O, o, je vaar

Ja zeker, de ooievaars groeien goed én ik kreeg weer een filmpje van mijn “meneer ooievaar” . Kan ik natuurlijk pats boem filmpje erin gooien maar zo makkelijk komen jullie er niet vanaf. je kent me, altijd bezig iets aan gerelateerde educatie te doen.

Als ” de ooievaar geweest is” is het tijd voor beschuit met muisjes, je weet wel, van die knalharde met suiker omhulde  anijszaadjes  die je, als je een beetje pech hebt, een vulling kunnen kosten.
En nee, de roze en blauwe muisjes zijn nog niet “in de picture” bij de  gender neutrale  lobby, is een kwestie van tijd natuurlijk. Dan zijn er wel de witte muisjes waarmee nu zowel de roze als de blauwe muisje gemengd worden  maar ja,  witte muisjes …. je kunt er op wachten hé, zó superieur!

Ja natuurlijk worden in het ooievaarsnest ook  muisjes gegeten, alleen  weten ooievaars weinig raad met beschuit, zie je het voor je met die lange snavels?
Maar een lekker muisje is niet te versmaden.
Nee dit lugubere plaatje heb ik niet zelf gemaakt het stond zonder naam op het internet dus ik hoop er maar het beste van. Maar ik dwaal af ……

Waarom muisjes, muisjes heten

Het is niet precies duidelijk hoe de traditie van beschuit met muisjes precies is ontstaan, maar het is vandaag de dag niet meer weg te denken! Maar waarom worden muisjes eigenlijk muisjes genoemd? Over de oorsprong van de naam muisjes is niet iedereen het eens. Sommigen geloven dat het staartje aan de vorm van het in suiker gehulde anijszaadje tot de naam heeft geleid. Anderen geloven dat het komt van de vruchtbaarheid van de muis. De laatste verklaring van de naam zou goed passen bij de betekenis van muisjes; muisjes zouden namelijk staan voor vruchtbaarheid. Van oudsher worden aan anijszaadjes geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo zou het goed zijn voor een zwangere vrouw om anijs te eten omdat het goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Daarnaast zou het ervoor zorgen dat de baarmoeder na de geboorte snel weer in de oorspronkelijk staat zou terugkomen.

Nee dit verhaal heb ik niet zelf bedacht,  gewoon gegapt van deze site. Beter goed gegapt  dan slecht geschreven.
Maar het ooievaarsfilmpje heb ik eerlijk gekregen  en daar mogen jullie weer van meegenieten. Ik heb geen idee waar vader ooievaar mee aan komt vliegen, hij legt iets netjes in het nest, zal geen beschuit met muisjes zijn dat is wel zeker.

Advertenties

45 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Mrs. T.
  Mei 27, 2018 @ 21:07:32

  Oh, dat beschuitje met muisje. Brrrr!

  Beantwoorden

 2. Ilse van Kreanimo
  Mei 27, 2018 @ 16:51:21

  In België dus totaal geen gebruik, al komt het wel op hier in de grensgemeenten 😊

  Ik heb wel eens een Nederlands klasgenootje gehad waarvan de vader was gestorven en die had is zijn laatste wensen staan dat er beschuit met muisjes moest gegeten worden bij/na zijn dienst. Zijn leven moest worden gevierd…

  Beantwoorden

 3. willy
  Mei 27, 2018 @ 14:31:20

  prachtige filmpje Riet

  “beschuit met muisjes” ..dat heeft Matroos Beek duidelijk uitgelegd

  fijne zondag

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 15:22:17

   Vanuit het Belgische gezichtspunt , en dat is natuurlijk leuk om te horen hoe dat er bij de buren aan toe gaat. Ik wist niet dat het daar anders gaat, zo leer ik nog eens wat.

   Beantwoorden

 4. Hartelijke Hot Hulk
  Mei 27, 2018 @ 12:40:55

  Het valt mij tegen dat jij niet zag wat die ooievaar in het nest legde.
  Ik zag duidelijk dat het een AH tas vol met boodschappen was.

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  Mei 27, 2018 @ 10:56:51

  Joh wat zijn ze al gegroeid! Leuk zeg, weer een filmpje! Je hebt er vast een blogfan bij Riet 😉
  Luguber plaatje die muis op dat beschuitje.. brrr.. Wel een leuk verhaal weer!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 11:44:10

   Groot al hé, ja dat plaatje….. was weer even “beelddenken” van me, en de ooievaars zouden er natuurlijk wél van smullen, zo is de natuur nou eenmaal. Ik denk niet dat mijn “meneer ooievaar”een blogfan wordt maar dat hoeft ook niet. Hij draagt wél een leuk steentje bij aan mijn logjes. Ik heb de eerste 2 x de linkt gestuurd maar vond het toen een beetje opdringerig worden en via de oude linken kán hij natuurlijk meekijken wat ik er weer voor verhaal over ophang;-)

   Beantwoorden

 6. Yova
  Mei 27, 2018 @ 09:11:00

  Ik moet zeggen Onsmakelijk gezicht twee muisjes op de beschuit. Brrr… Ik begrijpt wel daarom het muisjes van geboorte. prachtig filmpje om te zien van geboorte van ooievaars.Wij hebben nieuwe …… Ik wens fijne zondag.

  Beantwoorden

 7. John
  Mei 27, 2018 @ 08:04:52

  Ze groeien als kool. Prachtig! Met een beetje fantasie zie ik er een pannekoek in wat vader ooievaar aan komt brengen, Maar ja, met een beetje fantasie kan het eigenlijk van alles zijn. 🙂
  Het filmpje is weer geweldig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 11:39:01

   Wat gaat dat hard hé, ze krijgen ook al zwarte veren. Hij lijkt meer op een pluk stro of zo, misschien wil hij het nest wat versterken met die drie druktemakers. Ik vind het zó leuk dat ik het steeds weer mag laten zien.

   Beantwoorden

 8. Villasappho
  Mei 27, 2018 @ 00:49:50

  Wat groeien die zeg. Mooie plek hebben ze.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 11:37:24

   Ze hádden een veel mooier plekje kunnen vinden. De kinderboerderij er recht tegenover heeft een paal met nest staan, maar ze kiezen al jaren voor de schoorsteen op het Don Bosco gebouw .

   Beantwoorden

 9. omabaard
  Mei 26, 2018 @ 23:43:18

  Prachtig filmpje!

  Beschuit met muisjes……, ik ken het, maar hier in België noemen we het gewoon chocolade korrels, hoewel de gekleurde volgens mij geen naam hebben en ook niet zo echt beschikbaar?? Of ik moet eens op zoek gaan?

  Hier vieren we met de klassieke suikerbonen .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 11:34:52

   Die chocolade korrels nemen we hier “hagelslag” hoewel een enkeling ook wel muisjes zegt. Hagelslag is er ook nog in een andere vorm, in pastelkleurtjes, ook voor op brood maar eigenlijk geen echte muisjes. Dát zijn alleen deze anijszaadjes met een gekleurd jasje. Er staan foto’s bij één van de reacties van de Belgische “bonen” .

   Beantwoorden

 10. Mrs. Brubeck
  Mei 26, 2018 @ 23:07:41

  Tot voor ik mijn halve Nederlandse trouwboek leerde kennen had ik nog nooit van beschuit met muisjes gehoord! 😂😂

  Beantwoorden

 11. Zus
  Mei 26, 2018 @ 22:24:05

  Rietz, heel leuk dat je ons op de hoogte houdt van de groeiende ooievaars. En die peetvader van de ooievaars is, heel leuk.Dat we zo mee mogen leven. Ik had vroeger een tante in Turnhout, Toen die een baby kreeg, kregen wij een mooi tulen zakje met die ovale suikerpitten met amandelen er in. En die noemde zii kinnekeskak .haha.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 27, 2018 @ 11:29:10

   Whahaha, wat een grappige naam. Ja ik zag al in div reacties dat het gebruik in België anders is. Er staan bij één reactie zelfs foto’s van de Belgische versie. hoe bedoel je Rietepietz gaat internationaal;-)

   Beantwoorden

 12. Kakel
  Mei 26, 2018 @ 21:43:44

  Wat zijn de jongen gegroeid! Als moeder zou ik me constant zorgen maken dat mijn kinderen uit het nest zullen vallen. Of om ze vliegles te geven… Allemaal leeuwen en beren die gewone ooievaarsmoeders niet kennen, natuurlijk.
  Sinds Roos is geboren, eet m’n man elke ochtend twee beschuitjes met muisjes (-:

  Beantwoorden

 13. Marja
  Mei 26, 2018 @ 21:26:48

  Die ooievaar meneer heeft een schitterend uitzicht. Super locatie.

  Beantwoorden

 14. Matroos Beek
  Mei 26, 2018 @ 20:43:52

  Zo, die ooievaartjes gaan echt goed vooruit; ze zijn al flink uit de kluiten gewassen. Toch leuk hoor die filmpjes. Echt de moeite om te zien.

  De traditie van beschuit met muisjes kent men volgens mij alleen in Nederland. In België geeft men geboortesuiker. De bezoeker krijgt een doosje, zakje, bokaaltje… wat dan ook.. gevuld met suikerboontjes (ook wel suikereitjes genaamd). Je hebt deze suikerbonen in alle kleuren, zoals je kan zien op de foto. Toen mijn dochter werd geboren had ik rode en blauwe. We waren blijkbaar genderneutraal bezig, zonder dat we het beseften. Neen hoor, het is gewoon geen traditie daar om roze of blauwe muisjes te geven. Ieder kiest de kleur en smaak die hij lekker vindt. Ze zijn gevuld met chocolade of amandel. En je breekt er ook je tanden op.

  Beantwoorden

 15. gewoonanneke
  Mei 26, 2018 @ 20:09:54

  Prachtig die filmpjes zeg. Blijven plaatsen hoor. Hoewel mag dat wel met de wet op de privacy. Of hebben ooievaars dat niet??

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 26, 2018 @ 20:16:05

   Ja hoor , heb het eerlijk gekregen van de maker mét zijn toestemming het te gebruiken. Dit is al het vierde filmpje, zó leuk. Ik vind destijds die zwanen ook zo leuk om te volgen maar daar kon ik zelf makkelijk bij, ooievaars hebben het té hoog in de bol;-)

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: