ik “bestond”al….

Een tijdje geleden vond ik wat documentjes van wijlen mijn vader op zolder en liet er al eerder hier wat van zien, maar deze heb ik voor vandaag bewaard omdat er niet héél veel mensen meer leven die van zichzelf zoiets hebben.


Het bewijs dat ik al “bestond” in de oorlog want zonder distributie stamkaart bestond je niet en kon je géén spullen kopen die uitsluitend mét de daarbij behorende bon gekocht konden worden.


Mijn geboortedatum in 1942 laat al zien dat ik van de oorlog zelf niets bewust meegekregen heb.
Uit eigen ervaring weet ik nog wel dat er na de oorlog nog voor sommige artikelen een bon nodig was, koffie en  suiker  dacht ik. Ik weet dus ook niet wat er op deze kaart is aangetekend.


Voor mij dus geen herinneringen, ik  groeide op met  in hoofdzaak  de verhalen van oudere generaties, al waren die verhalen lang niet compleet. Voor mij is het  volkomen normaal om op 4 mei te gedenken .
Ieder zal z’n eigen gedachten hebben  tijdens die 2 minuten stilte en dat  mag ook, maar dat geeft niemand het recht het herdenken van anderen te verstoren.
Wie dat wil doen verspeelt het recht  gehoord te worden.

Henk heeft meer herinnering aan de oorlog, ( ik schreef daar al eerder de  logjes “nadreunen” en “bidden” over) hij is van 1936 dus beleefde de oorlog als kind van 4 tot 9 jaar. Ongeveer zoals mijn oudere zussen en broer die,  misschien niet echt oorlogsslachtoffers waren zoals we die gedenken, maar zeker wel narigheid en angst mee hebben gemaakt.
Als kind tussen de 5 en 10 jaar mee op hongertochten naar de boeren, waar je dan soms in je uppie werd achtergelaten omdat de mensen daar uit mededogen wel wilde zorgen dat zo’n kind weer even goed te eten had.
Het moet wel heel bijzonder geweest zijn voor die éne zus  dat juist op haar zevende verjaardag  Nederland bevrijd werd. Ik kan het haar niet meer vragen, ze is er al 12 jaar niet meer maar juist haar verjaardag, zou dit jaar de 80ste geweest zijn,  vergeet ik door die datum zeker nooit.

En mocht ik het vergeten,  in de tuin staan ook de lelietjes der dalen in bloei. Mijn vader zorgde altijd dat zij een bosje lelietjes kreeg, wáár hij ze ook vandaan moest halen als het voorjaar op zich liet wachten.  De lelietjes zijn voor mij dus altijd met de meidagen verbonden.
Mijn vader  zou het dit jaar makkelijk gehad hebben, ze bloeien volop bij ons in de tuin.

Advertenties

48 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  mei 11, 2018 @ 09:54:46

  Mijn herinneringen starten pas na de oorlog. IK ben ook van een aantal jaren daarna. Mijn oudere broer heeft ook geen herinneringen aan die tijd. Wel weten we dat het in de na-oorlogse jaren ook niet bepaald een vetpot was. Bonnen weet ik niks van, behalve wat ik uiteraard uit de geschiedenis haalde. De oorlog intrigeerde altijd, ook al omdat wij wel mee kregen van de ouders dat het heel heftig was geweest in die vijf jaar bezetting.

  Beantwoorden

 2. Sheila @ beineffable.com
  mei 10, 2018 @ 21:31:46

  Wat bijzonder om zo’n document nog te hebben. Op 4 mei herdenk ik ook. Altijd. Dat is gewoon wat je doet, om stil te staan bij de slachtoffers. Uit dankbaarheid voor wat die mensen voor dit land hebben gedaan. En dat terwijl ik de 1e generatie ben die in Nederland is geboren. Dit jaar hield ik zelfs 2 minuten stilte met mijn zoontje van 3. Want ook hem zal ik leren waarom herdenken belangrijk is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:24:37

   Fijn dat je het zo aanvoelt, Ik heb niet eens een probleem met mensen die niét gedenken , als ze dat dan maar doen zonder andere te hinderen die wél willen gedenken. Ik heb gelukkig geen persoonlijke verliezen geleden en ook dan zal het gedenken best anders zijn dan wanneer je wél mensen in de oorlog verloren hebt.

   Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 11, 2018 @ 10:33:23

   p.s. ik zie helaas geen link voor een site, die heb je dus waarschijnlijk niet, jammer ,dan kan ik geen tegen bezoekje brengen.

   Beantwoorden

 3. beaunino
  mei 09, 2018 @ 18:48:51

  Tja, doet me natuurlijk direct denken aan mijn ouders. Mijn vader was oudste zoon, geboren in augustus ‘35. Hij moest ook naar een boerderij. In Nijmegen. Of was het nou…ik moet het gelukkig terug kunnen vinden want volgens mij heb ik er eerder over geblokt. Gek dat ik nu ineens die plaats kwijt ben.
  Mijn moeder was van mei ‘43. Een vergelijkbare situatie. Mooi Riet, dat je erover schrijft

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  mei 07, 2018 @ 23:38:23

  Lelietjes der dalen zijn echt voorjaarsbloemen en zaten ook in het trouwboeket van mijn moeder. Jarenlang heb ik geprobeerd lelietjes der dalen te vinden voor hun trouwdag. Mooi die bonkaarten, belangrijk om te bewaren.

  Beantwoorden

 5. hanscke
  mei 07, 2018 @ 22:27:54

  Een mooi blog. Zelf ben ik van na de oorlog, maar mijn moeder had een paar van die bonboekjes bewaard. Ik heb ze dus zelf wel gezien.

  Beantwoorden

 6. Kakel
  mei 05, 2018 @ 21:32:25

  Mijn vader heeft de oorlog nipt overleefd door bloembollen te eten. Een broertje van hem is overleden in de hongerwinter.
  Mijn oma was dol op lelietjes van dalen…
  Een heel bijzonder blog, Riet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 05, 2018 @ 21:37:56

   Voor zover ik uit de verhalen ken zijn ze bij ons ook wel gegeten. maar mijn vader ging vooral veel “de boer op”in Noord Holland om bij de boeren eten te ruilen. Hij had er op het laatst goede contacten die ook veel gedaan hebben voor mijn oudere zussen en broer door ze een tijdje daar te houden om ze weer wat vlees op de botten te laten krijgen.
   Ik ben ook gek op lelietjes, ze ruiken zo heerlijk.

   Beantwoorden

 7. schrijfselsvanmij
  mei 05, 2018 @ 21:31:09

  Ik ben van na de oorlog, heb het allemaal gelukkig niet meegemaakt. Het blijven herdenken vind ik erg belangrijk,

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 05, 2018 @ 21:33:50

   Voor mij zijn er pook geen bewuste herinneringen , al was ik wel een druk en angstig kind wat natuurlijk heel goed onbewust signalen van angst opgepikt kon hebben.
   Ook de nasleep , er was natuurlijk helemaal niets die eerste jaren, heb ik wel meegekregen, en ja ,natuurlijk gedenk ik.

   Beantwoorden

 8. Suskeblogt
  mei 05, 2018 @ 11:29:31

  Ik houd van zulke verhalen. Ze laten blijken hoe goed we het nu hebben ondanks alles.

  Beantwoorden

 9. John
  mei 05, 2018 @ 08:51:37

  Mijn opa en oma zijn naar Nederland gevlucht in de oorlog, en er is toen ook familie overleden, opgepakt, in kampen gestopt.. Dus ja, elk jaar er wel even bij stil blijven staan. Erg belangrijk.
  Het is dus te walgelijk voor woorden dat men er nu moeilijk over aan het doen is.

  Beantwoorden

 10. ria
  mei 04, 2018 @ 21:15:13

  Ook hier herdenking elk jaar en luiden de klokken eentonig en lang. Ook voor mij herinneringen maar daar heb ik al wel eens over geschreven. Toch komt het elk jaar weer naar boven. De bonnen heeft mijn moeder ook nog gebruikt dat herinner ik me wel maar waarvoor weet ik niet. Mooi die Lelietjes van Dalen, toch nog een vrolijk nootje:-)

  Beantwoorden

 11. Hartelijke Hot Hulk
  mei 04, 2018 @ 19:47:55

  Ha, ha, ik schrijf 2 keer zolder.
  Nou we hadden er in de boerderij ook meerdere. 😉

  Beantwoorden

 12. Hartelijke Hot Hulk
  mei 04, 2018 @ 19:45:35

  Uit een vreselijke tijd, weet jij weer bloemetjes te toveren.
  Het enige wat ik weet, dat er bij ons op zolder bergen met blokken Sunlight zeep op zolder lagen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 21:19:08

   Maar ik heb dan ook voor mezelf géén nare dingen meegemaakt dus heb andere associaties bij 4 en 5 mei. Sunlight zeep lag bij ons niet op zolder maar in het zeepbakje toen ik héél klein was! En wij hadden helemaal geen zolder , wel een “onderduikersgat. “

   Beantwoorden

 13. willy
  mei 04, 2018 @ 18:32:16

  op de bon….

  goed dat je dit nog in je bezit hebt Riet

  zo een herdenkingsdag hebben we bij ons niet…

  vroeger was 8 mei een feestdag,maar die hebben reeds lang afgeschaft..

  het einde van WO I op 11 november 1918 is wel een feestdag gebleven wordt ..

  prettig weekend gewenst

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 19:30:08

   Ik heb me nooit gerealiseerd dat het een puur Nederlandse herdenking is.. Hier wordt dan weer niet gedaan aan WO 1 , wat eigenlijk ook logisch is want in die oorlog was Nederland neutraal.
   Het gaat mooi weer worden dus dat komt wel goed in het weekend, In België ook vast wel!

   Beantwoorden

 14. Zus
  mei 04, 2018 @ 16:03:45

  Mooi Riet dat je het zo herdenkt.Op zolder staat nog een oud brandkistje, Daar zitten ook nog wat van dat soort papieren in uit de oorlog, van mij thuis.o.a de ausweiss van mijn vader die bij de brandweer was gegaan ,dan hoefde hij niet naar Duitsland. Bon kaarten en zo.Alles was op de bon schoenen kleding boter suiker surogaat koffie en thee als die er al was, chocola was er niet ,nou ja alle levensmiddelen tot snoep aan toe, maar dat alles was ook nog niet zomaar te koop. Voor vis of bijna alles moest je in de rij staan als het er was en dan had je geluk dat het nog niet uitverkocht was als je aan de beurt was. Ik heb menig keer in de rij moeten wachten en als ik dan bijna aan de beurt was kwam mijn moeder het overnemen. Nee leuk was die tijd niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 16:07:43

   En dát zijn dan alleen nog maar de kanten die “lastig”waren, maar heel veel dingen waren ook gevaarlijk of op z’n minst angstig.
   Jij kunt er nog uit eigen ervaring over vertellen en je kinderen zullen later nog veel af kunnen leiden uit de papieren uit het kluisje. Misschien toch nog eens bekijken mét de kinderen?

   Beantwoorden

   • Zus
    mei 04, 2018 @ 21:59:35

    Oh ja Riet gevaarlijk, Wij hadden nog een radio, die moest je inleveren ,met al het koper dat in huis was,maar dat had mijn pa dus niet gedaan en met mijn mam afgesproken dat ze die aan een Duitse “jongen” ene Frits verkocht hadden. Maar dan gingen er verhalen over; ze doen overal huiszoeking, en dan waren we bang dat ze ook bij ons zouden komen wat ook gebeurde. Mijn moeder had net haar verhaal verteld, toen mijn pa achter het huis verscheen. Die werd apart genomen en ook ondervraagd had hetzelfde verhaal en het werd geslikt! Toen ik een jaar of 7-8 was had ik een NSB kind in de klas die had een jurk aan met rood wit blauwe stippen. Ik met m’n grote mond zeg tegen haar, zo’n jurk moet jij dragen r.w.en bl.! Nou zegt ze ik vertel het wel tegen mijn pa dan zit die van jou zo in kamp Vucht. Dagen heb ik er niet van durven slapen. Ik hield me voortaan wel koest.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     mei 05, 2018 @ 07:22:12

     Ach Zus wat een verhaal, en ook komt daar alweer uit dat eigenlijk ook kinderen van “foute ouders” uit de samenleving vielen. Zo’n kind heeft nog niet het benul welke verkeerde beslissing haar ouders namen , kan dat ook niet beoordelen en weet niet beter of wat haar vader doet moet goed zijn.
     Met haar “verdediging” plaatste ze zichzelf natuurlijk ook helemaal buiten de klas en ik snap wel dat je daar reuze angstig van werd.
     Wat een triest verhaal maar wat fijn dat het hier wilde vertellen.

     Beantwoorden

 15. Mrs. T.
  mei 04, 2018 @ 13:57:25

  Ik houd van dit soort verhalen. Juist vandaag.

  Beantwoorden

 16. Ferrara
  mei 04, 2018 @ 13:14:18

  Wat een mooi, eervol blog op deze dag. Ik ben van 1949, maar de oorlog was bij ons thuis wel onderwerp van gesprek en opvoeding. Ik kan nu al misselijk worden bij het idee dat de herdenking vanavond door een fanaat wordt verstoord. Wat bezielt zo’n man. Ik hoop zo dat de weinig andere aanhangers hun fatsoen houden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 13:25:22

   Je hoeft het niet zelf meegemaakt te hebben om je een voorstelling te kunnen maken van de verschrikkingen. én je bewust te zijn dat er altijd bij álle partijen goede én slechte mensen betrokken zijn.
   Die hoeven niet benoemt te worden, een herdenking betreft automatisch álle mensen die onterecht geleden hebben en hen die zo goed mogelijk geprobeerd hebben de schade te beperken. Verwrongen geesten als van deze man verdienen geen gehoor te vinden.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  mei 04, 2018 @ 12:33:28

  Een pracht van een verhaal. Heel mooi met de documentatie (bewijzen) die je nog hebt van de W.O.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 12:58:52

   Zo heel af en toe glippen er bij wel oorlogsverhalen door, ik ben daar voorzichtig mee omdat ik niets uit eigen ervaring weet en van de verhalen die ik hoor lang niet altijd zeker weet hoe”betrouwbaar” het geheugen is na zoveel jaren.Maar eigenlijk had ik zeker de logje “nadreunen” en “bidden’ moeten linken omdat dát toch een verhaal is van kinderen in die tijd konden meemaken.
   Ik ga dat alsnog doen en ze er tussen zetten voor hen die hier nog niet zolang lezen.

   Beantwoorden

 18. Marja
  mei 04, 2018 @ 10:42:38

  Gaaf dat je die paperassen nog hebt bewaard. Lelietjes in mijn moeders trouwboeket …. waar haalde mijn vader die in december vandaan?
  Wij zijn opgegroeid met respect voor de dodenherdenking en gaven dat ook aan onze kinderen door. Wat bezielt die mensen die alles willen verzieken? Ik hoop dat alles vanavond rustig blijft.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mei 04, 2018 @ 11:35:52

   Ach wat bijzonder ,lelietjes in december, waarschijnlijk bij een dure bloemist, ze werden vast wel gekweekt voor dit soort gelegenheden. .
   Ja natuurlijk respecteer je dat herdenken, ook als je er andere ideeën over hebt, dan gedenk je zelf maar met andere slachtoffers in je gedachten.

   Beantwoorden

 19. sweetlake
  mei 04, 2018 @ 10:40:08

  Erg mooi verhaal en een heeeeele mooie foto
  xxxsweetlake

  Beantwoorden

 20. Villasappho
  mei 04, 2018 @ 09:51:50

  Whoa Rietepietz wat een prachtige blog.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: