tuin, toen we hier bijna 6 jaar geleden kwamen wonen, op de schop ging. De boom was ook nog goed. En wat zo bijzonder is, we hadden er vroeger een in de tuin, mijn moeder was er dol op, en die boom had net als deze hier 3 vertakkingen.
  Dus hij lijkt er gewoon op. Mijn broer zei het ook toen hij hier de eerste keer kwam. Maar hij is alweer bijna uitgebloeid. Dat is altijd wel jammer. De blauwe regen heeft bij de buren weer uitbundig gebloeid. Ja, dat voorjaar en die explosie van kleuren, geuren en allerlei leven is prachtig!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 07, 2019 @ 16:00:10

   Toevallig maakte Ruud dezelfde fout, een bioloog NB. ( maar hij is moleculair bioloog dus ik vergeef het hem 😉 )
   Jullie zitten wat meer in het binnenland daar is het altijd warmer dan aan de kust ( behalve in het najaar) dus is de goudenregen al op z’n retour. Het nadeel van alle bloesembomen is dat ze maar heel kort echt mooi zijn en dan weer wél veel rommel geven. Maar natuurlijk wel heel bijzonder om een soort “reïncarnatie” van de boom uit jouw jeugd in de huidige tuin te hebben, zal onwijs mooi staan bij die blauwe regen.

   Beantwoorden

 8. Ferrara
  mei 07, 2019 @ 14:40:49

  Ze zijn zo leuk, die kleine lelietjes. Mooie herinnering schreef je hier.
  Fris is het zeker. De truien kunnen nog niet opgeborgen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 07, 2019 @ 15:00:03

   En ze ruiken zo heerlijk, slechts 2 van die kleine takjes ruik je in de hele kamer.
   Zus lag ook opgebaard met lelietjes in haar handen, dat hadden haar man en kinderen geregeld.

   Beantwoorden

 9. Happy Hulk
  mei 07, 2019 @ 14:07:38

  Ik zit de ganse dag tegen een bloem aan te kijken.
  De naam van die bloem?
  Het zonnetje in huis!

  Beantwoorden

 10. matroos
  mei 07, 2019 @ 13:37:59

  De natuur regelt zichzelf zou de schipper zeggen,hij mist het erg en moet het met de foto’s doen die ik elke dag maak.Word nog ‘vriendin met mijn foon😜

  Beantwoorden

 11. willyfotoblog
  mei 07, 2019 @ 12:06:54

  ijkpunten in de natuur….

  dat weet ik zo niet..

  wel een mooie persoonlijke herinnering die je hier verteld

  vorig weekend lag er een sneeuwtapijt van 5 cm in de Ardennen..

  op Kerstdag zou ik dat perfect vinden, maar begin mei verwacht je dat niet..

  fijne dag gewenst

  Beantwoorden

 12. Petr@
  mei 07, 2019 @ 11:52:03

  Ik heb ze in de tuin Riet, niet veel hoor maar elk jaar wat meer, ze zaaien vanzelf uit!
  Over ijkpunten, mijn man is 14 mei jarig en “vroeger” konden we al met de hele bups buiten zitten. De laatste jaren niet altijd.
  Ik denk dat dat volgende week ook niet kan, aan de voorspellingen te zien.

  Beantwoorden

 13. meninggever
  mei 07, 2019 @ 10:53:50

  Soms worden die gemiddelden ook berekend om een punt te maken zoals dat heet. Het moet warmer worden dan het gemiddelde om bepaalde agenda’s in te vullen. Het is kouder dan gemiddeld om het tegendeel te bewijzen. Waar het ’t weer betreft vergeten veel van die rekenaars dat we in Nederland wonen en leven, dat we aan de Noordzeeplichtig zijn en dat we daardoor al die verschillende temperaturen en weertypen meemaken. Zonder al te grote extremen. Dus als het een halve maand te koud was en de rest van de maand net even te warm, is het gewoon een gemiddelde maand. Dan kun je hooguit nog even kijken naar hoe dat gemiddelde zich verhoudt tot vorige gemiddelden. En als je dan een afwijking ziet van 0,1 graad is dat weer reden voor geweeklaag over het veranderende klimaat. Maar voorlopig neem ik die cijfers maar even met een korrel zout. En vind het domweg fris…

  Beantwoorden

 14. Nicole Orriëns
  mei 07, 2019 @ 09:10:19

  Ik vind het deze week best wel koud, en ik denk dat het ook wel kouder is dan gemiddeld voor mei : )

  Beantwoorden

 15. Leonoras life
  mei 07, 2019 @ 08:39:13

  Pinksterbloemen 😍

  Beantwoorden

 16. John
  mei 07, 2019 @ 08:12:26

  ZO kijk ik er ook naar en niet via de cijfertjes die ze ons voorzetten. Er veranderd een berg buiten, maar aan het bloeien van de bloemen zie je echt veel meer.

  Beantwoorden

 17. Neeltje
  mei 07, 2019 @ 08:05:34

  En zo heb je vroege vogels en laatbloeiers. Dat houdt het spannend!

  Beantwoorden

 18. Suskeblogt
  mei 07, 2019 @ 08:01:24

  Mooie herinneringen om te koesteren.

  Beantwoorden

 19. Koen
  mei 07, 2019 @ 08:00:49

  Ik herken dat bloemen een jaarlijks ijkpunt in de tijd zijn. Nu doe ik hetzelfde met mango’s en avocado’s.

  Beantwoorden

 20. Naomi
  mei 07, 2019 @ 04:59:23

  Prachtige foto’s! En wat een lieve, mooie herinnering aan je vader en je zusje.
  Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht dat bloemen ijkpunten kunnen zijn, maar ik vind het wel een slimme. En inderdaad, ieder jaar is anders.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 07, 2019 @ 12:29:18

   De eerste is in het bos maar de twee ander zijn genomen in onze tuin. Mijn vader heeft dat tot aan zijn dood gedaan , en nooit gekocht maar ook vaak uit de tuin van een andere zus mogen plukken toen hij ouder werd.

   Beantwoorden

 21. AnneMarie
  mei 06, 2019 @ 23:28:04

  De lelietjes der dalen doet me aan mijn oma denken. Ze had de hele tuin er vol mee staan, zodra het kon stond er een mini vaasje met lelietjes op tafel.

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  mei 06, 2019 @ 21:26:02

  De lente is voor mij als al het groen er weer is. Zalig.

  Beantwoorden

 23. omabaard
  mei 06, 2019 @ 21:17:54

  Ik associeer ook vaak bloemen aan verjaardagen of momenten.
  En al die statistieken kunnen me niet veel deren. Het is wat het is. De lente komt toch. Net zoals elk seizoen.

  Beantwoorden

 24. Marja
  mei 06, 2019 @ 21:03:43

  Ik meet het lentegevoel ook af aan de bloeiers. Wat moet het lastig zijn geweest voor mijn vader om op 9 december 1953 een bruidsboeket van lelietjes te vinden.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: