historisch besef

Mijn historisch besef kun je zonder al te veel overdrijving onderontwikkeld noemen, het  was dus  maar goed dat we gisteren alsnog  het “historisch festijn” in de Haagse binnenstad bezochten.
Je gelooft het niet maar….. ik heb ervan genoten! Heb ik natuurlijk weer een bekend probleem, wil téveel vertellen, téveel foto’s laten zien en weet niet zo goed waar ik moet beginnen.
Laat ik eens origineel doen, ik begin met het eind, een filmpje van het afmarcheren van alle deelnemers die een soort herbeleving neerzette van een klein uurtje ergens in de helft van 16de eeuw of daaromtrent.

Helemaal aan het eind een uiterst  aimabele  vader des vaderlands  die , net als alle leden van de groep die dit soort dingen als hobby doet, er prima in slaagde tussen alle droge feitjes een heleboel  humor te verwerken.
Hoewel ik de vader des vaderlands nooit persoonlijk gekend heb  herkende ik hem direct toen hij met een tijdgenoot , wiens naam ik vergeten ben, historisch besef groeit langzaam,  zich niet te groot voelde  wat programma’s uit te delen onder het publiek.


Zelfs al had hij het “eierdop petje”, waarmee  hij  op schilderijen afgebeeld werd, in zijn hand omdat er best een stevig briesje stond.
Toen hij later op de trappen van de ridderzaal stond droeg hij het wél  en je hoort mij niet zeggen dat hij” ermee voor paal stond” , de feiten spreken voor zich.
Als belangrijkste gast was hij het eerste aangekomen en stond bovenaan de trap die zich langzaam vulde met “tijdgenoten” waaronder graaf Floris met vrouw en zoon  rechts onderaan op de trap!.
Ja precies die van
“in Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon”……enz.

Het was deze graaf Floris die ervoor zorgde dat het kasteel ( dat het binnenhof destijds was) afgebouwd werd. De huidige hofvijver liep er in die tijd  nog rondom heen bij wijze van slotgracht.
Maar voor Willem van Oranje de trap besteeg werd er uiteraard uit volle borst het Wilhelmus gezongen, ik heb niet zo’n volle borst dus voelde me geëxcuseerd, en ook werd  uitgelegd waarom dit strijdlied van hem wél een goed volkslied is.


Dat “men” het daar niet altijd mee eens is komt  omdat “men” alleen het eerste couplet kent,  en met wat geluk ook nog het zesde. Zouden we álle 16 coupletten kennen, waarvan de eerste letters bij elkaar zijn naam vormen, zou “men” dat beter begrijpen. Ik beloof beterschap en ga alle coupletten lezen.
Of de dichter en componist ( onder wat andere vaardigheden) Constantijn  Huijgens iets met dit strijdlied te maken had werd niet niet vermeld maar ook hij liep er rond.


Hij dirigeerde ons richting Binnenhof toen we langs de vijverberg het oud Hollandse kampement  bezochten, ook hij deelde foldertjes uit en stond erop met Henk op de foto te gaan.
Ook deze “figurant zat helemaal in zijn rol, hij tekende voor een klein meisje haar folder (waarmee zij dan  een extra bolletje ijs kon halen) ook “echt” met een ganzenveer !
Dácht ik het niet….. té veel voor  1 logje!

Advertentie

48 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  aug 17, 2018 @ 09:29:25

  Mooi verslag van een leuke dag vol historisch besef. Dat helpt veel om te zien wie wij nu zijn. En hoe dat in die jaren ging. Ik zag ooit om de hoek van dat historisch stukje Den Haag hoe de gebroeders de Witt aan hun einde kwamen en ook Johan van Oldenbarnevelt. Had daar die Willem ook niet iets mee te maken? Vast wel. Ze kwamen niet voor niets aan de macht…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 17, 2018 @ 10:07:14

   Ook dáár werd aandacht aan besteed dat weekend, aan het “de Wiitt-standbeeld dat dicht bij de gevangen poort staat werd na de voorstelling een ode gebracht. Wel uit de verte gezien maar niet naar toe gelopen.

   Beantwoorden

 2. Regenboogvlinder
  aug 15, 2018 @ 10:16:40

  Hij was natuurlijk bang dat het petje af zou waaien.. want er stond een aardige wind toch? Zijn stramme benen zullen het niet hebben aangekund om achter dat ding aan te rennen 😉
  Mooie plaatjes Riet en leuk om dat weer eens gezien te hebben! Wat doe je dat toch goed, al die uitstapjes samen maken!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 15, 2018 @ 10:22:03

   Ja er stond een stevig briesje over dat grote plein. Is best wel een beetje eigenbelang hoor, op deze manier wordt Henk leuk bezig gehouden zonder dat het mij al teveel inspanning kost , thuis is dat vaak inspannender. En dit is natuurlijk ook nog leuk.

   Beantwoorden

 3. ria
  aug 14, 2018 @ 22:07:06

  Ben weer helemaal bij ,van 1991 met je kleinkinderen op het strand tot terug naar de Middeleeuwen in Den Haag. Dank je zo geniet ik in hangstand op de bank.

  Beantwoorden

 4. Petr@
  aug 14, 2018 @ 16:12:59

  Wat een leuk uitstapje zeg! En leuk om alle historische figuren voorbij te zien komen. Een flamboyante Willem van Oranje, hij doet het met flair 😉
  Ben benieuwd naar je volgende blogje, ik snap wel dat je niet alles in een blogje kwijt kan.

  Beantwoorden

 5. willy
  aug 14, 2018 @ 11:15:40

  met Constantijn Huijgens op de foto….

  begrijpelijk dat jullie er van genoten hebben Riet

  prettige dag

  Beantwoorden

 6. margrietspanjaard
  aug 14, 2018 @ 10:05:45

  Fijn, dat je me weer wat bijgespijkerd hebt 😁

  Beantwoorden

 7. Matroos Beek
  aug 14, 2018 @ 09:07:05

  Prachtig om te zien en om er hier bij te zijn!

  Beantwoorden

 8. Yova
  aug 14, 2018 @ 08:44:43

  Bij jou is wel goed gelukt om te filmen. Wat mooi deze filmpje. Den Haagse grote oppervlakte. Maar wel moeilijk om alles te filmen. Het klopt wat je zegt. Je manlief staat heel mooi op de foto. Echt genieten van deze logje. Oja is dit zo (binnenhof omdat ook dát op de schop gaat.) ? Dan kunnen ook niet meer binnenhof staan kijken. Gaan ze dan helemaal vernieuwen? Vast wel….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 14, 2018 @ 09:33:49

   Nou in hoofdzaak worden de gebouwen onder handen genomen, met name de binnenkant moet meer aan de huidige tijd aangepast worden. De buitenkant blijft zoals het is maar zal zeker ook een schoonmaakbeurt krijgen . Het binnenhof zal misschien nog wel te bezoeken zijn maar het zal er natuurlijk een paar jaar heel rommelig zijn.

   Beantwoorden

 9. John
  aug 14, 2018 @ 07:22:43

  Hoe krijg je het voor elkaar om in de helft van 16de eeuw te filmen Riet. Ik sta helemaal perplex dat het je gelukt is.
  Leuk voor kinderen ook dit. Wat visuele geschiedenis les.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 14, 2018 @ 09:28:28

   Ik heb het geheim van de tijdmachine ontraadseld 😉 Inderdaad, zóveel leuker dan droge feitjes uit boekjes leren. En hoe vaak krijg je nou de kans om geharnaste ridders te zien vechten , ook dat kon ik filmen, het moet niet gekker worden hé! Oke, zit dus nog een logje in want dat mag ik niemand onthouden!,

   Beantwoorden

 10. leidseglibber
  aug 14, 2018 @ 02:21:59

  Ja dit soort onderwerpen is voorn ons vertellende bloggers een ellende, worden altijd te lang terwijl je denkt nog geen kwart te hebben laten zien 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 14, 2018 @ 09:23:10

   Wat je zegt, gelukkig hebben we niet alle elementen van de dag “meegenomen, het was zo al moeilijk genoeg om te kiezen/ Maar ik gooi er gewoon nog een logje tegenaan hoor.Want een riddergevecht zie je niet dagelijks meer, dat is logwaardig.

   Beantwoorden

 11. majaer
  aug 13, 2018 @ 23:10:28

  Mooi hoor die historie, en mooie foto’s heb je gemaakt

  Beantwoorden

 12. Spontanity
  aug 13, 2018 @ 22:16:12

  Ik wacht op Historisch besef deel II

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  aug 13, 2018 @ 21:41:31

  Helemaal niet te veel, juist leuk. Prachtige kostumering.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 13, 2018 @ 21:48:45

   Ik bedoelde eigenlijk dat ik te veel logje foto’s en film heb voor maar één logje, ik probeer nooit over de 500 woorden te gaan, anders krijg je zúlke lappen tekst dat het niet leuk meer is. 😉

   Beantwoorden

 14. Suskeblogt
  aug 13, 2018 @ 20:17:12

  Mooie reportage van dit historisch gebeuren.

  Beantwoorden

 15. Neeltje
  aug 13, 2018 @ 18:58:20

  Heel leuk blog, niks te veel.

  Beantwoorden

 16. Marja
  aug 13, 2018 @ 18:07:27

  Wat gaaf! Je hebt er een super verslag van gemaakt. Heerlijk om blogmaatjes te hebben die van alles vertellen en fotograferen zodat ik vanuit mijn luie stoel verre reizen kan maken. Mijn dank is groot.

  Beantwoorden

 17. minoesjka2
  aug 13, 2018 @ 18:02:00

  O, wat gaaf zeg ……….. als ik had gekund was ik zeker ook gaan kijken. Ben gek op dit soort dingen 🙂 Fijn dat jullie zo genoten hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 13, 2018 @ 18:46:26

   Het kwam mij geheel toevallig ter ore want ik wist er ook niets van. Het moet al twee jaar onder een andere naam bestaan , van mij mag het een jaarlijks gebeuren worden want het is een leuke manier om iets van onze geschiedenis te leren.

   Beantwoorden

 18. Mrs. Brubeck
  aug 13, 2018 @ 17:41:52

  Ik hou ontzettend van geschiedenis, studeerde het ook en blijf soms geschokt achter over de wreedheid in de 16e eeuw. Net een boek van 900blz achter de kiezen over die periode in de Nederlanden, Engeland en Frankrijk, ik was er niet goed van…
  Weinigen weten hoe zwaar het in die tijden was, overleven was de boodschap.
  Vergeef me mijn trieste reactie, het doet afbreuk aan jouw logje…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 13, 2018 @ 18:44:08

   Nee hoor, mijn verstand weet natuurlijk best dat er vreselijke dingen gebeurden, de mens was nog nauwelijks ontwikkeld dus heel vreemd is dat niet. Het kwam ook overál voor en was dus dus niet “het privilege” van een of meer volkeren. We moeten dat in het tijdsbeeld zien en er lering uit trekken, niet meer en niet minder.
   Alleen al wat er vanuit sommige geloven gerechtvaardigd werd is afschuwelijk. Gelukkig is dat bij de meeste geloven niet meer aan de orde , slechts een enkel geloof leeft nog naar middeleeuwse normen, dat blijft me verbazen.

   Beantwoorden

 19. Jeanne van Sjannesblog
  aug 13, 2018 @ 16:48:44

  Wat een te gek festijn! Leuk verslag!!

  Beantwoorden

 20. AnneMarie
  aug 13, 2018 @ 16:12:22

  Genieten van de historie. Kan alleen altijd zo slecht al die namen onthouden. Misschien komt het nog een keer.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: