Ja zeker, wij eten bij voorkeur verse groente. Heerlijk zo’n bordje met een kruimig aardappeltje en verse spinazie. Vers is wel iets lastiger geworden omdat de twee “groenteboeren” die ons dorp nog rijk was kort na elkaar gesloten werden.
De één ging met pensioen en had geen opvolger.
De ander hád de leeftijd voor pensioen en had een opvolger, maar bleef dus nog wat hand en span diensten verlenen in de winkel. Uiteindelijk zorgde de zoon er toch voor dat z’n vader kon gaan zitten. Hij kweekte in de kelder van de winkel zélf plantjes voor de verkoop, het was alleen geen groente!
Gelukkig hebben de de zaterdag markt nog waar een groente te kust en te keur te koop is.
Er staat o.a. één grote kraam die als een bescheiden groentesupermarkt is ingericht, twee paden om alles zelf uit te kiezen en bij één van de 4 kassa’s afrekenen.
De kassa’s worden meestal “bemenst” door scholieren die weer verdwijnen als ze voor het examen geslaagd zijn. Zaterdag weer een verse scholier aan de kassa die nog niet alles wist.
Dan wil ik best waar mogelijk even helpen, ik heb 2 kilo tros tomaten voor de soep, nee dit is niet de pomodori, ach, al die tomaten lijken ook op elkaar, rood en rond toch?
De zak spinazie die ik heb stelt haar pas écht voor een probleem! Tja, zo héél veel soorten heb je daar toch niet in, je hebt de wilde en niet zo wilde. Het kind heeft geen idéé wat er in de doorzichtige zak zit en ik vraag ” eet jij thuis nooit spinazie?”
Er klinkt een verbaast “ooooh… is dat spinazie”! Ik zeg “dat haalt je moeder dan zeker uit de diepvries” .
Ze schud haar hoofd en zegt; “nee wij hebben dat altijd uit een potje”.
Typisch grote stadskind denk ik dan, hoewel…. ik ben zelf geboren en getogen in een grote stad maar die spinazie smurrie uit zo’n potje heb ik altijd aan me voorbij laten gaan.
Diepvries is nog een optie maar nee hoor, in huize Rietepietz gaat het er nog héél ouderwets aan toe!
Een plank en een flink mes en hakken maar…….
Misschien een beetje lastig voor een gezin met twaalf kinderen maar voor ons samen prima te doen.
jun 17, 2018 @ 11:07:42
Aha! Moet dat zo? Ik heb zo’n molen geërfd. Meende voor de spinazie en de bruine bonensoep. Aan spinaziesmurrie uit zo’n potje waag zelf ik mij niet.
jun 17, 2018 @ 12:33:53
Jij bedoeld zo’n passer zeef? nee die is niet voor spinazie, spinazie is zó gehakt met een flink mes.( als je tenminste niet voor 12 man moet hakken).
jun 17, 2018 @ 14:07:33
Nee, zo’n ding waar een slinger aan zit die je moet ronddraaien. Weet je het nu?
jun 17, 2018 @ 14:25:54
Ja ik denk dat je echt bedoelt wat tegenwoordig een “passeerzeef”heet , ik schreef daar al eens een logje over ( waarover niet eigenlijk;-) )
https://rietepietz.wordpress.com/2013/09/03/geroerd/
jun 12, 2018 @ 19:44:20
Misschien staat de spinaziemolen al vermeld als reactie, maar weinig tijd om alle reacties te lezen nu 🙂
Koffertje nog inpakken en morgen lekker weg!
xxx
jun 12, 2018 @ 19:58:59
Nee ,ik ken geen spinaziemolen, is ook niet nodig voor dat beetje dat wij eten, veel minder afwas alleen een mes.;-)
jun 07, 2018 @ 22:28:01
Verse spinazie ik vind het een ramp…. geloof dat me dat nog nooit goed gelukt is om er wat eetbaars van te maken. Blokjes uit de vriezer gaat nog, maar goed denk dat ik het al jaren niet meer gegeten heb hoewel het best lekker is eigenlijk.
jun 08, 2018 @ 09:22:37
Nou ja, zeg, je hoeft er eigenlijk niet meer aan te doen dan wassen, kort koken en dan hakken. eitje erdoor, beetje noot of peper en klaar is Anneke
jun 06, 2018 @ 02:02:44
Ik probeer ook zoveel mogelijk vers te doen en zeker nooit uit een potje, dan liever diepvries.
jun 06, 2018 @ 08:05:16
Volgens mij gaat er echt niets boven vers maar diepvries is voor af en toe best een redelijk alternatief.
jun 05, 2018 @ 21:44:07
Haha wat een stoute groenteman met zijn zelfgekweekte tomatenplantjes 😉
Heerlijk Riet, verse spinazie, ik doe ook wel eens kort wokken met knoflook, smullen hoor!
We eten eigenlijk alles vers, behalve bruine bonen en ik vind diepvriesboerenkool heel erg lekker (en makkelijk).
jun 05, 2018 @ 22:13:20
Ja klop die uitzonderingen maak ik ook, peulvruchten zijn prima uit de pot.Bij mij zul je dan weer nooit knoflook vinden, jakkes.
jun 05, 2018 @ 19:50:54
O, hier is ook altijd alles vers hoor, potjes/diepvries ………… nee dank je!!
Trouwens, spinazie is mijn lievelingsgroente ………. maar dan niet gehakt, gewoon lekker hele blaadjes, even blanceren en dan maar smullien 🙂
jun 05, 2018 @ 20:29:01
Spinazie hoeft sowieso niet lang te koken dus blancheren zal zeker goed gaan. Ik denk dat je dan wel naar heel jonge spinazie zoekt met mooi klein blad.
jun 05, 2018 @ 17:36:53
Getver, spinazie uit een potje!
Ik probeer weer wat bij te lezen 🙂 Eet smakelijk alvast!
jun 05, 2018 @ 18:24:20
Ja ik vind spinazie uit een botje ook echt blubber, maar sommige andere groenten zijn minder erg.
jun 05, 2018 @ 20:24:04
Doperwtjes gaat nog wel 😀
jun 05, 2018 @ 20:26:55
Ja én bruine bonen;-)
jun 05, 2018 @ 20:29:06
Capucijners! 😀
jun 05, 2018 @ 20:36:50
Ja peulvruchten lenen zich beter voor in de pot dan andere groenten.
jun 05, 2018 @ 22:00:53
Ja…net die staan in ons rijtje 😂
jun 05, 2018 @ 11:13:31
Is hoop te klaar maken van deze spinazie. Ik eet altijd wel diepvries. Ik heb het gehoord. Diepvries spinazie net als goed als vers koopt. Natuurlijk is dan ook makkelijker. Bepaalde dingen we zelf. Je foto ziet heerlijk uit. Fijne dag gewenst.
jun 05, 2018 @ 18:16:36
Ja diepvries is natuurlijk wel makkelijker, maar ik heb er de tijd voor om vers te maken dus dat doe ik het liefst.
jun 05, 2018 @ 07:48:09
Dus toch spinazie van de Hak?
jun 05, 2018 @ 08:55:56
Ja zeker, je hebt hak en hak hé, wat ben jij uitgeslapen;-)
jun 05, 2018 @ 09:18:27
Vroeg wakker
jun 05, 2018 @ 18:16:57
én uitgeslapen!
jun 05, 2018 @ 21:50:39
Ga weer naar bed.
Zware dag gehad.
jun 05, 2018 @ 22:14:04
Alsof het in bed zo rustig is;-)
jun 05, 2018 @ 22:22:00
Zeker, Treesje is naar Gran Canaria, dus ik wordt niet besprongen.
jun 06, 2018 @ 08:56:35
Oeps, dat leuk voor Trees maar wat minder voor jou, jij bewaakt het fort dus.
jun 04, 2018 @ 21:00:50
Ik heb afgelopen zaterdag ook nog flink staan hakken op de spinazie. Het was heerlijk!
jun 04, 2018 @ 22:06:23
Lekker hé, vooral nu het nog “jong”is.
jun 04, 2018 @ 16:45:46
Mij kun je niet blij maken met spinazie
jun 04, 2018 @ 18:20:30
Mij wel, maar ik word dan weer niet blij van tuinbonen.
jun 04, 2018 @ 16:06:33
Hier altijd verse groenten. Mijn vrouw is hele dagen thuis en heeft er de tijd voor.
Zelden nog dat hier iets uit een potje komt.
jun 04, 2018 @ 18:19:53
Heerlijk hoor, maar inderdaad je moet er wél de tijd voor hebben natuurlijk.
jun 04, 2018 @ 10:13:26
vers indien mogelijk Riet
maar daarvoor moeten we wel een eind met de wagen naar de supermarkt…
vandaar dat er toch heel wat vriesdiep gebruiken..
maar uit een potje..nooit
groeten
jun 04, 2018 @ 13:32:40
Diepvries is best wel te doen, véél smakelijker dan de meeste potjes. Het is echt vervelend dat “de winkel op de hoek”steeds meer verdwijnt. Wij hebben in het dorp nog wel bakkers en slagers maar dus geen groenteboer meer, heel jammer.
jun 04, 2018 @ 07:50:53
Spinazie uit een potje
dat zou er bij mij niet in gaan. Juk. Hier ook alles vers. En trouwens, wilde spinazie heeft een lekker volle smaak.
Het sprookje dat potjes en diepvries beter zouden zijn is onzin. Het ligt er puur aan hoe lang je iets kookt of opwarmt.
jun 04, 2018 @ 13:16:18
Nee ik blief dat ook niet, ooit heel vroeger eens geprobeerd bbrrrr… smerige blubber. Diepvries is nog wel te doen.Tja, wat je van al die onderzoeken moet denken is toch vaak behoorlijk lastig, het lijkt me sterk in ieder geval.
jun 03, 2018 @ 23:31:14
Wij hadden thuis wel eens de badkuip vol, dat zal me nu hier niet overkomen.
jun 04, 2018 @ 13:18:31
Ja met een groot gezin of veel eters was het vroeger wel een vreselijke klus om de spinazie te wassen. Tegenwoordig zit er veel minder rommel tussen en is het wassen niet meer zo’n enorme klus. Omdat d spinazie enorm slinkt bij het koken heb je vers een grote hoeveelheid nodig.
jun 03, 2018 @ 23:19:19
Bah spinazie uit een potje… nee, nee, nee…
jun 03, 2018 @ 22:57:14
Als ik tijdens het koken bedenk dat het misschien toch wel iets te weinig is wil ik nog weleens een potje erbij nemen. Meestal bij een krop sla maar verder altijd vers. Vinden we het lekkerst. Er zijn wel een aantal groeten die ik korter kook dan vroeger. Allemaal voor de vitamientjes.
jun 04, 2018 @ 13:19:55
Ja dat korter koken is geleidelijk aan wel meer ingeburgerd, er wordt ook meer rauwkost gegeten, alleen niet door mij, ik heb er niets mee.
jun 03, 2018 @ 22:13:17
Ik doe ook meestal vers,
soms een potje of diepvries…..
jun 04, 2018 @ 13:22:46
Vers is gewoon meestal lekkerder, ik maak een uitzondering voor bruine bonen en appelmoes. Die neem ik allebei uit een potje boerenkool is ook uit de diepvries heel goed te doen, en spruiten vries ik zelf vaak in omdat ze als het vriest schreeuwend duur worden
jun 03, 2018 @ 21:59:45
Fijn als je dat nog kan iedere dag vers koken. ja ik doe het ook meestal . Af en toe koop ik een kant en klare lasagne, Bij de (Aldi) Die vinden wij best te eten. en vrijdags maak ik patat. Daar maak ik of sla bij of een potje erwtjes met worteltjes. De spinazie maak ik zelf. Alleen knip ik er een paar keer door gewoon met de schaar niet te moeilijk doen, knofje erbij. Wat een pech dat de groenten mannen er beiden mee ophielden , De groenten die de zoon maakte, zou ik ook niet lusten denk ik zeker niet elke dag 😉 .Ik kook graag, probeer ook wel eens recepten uit .Och ik ben blij dat ik dat kan. Ieder kookt toch naar eigen smaak. Wat ben je modern met bemenste kassa’s haha Groetjes weer en liefs voor beiden.
jun 04, 2018 @ 13:30:08
Ja ik kook gewoon dagelijks hoor. Kant en klare maaltijden koop ik nooit die zijn me meestal veel te zout. Zelf voeg ik nergens zout aan toe dus dat lijkt dat kant en klare spul meestal bremzout.
Ja goed hé, ik heb het op m’n oude dag goed opgepikt al bedoel ik het wel een beetje ironisch;-) Knofje bedoel je vast knoflook mee, dat is een andere reden om niets kant en klaar te kopen want tegenwoordig mikken ze overal knoflook in en daar houd ik niet van. Verder ben ik niet zo’n kokkerelster, veel teveel gedoe die recepten; 😉 Ook liefs voor jullie beiden!
jun 03, 2018 @ 21:33:52
Foei, wat was die tweede groenteboer een stoute man.
jun 03, 2018 @ 21:43:32
Ja héél fout, de boel in beslag genomen natuurlijk en géén groenteboer, meer in het dorp, echt jammer.
jun 04, 2018 @ 07:52:05
Waarom stout? Het is eigenlijk van de zotte dat onze liberale regering dit verbied.
jun 04, 2018 @ 13:13:37
Maar ja het is nou eenmaal verboden en dus stout;-)
jun 03, 2018 @ 21:14:03
Groenten uit een pot of diepvriesgroenten bevatten doorgaans meer vitamines dan dat je ze zelf maakt. De meeste goede stoffen worden weggegoten met het kookwater. Bij sterilisatie of diepvries is het proces zo kort dat de meeste essentiële voedingsstoffen bewaard blijven. Toch geef ook ik de voorkeur aan zoveel mogelijk vers!
jun 03, 2018 @ 21:30:07
De spinazie uit een potje ziet er echt ranzig uit, brrr…. maar de diepvries versie is goed te doen, de meeste diepvries producten heb ik sowieso meer vertrouwen in dan in de potjes.
jun 03, 2018 @ 20:54:48
Groot gelijk. Er gaat niets boven vers!
Soms hebben we hier weleens haast en wordt het een bokaaltje, maar dan knaagt weer mijn geweten…
jun 03, 2018 @ 21:00:50
De enige dingen die ik niet zelf kook zijn bruine bonen en appelmoes. De rest kook ik altijd zelf.Maar voor je gezondheid kan groente uit een potje voor een keer echt geen kwaad hoor.