OV oke?

Oke, ik wilde dus  met Henk naar de zandsculpturen maar…. hoe kom ik daar! Eérst maar eens de mogelijkheden verkennen.
De Haagse binnenstad en auto’s is een slechte combi, het oude centrum is auto vrij en de overige wegen er omheen een wirwar van één richting verkeer.
Er zijn wel invalide plekken, die kan ik ook vinden op het internet maar hoe kom je er,  én is er één vrij als ik zoekende ben.  De auto valt dus af !

Lopend?  Het is rond de 6 km., op zich kan ik dat lopen in ruim een uur,  maar ik moet óók weer terug natuurlijk. Bovendien loop ik makkelijk een eind weg in een groene omgeving  met gladde voet-of fietspaden maar  de route’s naar de stad zijn (ongelijk)  stoepje op, (scheef) stoep af”, véél verkeer en niet écht  wandelroutes. Geen aanrader als ik daar ook nog wil rondlopen.

Van de HTM trams die de goede richting op gaan is er minstens één met rolstoelvriendelijke perrons bij de halte en wij schuwen het avontuur niet dus wat let ons!

Ik schreef al eens een logje over het nut (of niet) van de verhoogde perrons. Ze maken het instappen inderdaad makkelijk, voor iedereen , maar in het bijzonder mensen die met rollend materieel  op stap zijn. Moeders met kinderwagen, ouderen met rollator of rolstoelen, het glijdt als een zijtje naar binnen, echt waar.
Je ziet eigenlijk nauwelijks waar het perron ophoud en de tramvloer begint zó mooi gedaan.

 

 

 

Er zijn ruimtes waar je alles dat rolt kunt neerzetten. Maar dan…….. ik meen ooit gezien te hebben dat er een plaats is waar je rolstoelen vast kunt zetten  maar bij de klapstoeltes voor de buggy ruimte zie ik niets. De tram komt in beweging ik ga dus maar zitten bij de klapstoeltjes waar ik binnenkwam. Door de tram lopen mét een rolstoel…?  geen goed plan.
We zijn bewust héél vroeg op de zondagmorgen. Of ik dit kunstje in de spits zou durven uithalen ….? Wat denk je zelf?
Met kunst en vliegwerk heb ik de OV kaarten tegen het kastje gehouden. De stoel heb ik dwars op de rijrichting gezet  want die  wil ondanks de rem er toch tussenuit knijpen bij afremmen en optrekken.

Ik wil  uitchecken vóór we  stilstaan en vraag Henk zich voor alle zekerheid goed vast te houden aan een prachtig vormgegeven palensysteem, helaas zitten de OV apparaten  bij de deuren aan “de overkant”. Hij kwijt zich zó goed van zijn taak dat ik hem als de tram stilstaat niet weggereden krijg. Waarschijnlijk voelt hij zich toch wat onzeker bij ons avontuur en ik moet zijn hand ongeveer los wrikken.

Op het Lange Voorhout ligt een schelpenpad, net als op de vijverberg waar we later ook nog wandelen. Henk kan daar gelukkig een deel zelf lopen, ik had hem bewust nog niet laten lopen want een schelpenpad is  gewoon géén zoab !


We passeren de achterkant van het Mauritshuis en Rutte’s torentje….


…en Jantje, de zoon van de graaf…….


…op weg naar de halte voor de tram terug en ik weet het zeker…. de minister die vindt dat mensen met een beperking ongehinderd in de maatschappij hun gang moeten kunnen gaan lult uit zijn (of was het een zij) nekharen.
Ik ben heel tevreden met wat de mogelijkheden zijn, maar het is niet reëel  om te denken dat iemand met een beperking álles moet kunnen.

 

49 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: ’t gaat ook wel eens goed! | van koninklijk tot knettergek
 2. gewoonanneke
  jun 20, 2018 @ 23:08:44

  Daar is inderdaad nog veel te verbeteren maar goed dat je het toch gewaagd heb en het gelukt is om er te komen. Mijn zoon had op school ooit als opdracht in R’dam de rolstoeltoegankelijkheid van sportinstellingen te testen.Daarvoor moesten ze zelf om en om in een rolstoel zitten en duwen. Het was een eye opener voor hen…..Zo lastig op vele plekken om te lopen. (obstakels e.d.)

  Beantwoorden

 3. meninggever
  jun 19, 2018 @ 13:17:16

  Ik ovedrijf echt niet als ik constateer dat 80% van haltes, perrons, openbare toiletten, musea etc lastig tot niet bereikbaar zijn voor mensen met een handicap. Wij nemen schoonmama (89) mee voor boodschappenrondes of gewoon even er uit en maken dit meteen overal mee. Met een rollator onderweg is geen pretje. En dan zijn die mensen al zo kwetsbaar. Nee, die minister weet zeker niet waar het over gaat…

  Beantwoorden

 4. Neeltje
  jun 18, 2018 @ 09:03:19

  Dappere Dodo!

  Beantwoorden

 5. Yova
  jun 17, 2018 @ 19:59:45

  Dit heb je heel goed gedaan. Jullie hebben doorzettingsvermogen. Wij gebruiken ook ov kaarten. Vind wel makkelijk zo. Echt top van jullie. Geld gedoe hoefde voor mij niet. Je manlief kan klein stukje lopen met rolstoel te duwen zeg maar. Wat leuk dat jullie naar Den Haag is geweest zijn. Ik vind moeten meer rolstoel makkelijker kunnen vervoeren. leuke foto’s… Fijn week gewenst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 17, 2018 @ 20:17:11

   Nou ik denk dat niet alle problemen makkelijk opgelost kunnen worden. Wat lastig is dat je weinig tijd hebt om een plaatsje te zoeken en als de tram gaat rijden is lopen met een rolstoel in de tram best lastig. Maar omdat de tram op tijd moet rijden kan de bestuurder niet wachten tot iedereen zit, dat snap ik. Daarom doe ik dit niet als het druk is.

   Beantwoorden

 6. minoesjka2
  jun 17, 2018 @ 17:06:52

  OV heb ik nog maar niet geprobeerd met de rolstoel …… maar, wilde laatst naar een winkel en moest boven zij, maar zag alleen een roltrap, dus mijn zus die bij me was vroeg aan iemand van de winkel of er een lift was. Nee, zei deze, terwijl hij mij observeerde, maar u kunt wel met mevrouw met de roltrap naar boven. Dat moet lukken hoor met een rolstoel …………. nou, je snapt waarschijnlijk wel dat we het maar niet geprobeerd hebben……….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 17, 2018 @ 17:39:01

   Lijkt me zéker niet veilig zeg, met een rolstoel op de roltrap is om moeilijkheden vragen. Als je redelijk kunt staan zou je het kunnen proberen als je uit de stoel gaat maar zelfs dan lijkt het me onhandig want je reageert misschien niet op tijd als je eraf moet stappen. Ik heb met Marion destijds in de winkelcentra wel overal de liften ontdekt. Maar ja, als ze er niet zijn is dat wel een slechte zaak. Gelukkig is het maar tijdelijk voor je.

   Beantwoorden

 7. AnneMarie
  jun 17, 2018 @ 13:12:49

  Je hebt helemaal gelijk. Als je wilt dan kan het maar makkelijk is het niet om eropuit te trekken met een rolstoel. Die stomme stoepen, straten, winkelstraten. Alles loopt scheef af om het regenwater af te voeren. Probeer daar maar eens fatsoenlijk met een rolstoel langs te lopen. Ik wordt er doodmoe van om met de rolstoel te wandelen.
  Daarom Rietepietz, diep respect dat je het weer voor elkaar hebt gekregen om eropuit te trekken.
  Zo levert het wel een leuk logje op maar het is hard werken. Knap hoor.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 17, 2018 @ 13:46:54

   Als je wilt kán er heel veel maar inderdaad, vooruit denken en een beetje uithoudingsvermogen heb je wel nodig. Ik was gelukkig al aardig wat gewend door Marion, maar zij was toch veel minder kilo’s. Maar je moet wél reëel blijven en niet verwachten dat alles geregeld kan worden voor iedereen met een beperking. Maar de mogelijkheden benutten…áltijd doen.

   Beantwoorden

 8. beaunino
  jun 17, 2018 @ 10:29:20

  O Riet, wat een avontuur weer. Wie weer draagt jouw oogje hierover bij aan enige verbeteringen in het OV. Ik vind je gewoon stoer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 17, 2018 @ 10:40:09

   Ja dat was het zeker. Zou fijn zijn als ze eens verder doordenken ja. De toegankelijkheid is prima maar het zou toch wel fijn zijn als je ook op de been kon blijven. Ik snap wel dat dát soort dingen lastig op te lossen is maar laten ze dan niet doen alsof het wel mogelijk is alles op te lossen.

   Beantwoorden

 9. Regenboogvlinder
  jun 16, 2018 @ 15:33:38

  Wat goed dat je gegaan bent. En lekker vroeg, wat ben je toch een wijs mens!
  Mooie foto’s ook!

  Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  jun 16, 2018 @ 15:04:28

  Gelukig beperkt mijn rolstoelervaring zich tot wandelingetjes met verpleeghuisbewoners als vrijwilliger en ja…ik heb zelfs gewoon lopend menig bewoner wel eens bijna gelanceerd 😁

  Beantwoorden

 11. Petr@
  jun 16, 2018 @ 14:40:33

  Goed gedaan Riet! Dapper van je, maar dat wil je niet horen 😉
  De minister zou dit blogje even moeten lezen en dan echte maatregelen nemen, i.p.v. loze kreten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 16, 2018 @ 16:34:24

   Nou de minister zou zeker bete thuis moeten zijn in deze materie zodat er geen onzin verteld wordt. Natuurlijk blijft het “behelpen “en kunnen niet alle obstakels genomen worden voor iedere beperking. En soms zit de oplossing voor de éne beperking die in de weg voor een andere beperking. Die ribbelstukken in de straten voor blinden zijn voor rolstoelers vaak lastige hobbels bij de oversteekplaatsen .

   Beantwoorden

 12. Suskeblogt
  jun 16, 2018 @ 13:51:57

  Er dient nog heel wat veranderd te worden. Nu zijn er nog teveel hindernissen voor mensen met een lichamelijke beperking.

  Beantwoorden

 13. John
  jun 16, 2018 @ 08:52:12

  Dat is toch redelijk prima geregeld bij jullie. Hier had je gewoon een probleem gehad om met Henk op pad te gaan. Het OV hier is een drama, en van verhogingen hebben we schijnbaar nooit gehoord.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 16, 2018 @ 09:26:51

   Dat realiseer ik me ook goed hoor.Jullie hebben sowieso waarschijnlijk geen trams waar het toch iets makkelijker gaat dan met bussen. Dit is “te doen” maar het echte probleem hebben ze niet door en is ook niet op te lossen. Om
   met hulpmiddelen in het OV te komen is tijd nodig en die tijd om stil te staan heeft de bestuurder niet want dan klopt zijn rijschema niet meer. Maar met een beetje meedenken, ik ga dit niet in de spits doen, is het wel te doen.

   Beantwoorden

 14. Matroos Beek
  jun 16, 2018 @ 06:50:27

  Heel moedig dat je dit hindernissenparcours aandurft. Waarom de minister niet eens vragen om samen met Henk en de rolstoel dezelfde weg af te leggen?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 16, 2018 @ 07:32:42

   Dat zou zeker nuttig zijn, en dan bij voorkeur in de spits. Maar ik zei het al, ik ben niet ontevreden met wat er mogelijk is en vind dat je ook reëel moet zijn. Er zijn gewoon dingen die niét, of alleen met wat gedoe, kunnen. Maar het zou fijn zijn als dat ook erkent wordt en niet met bla bla bla “dat gaan we oplossen” benadert wordt.

   Beantwoorden

 15. RenéSmurf
  jun 15, 2018 @ 21:37:36

  Het is fijn dat het allemaal kan, maar het kan natuurlijk altijd beter! Maar ze moeten niet gaan zeggen dat het nu niks is.

  Beantwoorden

 16. Ria
  jun 15, 2018 @ 21:05:33

  Pet af voor jou , je doet het toch maar .KNAP hoor.

  Beantwoorden

 17. willy
  jun 15, 2018 @ 20:58:19

  er is veel veranderd in positieve zin Riet..

  maar het kan nog beter…

  maar als je dit nu op het spitsuur zou willen doen, zou dat ook lukken..?

  chapeau voor de wijze dat je doet

  fijn weekend !!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 15, 2018 @ 21:02:26

   Nou in het spitsuur wil het niet eens proberen, lijkt me voor de andere reizigers geen pretje en voor mij niet makkelijk in een volle tram. Maar wij zijn gelukkig vroege vogels dus dan kan het wel. Misschien dat jongere mensen het makkelijker doen maar het is toch maar gelukt.

   Beantwoorden

 18. omabaard
  jun 15, 2018 @ 20:09:19

  Petje af voor je moed, maar het is de enige manier om ergens te geraken. Fijn dat je een goed doordachte poging waagt.
  Er is al veel veranderd de laatste jaren, maar er kan nog veel meer gebeuren.
  Nu mensen ouder worden, zal hier steeds meer rekening mee moeten worden gehouden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 15, 2018 @ 20:23:57

   De toegankelijkheid is heel vaak prima, het probleem blijft dat het OV op tijd moet rijden en dus meestal niet kan wachten tot iedereen zit. In een drukke tram kunnen ze zelfs amper zien wie ze in de wagen hebben. Dat zal niet te veranderen zijn en rolstoelen die door de tram katapulteren moeten we niet hebben natuurlijk;-)

   Beantwoorden

 19. Villasappho
  jun 15, 2018 @ 19:59:46

  Ik vond het toch knap dat je het aanpakt!!

  Beantwoorden

 20. Marja
  jun 15, 2018 @ 19:32:29

  Jullie hebben ’t Haagje weer goed bekeken. Heel vertrouwde beelden. Behalve de tram. Die zou ik niet meer herkennen.
  Er valt nog veel te doen voordat alles rolstoelvriendelijk is. Henk en jij zijn het in elk geval wel. 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jun 15, 2018 @ 19:52:18

   Nee daarin is heel veel veranderd, de nieuwste trams zijn wel mooi en er rijden nog veel verschillende versies. Nou ik ben best tevreden hoor, het kan gewoon niet allemaal rolstoelvriendelijk zijn. In en uitstappen kun je best goed regelen maar zolang trams niet kunnen blijven wachten tot je een goede zitplaats hebt blijft het gewoon gevaarlijk. En door het tijdschema kan zo’n bestuurder niet wachten. Het was een belevenis.

   Beantwoorden

 21. matroos
  jun 15, 2018 @ 19:32:17

  Mijn matrozenpet gaat af,ga voor geen goud met het ov.

  Beantwoorden

 22. waarloopjijwarmvoor
  jun 15, 2018 @ 18:24:22

  Ik begrijp je als helaas( mijn twee dochters waren rolstoel gebonden) ervaringsdeskundige deskundige. Zou makkelijk een boek(je) kunnen vullen over de rolstoel perikelen. Goed dat he het blijft doen. Ik zou trouwens toch met de auto gaan en er op vertrouwen dat er plaats is. Zeker als je zo vroeg bent.

  Beantwoorden

 23. Melody
  jun 15, 2018 @ 18:17:39

  Heb t al vaker gezegd maar wederom…
  Ik bewonder je moed en doorzettingsvermogen.
  Ik ga t ov niet eens in… met geld toe niet…
  Jij doet t wel.

  Ik buig zo diep als ik kan!!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: