afspiegeling?

Zelfs ik kan er niet meer omheen,  ik doe altijd wel een beetje lacherig over “de afspiegeling van de maatschappij”  die een politiek-correcte  norm zouden moeten zijn, heel stiekem sluipt die “afspiegeling” er toch aan alle kanten in.
Hoorde  ik van de week van een artieste die zich klem verkoopt aan ” poppen met vitiligo”,precies, een negerpop met pigment(loze) vlekken. Het blijkt een gat in de markt te zijn en het wachten is dus op poppen met één been, of helemaal geen armen enz…. want ook die mensen bestaan. Oh wacht ff, dat regelen de kinderen zelf waarschijnlijk wel want menig poppenmoedertje ziet wel kans een pop een arm of been te laten verliezen. Poppendokters kunnen de hulpstukken wel inpakken want wie wil er in deze tijd nog een pop met alles “dropendran”.

Maar het is ook tot de dierenwereld doorgedrongen zag ik,  het vitiligo schaap, ja heus ik kwam ze zelf tegen.


Goede zaak natuurlijk want “het zwarte schaap van de familie zijn” had toch een behoorlijk negatieve lading! Het zwarte schaap werd ook zwaar gediscrimineerd, daar hoef je de Nederlandse kinderliedjes maar op na te slaan, wie is er niét groot geworden met  “schaapje, schaapje , heb je witte  wol? ” Daar sta je dan in je zwarte wolletje. In m’n onbenul dácht ik nog dat dit de schapen zijn die voor de gemêleerde wol  zorgen.


Maar na me ingelezen te hebben over  vitiligo was het wel duidelijk, de dierenwereld en “de afspiegeling” valt niet meer te scheiden van de mensenwereld.

En dat is heus niet het enige voorbeeld van  dierengedrag dat  zich aan de mensenwereld aanpast.
Zo kreeg ik van Inge een filmpje toegezonden van een gierzwaluw die zijn vaste  broedplek heeft hoog onder de nok van haar buurhuis. Natuurlijk vertoeft het gierzwaluw echtpaar  meestentijds hoog in de lucht en staat “hun huis”  dan  leeg. Wat blijkt…. toen moeder gierzwaluw het huis  kwam inspecteren bleek het dit jaar gekraakt te zijn door een stel elders afgewezen asiel zoekende spreeuwen. Onder bedreiging van de hele groep (wat helaas niet op het filmpje staat) wordt moeder gierzwaluw de toegang tot haar huis ontzegd! Tja, er wordt wat af gespiegeld.

Advertenties

45 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Villasappho
  mei 12, 2018 @ 17:34:21

  Als kinderen met die ziekte zo’n pop krijgen dan snap ik dat maar behalve poppen in alle tinten vind ik het vergezocht. De schaapjes daar geniet ik van.

  Beantwoorden

 2. terrebel
  mei 12, 2018 @ 15:58:40

  Al tienduizenden jaren passen mensen zich aan elkaar. En niet altijd vrijwillig of uit goede wil, helaas. Blijkbaar vinden wij mensen dat als wij ergens komen, de lokale bevolking zich dan aan ons moet aanpassen. Zie bijvoorbeeld maar eens hoeveel mensen zich moesten bekeren tot het christendom ‘want anders!’

  Beantwoorden

 3. ria
  mei 11, 2018 @ 23:37:47

  In mijn rieten poppenwagen lagen twee poppen een blond koppie en een negerpoppie.en dat is hééééééél lang geleden, dus wat zeuren ze nou.

  Beantwoorden

 4. Michel
  mei 11, 2018 @ 20:32:40

  Dieren zijn net als mensen en andersom… maar zo’n pop gaat wel ver.

  Beantwoorden

 5. Hartelijke Hot Hulk
  mei 11, 2018 @ 18:31:49

  Mijn dochter had een pop ‘Randdebiel’ geheten.
  Nou, daar liet ze al haar frustraties op los.
  Stukken haar eraf geknipt, heel veel tatoeages erop gestift en……. het was haar lievelingspop.
  Maar dat kraakpand/nest vind ik echt leuk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 18:47:53

   Nee heeeee, dat kraaknest is niet leuk, onze Inge mist de gierzwaluw zo en vindt het zo sneu dat het beestje nu niet daar kan nestelen.
   Dat bedoelde ik nou meg poppen, die zijn om mee te spelen en een kind bepaald zelf wel hoe die pop eruit moet zien.

   Beantwoorden

 6. Ferrara
  mei 11, 2018 @ 17:39:56

  Dat je iets dergelijks maakt kan ik nog begrijpen, maar van al die opsmuk wordt deze pop niet mooier, eerder zielloos en dat lijkt me voor de mens met deze aandoening niet prettig. Op deze manier schiet het zijn doel voorbij.

  Beantwoorden

 7. Yova
  mei 11, 2018 @ 11:55:14

  Wel vreemd van deze pop.Ik had zoiets over gelezen dit doen. Het moet niet gekker worden vind ik persoonlijk.Ik vond bij ons weinig zwaluwen te zien. Wel vreemd. Misschien komen nog wel eens? Of komt het door de kauw bij ons loert. Bij ons komen koolmeesje niet meer door de kauwen. Spreeuwen kunnen ook tegen keer gaan. Wat erg van deze zwaluw….

  Fijn weekend gewenst.
  Groetjes,

  Beantwoorden

 8. meninggever
  mei 11, 2018 @ 09:44:32

  Parabel over de dierenwereld die ons een spiegel voor ogen houdt. Maar je roert wel een thema aan dat mij zeer raakt. Altijd weer. Omdat juist het voortrekken van zgn. achtergestelden (..) zorgt voor steeds meer kwaad bloed bij hen die een normale maatschappij nastreven waarin iedereen met elkaar samenwerkt/leeft zonder daarbij voordelen te willen behalen of een uitzonderingspositie. Ik zie dus weinig in speciale poppen. Waarom zou je wel gesluierde Barbies willen accepteren en niet nudistische met alle details in beeld? O? Het een is geloof en het andere niet? Nou jammer dan. Geloof is een keuze, net als naakt lopen. Niks meer en niets minder. Niet nodig om daar extra aandacht voor te hebben. En zo ja, dan wil ik ook katholieke kerken in miniatuur, bijbels voor alle scholen, boeddha in elke volkstuin (o ja, daar staan ze al..) en totempalen op ieder dorpsplein. We slaan door, echt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:50:30

   Ja ben ik met je eens, daarom pak ik dan zo’n onderwerp w;el mee maar dan weer op mijn manier. Al ben ik het meestal royaal met je eens laat ik me er verder wél minder expliciet over uit dan jij altijd doet.
   De mensen die het probleem niet zien of ,of niet goed genoeg door kunnen denken, zullen n.l. toch niet begrijpen waar het probleem zit , De mensen die het probleem berijpen en ook zelf kunnen denken zullen feilloos herkennen wat ik bedoel , Jij bewijst het hier ook maar weer;-)

   Beantwoorden

 9. sweetlake
  mei 11, 2018 @ 09:31:41

  Spreeuwen nieuws….ieder jaar hebben wij in dat dak van de buren eerst een nest met spreeuwen en zodra die uitgevlogen zijn komt de gierzwaluw op het vertrouwde plekje. Al zolang ik hier woon (tien jaar). Het blijft bijzonder. Ook omdat dit 2 heel bijzondere maanden zijn voor het beestje. Enigste periode van “rust”. De rest van zijn leven vliegt hij alleen maar. Eten slapen en paren al vliegend. (zou niet willen ruilen)Op het moment dat de jongen uitvliegen vliegen zij (volgens de boeken) echt waar meteen terug naar Afrika. Dat is toch wonderlijk!!!!! Zo’n klein beestje dat nog nooit gevlogen heeft……..pfffff respect De jongen blijven eerst 1.5 jaar vliegen , als zij 2 jaar zijn belanden zij pas op een nest. Dit jaar zal ik ze dus niet kunnen volgen helaas. Want waarschijnlijk door de kou zijn de spreeuwen dit jaar veel later uit dat nest en kan de gierzwaluw er niet in. Heeeeel sneu hij heeft dat hele eind voor niks gevlogen ( 8000km).Ik verwacht hem niet meer terug 😦 Misschien moet ik dan toch Capelle aan den Ijssel maar opvolgen en een sollicitatieplicht instellen voor dat knusse geliefde huisje??

  sweetlake

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:44:34

   Whahaha, jij zit er meteen een leuk extra log bij te maken, met héél veel info over de gierzwaluw. Wat leuk, wordt het niet eens tijd om zelf een blog te gaan schrijven? Dankjewel voor de aanvulling.

   Beantwoorden

 10. John
  mei 11, 2018 @ 08:24:25

  Ik vraag me wel af hoe iemand zonder armen met een armloze pop gaat spelen? Het is denk ik meer iets voor de wat gewelddadigere kids onder het jonge spul.
  Maar even serieus, ik denk dat het allemaal te ver door slaat. Of moeten we echt naar minderheidsgroepen gaan luisteren en alles aanpassen???

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:40:28

   Daar wordt wél hard aangewerkt zou ik zeggen, tot gek makens toe. Onzin natuurlijk je kunt nou eenmaal niet met álles rekening gaan houden. Soms heb, of ben je nou eenmaal wat afwijkend wan het gemiddelde. In je directe omgeving kun je dan naar oplossingen zoeken om er zi min mogelijk last van te hebben maar de hele wereld aanpassen gaat niet lukken.

   Beantwoorden

 11. Leidse Glibber
  mei 11, 2018 @ 01:31:24

  Mag ik even kuchen, het moet niet gekker worden 🙂 Ik zag toevallig vorige week een donker meisje met van die vlekken en dacht ik zet haar niet op de foto dat is zielig voor haar. Ik doe het ook nooit goed 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:37:05

   Ach ik denk dat iemand met deze kwaal daar wel aan gewend is, gewoon doen, het ligt er immers maar aan wat je bij de foto schrijft. Waarschijnlijk was de kwaal daarbij niet ter zake doend en is er eigenlijk helemaal geen reden daar in een bijschrift de aandacht op te vestigen.

   Beantwoorden

 12. Mrs. T.
  mei 10, 2018 @ 21:54:50

  Er is inmiddels ook een model met vitiligo: Winnie Harlow. En dat vind ik dan toch wel weer een goede zaak.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:31:55

   In wezen doet het er natuurlijk niet toe zo’. huidafwijking. maar toch kan ik ook wel begrip hebben voor de modellenwereld dat zij dit liever niet zien. Het gaat hen tenslotte om hun product zo goed mogelijk in de markt te zetten en bij een model dat deze huidafwijking heeft gaat er misschien meer aandacht naar het model dan naar het product. Zo’n model moet dan echt wel iets héél extra in huis hebben om er toch door te rollen. Soms wordt ik wel een beetje gek van alle doorgeschoten”alles moet kunnen” opvattingen tegenwoordig. Ik wéét gewoon dat ik met een rolstoel niét de trap af kan, tenzij ik hem zelf til, dus ik zoek naar een lift of neem een andere weg. zoiets bedoel ik. Kan ik wel de gemeenschap erop aan spreken dat ik niet de trap op of af kan maar een rolstoel kán dat nou eenmaal niet ..

   Beantwoorden

 13. Kakel
  mei 10, 2018 @ 21:11:08

  Ik dacht dat een gedeelte van de foto van de pop overbelicht was (-: Soms heb ik het idee dat mensen gediscrimineerd wïllen worden. Wat een huilebalken.
  Weer een geweldig blog, Riet! Vooral die vondst van de schapen, haha.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 10, 2018 @ 21:23:22

   Nee duidelijk sadisme, zij vlekken, dan de pop ook vlekken;-) Ze zijn er in heel veel vormen zagik op de site ie ik gelinkt heb. . Ja toen ik die schapen zag moest ik meteen aan die poppen denken en dán zi zo’n logje zo in elkaar!

   Beantwoorden

 14. Regenboogvlinder
  mei 10, 2018 @ 20:15:08

  Tjonge wat heb je dat allemaal weer mooi in elkaar over laten lopen! Sommige dingen vind ik erg overdreven maar dar is dan maar zo. En de dierenwereld.. leuk dat het echt een afspiegeling is van wat mensen doen. Ik zou ook niet pikken als iemand mijn huis inpikte.. helaas kan moeder zwaluw niet tegen iedereen op van het andere ‘vogelras’.

  Beantwoorden

 15. Suskeblogt
  mei 10, 2018 @ 18:53:25

  Toen mijn kinderen klein waren bestond er ook al educatief verantwoord speelgoed. Daar hadden ze weinig aan. Eigenaardig, niet ? 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 10, 2018 @ 19:01:22

   Er wordt véél te veel nagedacht, heel vervelend dat je tegenwoordig blijkbaar niet meer spontaan mag handelen, je moet éérst alle van iedereen wéten om toch vooral niet onbewust te “discrimineren”!

   Beantwoorden

 16. willy
  mei 10, 2018 @ 18:13:34

  het recht van de sterkte, zullen die spreeuwen gedacht hebben.. Riet

  die poppen, te gek voor woorden toch….

  mijn zussen hadden wel poppen met ontbrekende ledematen

  maar daar zat ik indertijd voor iets tussen

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 10, 2018 @ 18:59:36

   Aha, herkenbaar, ik had óók zo’n broertje;-) Er was maar één pop , toevallig een negerpop, die mijn broertje heeft overleefd.
   Tja die spreeuwen zijn gewoon brutaaltjes natuurlijk. , maar misschien is er gewoon sprake van een overlapping doordat de één wat later is dan normaal en de ander juist vroeger.

   Beantwoorden

 17. Marja
  mei 10, 2018 @ 17:32:45

  Wat een bizarre pop. Je schapen zijn daarentegen weer om op te vreten. Wit, zwart of gevlekt. Maakt niet uit.
  Wel heel jammer dat Inge nu haar lieve zwaluw moet missen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 10, 2018 @ 17:55:43

   Op de site staan er nog meer , het wachten is op poppen met brillen, met hoorapparaten en misschien wel een stoma, ze lijken wel gek. .
   Ja helaas, Inge moet zich nu met uitvliegende spreeuwen behelpen.

   Beantwoorden

 18. AnneMarie
  mei 10, 2018 @ 17:08:48

  Eigenlijk is er dus weer niets nieuws onder de zon. Wie het hardst schreeuwt krijgt wat hij wil. Wel jammer van mw. gierzwaluw. Een nieuw nestje bouwen zal wel lukken maar dat er nu naar spreeuwen gekeken moet worden onder het dak is dan weer minder.

  Beantwoorden

 19. Matroos Beek
  mei 10, 2018 @ 17:07:02

  Dat meen je niet van die pop. Ik dacht eerst dat ze gewoon in de schaduw zat of zo… Hoe ver kan men gaan met de afspiegeling? Ver dus… ik kan er nog wel een paar voorbeelden noemen die nog niet op de markt zijn, maar laat maar zitten. 😉

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: