ziekelijk…

Geen zorgen, ik ben niet ziek en ondanks alle wervende spotjes om de griep prik te halen ben ik dat  niét van plan. Best mogelijk dat ik dus deze winter op enig moment volkomen terecht “grieplijjer” genoemd kan worden. Mensen die aan griep lijden zijn grieplijders maar geen Hagenaar spreekt het zo uit, die “d” wordt een “j”. dat bekt lekkerder  omdat de term meestal als scheldwoord gebruikt wordt en zelden om aan te geven dat iemand griep heeft.

Daar heb je weer zo’n vreemd randverschijnsel in onze taal, veel scheldwoorden zijn een soort “ziekverklaringen” aan gezonde mensen   die vrijwel nooit gebruikt worden wanneer iemand de genoemde ziekte echt heeft.  Zo was ik jaren geleden  tijdelijk een  echte Haagse “pleurislijjer”!
Ik kan je verzekeren dat  een ontstoken borstvlies geen pretje is  maar dat gelukkig ook niemand je zo zal noemen op het moment dat je met recht aanspraak op die “titel” kunt maken.

Meestal draait het bij scheldwoorden om min of meer ( in Nederland) uitgeroeide ziektes, maar toch kwam er onder  onze  bekenden wel eens een “tyfuslijer” voorbij, tja, je neemt soms  ongevraagd een souvenir mee  uit een vakantieland waar  het met  de hygiëne iets minder  gesteld kán zijn dan in Nederland.
Ook daarbij werd  de patiënt niet aangesproken met deze terechte titulatuur, net als  vroeger de oom die tbc had en  dat in de volksmond vaak  de tering werd genoemd.
Een béétje Hagenees  ziet in een boze bui best kans om  je “lijdend aan zowel tering als tyfus” te verklaren terwijl je kerngezond bent!

Een beetje vreemde eend in de bijt in  dit geval is kanker. De ziekte  maakt ook in Nederland heel veel slachtoffers maar wordt tóch veel als scheldwoord gebruikt wat uiteraard heel kwetsend binnenkomt bij iedereen die met de ziekte te maken heeft of heeft gehad. Ik herinner me vaag dat er ooit iemand met kanker  een aanklacht over zou indienen  na zo aangesproken te zijn.
Nooit  gehoord hoe dat afgelopen is,   toch wel bizar dat,  hoe onbeschoft, onwellevend en not done  het ook is,  het is eigenlijk alleen maar de waarheid zeggen op dat moment.
In de tijd dat Henk kanker had hebben we soms ook wel keiharde  grappen gemaakt, nooit om te kwetsen maar altijd om met galgenhumor het leven draaglijk te houden.

Als scheldwoord zal ik het nooit gebruiken,  ik  heb ook wel eens mensen tot de orde geroepen die dat wél deden en ze plantennamen aangeraden wanneer de woordenschat  te kort schiet.
Stinkende Ballote……  bekt  best lekker, of stuk Guichelheil….. nee hoor, dat zeg ik natuurlijk niét tegen mijn lezers…. ik zou niet dúrven!

Advertenties

63 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Spontanity
  okt 30, 2018 @ 12:32:41

  Ik heb hem maar toch wel gehaald.
  Immuunsysteem is toch wat minder bij me.
  Schelden, doe ik heel soms, als niemand het hoort, maar ook dan, niet grof!

  Beantwoorden

 2. meninggever
  okt 28, 2018 @ 11:12:11

  Die griepprik ga ik echt niet halen. Zit allemaal troep in. En zij die hem wel halen in mijn omgeving worden steevast daarna ziek. Soms heftig. Nee, laat maar aan me voorbij gaan. Probeer me fit te houden, hygiene is ook een puntje. Van het schelden met ziekten moet ik niet zoveel hebben. Zonder bijbedoelingen overigens want ik vind het vooral ‘plat’ en ‘ordinair’. Zal de opvoeding zijn. Al kon mijn stiefpa aardig tekeer gaan als hij tijdens werkzaamheden op zijn duim sloeg of anderszins gehavend uit de strijd kwam. Dan verwees hij langdurig naar een opperwezen dat hem dit aandeed en moest worden verdomd……Moesten we altijd om lachen als kinderen….Hij was Hagenees van oorsprong en sprak best netjes….tot die momenten…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 28, 2018 @ 13:23:29

   Herkenbaar, ik hoor ook vaker mensen die na de prik een tijd kwakkelen dan mensen die nergens last van hebben. Zolang je een beetje onder de mensen blijft doe je vaak vanzelf wel antistoffen op.
   Mijn vader vloekte ook “vloeiend” en met herhalingen, inderdaad meestal ook bolstaand van van een verhitte hogere macht;-) Het is wel de reden dat ik dat meestal niet doe, zo zie je dat slecht voorbeeld ook goed volgen op lan leveren.

   Beantwoorden

 3. izerina
  okt 27, 2018 @ 14:50:53

  Ooit schold de ene leerling de ander uit voor kankerteef. Mijn hond was ziek op dat moment. “Zo eentje ligt er bij mij in de mand en moet eerdaags inslapen” reageerde ik. Volkomen stil was het.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 27, 2018 @ 16:52:53

   Ach wat een verdriet moet dat geweest zijn, maar inderdaad realiseren mensen zich dán pas wat ze eigenlijk zeggen. Ik hoop dat ze er ook van geleerd hebben en het nooit meer gebruiken als scheldwoord.

   Beantwoorden

 4. Yova
  okt 27, 2018 @ 13:41:33

  Ik heb ook drie weken geleden. griepprik gehaald. Gelukkig heb niet last van. Alleen krijg ik bultje van. Maar bij sommige mensen hebben wel bijwerking gekregen. Maar ik zat dubio om te doen. Anders word vijf keer goed ziek van. Je word wel veel gescholden. Dat is niet best hoor. Onze broer heeft het……. Daar denk ik erg aan. Rot ziekte. Mag nooit gaan schelden. Daar ben ik nou niet mee eens……En hij moest ook griepprik halen vanwege weerstand door de rot ziekte…Nog steeds bezig ermee. Het is niet leuk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 27, 2018 @ 14:03:33

   Je broer is natuurlijk erg kwetsbaar dus ik begrijp wel dat hij zéker de prik moet hebben. Is inderdaad een mega nare ziekte waar iedereen die er mee te maken heeft heel verdrietig van wordt. Heel veel sterkte want ik begreep uit eerdere logjes dat hij niet meer kan genezen. Hoogstens nog wat extra tijd geven door behandeling.

   Beantwoorden

 5. cornma
  okt 27, 2018 @ 10:37:34

  Ook ik krijg elk jaar een oproep om de griepprik te halen. Drie jaar heb ik dat gedaan en drie jaar heb ik de hele winter lopen snotteren en kuchen, heel irritant. Nu haal ik hem al vijf jaar niet meer en ik snotter en kuch maar een heel enkel keer. Volgens mij heb ik zelfs nog nooit echt griep gehad.
  Wat schelden betreft, kom ik nooit verder dan sukkel of oelewapper.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 27, 2018 @ 14:00:04

   Het heeft waarschijnlijk niet eens veel met elkaar te maken al blijft het mogelijk dat je door de prik tijdelijk wat vatbaarder bent voor een notter bacil .
   Oelewapper vind ik ook een mooi scheldwoord, heb ik ook wel gebruikt.

   Beantwoorden

 6. Ferrara
  okt 26, 2018 @ 22:30:45

  In huize F. ook geen griepprikken. Wij snotteren en kuchelen wel, maar griep is echt iets anders. En schelden doen we ook al niet. Overigens is guichelheil een heel schattig plantje met een fijn bloemetje in roze en blauw.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 27, 2018 @ 13:56:20

   Zo gaat het vaak, en snotteren en kuchen gaat , met of zonder griepprik gewoon door.
   Ja dat weet jij en dat weet ik maar de meeste mensen weten dat niet dus lijkt het een prima scheldwoord.

   Beantwoorden

 7. Zus
  okt 26, 2018 @ 21:17:19

  He Riet dan hadden wij samen de A griep, Ik kreeg sindsdien ieder jaar een griepje van een dag of 14. Met flinke koorts en beroerdigheid. Toen de griepprik kwam heb ik hem ieder jaar gehaald en heb geen griep meer gehad. Dus dit jaar ga ik maar weer met frisse tegenzin.

  Beantwoorden

 8. John
  okt 26, 2018 @ 09:29:26

  Er worden vreselijke scheldwoorden gebruikt. Ik heb kankerleier altijd vreselijk gevonden. Ik zag mijn moeder in 3 maanden wegteren, en dan geeft dat toch een ander beeld.
  De griepprik zit er bij mij weer in. 🙂

  Beantwoorden

 9. Neeltje
  okt 26, 2018 @ 09:00:28

  Ben je ‘ begroendondert!’, ik hoor het mijn vader nog zeggen. Nou, dan wist je wel dat je goed fout zat.

  Beantwoorden

 10. leidseglibber
  okt 26, 2018 @ 01:19:36

  Ik haal ook nooit de griepprik, hij werkr volgen smij alleen bij griepvarianten die toevallig dat jaar niet voorkomen :-). Ja die scheldwoorden weten wat, gek eigenlijk dat mensen er niet bij stil staan hoe kwetsend en vooral pijnlijk het voor sommige mensen is. Terugkoppen werkt nog wel eens. Vergeet nooit jaren terug dat ik een nieuwe collega had, zo’n popie jopie mislukkeling , ie mij constant opa noemde. Op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik waar iedereen bij zat antwoordde ‘ja dat had ik graag willen zijn, maar mijn schoondochter heeft dit weekend haar 3e miskraam gehad’. Hij heeft het nooit meer gezegd, was een half jaartje later ook alweer verdwenen trouwens.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2018 @ 12:41:14

   Wauw, zo troef je iemand wel af ja. ik wil ook nog wel eens ingrijpen als mensen met kanker gaan lopen zwaaien, er zijn té veel mensen die daar droeve herinneringen aan hebben en dat kun je niet aan hun neus zien dus bedenk vooraf even dat je er mensen mee kunt raken.

   Beantwoorden

 11. AnneMarie
  okt 25, 2018 @ 23:02:56

  Schelden doe ik bijna nooit alleen op het verkeerde moment. Noemde iemand een autist terwijl er een echte autist naast me zat. Werd me behoorlijk kwalijk genomen, maar we zijn gelukkig weer vriendjes.

  Beantwoorden

 12. Petr@
  okt 25, 2018 @ 22:52:08

  Hey Riet,
  We zeggen allemaal wel eens een lelijk woord denk ik.
  Ik zeg weleens K.T als er iets fout gaat, maar nooit geen ziektes.
  Binnenkort ga ik naar een voorstelling Sjaak Bral, ik denk jou welbekend, die kan er ook wat van!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 26, 2018 @ 12:32:04

   Ja ik wil een enkele keer ook wel eens wat genitaliën laten slingeren;-) we hebben ze allemaal natuurlijk en kunnen slecht zonder maar toch worden ze als scheldwoord gebruikt!

   Beantwoorden

 13. gewoonanneke
  okt 25, 2018 @ 22:40:50

  Ja die vervelende scheldwoorden hoor je inderdaad regelmatig nog wel langskomen. Zelf heb ik het met “wat een mongool” dat blijkbaar heel gebruikelijk is. Vroeger reagereerde ik er op dat doe ik niet meer. Hoor het Wim ook zelfs wel eens zeggen…heb er geen zin meer om op te reageren.

  Beantwoorden

 14. Mrs. T.
  okt 25, 2018 @ 21:40:04

  Ik vind stinkende ballote en stuk guichelheil vooral heel grappig klinken. Of betekent het ook iets?

  Beantwoorden

 15. RenéSmurf
  okt 25, 2018 @ 21:24:10

  Beter nog is het om helemaal niet te schelden, maar gewoon lief te zijn tegen elkaar. En anders kan je alles altijd nog besmurfen, ben je nou helemaal besmurfd!

  Beantwoorden

 16. schrijfselsvanmij
  okt 25, 2018 @ 21:06:42

  Ik scheld zelden, zeg hooguit ‘schips’. En die griepspuit haal ik trouw, ieder jaar weer.

  Beantwoorden

 17. Suskeblogt
  okt 25, 2018 @ 20:35:59

  Geen griepprik voor mij.
  Scheldwoorden in mijn dialect zijn wat anders dan die bij jou.
  Gelukkig worden die niet veel meer gebruikt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 20:50:50

   Join the club, ik ga ook niet! Ik weet eigenlijk niet of er in andere delen van Nederland ook op deze manier gescholden wordt, in Den Haag zijn er wijken waar ze er wel raad mee weten.

   Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  okt 25, 2018 @ 20:19:51

  Ik weet het niet met die griepprik… wel of niet? Ik heb één keer echte griep gehad… was toen nog niet eens veertig, maar ziek – ziek – ziek… na drie weken zag ik er nog uit alsof ik uit een concentratiekamp kwam. Dus ja, ik heb me toen jaren laten inenten. Vijf jaar geleden werd ik meteen ziek na de inenting. Daarna deed ik niet meer aan de griepprik.
  Nu twijfel ik weer… neen, ik weet niet wat ik moet doen. En daar heb ik flink de PEST aan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 20:45:13

   Gelukkig is de PEST tegenwoordig ook te genezen;-) Ja échte griep hebben we niet zo vaak hoor, Ik had de A-griep toen ik zwanger was, de eerste drie dagen ben ik nóg kwijt. Ik hoop gewoon dat ik daardoor nog antistoffen heb. Uiteindelijk is de griepprik ook niet voor alle varianten geschikt. Ik ga al jaren niét ondanks dat ik alleen al gezien mijn leeftijd doelgroep ben maar ik heb ook wel kwaaltjes waardoor ik doelgroep ben.

   Beantwoorden

 19. willy
  okt 25, 2018 @ 19:29:35

  de griepprik..

  je doet er me aan denken Riet..

  en scheldwoorden worden gelukkig minder gebruikt

  groeten

  Beantwoorden

 20. Happy Hulk
  okt 25, 2018 @ 18:57:31

  Ze schelden mij wel eens uit voor Hulk!

  Beantwoorden

 21. omabaard
  okt 25, 2018 @ 18:53:41

  Ik lees hier dat Henk wel zijn moeilijk part in het leven heeft gekregen. En jij met hem.
  Chapeau voor jullie optimisme.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 20:20:53

   KLopt, wat ziekte betreft heeft Henk zijn deel meer dan gehad, hij had een slecht jaar in 2001 maar hij is er na een heftig jaar met bestraling, grote buikoperatie en chemo goed uitgekomen ik kan er vaak mensen mee troosten dat hij er nog steeds is. Maar we zijn ook in die tijd blijven lachen hoor, nergens meer gelachen dat tijdens de chemo sessies met de andere patiënten.

   Beantwoorden

 22. Villasappho
  okt 25, 2018 @ 17:29:18

  O hij is weer heerlijk Rietepietz schelden met een nog bestaande ziekte doe ik niet en vind ik ook niet getuigen van goede sociale vaardigheden. Die planten moet ik nog even aanleren hoor.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 17:50:34

   Keurig meisje hoor;-) Wij zijn onderling niet héél erg fijngevoelig zolang het niet om schelden gaat, maar “de feiten” zijn wel eens benoemd zal ‘k maar zeggen. Ik scheld sowieso niet veel, zelfs niet met plantennamen maar ik kan nog wel eens iemand “krijg de tandjes” toevoegen, heel sneu als je dan al een kunstklapper hebt en als je wéét hoeveel last een baby heeft van tanden krijgen is het toch ook niet zo aardig;-)

   Beantwoorden

 23. Regenboogvlinder
  okt 25, 2018 @ 16:58:54

  Ik hoor ook bij de risicogroep voor griep. De diabetesverpleegkundige heeft me een paar jaar geleden toch echt omgepraat om de griepprik te halen. Nu 2 jaar gedaan, maar dit jaar niet meer. Afgelopen vrijdag gewoon overgeslagen! We zullen zien hoe het gaat. En griep is zo’n breed begrip.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 17:44:55

   Nou wij maken het breed door alles waar we hoofdpijn /keelpijn/koorts van hebben maar griep te noemen. , meestal is het een koutje of een virus. En dan heb je óók nog verschillende griepstammen die ook niet allemaal door de griepprik gedekt zijn.
   Was jij beroerd van de prikken dat je er nu niet voor gaat.

   Beantwoorden

 24. ria
  okt 25, 2018 @ 16:49:45

  Het is wat met de scheldwoorden. Mijn zoon werd vroeger door een goede vriend, als die niet van hem kon winnen, kankerlijer genoemd. Toen mijn zoon was overleden vroeg ik hem om dat woord nooit meer te gebruiken. Drie keer raden wat hij zei; dat heb ik nog noóóóóóit ,,,,gezegd.

  Beantwoorden

 25. Marja
  okt 25, 2018 @ 16:04:06

  Je eindigt met prachtige alternatieve scheldwoorden. Het bekt zeker minstens zo lekker als al die vreselijke ziektes.
  Ik wil trouwens ook geen griepprik. De dokter moest hartelijk lachen toen ik zei dat ik nooit ziek was. Nee, alleen maar bijna dood, was haar reactie. Dat was ook een soort van galgenhumor.
  We gaan het leven dit weekend vieren met onze kids en ukkies. Tot maandag! xx

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 16:30:53

   Jij bent ook een portret hoor;-) Nooit ziek, Maar ik begrijp wat je bedoelt, ziek door een virus is anders dan ziek doordat organen het af laten weten. Die griepprik is soms bijna net zo erg als wat wij vaak griep noemen, mijn schoonmoeder was destijds altijd drie dagen ziek van de prik.
   Wat heerlijk dat je even lekker op stap kunt met het hele spul, dat zal vast bijzonder zijn na al die maanden tobben. Ik hoop dat het mega gezellig wordt, maak je niet te moe he!

   Beantwoorden

 26. Jeanne van Sjannesblog
  okt 25, 2018 @ 15:44:01

  Ik ga die griepprik ook niet halen. Ik vind ze er erg dwingend in. Ik kreeg een uitnodiging met datum en tijdstip, maar wil het niet. Pech, als ik wel de griep krijg. Dat zou dan voor het eerst zijn in ik kan me de tijd niet heugen, dat ik griep heb gehad.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   okt 25, 2018 @ 15:58:08

   Ik behoor al jaren tot de risico groep maar ga nooit. Uiteindelijk is veel van de kwalen die wij griep noemen meestal gáán griep. Een fikse kou, een bepaald virusje en daar helpt die griep prik helemaal niet tegen. Ik heb wel in de jaren 60 de A-griep gehad en ik hoop dan maar dat ik daar nog bescherming van heb. Van echt griep ben je inderdaad goed ziek maar al die andere toestanden kwakkel je in een weekje wel door!

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: