guitig

Heel tegenstrijdig  zit ik te beweren dat ik het op de huishoudschool totaal niet naar mijn zin had….. en dan zet ik er een foto naast  waarop  dat niet af te lezen valt. M’n gezichtsuitdrukking is er ronduit vrolijk.
Of, om het iets meer jaren 50 uit te drukken, “dat bakvisje op de foto kijkt reuze guitig”. Zowel  “bakvissen” als “guitig kijken” zijn uit het gangbare taalgebruik verdwenen. Misschien kijk ik nog wel eens guitig maar een bakvis word ik nooit meer.

Maar goed, ik vond het dus maar hélemaal niets op die school  en dat lag in hoofdzaak aan de huishoudelijke vakken waarin toevallig ook nog een paar heksachtige  leraressen les gaven. Ik herinner me nog een situatie met een klasgenootje  tijdens een les. De “juf” vroeg een kammetje van een leerling om te laten zien hoe dat schoongemaakt kon worden, vooral jonge mensen deden dat nooit volgens haar.  (dat je niét denkt dat we er niets leerden) Ze hield het kammetje tegen het licht en stelde zeer teleurgesteld en onwillig vast  “dit kammetje valt toevallig wel mee”. Dat sfeertje dus.

Het was voor mezelf  ook een verrassing dat ik zo vrolijk op de teruggevonden foto sta. Waarschijnlijk had ik tóen al de instelling die me nu  op de been houdt. Je kunt er maar beter het beste van maken als niet alles loopt zoals je graag zou willen.
Dat moet haast wel, ik herinner me een voorval met een toenmalig vriendinnetje.

We reden op een zondagmiddag op de fiets van Den Haag naar Hoek van Holland en op de terug weg kreeg de fiets van het vriendinnetje een lekke band. We hadden geen plakspullen en geen geld om op  zoek naar een fietsenmaker te gaan en dus….. moesten we  de rest lopen. Het vriendinnetje was er niet zo blij mee en liet dat duidelijk blijken,  ze liep na een kwartier nog stééds te mopperen en te zeuren.

Gelukkig was ik in die tijd óók al niet bang om voor mijn eerlijke mening uit te komen. Ik vroeg haar fijntjes of ze zich realiseerde dat háár fiets een lekke band had maar de mijne niét….. dat ik  solidair met haar meeliep  maar dat ik dus zó op kon stappen en naar huis rijden…. en dat ook zou doen als ze zo bleef mokken.
Tja…. dat vrolijke snuitje kan best héél misleidend zijn hoor!

Advertenties

44 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  jan 15, 2019 @ 23:20:38

  Ben nog steeds oude woorden aan het verzamelen en deze zou er zo bijpassen bakvis haha denk dat de jeugd echt niet meer weet wat dat is….. wij hadden zo’n handwerkjuf op de Ulo, vreselijk mens, gelukkig maar een uurtje in de week.

  Beantwoorden

 2. Corja
  jan 15, 2019 @ 13:29:49

  “Die” instelling heb jij denk ik van nature! En zonder zou je het in deze lastige periode in je leven niet redden. Gelukkig dus maar…

  Beantwoorden

 3. Neeltje
  jan 14, 2019 @ 09:38:33

  Mijn vader bakte vaak vis, maar dat ik weer iets anders geloof ik. Wel had hij dezelfde guitigheid onder de meest barre omstandigheden. Dat is dan ook wat ik het meest van hem herinner. Blijf maar lekker bakvisachtig guitig. Staat je goed.

  Beantwoorden

 4. majaer
  jan 13, 2019 @ 14:12:38

  Ik moest ook naar de huishoudschool maar had daar ook helemaal geen zin in, dit was niets voor mij dat huishoudelijke gedoe. Uiteindeijk mocht ik toch naar de Mulo.pfff lang geleden dus

  Beantwoorden

 5. meninggever
  jan 13, 2019 @ 13:23:39

  Bakvissen, heerlijk! Denk ook eens aan nozems! Vetkuiven, aan brommers, aan ‘drollenvangers’, kortom aan van alles en nog wat dat nu tot de vergetelheid is gaan horen. Ik zou denken dat voor veel jonge lieden een opleiding aan een soort van huishoudschool helemaal geen overbodige luxe zou zijn. Huishouden netjes houden, goed leren koken. Nooit weg. En als je dan ook nog een scherpe tong bezit is dat een bonus. Want een beetje haar op de tanden kan geen kwaad. Al dan niet bijgewerkt met een schoon kammetje…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 13, 2019 @ 15:01:15

   De drollenvangers hielden het minder lang uit. Ik kan me nog herinneren dat mijn 8 jaar oudere broek een bruine drollenvanger droeg als puber maar dat was ook echt de laatste .Misschien zou tegenwoordig inderdaad de HHschool nog nut hebben, kinderen doen vrijwel niets in huis. In de grotere gezinnen van vroeger kreeg je thuis vanzelf genoeg mee op dat gebied want want ieder kind had een aantal taken. Ik heb zelf eigenlijk alleen iets aan de naailessen gehad.

   Beantwoorden

 6. Yova
  jan 13, 2019 @ 11:38:21

  Ik heb vroeger ook op huishoudschool gezeten. Werd gepest. Ik moest helemaal andere kant naar Amsterdam toe. Heel eind. Leuk dat je foto van jou vroeger ziet. Mopperen is wel herkenbaar. Koken was mij aller leukste om te doen op de school. Je had ook leuke tijd gehad. Fijne dag.

  Beantwoorden

 7. leidseglibber
  jan 13, 2019 @ 00:55:22

  Je moet er inderdaad altijd maar het beste van maken en zodoende is mijn motto dan ook, ‘het glas is altijd half vol en nooit half leeg’.
  OT: die zorgverzekeringen zijn inderdaad (volgens mij) veel te duur. Deze doet gelukkig nog iets met haar geld aan sportieve doelen zoals het basketbal. Maar steunen en organiseren zelf ook veel gezonde activiteiten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 13, 2019 @ 08:38:55

   Je schiet er niet mee op als je gaat lopen zeuren dus waarom zou je de sfeer verzieken met gemopper.
   OT. Dat zie ik ook niet als hun taak, dat geld zou gewoon in de zak van de verzekerde moeten blijven zodat die het zelf kan besteden aan sport of weet ik veel.

   Beantwoorden

 8. Michel
  jan 13, 2019 @ 00:13:13

  Als ik al een keer zeur dan is het eventjes en dan weer vooruit met de geit. Zeuren mag maar niet te lang 😉 En soms kan een beetje humor of relativeringsvermogen helpen om zware periodes door te komen.

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  jan 12, 2019 @ 20:13:35

  een guitige bakvis Riet

  van die spinazieacademie had ik trouwens nog nooit gehoord

  Beantwoorden

 10. Suskeblogt
  jan 12, 2019 @ 18:27:56

  Taal is een levend iets. Woorden en uitdrukkingen komen en gaan. Mijn moeder spreekt een taal die onze kinderen soms niet snappen.

  Beantwoorden

 11. ria
  jan 12, 2019 @ 16:48:17

  Laatst hadden we het over bakvissen .Mijn dochter kende wel het woord maar kleinzoon vroeg: bakvis ? wie?
  Toch had ik die tuttebel laten lopen en was er naast gaan fietsen.
  Leuke foto”s van een leuke bakvis 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2019 @ 17:14:27

   Klopt, de jongste generaties kennen dat soort woorden helemaal niet meer. Ik was lopen wel gewend, had in die tijd zelf niet eens een fiets maar er stond een oude fiets van mijn moeder waar alle meisjes zo nodig op konden rijden.

   Beantwoorden

 12. Het schrijfhoekje
  jan 12, 2019 @ 14:20:58

  Leuk om te lezen, en vooral verhalen uit de oude doos.
  Sociaal van je dat gewoon meeliep met je vriendin, ik was doordat gemopper en gezeur gewoon op mijn fiets gestapt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2019 @ 15:43:09

   Dat ik haar niet alleen liet lopen vond ik toen én nu heel normaal en dat ze het even niet zo leuk vond óók. Maar dán moet je er toch er beste maar van maken en je desnoods met galgenhumor erdoorheen slaan . Dat ging bij haar blijkbaar niet vanzelf dus heb ik er maar even op gewezen;-)

   Beantwoorden

 13. Petr@
  jan 12, 2019 @ 10:37:20

  Volgens mij had je gewoon een binnenpretje Riet!
  Wat een teut die vriendin, jij had inderdaad gewoon verder kunnen fietsen.

  Beantwoorden

 14. AnneMarie
  jan 11, 2019 @ 23:28:31

  Guitig bekkie. 💕💕 Zo leuk al die oude woorden. Ik kom er weer helemaal in. Sommige juffen konden ook zo vreselijk krengerig zijn. Geen wonder dat het huishaten je niet goed af gaat.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2019 @ 10:36:40

   Er zijn al zovéél worden verdwenen en vervangen voor onbegrijpelijke “klanken”.
   Dit waren wel 2 héél vervelende voorbeelden van hoe het niet moet als je leerlingen wilt motiveren.

   Beantwoorden

 15. waarloopjijwarmvoor
  jan 11, 2019 @ 22:57:41

  Riet als ik de foto zie kan ik mij voorstellen dat Henk super verliefd werd. Mijn kief is trouwens huishoudschooljuf geweest in Hilversum. Mooie verhalen. Wij zijn aan het verhuizen en ik kwam nig een leerboek tegen over hoe he de was moest dien. Niet zo’n dun boekje ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2019 @ 10:39:27

   Nou Henk kwam pas een jaar of 2 later in beeld maar nu je het zegt, in die tijd was er wel een ruim volwassen neef die “een beetje op me was”. Die “begreep ik maar niet met zijn toespelingen” en dat was gelukkig voldoende.

   Beantwoorden

 16. Happy Hulk
  jan 11, 2019 @ 22:40:02

  Van iets negatiefs naar positiviteit draaien is jou wel toevertrouwd.
  Dat maakt je een mooi mens.

  Beantwoorden

 17. Marja
  jan 11, 2019 @ 22:12:19

  Je bent een eerlijke, guitige bakvis. En die zijn er veel te weinig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 12, 2019 @ 10:42:19

   Nou …. een bakvis …? misschien heel diep van binnen nog ergens;-) Maar m’n eerlijkheid hééft me wel eens in problemen gebracht , niet iedereen kan dat altijd waarderen. Je houdt uiteindelijk wél de mooie mensen om je heen over.

   Beantwoorden

 18. RenéSmurf
  jan 11, 2019 @ 22:08:02

  Ik heb geleerd om altijd te lachen op de foto, en tot ik er achter kwam dat dat nergens op sloeg deed ik dat braaf, dus ik had een gelukkige jeugd. En dat mensen maar blijven mopperen is wel herkenbaar, dat snap ik ook nooit zo.

  Beantwoorden

 19. omabaard
  jan 11, 2019 @ 21:28:50

  Een guitige bakvis (wordt hier wél nog gebruikt) met haar op de tanden!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: