hun in de Hema

Mede blogster Anneke pikt vaak blogjes op in het restaurant van de Hema. Ik kom er minder vaak omdat ik de zaak duidelijk minder goed gesorteerd vind dan hij vroeger was. Maar in deze tijd van het jaar is een kop erwtensoep daar niet te versmaden.
En  dan overkomt het mij ook dat ik wat van de gesprekken opvang.

Twee jongemannen die overduidelijk hun kantoorpauze bij de Hema doorbrengen, je kent het wel, identificatie card aan de broekriem en meestal keurig in het pak. De jongste lijkt me  een stagiaire, zijn kleding wijkt iets af en in het gesprek blijkt dat zijn woordkeus nog selectief keurig is als hij  meldt; “maar hun communiceren dat dan niet”.

Ik neem maar aan dat hij niet bedoelt dat de “Hunnen ” niet communiceren, dat lijkt me te logisch , zo’n uitgestorven volk houdt noodgedwongen de kaken stevig op elkaar.
Nou is hun/hen/zij/ze  wel vaker een valkuil en ik ben ook weer niet zo taal vast dat ik dan wel even uit leg hoe het precies zit.
Tja, “hun”  kan een  bezittelijk voornaam woord zijn en dan is het ook meteen meervoud .
Daardoor kun je de lunch van de heren wel  “hun” lunch  noemen  maar kun je niet zeggen dat “hun” zitten te lunchen omdat “hun” dan ineens…. ik doe een gok, onderwerp is.
Zet er een voorzetsel bij en de lunch kan ineens zowél van “hun” als van “hen” zijn, maar “zij” of “ze”, en niet “hen” of “hun” werken die lunch smakelijk naar binnen.

Oke oke, ik zit weer door te draven en om het écht duidelijk uit te leggen  ben ik niet genoeg onderlegd. Daar kan ik beter afblijven, onze taal heeft het al  moeilijk genoeg de laatste jaren zonder dat ik hem ook nog eens ga zitten verkrachten.

85 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. beaunino
  dec 25, 2018 @ 08:55:13

  Ze zee ooit dat ik dat wel goed dee.

  Beantwoorden

 2. minoesjka2
  dec 16, 2018 @ 16:50:25

  Anneke de tweede ??? Tja, de He.ma of welk restaurant dan ook kan een grote bron van inspiratie zijn….. en zo leuk hoe jij het dan weer invul, lekker jezelf.

  Beantwoorden

 3. meninggever
  dec 16, 2018 @ 09:49:02

  Me ipv Mijn is er ook zo een. Me vrouwtje…..pfff ik krijg er zweet van op de rug. Hun komt in onze streken ook als hunnie en hullie….Maar dan heb ik het over dialect en niet ABN. Terwijl men bij de ABN-AMRO veelal voor het loopjongenswerk mensen aanneemt die universitair zijn opgeleid. Want anders functioneren ze niet.

  Beantwoorden

 4. RenéSmurf
  dec 13, 2018 @ 22:29:05

  Dat is precies wat mijn nichtjes ook doen, en als ik er dan wat van zeg, zeggen ze dat ik het fout heb en zij goed.

  Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  dec 13, 2018 @ 21:50:23

  Zo gesprekken afluisteren bij de Hema…….hoe durf je zeg. Dat zou ik nooit durven hoor haha……. ja hun en hen…. sommige dingen blijven lastig en ook ik twijfel wel eens nog hoe het ook al weer zit…… Maar hun gesprek was leuk om te lezen dus…….

  Beantwoorden

 6. Michel
  dec 13, 2018 @ 21:00:48

  In de bieb is een plekje waar de jeugd vaak zit te “chillen” (ook zo’n woord). Toen ik daar laatst een krantje zat te lezen hoorde ik ze praten, maar ik begreep er niet veel van. Veel Engelse woorden en losse kreten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 21:08:37

   Komt veel voor ja dat jongeren een mengelmoesje van talen gebruiken waar wij geen chocola van kunnen maken. Meestal slecht Nederlands gemengd woorden uit het Spaans , Papiamento , Marokkaans en misschien nog wel een paar talen. Geen wijs uit te worden omdat het ook nog heel snel gaat,

   Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  dec 13, 2018 @ 18:59:09

  De hunnen hebben destijds het loodje moeten leggen tegen een voorouder van nonkel Juul. Gelukkig voor hen was de tweeloops toen nog niet uitgevonden.

  Beantwoorden

 8. Regenboogvlinder
  dec 13, 2018 @ 18:55:33

  Wsl heeft die jongen niet zo’n gevoel voor onze taal. En dat zijn er velen in het land. De opvoeding is er ook debet aan. Als er steeds iets verkeerd wordt gezegd door ouders dan groeit het in de taal van een kind mee… Daar kunnen hun dan niks aan doen. 😉 Hoop dat de erwtensoep wel lekker was, maar dat kan niet anders!

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  dec 13, 2018 @ 18:40:43

  afluisteren…. zouden hun het niet gemerkt hebben ?

  toch maar opletten met de Hunnen, ik denk maar Attila de Hun

  groeten

  Beantwoorden

 10. Happy Hulk
  dec 13, 2018 @ 17:40:59

  Het zit anders, Rietz.
  Het is of hullie maar kan ook gullie zijn.

  Beantwoorden

 11. Francien.
  dec 13, 2018 @ 14:10:56

  Tja daar gaan we dan als oud leerkracht. Hun en hen is ook super moeilijk en er is ook een verschil in spreek- of schrijftaal.
  Want “hun””is de correcte tweede en derde naamval van “zij, de derde persoon meervoud van het persoonlijk voornaamwoord.

  De complicatie bij de derde naamval is, dat “hun” in “hen” verandert als er een voorzetsel aan voorafgaat.
  Dus ik geef het hun, maar ik geef het aan hen.
  En om het nog ingewikkelder te maken, behalve bij het meewerkend voorwerp hoort de derde naamval ook bij het zogenaamd ondervindend voorwerp, “het verbaast hun, het lukt hun”.

  Nu moet ik wel zeggen dat dit stof was die wij hebben geleerd op de oude PA.
  En of het nog geleerd wordt?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 15:25:38

   Hé wat leuk dat je hier met een heldere uitleg komt (die ik vast grotendeels weer vergeet wat het hoe en waarom betreft) .
   Ik weet dat er onder mijn lezers ook wat mensen uit het onderwijs zitten. Die dragen vast allemaal de schoenen een maatje groter want ik zie best kans om mensen soms met kromme tenen te laten zitten, maar dit ter zijde. Het belet me niet af en toe even met onze taal te dollen want met taal bezig zijn kan reuze leuk zijn.
   Tja, die PA, ik vrees dat de huidige scholing, net als de toenmalige MULO toch ook op wat lager pitje staat. Ik heb pas op latere leeftijd via moeder MAVO/ HAVO mijn basiskennis wat bijgespijkerd . Soms was ik bang voor strikvragen bij antwoorden die me echt veel te simpel leken Maar onze taal heeft ook erg te lijden van alle invloeden van gebrekkig Nederlands sprekende mensen, ook daardoor gaat het niveau omlaag. Maar dank voor je leuke én heldere reactie.

   Beantwoorden

   • Francien.
    dec 13, 2018 @ 19:01:26

    Nee hoor ik draag mijn schoenen gewoon passend. Ik vind het super leuk om je blog te lezen. En fouten maken mag, zolang je het maar niet met de d en de t doet. Dan moet je het logje drie keer overschrijven van me!!!!!!!!
    Wel moet ik af en toe slikken als je over je man schrijft. Herkenbaar als ik de verhalen van vriendinnen hoor, die in hetzelfde schuitje zitten. En dan zegen ik hoe wij met zijn tweetjes alles kunnen doen, omdat we geestelijk nog helder zijn.
    Sterkte ermee. Blijf je wel volgen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 13, 2018 @ 19:20:50

     Oeps…. in mijn enthousiasme gaat er zelfs wel eens een d of t fout vrees ik. Komt omdat ik meestal “voor de vuist weg”schrijf, vooruit werken werkt niet voor mij, dan blijf ik veranderen en rommelen en haal de pit uit het verhaaltje. Vervelend is dat ik bij even nalezen precies zie staan wat ik geschreven denk te hebben;-)
     En toch zegen ik ook dat ik hem thuis kan houden want ondanks alles doen we toch nog best veel samen. Juist omdat ik hem thuis heb komen we onder “gewone mensen” i.p.v. de hele dag tussen patiënten door te brengen. We hebben samen heel veel mooie jaren gehad en tja, ergens krijg je dan natuurlijk te maken ouderdom en aftakeling. Is best wel regelmatig een stukje sterven maar dat doen we wél samen gelukkig. Maar leuk om te horen dat je mee leest, welkom hoor.

     Beantwoorden

 12. Villasappho
  dec 13, 2018 @ 11:40:36

  Het klinkt achterlijk maar als niemand het hem zegt zal hij het ook niet leren. De hema worst valt bij mij bepaald niet lekker. Maar de erwtensoep van de aldi daar kan ik tegen!

  Beantwoorden

 13. Mrs. Brubeck
  dec 13, 2018 @ 09:45:34

  Jaja, de Hema, de plaats waar je moet zijn om het leven zoals het is te aanschouwen!

  Beantwoorden

 14. Neeltje
  dec 13, 2018 @ 09:32:28

  Dat je hun gesprek zo hebt zitten afluisteren! Hun moesten eens weten! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Beantwoorden

 15. Marja
  dec 13, 2018 @ 09:17:43

  Met “hun” wordt heel wat afgeblunderd. Het wordt vaker fout gebruikt dan goed. Leuk hoe jij dat in je stukje verwerkt. Typisch Rietepietz.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 12:11:58

   Ja ik moet er wel iets mee kunnen ( ook zo’n blunderwoord) want om nou puur een fout te signaleren zou toch een beetje saai worden. Ik maak zelf té veel fouten om mensen echt af te branden bij een foutje. Maar ik ben toch wel een beetje van “hun/hen”* afhankelijk voor dit soort verhaaltjes.
   * (doorhalen wat niet van toepassing is ) 😉

   Beantwoorden

 16. John
  dec 13, 2018 @ 08:43:21

  Misschien zijn ze eindelijk geland, de hunnen. Nu wil ik ze eigenlijk zien ook.
  Hier zeggen ze heel veel hulder en zulder. Dat klinkt eigenlijk ook niet als je er over nadenkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 12:15:00

   Nou dat komt me in zoverre wel bekend voor dat hier in het Westland vroeger “hullie en zullie” gebruikelijk waren In iedere streek kom je dit soort afwijkingen voor al is het dan geen ABN, streektaal hoort er gewoon bij.

   Beantwoorden

 17. leidseglibber
  dec 13, 2018 @ 02:42:03

  Ik blijf het ook altijd een probleem vinden, maar red mij er aardig in. Als ik fouten maakte in mijn blog of krantenartikelen en Hill zei ‘hoe jan je dat nou doen’. Zei ik steevast ho ho ho die les stond ik op de gang of was schoolziek. 🙂
  OT. Het blad wordt betaald door de adverteerders en ook de artikelen zijn veelal grote advertenties. De locatie waar de presentatie plaats vindt betaald die locatie meestal. Rijk worden ze er niet van maar kunnen er met hard werken wel van leven 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 08:09:57

   Nou helemaal 100% zuiver in de leer ben ik ook niet hoor, maar het valt me dan op wanneer iemand wél “deftig”bezig is met “communiceren’ maar dan op deze manier laat zien dat hij maar wat napraat.
   OT ja zal best maar lijkt me toch niet gezond zakendoen.

   Beantwoorden

 18. Spontanity
  dec 13, 2018 @ 01:11:18

  Dacht ik hem door te hebben breng jij me weer helemaal van de wijs 🙂

  Beantwoorden

 19. Mies Huibers
  dec 12, 2018 @ 23:45:13

  Ik hou tegenwoordig wijselijk mijn mond maar bij dit taalgebruik. Niet te stoppen. Het lijkt wel een invasie van de Hunnen.

  Beantwoorden

 20. omabaard
  dec 12, 2018 @ 23:19:51

  Ik wist zelfs niet dat je in de Hema iets kan eten. Laat staan dat de hunnen het daar overnemen……

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 08:17:15

   Dat ligt er een beetje aan in welke vestiging je winkelt. Bij ons in het dorp is een kleine Hema en daar is niets te eten, in het winkelcentrum is een wat groter filiaal met wél een restaurant maar een beperkt assortiment. In de Haagse binnenstad is een grote filiaal met nog het ouderwetse uitgebreide ( maar eenvoudige) buffet. Pasta’s, stamppotten ,sate enz, en “voor weinig” . De Hunnen zouden er evengoed aan moeten wennen denk ik;-)

   Beantwoorden

 21. Harry
  dec 12, 2018 @ 22:37:19

  Zeker minder sortering dan vroeger maar wel nog erwtensoep en de beroemde worst of is het hun worst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 08:19:01

   Klopt, de worst is er nog én de erwtensoep die ook nog heel betaalbaar is. € 3,50 voor een flinke kop vol met uiteraard flink wat Hema wordt én een snee roggebrood met spek.

   Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  dec 12, 2018 @ 22:21:21

  Wees voorzichtig als je erwtensoep gaat eten in de Hema . Hunnen zijn zeer oorlogszuchtig. Ze vormen dus blijkbaar nog steeds een probleem. 😉

  Beantwoorden

 23. Melody
  dec 12, 2018 @ 22:18:16

  Nou hè hè… eindelijk eens iemand die het benoemt…. ik wilde dat ook al een tijdje doen maar ik zeur toch al te veel 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 13, 2018 @ 08:22:31

   Ach het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe je het brengt of het als zeuren ervaren wordt. Volgens mij heb ik er al eens eerder over geschreven maar ik laat ook altijd wel blijken dat “wie zonder zonde is de eerste steen mag werpen;-) ik doe zelf ook genoeg fout hoor.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: