zo genaamd….

Uit bén je soms met  de achternaam die  je van je ouders mee kreeg. Vooraf natuurlijk eerst mijn dikke excuses want  namen belachelijk maken is  “not done”, maar ja, ik kreeg het érg hard te verduren deze week.
Zie ik eerst in de krant een groot artikel over een Russische correspondent die  het moet doen met de naam “Waterdrinker” , alsof er één  zichzelf respecterende Rus is die water drinkt, die kiest voor wodka! Hoe moet zo’n correspondent ooit serieus genomen worden  in Rusland, nee in zijn geval had hij beter een ander beroep kunnen kiezen.

In diezelfde krant stond een rouwadvertentie dat “meneer Pappot” niet meer onder ons is, zeker niet onwaarschijnlijk dat  de flauwe grappen   en verwijzingen naar zijn moeder hem na ruim 70 jaar  toch teveel zijn geworden.

Maar een echt probleem heb  ik met de beroepskeuze van ” de heer Kakkenberg” , de heer Kakkenberg loopt stage bij onze huisarts. Oke, als ik  echt ernstig ziek ben als hij binnen komt zal ik misschien mijn lachen wel in kunnen houden  als  ik bij het handen schudden hoor; “kakkenberg”,  maar ik vrees dat het héél moeilijk gaat worden mijn gezicht in de plooi te houden als mijn aandacht éven van m’n kwaaltjes afgeleid is.

Waarom haalt zo iemand niet gewoon één K uit die naam weg, zo breng je de patiënt in psychische nood! Al helemaal als de goede man zich wil specialiseren als “maagleverdarm” specialist waar je dan nog vaak de opdracht krijgt de daad bij het woord  de naam te voegen, al hoeft een” berg” dan niet direct en is een klein beetje van de bruine substantie meestal wel voldoende.

Maar misschien is die naam  een voordeel wanneer je een  slecht nieuws gesprek moet hebben, het noemen van zijn naam zal misschien de aandacht even af leiden van het slechte nieuws. Tja het nieuws wordt er niet beter of slechter door,    maar als je slecht nieuws met humor kunt larderen is er toch veel gewonnen. Herman Finkers weet dan als geen ander, die had zelfs geen arts met een toepasselijke naam nodig  om met galgenhumor zijn situatie te lijf te gaan.

 

Advertentie

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  aug 22, 2018 @ 09:37:34

  Die Herman Finkers doet mij veelal lachen. Maar hij maakte ook wel eens foute keuzes. Zoals toen hij tegen de komst van zakenvliegtuigen op de voormalige vliegbasis Twenthe ging actievoeren. Dat snapte ik niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 22, 2018 @ 12:24:30

   Het zal in zijn ogen zeker géén foute keuze geweest zijn, zo simpel ligt dat. Kwestie van en voor en tegenstanders. Maar gelukkig heeft dat weinig te maken met zijn opvattingen over humor.

   Beantwoorden

 2. Petr@
  aug 21, 2018 @ 20:27:10

  Mijn meisjesachternaam werd ik ook vaak mee gepest.
  Toen ik trouwde nam ik snel mijn man’s naam aan.
  Grappig is ook die woordvoerder van de verkeersvliegers, Menno Baksteen haha.
  En die vrouw van het pluimveegebeuren, Hennie de Haan.
  Maar Kakkenberg slaat echt alles, zeker als hij maag/lever/darm arts wil worden 🙂

  Beantwoorden

 3. Spontanity
  aug 21, 2018 @ 13:55:30

  Prachtig, zowel de namen als het stukje.
  Ik kende het al, maar kon het weer zeer waarderen.

  Beantwoorden

 4. Happy Hulk
  aug 21, 2018 @ 09:00:28

  Ik had 4 oudere zusters thuis.
  In hun verkeringstijd kwamen er vele vrijers opdagen.
  Welopgevoede jongemannen, die zich keurig aan iedereen voorstelde.
  Wij waren met 9 thuis.
  Ene Jan Poepjes kwam maar tot 4x voorstellen, daarna rolden alle Allen over elkaar heen van het lachen.
  Mijn zuster vertrok onmiddellijk met hem en we hebben die gozer nooit meer gezien.

  Beantwoorden

 5. leidseglibber
  aug 21, 2018 @ 00:40:41

  Je staat soms echt te kijken hoe raar achternamen zijn, maar nog erger is als ouders een kind voor zijn leven opzadelen met de verkeerde voornaam. Ik had vroeger een jongen in de klas en die heette Willem Cornelis Papier. Dat doe je je kind toch niet aan.

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  aug 20, 2018 @ 22:19:30

  Toevallig kwamen de meiden van het Huttendorp vanmiddag terug van het registreren welke kinderen in welke hut zaten en die zeiden we kwamen zulke gekke namen tegen zoals Koedood…. zou dat nou goed zijn haha. Toevallig kende ik die mensen al heel lang en zie die naam klopt echt wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 21, 2018 @ 12:07:54

   Whahaha, geweldige naam, ik wil dan altijd mensen laten trouwen, had ooit post voor meneer “Pang” die laat ik zich dan voor stellen aan mevr. Koedood, krijg je “Pang….. Koedood”, )blijf dan maar ernstig.;-)

   Beantwoorden

 7. Regenboogvlinder
  aug 20, 2018 @ 18:11:34

  Namen, praat me er niet van.. De meisjesnaam van mijn schoonmoeder was Kortekaas.. Werd ook altijd de draak mee gestoken. Aangetrouwde familie van haar Gladpootjes… Een van de Gladpootjes had zo’n hekel aan zijn naam dat hij deze officieel heeft laten veranderen en hij werd Gladon. Bedankt voor deze hilarische opsomming en Finkers is geweldig! 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 20, 2018 @ 19:03:40

   Wij hadden vroeger ook een familie Kortekaas aan de overkant wonen. . Gladpootjes heb ik nog nooit gehoord, is natuurlijk ook geweldig om gekke dingen mee te doen.
   Knap he die Finkers, ben ik ook gruwelijk fan van. Hij treedt helaas niet vaak meer op maar dat is logisch. Deze show was een paar jaar geleden op TV, héérlijk.

   Beantwoorden

 8. terrebel
  aug 20, 2018 @ 15:41:04

  Gelukkig betekent ‘wodka’ in het Russisch gewoon ‘watertje’…;-)

  Beantwoorden

 9. margrietspanjaard
  aug 20, 2018 @ 11:22:23

  Nu ben ik toch benieuwd hoe Herman zijn bloeddokter heette 🤣

  Beantwoorden

 10. willy
  aug 20, 2018 @ 11:19:59

  een bijzondere soort humor van Herman Finkers..

  in de wachtkamer van de dokter, zou ik er wel niet naar luisteren

  prettige dag Riet

  Beantwoorden

 11. ria
  aug 20, 2018 @ 10:51:56

  Als de arts kakkenberg na weglaten een k nu kakenberg zou heten vergaat de lach:-).

  Beantwoorden

 12. Yova
  aug 20, 2018 @ 07:57:07

  Hij kan wel goed zingen. Maar ik heb hem nooit van gehoord. Vreemde naan heeft achternaam. FINKERS… Ik heb wel eens gehoord dat nog meer vreemde namen horen. Fijne week.

  Beantwoorden

 13. John
  aug 20, 2018 @ 07:45:45

  Ik val eigenlijk nooit over namen. Zelf heb ik namen waar geen grappen over gemaakt kunnen worden, Oké, men spreekt mijn achternaam niet altijd goed uit, en ook wordt hij wel eens verkeerd geschreven. EN toch, zo moeilijk is hij toch echt niet.

  Beantwoorden

 14. omabaard
  aug 19, 2018 @ 20:38:38

  Leuke blog.

  Naar het schijnt ben ik mijn familienaam waardig 🙂

  Beantwoorden

 15. Villasappho
  aug 19, 2018 @ 20:15:12

  Heerlijk stuk van Finkers en neem van mij aan ik weet alles van een irritante achternaam

  Beantwoorden

 16. Suske
  aug 19, 2018 @ 18:39:36

  Sommige familienamen zijn gewoon grappig. Zo heb je op onze markt een viskraam dat eigendom is van en Haring. Gelukkig was hij geen beenhouwer geworden.

  Beantwoorden

 17. Jokezelf
  aug 19, 2018 @ 18:10:34

  Ik weet het, het is allemaal heel flauw, maar ik heb het ook niet meer bij sommige achternamen die een -soms subtiel- verband hebben met het beroep dat zo iemand uitoefent: ken je bijvoorbeeld Frans Duyts die Nederlandse smartlappen zingt?

  Hier staat een heel rijtje met Nederlandse namen van A tot Z en hun bijpassende beroepen: https://www.moorsmagazine.com/onzinbak/lijstjes-onzinbak/nomenestomen2/

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 19, 2018 @ 18:21:41

   Het heeft me al zóveel amusement bezorgd, We moeten wel eens een mailing verzorgen en dan zit ik meestal na een kwartier al hikkend van de lach omdat ik mensen aan elkaar uithuwelijk om bijzondere combinaties te maken. Ik ga even genieten van je link.

   Beantwoorden

 18. Marja
  aug 19, 2018 @ 18:04:26

  Herman is geweldig. En gelukkig is hij nog steeds onder ons.
  Je onderwerp is weer pakkend!

  Beantwoorden

 19. Neeltje
  aug 19, 2018 @ 17:18:21

  Het zet je te kakken! 😄

  Beantwoorden

 20. Koen
  aug 19, 2018 @ 17:11:09

  Een van mijn beste vrienden heet “Mank’ met z’n familienaam. En je raadt het al … hij werd geboren met een scheef staand voetje. Een aantal operaties later kwam het bijna goed. Hij loopt op een speciaal voor hem gemaakte schoen. Dat gaat redelijk goed maar hij mankt – niet heel ernstig maar wel zichtbaar. En als hij zich voorstelt aan anderen (daar was ik vaak bij) krijgt de ander altijd een moeilijk moment. Je ziet de vraagtekens. Hahaha. Mijn vriend heeft nooit geleden onder zijn achternaam – hooguit een beetje over zijn handicap.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 19, 2018 @ 17:27:21

   Oooh, vreselijk, ik snap het! heeft toch veel weg van “je bewust zijn dat je manke genoemd wordt “en daar dan zelf de draak mee steken. Gekke namen komen meestal voor omdat de voorouders dat gedoe met achternamen niet serieus namen. Nooit gedacht dat het nu nog zou bestaan. Er zijn trouwens ook mensen die “nooit gedacht” heten;-) Ook leuk als jij je voorstelt en de ander zegt nooit gedacht. !

   Beantwoorden

 21. Ferrara
  aug 19, 2018 @ 16:16:54

  Sjaak Spier zei het ” wat betekent een naam”. Maar daarna begon hij over rozen en geur. Jouw voorbeelden zijn van ander kaliber. Komisch stukje.

  Beantwoorden

 22. Melody
  aug 19, 2018 @ 14:42:33

  Hilarisch inderdaad
  Ik ken iemand die inderdaad zijn naam heeft laten wijzigen. Niet dat de wijziging en vooruitgang was maar daarover verschilden kennelijk de meningen. Hij heette Poepe… en dat werd gewijzigd in Poupe

  Anders… ik kwam ooit bij een psych. Wiens naam “Troosteloos” was. Hij heeft mij niet kunnen helpen…. of dat aan die naam lag weet ik natuurlijk niet 😊

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: