crisis

Nee nog geen gesprek gehad met de casemanager, dat werd (wel redelijk tijdig) afgebeld, ze had een crisisopname en die komt natuurlijk altijd onverwacht.
Nou kwam het me eigenlijk wel gelegen want wij hadden onze eigen kleine crisis situatie die zorgde voor een ochtend die flink anders verliep dan gepland.

De planning was  nog even een “bakkie doen” met  Ruud die voor eigenlijk niet meer dan even “op en neer” in Nederland was en klaar was om naar Schiphol te gaan. Nee, ik durf zelfs nog niet hardop te zeggen dat er een piepklein kansje is dat hij weer in NL komt wonen.
Maar het liep dus even anders omdat Henk me zorgen baarde, erg veel zorgen zelfs omdat hij heel erg buikpijn had en heel ziek oogde. Hij heeft wel vaker buikpijn maar wil nooit naar de dokter.
Maar met zijn “darmkanker”historie ben ik blij dat hij dit keer zelf naar de dokter wil.

Huisarts gebeld, plaatsvervanger had al snel even tijd, dus ik help  Henk de auto in ( gaat sowieso sneller dan wachten op huisbezoek) en tref nog voor 9 uur een leuke jonge dokster (of is het dokteres) ze handelt snel, wil niets uitsluiten.
Belletje naar ziekenhuis voor bloedonderzoek én een echo, nee het baarde mij zorgen, én de dokter, dat Henk zou moeten baren is toch erg onwaarschijnlijk maar tóch een echo. Véél minder belastend dan de echt darmonderzoeken waar Henk een trauma aan overhield. Toen hij 5 jaar kankervrij was zijn we tegen het advies van de dokter in ( als poliepen eenmaal de neiging tot ontsporen hebben kan dat weer gebeuren)  gestopt met controle onderzoeken .

We kunnen Ruud nog net even gedag zeggen voor we naar het ziekenhuis  rijden alwaar we kunnen constateren dat er in  15 jaar véél veranderd is, er staat zelfs een nieuw gebouw. De patiëntenpas is nieuw, moet dus gemaakt worden, bij bloedprikken  de pas scannen, bij de echoafdeling scannen ….. lang leve de stroomstoringen, dan kan er helemaal niéts.

Maar goed dit keer verloopt alles héél soepel en na de vampier tevreden gesteld te hebben is de echo aan de beurt. Dat was er nog niet in mijn zwangere tijd  dus ik ben géén ervaringsdeskundige. Ik ken alleen foto’s van duidelijke baby’s op echo, niet van het rommeltje dat het in Henk z’n buik lijkt te zijn. Ik zie veel zwarte vlekken en krijg zelf rode vlekken in mijn nek bij iedere druk op de knop om een foto te maken of iets te meten.

Als de “echoscopist” zegt “ik zie geen gekke dingen” valt er kilo of 300 van me af. Later blijken ook de bloeduitslagen prima…… de dokter heeft geen verklaring. Zucht….. dementie patiënte kunnen moeilijk verwoorden wat ze voelen, misschien is het toch een vorm van stress. Zoals kinderen ook vaak niet kunnen benoemen wat ze mankeert en dan maar zeggen dat ze buikpijn hebben.
Herinner me dat mijn schoonmoeder destijds ook vaak dagen met  nooit verklaarde  heftige buikpijn had……… Oke dan, crisis afgeblazen!

Advertentie

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leonoras life
  jul 15, 2018 @ 17:21:22

  Pff gelukkig maar.. herkenbaar wel. Mijn moeder klaagt ook over buikpijn.. is goed onderzocht… niets gevonden. Desondanks niet fijn voor haar. Sterkte met Henk.. en denk ook aan jezelf x

  Beantwoorden

 2. margrietspanjaard
  jul 15, 2018 @ 08:01:20

  Never a dull moment….zeggen ze dan, maar deze kun je missen als kiespijn, behalve de bemoedigende conclusie, dat er geen bijzondere dingen zijn 😁

  Beantwoorden

 3. Spontanity
  jul 14, 2018 @ 20:52:22

  Fijn dat er niets ernstigs was.
  Ruud naar NL!!!
  dat zal fijn zijn voor jou/jullie zeg!!
  xxx

  Beantwoorden

 4. 💖
  jul 14, 2018 @ 16:49:32

  Heel soms reageer ik en dan altijd met groot respect voor de liefdevolle zorg voor je man! Ik neem geen petje af maar een hele hoge hoed mw Riet.
  Nergens wordt dementie voor mij inzichtelijker dan door hier te lezen. Dank voor de vele inzichten.
  En als ik ergens in een reactie lees ‘het gaat hard nu’ bedenk ik mij dat jullie liefde jullie grootste kracht is maar ook jullie zwakke schakel.
  Alle goeds en rust voor jullie💖

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 14, 2018 @ 17:02:51

   Wat een lieve reactie, ik schrijf er toch niet eens heel veel over , er is teveel dat hij zelf verschrikkelijk zou vinden als ik er over ga uitweiden. Maar het is fijn te weten dat er mensen zijn die mijn manier een goede manier vinden. Waarbij ik meteen maar aanteken dat niet iedere patiënt hetzelfde is en ik ook zéker weleens “niet mijn dag heb”.

   Beantwoorden

 5. Erika
  jul 14, 2018 @ 12:20:31

  Dat is schrikken lijkt mij. Gelukkig viel het mee.

  Beantwoorden

 6. Ria
  jul 13, 2018 @ 22:29:25

  En zo maak je heel wat mee en Henk ook die tijdens goede momenten ook angstig zal zijn om wat er allemaal gebeurt.

  Beantwoorden

 7. schrijfselsvanmij
  jul 13, 2018 @ 20:43:06

  Gelukkig niets te zien op de echo.

  Beantwoorden

 8. hanscke
  jul 13, 2018 @ 15:25:27

  PFFT, wat zal dat een bevrijding zijn geweest. En ja, ik vind je vergelijk heel goed uitgelegd. Kleine kinderen drukken hun onwel bevinden vaak uit in buikpijn hebben. Dus dat kan nu met Henk ook heel goed het geval zijn. Maar waarom voelt hij zich dan onwel? dat is dan wel weer een punt van aandacht.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 13, 2018 @ 16:26:17

   Als je steeds meer de grip op het leven om je heen verliest, de normaalste dingen niet meer kunt, zelfs niet goed meer kunt verwoorden wat je graag wilt zeggen lijkt me dat zeker wel een reden om je angstig en onwel te voelen. Maar omdat ik niets over het hoofd wil zien door me blind te staren op de dementie moeten er soms andere dingen uitgesloten worden, aan de dementie kan ik helaas niet meer doen dan ik al doe.

   Beantwoorden

 9. Melody
  jul 13, 2018 @ 11:34:30

  sjonge jonge alsof je al niet genoeg op je bordje hebt….
  en ja dementie kan veel vraagtekens (verwarrende) oproepen… maar vooralsnog lijkt er niets aan de hand te zijn en dat is natuurlijk waar we met zijn allen op hopen en dat het jou weer wat rust geeft.

  Al met al hoop ik natuurljik bovenal dat jij maar de kracht blijft krijgen om dit allemaal aan te kunnen want die belasting is onbeschrijfliljk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 13, 2018 @ 12:26:50

   Het is vaak gewoon maar gissen wat er mis is omdat hij het zelf nog nauwelijks kan verwoorden. Waarschijnlijk toch stress geweest omdat hij sinds kort een uurtje met een beroepshulp op pad kan. Als ik er bij ben gaat dat goed maar ja, de bedoeling dat ik een uurtje voor mezelf krijg dus ik ben de laatste keer halverwege boodschappen gaan doen , dan is zijn zekerheid weg en heb je de poppen aan het dansen. Dat maakt het zo moeilijk om hulp in te schakelen.

   Beantwoorden

 10. Yova
  jul 13, 2018 @ 08:55:35

  Gelukkig is goed met Henk.Het kan wel voorstellen dat je zorgen maakt. Onlangs paar weken geleden had onze broer twee poliepen in zijn darmen ontdekt. Meteen weggehaald. Gelukkig niets aan de hand. Misschien komt weer Ruud weer in Nederland komen wonen. Het zou mooi zijn voor jullie. Fijn weekend.

  Beantwoorden

 11. John
  jul 13, 2018 @ 08:45:05

  Je zou er zelf buikpijn van krijgen Riet. Maar ik lees ook even een klein beetje mss goed nieuws en dat is dat Ruud mss weer in Nederland komt wonen. Dat zou voor jullie fantastisch zijn natuurlijk. Fijn dat er niets geks aan de hand was met Henk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 13, 2018 @ 12:20:18

   Er is genoeg geks met hem aan de hand maar er kwam gelukkig niet nog iets ergs bij en daar ben ik héél blij om natuurlijk. Zit je al nooit op te wachten maar had ik di geval toch héél veel problemen meer gegeven.
   Ik durf mezelf nog niet blij te maken, er kan nog van alles toch anders lopen, hij zou ook weer moeten inburgeren;-)

   Beantwoorden

 12. leidseglibber
  jul 13, 2018 @ 02:31:17

  Ik hoef het je niet uit te leggen, maar inderdaad heel herkenbaar die angst.

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  jul 12, 2018 @ 23:15:50

  Wat fijn dat jullie zo snel werden geholpen en dat er niets ernstigs aan de hand is.
  Neemt niet weg dat jouw Henk last van stress heeft die hij niet kan verwoorden, hoe lastig is dat niet voor jullie beide. Kun je dat wel bespreken met de zorghulp?
  Lijkt me voor haar goed om te weten, misschien kan zij er rekening mee houden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 13, 2018 @ 08:14:21

   Daar was ik héél blij mee, mijn eigen huisarts is een stuk minder adequaat bij dat soort dingen, regel het maar zelf is zijn devies.
   De zorghulp komt nog maar 1 uur in de week en doet op dit moment meer kwaad dan goed voor zijn gemoedsrust, ondanks dat hij zich ( in mijn bijzin) wel op z’n gemak voelt met haar in de buurt. Maar ja, de bedoeling is dat ik wat tijd voor mezelf krijg, maar als dat ten koste moet gaan van zúlke slechte gevolgen werkt dat ook niet echt, uiteindelijk draai ik toch weer zelf op voor de gevolgen.

   Beantwoorden

 14. Petr@
  jul 12, 2018 @ 23:05:40

  Pfff, nou gelukkig maar dat alles goed is!
  Het was me het dagje wel Riet, ik denk dat jullie allebei doodop waren.

  Liefs

  Beantwoorden

 15. Mrs. T.
  jul 12, 2018 @ 21:55:26

  Oh wat goed om te horen dat het niets was. Maar toch nog steeds hartstikke vervelend dat hij zich zo voelde/voelt. Of gaat het inmiddels toch wat beter?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 13, 2018 @ 08:09:12

   In ieder geval geen extra zorg erbij. Verder voelt hij zich zich steeds vaker niet goed, slaapt regelmatig een uurtje op de bank en kan meestal niet benoemen wat er mis is. Het gaat hard.

   Beantwoorden

 16. Suskeblogt
  jul 12, 2018 @ 20:51:12

  Dat zal een hele opluchting voor je geweest zijn.

  Beantwoorden

 17. minoesjka2
  jul 12, 2018 @ 20:00:59

  Nou, gelukkig was er niets aan de hand, maar inderdaad wel vervelend, want zijn klachtne zijn er wel ………. hoop dat het ondertussen beter gaat.

  Beantwoorden

 18. Regenboogvlinder
  jul 12, 2018 @ 19:44:23

  Tjonge dat is dan toch wel behoorlijk schrikken. En ja.. vertelt hij wel echt wat hij voelt. Maar goed, gelukkig wilde hij zelf mee, dat is dan weer prettig. Als jij je ongerust maakt en hij wil niks dan wordt het een ander verhaal. Hopelijk blijft het zo! Sterkte!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 19:52:18

   Ik had al eens eerder naar zijn buik willen laten kijken maar toen wilde hij niet. Daar heb ik toen niet op aangedrongen want als het wél fout zou zitten zal behandelen waarschijnlijk toch niet meer tot de mogelijkheden behoren. Maar ik ben wel blij dat er niets blijkt te zitten.

   Beantwoorden

 19. Matroos Beek
  jul 12, 2018 @ 19:28:27

  Oef Riet, een hele opluchting… Houden zo.

  Beantwoorden

 20. willy
  jul 12, 2018 @ 18:50:02

  gelukkig geen reden om ongerust te zijn Riet..
  zucht..

  Beantwoorden

 21. Villasappho
  jul 12, 2018 @ 18:45:25

  Pfff met ingehouden adem gelezen wat ben ik blij dat het niks ernstigs is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 19:18:55

   In ieder geval gelukkig niet iets wat hem ook nog lichamelijk ziek zou maken. Helaas is het toch nog zorgelijk genoeg als het stress is want die is vrijwel niet te voorkomen in zijn situatie.

   Beantwoorden

 22. Neeltje
  jul 12, 2018 @ 18:43:16

  Gelukkig!

  Beantwoorden

 23. omabaard
  jul 12, 2018 @ 18:15:51

  Blij dat je goed nieuws kreeg. Zo jammer dat Henk last heeft van stress. Dat moet zowel voor hem als voor jou een extra belasting geven.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 18:30:52

   Ik begrijp de stress wel, het is natuurlijk afschuwelijk wanneer je steeds meer doodnormale dingen niet meer onder controle hebt. Komt ook veel angst bij kijken hoe de omgeving erop reageert, zelfs bij mij heeft hij soms twijfels over mijn reactie. Dat is inderdaad een behoorlijke belasting extra.

   Beantwoorden

   • omabaard
    jul 12, 2018 @ 20:32:10

    Het moet afschuwelijk aanvoelen voor hem. Gelukkig ben jij zijn rots in de branding. Hoedje af!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     jul 12, 2018 @ 20:57:42

     En helaas kan ik toch niet altijd zijn zorgen en angsten wegnemen. Ik kan niet veel meer doen dan zijn leven nog zo leefbaar mogelijk te maken en dat lukt vaak nog heel aardig. Maar toch zijn er steeds meer momenten dat hij merkt dat het niet goed gaat met hem en dat is verdrietig.

     Beantwoorden

 24. Marja
  jul 12, 2018 @ 16:06:11

  Dat liep met een sisser af. Misschien was het de stress van Ruuds vertrek. Ik duim ook mee om Ruud definitief naar Nederland te halen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 16:09:15

   Ja dat helpt ook niet mee natuurlijk, maar hij had het ook moeilijk gehad met de zorghulp toen bleek dat ik niet de hele weg mee liep. En ja, als ik er aldoor bij moet blijven kan ik het wel laten, dan is het nog geen rust uurtje voor me en geeft alleen maar extra problemen achteraf.

   Beantwoorden

 25. Mrs. Brubeck
  jul 12, 2018 @ 15:23:57

  Je wil idd graag een aanwijsbare oorzaak, maar ik begrijp dat er wel al een last van je afvalt als men niets akeligs ziet op een echo.
  Hoop dat hij zich een beetje comfortabel kan gaan voelen!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 16:03:09

   Het zal allemaal wel bij “de kwaal” horen, er pas zoveel in dat plaatje. Maar in ieder geval inderdaad opluchting dat er niet opnieuw een tumor zit. In deze situatie zouden behandelingen alles alleen maar erger maken. Het best gaat het als we gewoon rustig samen bezig zijn met de hulp van onze dochter , maar ja, dat zijn dan toch héél veel uren voor mij dus we móeten af en toe hulp in schakelen en daar reageert hij achteraf aldoor met stress op.

   Beantwoorden

 26. gewoonanneke
  jul 12, 2018 @ 14:38:40

  Nou maar goed dat het niets ernstigs was. Dat kan je er ook nog niet bij hebben zeker. Wat zou het fijn voor je zijn als Ruud in Nederland komt wonen. Zal duimen hoor je.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 12, 2018 @ 14:50:36

   Wel vervelend dat er geen aanwijsbare oorzaak voor is, maar ik denk zelf dat hij toch wel heel veel stress heeft. o.a. over zijn incontinentie probleem en de zorgdame waar hij hij het goed mee kan vinden….. als ik erbij blijf, maar zodra ik er niet ben geeft het stress.
   Ik durf er écht nog niet aan te denken en kan nog wel 2 maanden duren eer er wat meer zekerheid is.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: