geen kaarsjes

Als Henk  deze maand 83 wordt kan hij misschien niet op mij rekenen om al die kaarsjes uit te blazen,
Dat  ontdekten we van de week tijdens die leuke wandeling.
Nee nee, ik sta op de foto niet  in de houding het volkslied te oefenen al lijkt het daar wel een beetje op!
Ik zou het niet in m’n hoofd halen, het volkslied blijkt tegenwoordig ook in de categorie “kwetsend”te vallen, zoals de vlag soms als provocerend aangemerkt wordt, maar daar wilde  ik het niet over hebben.
Nee het zat zo,  er stond een uitgebloeide paardenbloem en tja…. dan komt het kind weer in me boven en wil ik tegen dat bolletje sporen blazen, kijk maar…..
Het bolletje sporen valt een beetje weg tegen dat lichte overhemd, maar het is nog compleet. Dat is het na drie keer stevig blazen nog stééds, wat een eigenwijze  paardenbloem, die wil zich blijkbaar niet voortplanten denk ik nog. Maar als Ruud’s lief één keer tegen het bolletje blaast vliegen de pluizen alle kanten uit. kunst… nadat ik ze al los gewrikt heb maar  dan valt het dubbeltje.

Ik gebruik al jaren Pulmicort, een inhalator die een ontstekingsremmer bevat,   In de bijsluiter staat;
Het is belangrijk dat u Pulmicort Turbuhaler blijft gebruiken. Ook al voelt u geen direct resultaat. Pulmicort Turbuhaler werkt alleen als het langere tijd iedere dag gebruikt wordt.”

Het vervelende is alleen  dat  de inhalator altijd nét iets eerder leeg, of bijna leeg, is dan het rode vakje aangeeft. Daardoor krijg ik de laatste weken niet, of niet voldoende, werkzame stoffen binnen waardoor de beschermende werking verloren gaat. Als ik er aan dénk trek ik ruim van te voren de dop er even af om te zien of het rode vlakje er al aan komt, maar ja, dat vergeet ik ook nét zo makkelijk, het zou ook niet nodig moeten zijn.

De apotheker bestrijdt dat er  minder in de inhalator zit dan aangegeven, maar onze kleinzoon heeft jarenlang dezelfde inhalator gebruikt en had dezelfde problemen die je aanvankelijk niet opmerkt omdat het zo geleidelijk gaat. Ik merk het pas wanneer ik me licht grieperig ga voelen en meer ga kuchen, maar ja, dan is het al te laat en is de opgebouwde bescherming grotendeels weg.  En natuurlijk past  wat kortademig zijn dan ook in het plaatje, vooral als we een stevige wandeling maken, zelfs als ik de rolstoel niet hoef te duwen blijkt dus. .

Bij alle hilariteit die het gaf dat ik het spul niet weggeblazen kreeg was er toch even die waarschuwing dat ik niet zonder het spul kan.  Bij thuiskomst dus snel de inhalator nagekeken en jawel, die stond  nét in het rode vak.
Het zóu dus nog geen klachten mogen geven maar dat dóet het wel.
De nieuwe inhalator is gelukkig in huis, met een béétje geluk kan ik over een paar weken Henk tóch nog helpen met al die kaarsjes uit blazen.
Maar eh …. wie herkent het probleem?

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. VoorHetBlogGezet
  mei 07, 2019 @ 12:09:01

  Helaas heel herkenbaar…ik heb de laatste jaren COPD en ook ik heb dezelfde indruk met de inhalators. En dan nog beschermd het niet altijd voldoende. Ik zit op dit moment alweer voor de 2e keer sinds Januari aan de antibiotica en prednison. En kaarsjes blazen is aan mij ook niet meer besteed.😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 07, 2019 @ 14:50:20

   Maar wel leuk weer eens iets van je te horen, jammer dat je dus niet fit bent want tja, met te weinig adem doe je niet zoveel. Ik glip er gelukkig nog aardig door, heb vanmorgen weer redelijk zo’n paardenbloempluis weg kunnen blazen nu ik na en week met de nieuwe inhalator aan de slag ben. Maar de pluizen en pollen geven natuurlijk ook veel nadeel. Ik hoop dat het weer snel beter gaat.

   Beantwoorden

 2. majaer
  mei 04, 2019 @ 17:59:24

  We gaan er maar op hopen dat je de 83 kaarsjes kan uitblazen, het zijn er nog al wat Riet.Gelukkig kwam je er achter met je pluisbloem.
  Fijn weekend

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  mei 04, 2019 @ 01:06:20

  Herkenbaar, ik heb ook jaren een inhalator gebruikt maar (denk) heb die nu niet meer nodig want heb lucht genoeg. Alleen wel de laatste tijd veel kortademiger dus waarschijnlijk zal hij bij een volgende controle wel weer terugkomen 😦

  Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  mei 04, 2019 @ 00:19:13

  83 kaarsjes is ook heel wat….. maar een paardenbloem zou toch nog moeten kunnen ;).. Ik heb er echt geen ervaring mee. Weet dat mijn moeder zo’n inhalator had maar volgens mij deed ze daar een soort capsules in. Kan je er dus niet mee helpen.

  Beantwoorden

 5. Petr@
  mei 03, 2019 @ 14:14:37

  Daar kom je dan op een grappige manier achter.
  Heel vreemd dat je niet goed kan zien dat dat ding bijna leeg is.
  Ik hoop dat je toch kan helpen blazen 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 03, 2019 @ 19:23:46

   Maar eigenlijk is het niet echt grappig natuurlijk, puur natuur kan ik dus niet eens een paardenbloem “uitblazen”. Men zégt dat hij pas leeg is als het rode vlakje voor draait, maar dat is dus niet waar.

   Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns
  mei 03, 2019 @ 09:22:18

  Eigenlijk wel heel bijzonder hoe je daar nu achter kwam, door zo’n uitgebloeide paardebloem. Dat vind ik dan wel weer heel mooi!

  Beantwoorden

 7. John
  mei 03, 2019 @ 08:22:14

  IK heb ook zo’n ding en moet het voor het sporten gebruiken maar heb me aangeleerd het alleen te doen als ik het nodig heb. Mss verkeerd van me maar ja.. Die kaarsjes blaast iemand anders maar uit Riet 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 03, 2019 @ 09:05:14

   Je hebt heel veel soorten inhalators, de meeste kun je gebruiken zoals jij het doet, alleen als het nodig is . Die verwijden de luchtwegen bij benauwdheid. pulmicort helpt niet bij acute problemen maar voorkomt dat je chronische ontstekingen ontwikkelt en helpen daarom alleen als je dat ook altijd gebruikt. Mijn kleinzoon had beide soorten nodig door zijn zware astma maar is er toch gedeeltelijk overheen gegroeid gelukkig.

   Beantwoorden

 8. Koen
  mei 03, 2019 @ 08:13:59

  Paardenbloemen … ik heb ze nog nooit gezien in Mozambique

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  mei 02, 2019 @ 23:09:49

  Verstandig, doe maar 8 en 3 om uit te blazen.
  ’t Is wel een komische foto, net of je fragiele microfoon vasthoudt en staat te zingen. In jouw geval was het meer piepen, vrees ik. Toch raar van die inhalator, waarschijnlijk een slimme producent. Schande.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 03, 2019 @ 09:12:42

   Ja ik vond ook, echt alsof of ik in de houding sta om het volkslied te . Piepen doe ik meestal niet gelukkig, ik heb geen astma maar ben CARA patiënt , zolang al ja want dat heet tegenwoordig geloof ik COPD. Astma patiënte zijn vrolijkste patiënten van de dokter, ze staan fluitend op en gaan gierend naar bed, ik behelp me een beetje er tussen in;-)

   Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  mei 02, 2019 @ 22:52:25

  Nee, dat herken ik niet, ik ben ook niet zo van het blazen.

  Beantwoorden

 11. Zus
  mei 02, 2019 @ 22:26:56

  Riet, Ik haat die blaasbloemen, ze komen allemaal in onze tuin. En ik(wij) zijn niet meer zo dicht bij de gronds dat we ze kunnen intomen. Ik vind ze wel leuk maar niet in mijn tuin. Gelukkig komt onze zoon nog wel eens helpen op dat gebied.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 03, 2019 @ 09:16:05

   Misschien moet je gewoon een paard aanschaffen;-) Maar zonder dollen, ja in de tuin is het onkruid en lastig uit te roeien. Vervelend als je daarvoor afhankelijk bent van anderen maar ach, het is groen en het geeft kleur dus gewoon anders naar kijken zou ik zeggen.

   Beantwoorden

 12. Melody
  mei 02, 2019 @ 21:54:59

  Ik… zij het dan van andere medicatie dat alleen werkt als je t blijft gebruiken ook al heb je geen klachten …

  Wel leuke foto’s hoor!!

  Beantwoorden

 13. AnneMarie
  mei 02, 2019 @ 21:31:13

  83 kaarsjes uitblazen heeft een mens met gezonde longen al moeite mee. Pffffff.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 02, 2019 @ 21:57:39

   Wij hebben ooit met 7 vlaaibodems een taart gemaakt waar 120 kaarsjes op stonden omdat mijn schoonouder allebei 60 waren geworden, Al die kaarsjes aansteken was eigenlijk nóg lastiger dan ze uit blazen;-)

   Beantwoorden

 14. Marja
  mei 02, 2019 @ 20:32:02

  Robbert gebruikt ook een inhalator dus ik herken het probleem. Alleen niet van de paardenbloem en de kaarsjes. Toch een aandachtspuntje voor de fabrikant.

  Beantwoorden

 15. roadlaura1969
  mei 02, 2019 @ 20:27:27

  Het verhaal van de paardebloem is amusement, de achterliggende oorzaak is dat helemaal niet, dat zou niet mogen dat er minder in zit en men strijdt het zich ook nog af !

  Je zou eigenlijk de fabrikant van dat product moeten aanschrijven, je zou maar zo’n ademnood krijgen pfff

  Beantwoorden

 16. Regenboogvlinder
  mei 02, 2019 @ 20:12:03

  Je kunt het aantal voor de grap ook omdraaien Riet. Dan zijn het er nog maar 38. Zal je veel schelen! Haha… vond het vroeger ook zo enig, dat blazen van zo’n bolletje. Wij noemden ze altijd blaasbloemen!

  Beantwoorden

 17. Spontanity
  mei 02, 2019 @ 20:10:09

  Ja, ik wilde net zeggen, gewoon een 8 & een 3 kopen.
  Ik heb wel een inhalator, maar van een ander merk.
  Geen idee of die aangeeft als die leeg is.
  Ga straks gelijk kijken.
  Ik ‘proef ‘ het

  Beantwoorden

 18. Neeltje
  mei 02, 2019 @ 20:09:24

  Anders heb ik hier nog een bladblazer!

  Beantwoorden

 19. Happy Hulk
  mei 02, 2019 @ 20:08:49

  Hijgende Hulk kent die problemen niet.
  Ik heb wel een compressor in de schuur staan.
  Mag je altijd gebruiken!

  Beantwoorden

 20. willyfotoblog
  mei 02, 2019 @ 19:28:30

  83 kaarsjes…niet te doen Riet

  die inhalator zou alle kleuren van de regenboog vertonen….

  ik zou voor een alternatief gaan….

  zonder kaarsen of bloemen dan

  groeten

  Beantwoorden

 21. Suskeblogt
  mei 02, 2019 @ 19:05:11

  Veel goede raad over die inhalator kan ik je niet geven. Zoiets hebben we hier ten huize van …. niet nodig. Gewoon verder gebruiken is de enige raad die ik kan meegeven.

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  mei 02, 2019 @ 18:58:55

  Vreemd van die inhalator. Verder ben ik er niet mee vertrouwd, maar wel met allergieverschijnselen deze periode vh jaar. Vandaag was ik geen fluit waard, wat me wel tijd en ruimte gaf om een verhaal te schrijven en alle blogs te lezen. Toch hartelijk gelachen met je foto’s en uitleg erbij 😀. Lekkere opkikker!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 02, 2019 @ 19:09:26

   Klopt, dit seizoen is natuurlijk al helemaal niet geweldig om je bescherming even niet op peil te hebben. Maar ik heb het vaak net even te laat door dat het kreng bijna leeg is.
   Het zag er ook komisch uit dat ik me de longen uit het lijf blies en er niéts gebeurde.

   Beantwoorden

 23. Naomi
  mei 02, 2019 @ 18:40:10

  Ja, pluisjes. Ik wil ’t liefst ook bij elke bloem weer blazen. En wat raar zeg, van die inhalator. Ik zou zeggen dat je inmiddels voldoende bewezen hebt dat hij eerder leeg is dan aangegeven. En dat zou eigenlijk niet moeten kunnen, vind ik. Je zou toch een beetje op de fabrikant moeten kunnen vertrouwen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 02, 2019 @ 18:46:39

   Het wordt gewoon ontkent, aanvankelijk wilde de apotheek me 2 kleinere verpakking leveren i.p.v. 1 grotet dat zou goedkoper zou zijn(???) maar dan zit ik 2x zo vaak met dit soort gedoe .

   Beantwoorden

 24. omabaard
  mei 02, 2019 @ 18:24:34

  Gelukkig was er die pluizige bloem om je te helpen herinneren.
  Zelf kan ik het ook nooit nalaten om pluisjes te helpen verspreiden en de bloem te vermenigvuldigen.

  Maar….. 83 kaarsjes blazen, neen, niets voor mij!

  De inhalator ken ik niet. Daar help ik je niet mee vooruit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 02, 2019 @ 18:43:17

   Misschien zijn al die pluizen wel een beetje mede veroorzaker van de problemen ;-(
   Ik denk dat er niet écht 83 kaarsjes zullen komen, je hebt ook kaarsjes met getallen, dus een 8 en een 3 in de juiste volgorde moet hij zelf nog wel baas kunnen.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: