bijgewerkt

Nou én, ik lig niet helemaal op schema met een nieuw logje en eigenlijk heb ik tijd zat om te schrijven. Maar het wil niet erg  met “die kleine”( zijn bijnaam op de drukkerij)!
Dus, toch nog maar eens de huisarts gebeld  en met de assistente overlegd waarom ik eigenlijk belde. Dat wist ik zelf inderdaad eigenlijk niet zo goed en ik verwacht er niet echt iets van. Maar omdat de huisarts nooit uit zichzelf komt kijken wil ik toch wel dat hij mee krijgt dat het best flink achteruit gaat.
Dan komt zelfs m’n galgenhumor even boven en zeg ik ” het lijkt me toch vervelend als ik uit het niets  bel  de mededeling dat mijn man volgens mij is overleden”.

Ja heus ik weet wel dat de dokter hem niet beter kan maken, dat alles dat hij heeft erbij hoort maar toch…., ik wil niet later  beschuldigd worden van nalatigheid.
Het gesprek resulteert in een bezoekje van de huisarts. Op dat moment pompt Henk zich op  en lijkt tamelijk helder al kan hij niet goed uit zijn woorden komen. De arts constateert dus wél flinke achteruitgang maar heeft alleen het plaatje van de lichamelijke achteruitgang.

Wanneer hij dat ook aan Henk vertelt barst die in tranen uit  en wordt mijn vermoeden bevestigd dat hij vaak bang is  om er zomaar  tussenuit te knijpen, zijn adem stokt ook inderdaad wel eens en dan is er die paniek in zijn ogen.
Maar daar heeft de dokter wel een pilletje voor dat ik mag geven wanneer dat nodig.
Worden niet vergoed nee, maar een kniesoor die daar op let. Je wilt het beste voor je man.
Natuurlijk lees ik eerst de bijsluiter zorgvuldig want er kunnen nogal wat bijwerkingen optreden. Na  lezing zie ik al dat ik me geen zorgen hoef te maken, ik vink maar even aan welke klachten er al zijn vóór hij de pilletjes eventueel gaat gebruiken…., hij hééft ze vrijwel allemaal al.


Ik heb ook nadrukkelijk gevraagd of de pilletjes hallucinaties kunnen veroorzaken, dat was niet zo volgens de arts. Het is n.l. heel verdrietig om de angst van je man te zien die er van overtuigd is dat er mannen zijn die mij komen halen. Hij wist dat heel zeker want hij had ze zelf gezien….. ach, al met al maak ik me blijkbaar toch een beetje zorgen om niets geloof ik want hij blijft onveranderd  best goed eten , zolang het maar lekkere hapjes zijn dan hé! !

 

70 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  dec 12, 2018 @ 19:59:47

  Beetje late reacties maar even blogvrij gehad. Eigenlijk best jammer dat zo’n huisarts niet regelmatig even langskomt. Snap het wel ze zullen het wel te druk hebben maar goed. Bij mijn moeder kwam de huisarts iedere paar maanden gewoon langs voor een bezoekje. Even doornemen hoe het ging dat is zo belangrijk. Later werd dat gedaan door een assistente, dat was ook wel prima zo. Ja die bijsluiters, eigenlijk beter maar niet te lezen die dingen. Het is wel bekend dat mensen die gaan dementeren dingen zien die er niet zijn. Maar wel moeilijk om zo de achteruitgang te zien en niets te kunnen doen….

  Beantwoorden

 2. De Gans (Marije)
  dec 11, 2018 @ 21:03:58

  Wat verdrietig om mee te maken lijkt mij…. Voor jullie allebei.

  Beantwoorden

 3. Spontanity
  dec 10, 2018 @ 20:32:16

  Oh Riet toch.
  Ik heb dit helemaal gemist!
  Sorry.
  Moet ineens wel heel erg aan mijn vader denken, die zag ook van alles.
  Hee, ik denk aan je!
  xxx

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2018 @ 21:06:25

   Dat geeft toch niets, het is allemaal niet verplicht hoor! De donkere dagen doen hem inderdaad geen goed en alle drukte rondom de feestdagen gaven vorig jaar ook al problemen, dit jaar dus al veel eerder. Maar hij is nu weer iets meer in evenwicht.

   Beantwoorden

 4. leidseglibber
  dec 10, 2018 @ 00:25:06

  Of ftopic, die kerstman is inderdaad ( voor mij) de echte. Nee wel lachen het is een acteur die al jaren bij ons kerstman is en ook een aantal sinterklaas is geweest. ( dit jaar kon hij niet) Hij is ook de kerstman van Skyradio. Let maar eens op de reclames in bushokjes of op trams en bussen in sommige steden 🙂 Aardige vent die zijn werk perfect doet.

  Beantwoorden

 5. leidseglibber
  dec 10, 2018 @ 00:20:01

  Het is eigenlijk raar dat er pas de laatste tijd meer aandacht aan besteed wordt, terwijl we er allemaal in onze omgeving mee te maken krijgen

  Beantwoorden

 6. RenéSmurf
  dec 09, 2018 @ 22:29:09

  De dokter heeft zijn werk in elk geval weer even gedaan, even langskomen, niet te nadrukkelijk, maar toch er even weer zijn, wanneer jij dat aangeeft.

  Beantwoorden

 7. Mrs. T.
  dec 09, 2018 @ 17:34:48

  Ik weet gewoon niet zo goed wat ik moet schrijven. Een dikke knuffel dan maar? Komt ie …

  Beantwoorden

 8. meninggever
  dec 09, 2018 @ 12:29:59

  Ik neem opnieuw de pet diep voor je af en buig er bij. Zoveel inzicht en tegelijk een vorm van humor er tussendoor zetten waarmee het zware iets wordt afgezwakt. Prachtig, maar ook zo ontroerend. Omdat het een langzaam maar zeker proces betreft. Goh…wat koesteren we als we jong zijn toch slecht onze conditie. Het kan zo maar omslaan…dat blijkt…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 09, 2018 @ 16:24:46

   Het is maar goed dat we daar niet teveel bij stil staan als we jong zijn. Bovendien zou men zich er weinig voorstelling van kunnen maken. . Maar ja ,in ons geval toch niet echt zómaar, we hebben er de leeftijd voor.

   Beantwoorden

 9. John
  dec 09, 2018 @ 09:17:18

  Alles is al gezegd geloof ik. Ik leef met je mee. Ik zie het nu van dichterbij ook gebeuren. Ik heb met jullie te doen Riet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 09, 2018 @ 09:38:49

   Tegenwoordig krijgt iedereen er vroeg of later mee te maken denk ik, alleen de één wat dichterbij dan de ander maar het kan nooit kwaad er iets meer van te weten. Hoewel het zeker pittig te noemen is als het je partner betreft prijs ik me toch gelukkig dat ik voor hem kan zorgen. .

   Beantwoorden

 10. willyfotoblog
  dec 08, 2018 @ 19:29:14

  bijzonder zwaar om dit te moeten meemaken Riet..

  maar kan jij niet doen..

  maar vergeet ook niet aan jezelf te denken

  hopelijk krijg je hierbij de nodige ondersteuning

  groeten

  Beantwoorden

 11. Neeltje
  dec 08, 2018 @ 19:25:10

  Jammer, zo’n huisarts. Had jullie graag een meer betrokken arts gegund.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 19:41:59

   Ik denk met weemoed terug aan onze eerste huisarts, die het gezin door en door kende, mijn kinderen op de wereld heeft gezet. Ik begrijp echt dat ook hij weinig kan doen maar ik voel geen betrokkenheid bij de man, Het voelt alsof hij nog n ooit een dementie patiënt in de familie heeft gehad en zijn ervaring niet meer dan de 5 á 10 minuten gesprekjes in de spreekkamer. En dat is zó anders dan je als partner dagelijks ziet.

   Beantwoorden

 12. Matroos Beek
  dec 08, 2018 @ 19:22:24

  Best heftig Riet. Gelukkig weet je voor enige luchtigheid te zorgen, maar toch… Helemaal niet te onderschatten.

  Beantwoorden

 13. Leonoras life
  dec 08, 2018 @ 19:03:31

  Topsport voor jou dus.. alles rustig laten verlopen. Heel veel sterkte!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 19:30:27

   Gelukkig weet ik goed rustige momenten te benutten voor mezelf, dat moet gewoon , van een beetje rommel krijgt niemand wat dus dat laat ik makkelijk liggen als ik even m’n rust kan pakken.

   Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  dec 08, 2018 @ 18:15:24

  Het moet zwaar zijn dit alles te moeten meemaken.
  Veel sterkte voor jou en zorg maar voor jezelf.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 18:37:32

   Het ligt allemaal wel in de lijn der verwachting op onze leeftijd. Jullie problemen met Eva zijn natuurlijk veel zorgelijker, zij is nog zo jong en blijft toch een heel grote zorg voor jullie.

   Beantwoorden

 15. Regenboogvlinder
  dec 08, 2018 @ 18:13:55

  Goed dat je aan de belt hebt getrokken. Helaas zijn niet alle huisartsen even alert en houden niet echt bij met hun patiënten hoe het verloop van hun ziekte is. Hoop dat hij baat heeft bij die pilletjes, belachelijk dat je die zelf moet betalen. Maar ja, dat is de huidige zorg. Sterkte Riet, het valt allemaal wel maar niet mee… Dikke knuffel!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 18:35:33

   Eigenlijk heb ik altijd een beetje een kater na zo’n bezoek. Heb altijd het gevoel dat hij het bagatelliseert en geen idee heeft dementie inhoud. Hij schuift alles af naar de casemanager maar daar neem hij ook nooit contact mee op. Bijkomend probleem is dat Henk zich blijkbaar (meestal) beter voor kan doen als er ‘vreemde”zijn. Daarna stort hij dan in en zit ik met de brokken en krijgen mensen niet te zien wat ze zouden moeten zien.

   Beantwoorden

 16. Villasappho
  dec 08, 2018 @ 17:50:21

  Pff zwaar logje en weer luchtig geschreven. Vreselijk dat het zo slecht gaat Rietepietz. Heel veel sterkte.

  Beantwoorden

 17. AnneMarie
  dec 08, 2018 @ 17:27:51

  Ondanks alle ellende denk ik dat hij de beste zorg krijgt die je als-patiënt maar wensen kunt.
  Heel knap zoals je het doet enmmons ook nog op een humoristische manier bijpraat en leerzame dingen vertelt. Ik hoop ze (voorlopig) niet nodigbte hebben maar je kunt jouw blog altijd raadplegen bij problemen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 17:57:18

   Hoewel iedere dementiepatiënt wel anders is natuurlijk. Maar in grote lijnen zijn er zeker overeenkomsten. -Het is ook fijn om af en toe even alles van je af te schrijven want dán kan er wel wat galgenhumor in. Henk zou dat niet meer begrijpen dus dat kan niet.

   Beantwoorden

 18. Marja
  dec 08, 2018 @ 16:07:12

  Hij heeft alle bijwerkingen al. Het klinkt bijna komisch maar is het natuurlijk van geen kant.
  Belachelijk dat die pillen niet vergoed worden. Het is onwijs belangrijk dat hij rust krijgt in zijn hoofd. Daar word jij ook vrolijker en relaxter van.
  Sterkte en heel veel liefs.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 17:20:17

   Inge en ik moesten er ook onbedaarlijk om lachen toen ik het zo plompverloren tegen haar zei. Ja erg he, mét als je eigen risico én je dure zorgverzekering dan toch weer bijna 15 Euro betalen voor 25 pilletjes. Het vervelende is dat ik nu niet weet of hij zo in de war is van het pilletje of de dementie. Hij slaapt erg veel maar we zijn even met de auto weggeweest naar een klein winkelcentrum voor wat boodschappen was toen tamelijk helder en heeft nog een tijdje achter de rolstoel gelopen eer hij erin ging zitten. Ik weet niet of ik ze blijf geven. Misschien alleen voor de nacht in de hoop dat hij dan in de ochtend er iets beter aan toe is.

   Beantwoorden

 19. Petr@
  dec 08, 2018 @ 15:07:37

  Goed dat je hebt gebeld Riet, de tijd dat de huisarts eens uit zichzelf langskomt ligt ver achter ons.
  Ik hoop dat hij wat baat heeft bij de tabletjes, de bijwerkingen heeft hij al.
  Liefs Petr@ x

  Beantwoorden

 20. Ferrara
  dec 08, 2018 @ 14:48:12

  Als het lukt en je er de tijd voor hebt, ook goed voor jezelf zorgen. Wat fijn dat de nachten rustiger zijn en jij weer kunt opladen. Wij kennen elkaar niet persoonlijk, maar toch maak ik me wel eens zorgen om je. Dappere vrouw.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 15:08:15

   Vreemd hé, maar ik herken het wel omdat er wel vaker bloggers schrijven over hun persoonlijke sores en dat neem ik dan toch ook een beetje mee. Ik zie het een beetje als vroeger een correspondentie vriendin hebben, ook dat voelt heel vertrouwd en boel je mee met lief en leed.
   Ik benut écht alle momenten om mijn rust te pakken dan kan ik echt midden in de rommel gewoon lekker een spelletje doen op de laptop. En met hem naar buiten is ook ontspanning voor mij want buiten zit hij lekker om zich heen te kijken.

   Beantwoorden

 21. Yova
  dec 08, 2018 @ 14:40:30

  Dat is nogal wat van deze bijwerkingen. Dat is zeker schrikken. Wat erop staat hoefde niet alle bijwerking krijgen. Zie je onze moeder die is ook heel erg ziek. Hoe jij allemaal mee omgaat petje af…. Fijn weekend.

  Beantwoorden

 22. Tham ( Gerda )
  dec 08, 2018 @ 13:58:51

  Wat erg toch allemaal. En juist Heel veel respect hoe jij met alles om gaat
  Riet. Ik moet heel vaak aan je denken. Ook aan Henk. Van jou leer ik veel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 14:18:05

   Ik voel me ook niet echt mantelzorger, ik zorg gewoon zo goed en zo kwaad het gaat voor mijn lief. Dat is eigenlijk toch heel normaal.
   Maar zonder mijn achterban zou ik het ook niet redden hoor.

   Beantwoorden

 23. omabaard
  dec 08, 2018 @ 12:21:50

  Hier word ik toch echt stil van hoor.
  Wat een vreselijk ziekte voor je man, die angsten en onzekerheden waar hij moet mee leven, én ook voor jou, die enkel maar kan ondergaan en pogen het voor hem zo optimaal als mogelijk te houden.
  Ik ben heel blij dat Henk mooi is omringd, maar dat maakt het zeker niet eenvoudiger voor jullie allen.
  Wat een rotziekte toch!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 08, 2018 @ 12:27:03

   En dat zijn slechts de zaken die ik op deze bijsluiter tegenkwam waar hij in meer of mindere mate mee te maken heeft. Maar toch krabbelt hij met vlagen wel weer op en dan neem ik dat waar en ga naar buiten met hem. Hij was de hele morgen “uit” maar rommelt nu weer in huis rond. misschien toch nog even een ritje in de auto voor afleiding straks.

   Beantwoorden

 24. schrijfselsvanmij
  dec 08, 2018 @ 11:47:49

  Mijn schoonmoeder holt ook achteruit, alhoewel hollen ….. (ook galgenhumor 😉)
  Ik hoop dat mijn schoonvader het nog allemaal volhoudt tot de plek in de nieuwe zorgwoning klaar is voor bewoning.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: