bezigheidstherapie

We hebben de zomermaanden niet heel veel gewerkt in de drukkerij, er was  weinig handwerk. Dat was aan de éne kant best lekker met die warmte,  maar aan de andere kant is dat werk ook een beetje  “dagbesteding” voor Henk.
Eigenlijk kan hij zelf niet meer zoveel,  zijn brein legt hem teveel in de luren , maar zolang  ik hem een beetje bezig kan houden is het toch een prettig uitje voor hem bij  de oud collega’s.

Vandaag “mochten we weer” al blijkt al vóór we weg zijn dat hij zijn dag niet heeft.
Ik vraag hem zijn schoenen aan te doen, hij schopt de rechter pantoffel uit, doet ook de linker  uit, doet  dan weer de rechter pantoffel aan, én de linker.
Ik zeg nogmaals “doe je schoenen aan dan gaan we naar de zaak”, maar ook dit keer komt het niet goed. Even helpen dan maar!

Op de zaak staat hij nog steeds met de jas aan als ik al geïnformeerd heb waarmee we aan de slag kunnen. Er liggen stapels dunne A4  bloknootjes waar boorgaten in gemaakt moeten worden. Dat lukt hem al een tijdje niet meer maar ik ken het apparaat ( dat me ooit bijna een vingerkootje kostte)  zelf goed genoeg om die klus te klaren.

De blokjes staan op een pallet die ik in één keer naar de boormachine zou kunnen trekken met een palletwagen maar ja….. er moet ook iets te doen zijn voor Henk en dus vraag ik hem een stapel bij me te brengen, terwijl ik zelf vast een stapel meeneem om te kunnen beginnen.
Als ik hem om een tweede stapel stuur weet hij ze nog niet te vinden, bij de derde stapel  twijfelt hij waar hij ze moet brengen maar komt het goed als ik hem roep. Zijn oude drukkersdiscipline  maakt  dat hij zorgvuldig  alles in de juiste richting op elkaar stapelt.
( Iets in de verkeerde richting ergens op leggen kán grote nadelige  gevolgen hebben bij het snijden).

Omdat ik ondertussen al wat klaar heb probeer ik of hij  op zijn volgende rondje alvast de stapel die klaar is mee wil nemen en op de tafel zetten waar ze verder afgewerkt zullen worden.  Hij  neemt ze inderdaad mee, loopt er doelloos een rondje mee en zet ze dan weer bij me neer. Te gecompliceerd voor zijn warrige hersenpan. Hij brengt wél de andere blokjes  al moet ik af en toe even zijn richting corrigeren.

Nee schei nou uit…..slavendrijver….?  Nee dat ben ik niet,  dat heen en weer lopen is nuttig  want als we werken wandelen we niet en als hij na een uurtje moe is heb ik de krant voor hem, hij leest maar even en gaat dan aan de gang om de krant netjes gelijk te stoten.
Hij schuift het  sportkatern in de rest van de krant, stoot nog eens gelijk en  vouwt, keurig punt op punt, de krant dubbel! Eens een drukker altijd een drukker, zelfs met een gemankeerde hersenpan.

Advertentie

58 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  sep 03, 2018 @ 10:41:06

  Confronterend verhaal, waarbij jouw hart toch moet bloeden bij het zien vertrekken van de bekende functies dag na dag. Ik blijf je toch echt een kanjer vinden dat je daar elke dag mee om kunt gaan. Hoop oprecht dat er ook af en toe mensen zijn die jou een beetje verwennen, al is het maar met een dagje uit of zo…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2018 @ 15:46:48

   Nou ik ga er ook wel eens iets minder goed mee om hoor, niets menselijks is mij vreemd.
   Maar ik heb geen klagen over de mensen om me heen, toevallig vandaag een dagje “beaurysalon”geregeld voor me, daar moeten dan 4 agend’a’s voor getrokken worden maar dat dóen ze ook! Héérlijk!

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  sep 02, 2018 @ 10:58:11

  Denk inderdaad zo bezig zijn dat het best goed is al moet je wel geduld hebben natuurlijk en dingen laten doen die hanteerbaar zijn……best moeilijk soms maar wel mooi dat het nog kan daar. Grappig die krant dan nog zo netjes opvouwen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 02, 2018 @ 18:25:45

   Het wordt wel moeilijker wat hij nog kan doen en zelfs dan gaat het mis zodra hij moe wordt. Maar het werkt inderdaad wel als het lukt. Hij heeft zelf gelukkig niet door hoe langzaam hij alles doet .

   Beantwoorden

 3. beaunino
  sep 01, 2018 @ 08:51:30

  Je bent echt zo’n baken voor hem, fijn dat hij er nog steeds plezier in heeft en dat jullie dit samen nog kunnen doen. Dikke knuffel!

  Beantwoorden

 4. Melody
  aug 31, 2018 @ 11:44:56

  Het is en blijft een constante kwestie van zoeken en aanpassen he, met engelengeduld lukt jou dat ook… al kan ik me natuurlijk bij lange na niet voorstellen hoe het werkelijk moet zijn voor jou, behalve enorm zwaar.
  Toch wel heel fijn dat jullie dit soort klusjes nog steeds kunnen doen, het zorgt er immers wel voor dat je eruit moet en niet constant in huis moet blijven zitten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 31, 2018 @ 12:25:32

   Ja klopt, het één is nog niet onder controle of het ander hapert alweer. Duurt altijd weer even eer ik me er bij neer kan leggen dat iets niet meer gaat. Het werken wordt ook moeilijker maar zolang het nog enigszins kan blijf ik het doen want het is toch onder de mensen zijn. En daar kan dat omdat het na 60 jaar ook “eigen terrein is” voor hem.

   Beantwoorden

 5. leidseglibber
  aug 30, 2018 @ 21:14:05

  Ik heb het al eerder gezet, maar ik echt respect voor je geduld en doorzettingsvermogen. Het geeft wel aan dat jullie altijd maatjes zijn geweest anders kan een mens dit niet opbrengen. Goed dat jullie de drukkerij nog hebben als soort dagbestedeing en ja sommige dingen zitten er zo ingebakken dat blijft er in he.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 21:50:10

   Ik verlies m’n geduld ook met enige regelmaat hoor maar ik troost me dan maar dat ook het personeel in tehuizen hun geduld wel eens verliezen en die gaan na dienst gewoon naar huis. Maar ik bof dat hij niet agressief is geworden én met een aantal mensen om me heen die hun steentje bijdragen, anders houd je dat niet vol.

   Beantwoorden

 6. schrijfselsvanmij
  aug 30, 2018 @ 19:18:45

  Mijn schoonmoeder gaat sinds kort naar een dagopvang, en ze vindt het hartstikke leuk. Blijkbaar had ze toch meer behoefte aan gezelschap en afleiding dan ze thuis kreeg. Mijn schoonvader is -helaas- niet iemand die weet om te gaan met een dementerende, en dus weinig conversatie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 19:53:23

   Voor veel mensen is dagopvang een oplossing, voor Henk niet echt omdat hij geen gesprek meer kan voeren en dat is wat het voor veel mensen is, een praatje maken met elkaar. Hij kan ook niet veel meer zonder hulp en die er meestal veel te weinig. Voeg daarbij nog een heel vervelend sanitair probleem dus al met al een té moeilijke patiënt voor dagopvang.

   Beantwoorden

 7. ria
  aug 30, 2018 @ 18:25:36

  Het valt niet mee om groot te worden maar ook niet om oud te worden.
  Toch is het fijn om ze lang mogelijk samen te kunnen zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 18:47:20

   Oud worden gaat prima, oud zijn is een ander verhaal;-) Maar je hebt gelijk, ik zou het vreselijk vinden als hij in een zorghuis zou moeten verblijven dus hoop dat ik gezond blijf want dat is wel een voorwaarde om het vol te kunnen houden.

   Beantwoorden

 8. Regenboogvlinder
  aug 30, 2018 @ 17:51:34

  Toch lekker dat de drukkerij jullie nog steeds kan gebruiken. Wat een rare wereld moet het voor Henk toch zijn/worden. Dat hij gewoon simpele opdrachten niet meer weet om te zetten in daden. Helaas is dat het verloop.. je weet het onderhand en ook van Henk zijn moeder hè. Als je er ooit mee te maken hebt is het, lijkt het, toch minder moeilijk om met de zieke om te gaan. Maar het blijft zwaar want jou kost het nog veel meer energie want 24/7. Toch fijn dat het nog kan hè.. Je bent nog niet klaar met je taak Riet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 18:18:32

   Ja heel vreemd, de normaalste dingen begrijpt hij steeds vaker niet. Ik praat al in eenvoudig zinnen maar vaak heeft hij dan nóg geen benul wat zeg. Iedere dag heeft hij ook dezelfde problemen in de keuken, trekt steevast verkeerde laden open en doet dezelfde dingen wéér fout. Ik vind zijn broodkorstjes in de koelkast in plaats van in de afvalbak onder gootsteen , zakje speciebonen in de bestek lade i.p.v. in de koelkast enz…… Het vraagt inderdaad héél veel energie.

   Beantwoorden

 9. Ferrara
  aug 30, 2018 @ 16:21:09

  Eens een drukker, altijd een drukker. Het deed me meteen denken aan de boekhouder die ik ooit onder mijn hoede had in een tehuis voor psychogeriatrie.
  De man scheurde regelmatig een weekblad in kleine stukjes op papiergeldformaat en maakte er stapeltjes van om de werknemers uit te betalen.

  Wat fijn voor je dat het bedrijf van je man zich zo opstelt. Is de biljartclub ook nog steeds in beeld?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 17:33:44

   Dat soort dingen is sterker dan hun verwarring, het gebeurt onbewust. We zijn graag geziene gasten in de drukkerij waar ik ook 20 jaar gewerkt, peanuts vergeleken bij de 60 jaar van Henk natuurlijk.
   Het wordt wel minder wat we kunnen doen maar dat is goed. Ook het biljarten wordt minder, hij is snel moe maar hij blijft er onverminderd welkom en we spreken per keer af hoe laat ik hem zal ophalen , dat hangt een beetje af van hoeveel er komen opdagen. Maar hij krijgt altijd voorrang om zijn partijtje te spelen en waar nodig helpen de heren hem, het zijn schatten die hem zijn spelletje gunnen.

   Beantwoorden

 10. Neeltje
  aug 30, 2018 @ 14:25:01

  Bezig blijven, hoe dan ook. Blijft zo belangrijk.

  Beantwoorden

 11. Spontanity
  aug 30, 2018 @ 12:03:47

  Wat boft hij met jou!!

  En wat ben jij lief.
  xxx

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 12:17:07

   Meestal wel maar ik heb ook m’n slechte dagen hoor. Vooral als er weer veranderingen zijn ( lees achteruitgang) duurt het altijd even eer ik daar weer zonder mopperen mee om kan gaan.

   Beantwoorden

 12. John
  aug 30, 2018 @ 08:51:41

  Goed dat je hem mee neemt naar de drukkerij. Al zal ook dat steeds moeilijker worden.
  Ook voor Henk natuurlijk, al merkt hij het zelf misschien helemaal niet zoals jij het merkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 30, 2018 @ 10:23:09

   Thuis laten kan zeker niet maar het wordt inderdaad moeilijker voor hem. Het is best wel druk aan zijn hoofd. En voor mij wordt het steeds lastiger hem zinvol bezig te houden en tóch zelf nog een beetje productie te draaien. Maar voorlopig lukt het nog al valt er wel steeds meer werk af dat niet meer kan. Ook de tijd dat we er kunnen blijven wordt steeds korter.

   Beantwoorden

 13. Marja
  aug 29, 2018 @ 21:05:09

  Knap dat jullie toch weer aan de slag zijn gegaan. Is het niet gevaarlijk voor hem met die gatenmaker?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2018 @ 21:10:31

   Nee daar komt hij niet meer aan. Hij komt er zelfs niet heel dichtbij. Maar we kunnen helemaal zelf kijken hoe we het doen en ik weer goed wat hij nog wel of niet meer in zijn macht heeft. Dingen die fout gaan maken hem onzeker waardoor er nog meer fout gaat en dat moeten we niet hebben natuurlijk.

   Beantwoorden

 14. AnneMarie
  aug 29, 2018 @ 20:29:47

  Je bent echt een engel voor je man. Natuurlijk vetlies je soms je geduld, nietvdat je het wilt maar je bent ook maar een mens. Maar wel,een heel bijzonder mens. Hoop b oor hem en jezelf dat je het nog lang vol kunt houden.

  Beantwoorden

 15. omabaard
  aug 29, 2018 @ 20:21:22

  Ik ben zo blij voor je man dat hij die van jou mag zijn. Pure bewondering voor wat jij doet. Het zal verre van gemakkelijk zijn voor jullie allebei, maar jij maakt het voor hem zeker meer draaglijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2018 @ 20:42:53

   Maar het is helaas nooit genoeg om de ziekte te stoppen,en inderdaad heel vaak niet makkelijk. De mooie zomermaanden waren wel een groot cadeau omdat we veel buiten konden zijn en we het daar allebei minder moeilijk hadden. Gelukkig heb ik de auto zodat we ook in de winter het vertier kunnen zoeken in overdekte dingen als tuincentra om eruit te zijn.

   Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  aug 29, 2018 @ 19:46:14

  Hopelijk kan hij nog lang in die drukkerij bezig zijn; Zo voelt hij zich nuttig en heeft contact met de buitenwereld.

  Beantwoorden

 17. Villasappho
  aug 29, 2018 @ 19:38:33

  Och ja het is niet meer de man die je vroeger ondeugend aankeek maar nog steeds je man. En stilzitten niks doen daar wordt hij niet beter van.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2018 @ 20:07:53

   Nee zeker niet, daarom wil ik hem niet in de dagopvang, daar wordt meestal alleen maar gepraat rondom de tafel, en gesprekken hebben lukt hem niet meer . En er zijn nog wel wat problemen waar daar te weinig aandacht voor zou zijn met 2 verzorgers op 25 mensen.

   Beantwoorden

 18. Jeanne van Sjannesblog
  aug 29, 2018 @ 19:01:05

  Wat zwaar voor je en knap, dat je er toch zo positief in staat! Fantastisch, dat je zoveel mensen om je heen hebt vol begrip, maar het blijft triest. Wat een kl ziekte!!

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  aug 29, 2018 @ 18:55:59

  Ja, de vaste gewoontes zitten er in, dat is wel duidelijk.

  Beantwoorden

 20. willy
  aug 29, 2018 @ 18:28:04

  het is me wel wat Riet..

  heel bewonderenswaardig wat je doet

  groeten

  Beantwoorden

 21. Mrs. Brubeck
  aug 29, 2018 @ 18:14:17

  Het moet ontzettend moeilijk voor je zijn om de man die je al zo lang liefhebt te zien “verdwijnen” in een eigen wereld. Ik ben elke keer stil van je verhalen en hoop dat jullie nog heel lang zo verder mogen gaan, ook al is dat soms moeilijk en confronterend.
  Kus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2018 @ 18:19:05

   Ja dat klopt, en ook heel veel doodgewone dingen die niet meer kunnen zoals ik het gewend was. En ondanks dat ik heel goed begrijp wat er gebeurt in zijn hoofd dan t
   och soms de ergernis niet de baas kunnen blijven over dingen die voor de zoveelste keer fout gaan. Maar het hoort er allemaal bij dat besef ik wel, ik ben helaas geen heilige.

   Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  aug 29, 2018 @ 18:03:27

  De handelingen die vaak verricht werden vroeger, blijven het langst bij. Het valt echter niet mee met zoveel chaos in het hoofd. En dan de momenten van besef…
  Wat een geluk dat hij jou heeft.

  Beantwoorden

 23. Happy Hulk
  aug 29, 2018 @ 17:17:39

  Dus de automatische piloot werkt nog een beetje.
  Frappant?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 29, 2018 @ 17:52:17

   Ja bij sommige dingen wel maar het is ook vaak een teleurstelling voor hem als dingen die hij nog denkt te kunnen niet meer voor elkaar krijgt.

   Beantwoorden

   • Happy Hulk
    aug 29, 2018 @ 17:58:58

    Dat kan ik mij voorstellen.
    Het leven voor hem is wroeten geworden.
    Wel willen maar weinig meer kunnen.

    Hield hij vroeger (jeugd of later) van een bepaald soort muziek?
    Ik weet van mijn moeder in die situatie, dat we toentertijd een cassetterecorder hadden staan met alleen maar Maria liedjes.
    Heerlijk vond zij dat.

    Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: