goed/fout

Ik heeft gisterafond   onweis leuke interaktie met Neeltje gehebt, ofer” hun” en van alles dat er voud ken gaan in onse Nederlanse  taal bei ferfoechingen. Toen zij ik “best gijnig om is een heel log fout te sgrijven  maar eh……. daar kom ik van terug.
Bij nader inzien is het verrekte lastig ( en héél hinderlijk al die rode strepen)  om alles consequent  fout  te schrijven. Je moet  immers  héél goed weten hoe het wél geschreven moet worden om het fout te kunnen doen en zó goed ben ik nou ook weer niet! Neeltje vergeeft het me hopelijk wel  dat ik “normaal”verder schrijf.

Het is ook eigenlijk te makkelijk om over fouten te vallen want voor sommige lezers  is het de reden dat ze “lurken”, de onzekerheid of  ze iets foutloos kunnen schrijven, of denken niet goed te kunnen verwoorden wat ze bedoelen.
Dat is natuurlijk niet altijd de reden, ook dat werd duidelijk bij de reacties, er stond een glasheldere uitleg bij over het hun/hen/zij dilemma van iemand die nog niet eerder hier reageerde. ( waarvoor dank Francien!)

Wij bloggers schrijven niet beroepshalve  en dan  moet hier en daar een foutje geen belemmering zijn om te schrijven. Ja natuurlijk, ik preek voor eigen parochie want ik kan er ook wat van. Vaak niet eens uit nonchalance of onwetendheid ( al komt dat óók voor) maar meestal omdat het heilig vuur m’n vingers bijna af fikt, dan wéét ik wat ik wil schrijven, en dat stáát er dan ook  volgens mij als ik alles nog eens nalees. Voor al die keren een welgemeende “mea culpa”.
En eh… Neeltje sorry, dit logje is misschien niet helemaal naar verwachting, beetje fout logje toch nog!

 

66 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. hanscke
  dec 18, 2018 @ 17:31:54

  Ik probeer wel foutloos te schrijven, maar ik word wat slordig hierin en ook ben ik niet meer zo precies wat stijl betreft. Als ik dan later fouten zie baal ik altijd wel.

  Beantwoorden

 2. Neeltje
  dec 16, 2018 @ 12:50:31

  En ferder laten we dees nu met rust! 😄

  Beantwoorden

 3. meninggever
  dec 16, 2018 @ 09:45:51

  Af en toe een foutje tikken moet kunnen. Soms gaat het ook in de snelheid. Zoals in mijn geval. Ik tik altijd als een razende en sla dan wel eens iets verkeerd aan. Maar de taal zit wel zo aardig in de bol dat ik als ik er de tijd voor neem zelden echte taalfouten maak. Zeker als het fout moet kost het me gewoon moeite om dat voor mekaar te krijgen. Ik herken dus veel….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 16, 2018 @ 14:16:08

   Mensen die echt moeite met de taal hebben zullen niet zo zo snel een blog op poten zetten denk ik. Ik hoor een beetje bij de middenmoot denk ik, het is niet echt rampzalig maar soms toch een tikje tenenkrommend;-)

   Beantwoorden

 4. margrietspanjaard
  dec 16, 2018 @ 08:12:21

  Met die steeds weer veranderende spelling valt het ook niet mee om foutloos te schrijven 😁

  Beantwoorden

 5. RenéSmurf
  dec 15, 2018 @ 19:55:05

  Zolang er geen straf op staat mag het, taal is slechts een afspraak, en een ieder doet toch zo goed als mogelijk zijn best.me dunkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 20:00:13

   Ja wat is mogen, het is natuurlijk wel handig als iedereen zich een beetje aan afspraken houdt, ik kan een fiets wel een druif willen nomen maar dat zou toch aardig wat verwarring veroorzaken maar natuurlijk is dat niet verboden.

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.
  dec 15, 2018 @ 19:35:14

  Ik houd ervan, van dit soort logjes. Dank, dank, dank!
  Kan er ook niet zo goed tegen al die taalfouten. Het ergste vind ik ‘me fiets’ en zo. Tegelijkertijd zijn er ook wel mensen die helaas niet beter kunnen omdat ze bijvoorbeeld dyslexie hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 19:53:09

   Soms is het gewoon de taal fout aanleren en napraten. , meestal heb ik het er niet heel moeilijk mee hoor, goed het jeukt een beetje als iemand zich ergens aan irriteert , wat je ook steeds vaker hoort Wel heel dapper als mensen die slecht kunnen lezen en schrijven tóch een poging doen!

   Beantwoorden

   • Francien.
    dec 15, 2018 @ 20:44:25

    Nou Rietepietz daar gaan we dan. Irriteren en zich ergeren. Wil je er wat over weten of denk je dan: “Daar heb je haar weer?” Dan houd ik mooi mijn mond en ga de puzzel op tafel afmaken. 1000 stukjes. Zo’n Engelse kerstpuzzel met veel rood en veel sneeuw. Wat allemaal op elkaar lijkt.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 15, 2018 @ 21:02:49

     Gelukkig weet ik wél hoe dat in elkaar steekt maar er zijn blijkbaar hele volksstammen die dat blijkbaar niet weten. Wat leuk we delen een hobby, ik heb ook vrijwel altijd een 1000 stukjes puzzel op mijn tafeltje in de serre liggen, héérlijk! Op mij ligt een Anton Pieck voorstelling te wachten. Weer heel iets anders dan de laatste, dat was een van Haasteren.
     Maar ik denk niet zo heel gauw “daar heb je haar weer” hoor

     Beantwoorden

     • Francien.
      dec 15, 2018 @ 21:54:22

      Fijn zo. En zal me nu niet meer bemoeien met taalkwesties.
      Heb voor deze puzzel een van Haasteren gelegd. Maar kreeg deze van de Sint cadeau. Net als het boek van Michelle Obama. Maar die moet maar even wachten.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       dec 15, 2018 @ 22:04:32

       Mag altijd hoor, doe vooral wat je gevoel je ingeeft. dat doet iedereen gelukkig. Al ben ik meestal niet zo heel serieus bezig met taal, pik er meestal de grappige kantjes uit. Maar ik zeg altijd dat de reacties mijn logjes vaak aardig aanvullen!
       Puzzelen is dé manier om tegen jezelf te leren praten is mijn ervaring!;-)

       Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  dec 15, 2018 @ 15:47:09

  soms schrijf ik woorden en zinnen die deels uit mijn dialect voortkomen. Dat kan bij sommigen moeilijk om lezen zijn. Je kan dit natuurlijk verbeteren maar in sommige gevallen laat ik het zoals het is.

  Beantwoorden

 8. Jeanne van Sjannesblog
  dec 15, 2018 @ 11:12:43

  Leuk blog. Herkenbaar ook in alle reacties. Gelukkig hebben we er allemaal ‘last’ van in meerdere en mindere mate, óf door onkunde, overheen lezen of dikke vingers. het zij zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 15:46:07

   Ja hoor , we hebben allemaal onze “hebbelijkheden” en als lezers afhaken is dat meestal niet alleen om foutje, dan ligt het blog meestal ook minder in de belangstellingssfeer. We kunnen het uiteindelijk niet iederéén naar de zin maken, en dat is maar goed ook anders kwam er geen eten meer op tafel;-)

   Beantwoorden

 9. Regenboogvlinder
  dec 15, 2018 @ 10:44:49

  Eigenlijk heb ik geen moeite met de taal etc. Vind het ook heerlijk om te schrijven, achteraf had ik graag Nederlands gaan studeren, maar dat was bij ons niet aan de orde. Te duur. Ik kan er wel van balen als ik een fout in een reactie zie staan die ik al weg heb gestuurd. Ik stoor me er wel aan als ik fouten zie in kranten of andere bladen. Of in ondertiteling op TV. Die mensen moeten hun teksten na laten kijken voor die wordt geplaatst vind ik. Maar niet aan bloggers die niet goed zijn in de Nederlandse taal. Die hebben vast weer andere mooie kwaliteiten denk ik dan. En tenslotte is geen enkel mens perfect.

  Beantwoorden

 10. Marja
  dec 15, 2018 @ 09:37:08

  Heerlijke reacties op je poging om elk woord fout te schrijven. Knap gedaan. Je weet dat ik van mezelf geen fouten duld. Dat is een karakterfoutje van me.

  Beantwoorden

 11. John
  dec 15, 2018 @ 09:05:56

  Tja, door de artritis in mijn handen vergeet ik wel eens een letter of zo. Ik heb geen zin om altijd alles te controleren voor ik op reageren klik. Daarnaast, zijn we niet allemaal gewoon mensen en geen robots? Als we overal op moeten letten dan hebben we maar een zielig leven.

  Beantwoorden

 12. Yova
  dec 15, 2018 @ 08:06:35

  Schrijf ook foutjes hoor. Soms schaam ik wel eens. Ik heb altijd moeite om te schrijven. Dat kan ook gebeuren. Iedereen maakt wel eens foutjes.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 08:45:02

   Ik vermoed een niet Nederlandse achtergrond bij jou en dan is foutloos schrijven héél lastig dat snap ik. Heb me dat wel eens afgevraagd ja en ik vermoed dat je soms stukjes kopieert omdat het soms wél goed gaat en soms niet. De zinsbouw klopt niet altijd en die is lastig als je de taal aan hebt moeten leren. Maar er zijn ook zeker Nederlanders die zich heel moeizaam met de taal redden en dan bewonder ik het dat ze het tóch proberen.

   Beantwoorden

 13. Villasappho
  dec 15, 2018 @ 07:12:21

  Ik zit ze er soms met het schaamrood op mn kaken uit te halen. Aan de andere kant zelfs geleerden schrijven niet foutloos. Slordige en afgeraffelde blogposts vind ik zonde.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 08:41:54

   Van foutjes val ik ook niet achterover hoor en meestal krijg je gewoon de lezers die bij je passen. Heel jammer is het als mensen niet goed lezen, dat is eigenlijk erger dan een foutje maken omdat je van niemand perse moet komen lezen. Maar ja, we zijn allemaal wel eens een keer niet scherp op welk gebied dan ook.

   Beantwoorden

 14. Matroos Beek
  dec 15, 2018 @ 00:20:09

  Nederlands is ook niet bepaald gemakkelijk om foutloos te schrijven. Toch haat ik het als ik fouten schrijf. Van een ander kan ik het best hebben. Tenzij het mensen zijn die kritisch doen over een ander zijn taal terwijl ze zelf fouten maken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 08:39:15

   Omdat ik wel eens logjes teruglees kan ik dán pas “als een vreemde”mijn teksten lezen en tja, dan schrik ik ook wel eens. Van sommige lezers wéét ik dat ze op een foutje gewezen willen worden om het te kunnen verbeteren, maar ik doe dat dan nóg alleen maar als ik het met humor in kan pakken.
   Inderdaad, mensen die het schoolmeestertje uithangen en dan zelf fouten maken is natuurlijk heel onsympathiek

   Beantwoorden

 15. omabaard
  dec 14, 2018 @ 23:52:53

  ‘Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd van mijn fouten dat ik erover denk er nog een paar te maken’ (Loesje, mijn favoriet)

  Beantwoorden

 16. leidseglibber
  dec 14, 2018 @ 23:52:21

  Ik heb dat ook regelmatig dat ik door de snelheid en enthousiasme van het tikken soms hele ‘domme’ fouten maak. Dat zit ook in het feit dat we allebei, om het maar een naam te geven, vertellend schrijven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2018 @ 08:52:10

   Gelukkig belet het onze lezers niet te blijven lezen. Er waren vroeger niet voor niets correctors bij de schrijvende pers, het is een bekend | probleem”voor zover het een probleem is.

   Beantwoorden

 17. gewoonanneke
  dec 14, 2018 @ 23:50:47

  Ik maak ook fouten genoeg. Toch ben ik bij sommige blogs wel gestopt omdat het echt wemelde van de taalfouten en dan lees ik het verhaal niet meer maar alleen de fouten…. (kijk eens in de spiegel Anneke) . Maar goed daar kan ik niets aan doen. Ik zie altijd de taalfouten en bij sommige mensen vind ik dat storend. En dan heb ik het niet over hun of hen. Of de meest gemaakte fout de zin ” Dat betekend:” met een d. Merk dat ik zelf vaak typefouten maak zoals op of of dan typen. Tegenwoordig lees ik mijn blogs nog twee keer door voordat ik ze plaats maar dan nog….. ach wat maakt het eigenlijk uit.

  Beantwoorden

 18. ria
  dec 14, 2018 @ 22:47:49

  Ik kijk over de foutjes heen en ga ze niet verbeteren. Tenslotte ben ik geen taaldocente.:-)

  Beantwoorden

 19. Neeltje
  dec 14, 2018 @ 22:24:04

  Kengebeuren! Ik vergeeft het ju!

  Beantwoorden

 20. Mies Huibers
  dec 14, 2018 @ 22:06:34

  Ik heb er gelukkig geen enkele moeite mee om een foutje over het hoofd te zien. Van mezelf kan ik het dan weer bar slecht velen als er een knoeperd van een fout ik mijn tekst zit. Maar het overkomt me. Zoals iedereen het overkomt. Maar ik haak af met lezen als er bij iemand drie fouten in elke zin zitten. Ik heb mijn grenzen hè.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: