reken maar

Er is nog wel eens wat discussie over hoe de kinderen  op dit moment op school leren rekenen, misschien is “niet leren rekenen” beter.
Van het  hoofdrekenen van menig jongere zullen  de hersenen  niet écht slijten zal ‘k maar zeggen. Zij zijn opgegroeid met de “zakjapanner” eh…. dat mag ik vast niet meer zeggen, de rekenmachine dan maar!

Hoewel ik op mijn telefoon de “calculator”  nog niet eens gezocht en dus niet gevonden  heb weet iedere jongere  het cijferhulpje feilloos te vinden op de telefoon.
De oudere garde ziet in opperste verbazing de wisselproblemen van menig kassière wanneer de klant dénkt het makkelijker te maken door wat kleingeld bij te passen.
Ook het geld terug tellen in de hand van de klant gaat vaak moeizaam en al het pinnen helpt natuurlijk ook niet echt.

En denk nou niet dat men in het onderwijs werk maakt van een béétje vaardigheid in het rekenen ontwikkelen, ik hoorde tot m’n verbijstering  dat soms  het antwoord van sommen ‘geschat” mag worden. Lijkt me geweldig, ik koop 5 dingen en de kassière zegt” dat zal wel ongeveer 5 euro zijn”.
Gelukkig is op de huidige  kassa’s alles voorgekauwd dus zolang die werken is er niet zo’n groot probleem maar mocht er een stroomstoring zijn zou ik toch niet helemaal op de rekenvaardigheid van de kassière rekenen. er zijn natuurlijk wel rekenwondertjes bij hoor, maar ik mag graag even overdrijven voor het effect .

Zelfs voor de leeftijdscontrole aan de kassa bij drankverkoop wordt het risico van een hersenkneuzing zo klein mogelijk gehouden door dit ingenieuze hulpmiddel want het interpreteren de geboortedatum op een legitimatiebewijs ten opzichte van de huidige datum kan knap lastig zijn.


Nou ja, wij waren er weer een dagje leuk zoet mee……..nu maar hopen dat het  niet té moeilijk is om met de draaischijfjes de datum van “vandaag” goed te zetten en dan het kaartje om te draaien.

 

Advertenties

50 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. cornma
  Mrt 25, 2018 @ 12:21:15

  Het is zo jammer, want de jeugd van de laatste dertig jaar mist steeds meer. Ze leren niet meer zelf te denken, want daar zijn computers en telefoons voor. Hun brein blijft op die manier achter in de ontwikkeling. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  Mrt 25, 2018 @ 10:59:32

  Dat is nu het gevolg van de bijna rampzalige manier van opvoeden (ja dat ook!!) en opleiden. Abstracte kennis opgeofferd voor het talent van jonge mensen om zich beter te kunnen uiten. Ze leren nauwelijks rekenen, aardrijkskunde hoeft niet (want men heeft een smartphone of TomTom) geschiedenis is te beladen voor die enkeling wiens ouders menen dat alles wat 300 geleden is gebeurd nu nog moet worden terugbetaald in de vorm van schadeuitkeringen, vreemde talen die er toe doen liggen wellicht te gevoelig. Nee we leren Marokkaanse kinderen Arabisch en Turken Turks. Stapelgek! En door gebrek aan motivatie komt een deel van die leerlingen dan terecht achter kassa’s. Vandaar dit gebrek aan elementaire basiskennis. Zoals ik laatst een jong stel op TV tegen elkaar hoorde zeggen dat ze geen idee hadden waar Assen ligt…. Ik waarschuwde…maar niemand luisterde. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 25, 2018 @ 16:42:12

   Het is inderdaad dieptreurig gesteld met parate kennis als ze van school komen. Natuurlijk zijn er wel meer mogelijkheden om dingen op te zoeken maar een bepaalde basiskennis is toch onontbeerlijk. om daarmee om te kunnen gaan.

   Beantwoorden

 3. natasjaslifestyle
  Mrt 25, 2018 @ 10:27:29

  Het zou lachwekkend zijn als het niet zo triest gesteld zou zijn. En ik merk niet alleen met rekenen maar ook met taal, als je ziet hoe slecht er Nederlands geschreven wordt vraag ik mij af wat ze leren op school en het geeft geen verschil of iemand kbl of vwo doet..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 25, 2018 @ 16:33:47

   Nee klopt, vooral hier in de randstad is de taal vaak behoorlijk vervuild met straattaal. Maar ook op TV hoor je soms ergerlijke fouten. Moet ik toch eens op gaan schrijven, zit altijd weer een logje in;-)

   Beantwoorden

 4. leidseglibber
  Mrt 24, 2018 @ 17:35:49

  Op school begreep ik het nut er niet van, maar ben nu zooooooo blij dat wij hebben leren hoofdrekenen en dat i er nog steeds goed en snel in ben ook. 🙂

  Beantwoorden

 5. Petr@
  Mrt 24, 2018 @ 09:59:33

  Ik heb die pasjes nog nooit gezien, maar wat triest eigenlijk dat dat nodig is.
  Eigenlijk heb je er nog een probleem bij want snappen ze wel wat dat betekent:
  Geboren na ….
  Of ben ik nu wel erg somber? 😉

  Beantwoorden

 6. hanscke
  Mrt 23, 2018 @ 19:35:12

  Als ik zie hoe ingewikkeld kleine dochter een optelsom verricht na een potje sjoelen, dan rijzen mij de haren van het hoofd. (spreekwoorden leren ze ook niet meer, dus haren ten berge snappen ze dan ook niet)

  Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  Mrt 23, 2018 @ 17:52:19

  Ik heb er geen idee van hoe ze tegenwoordig leren rekenen. Met die phones gaat het allemaal vlug, zo vlug dat ze er niet meer hoeven bij na te denken.

  Beantwoorden

 8. Jokezelf
  Mrt 23, 2018 @ 15:02:51

  Dat heb je weer leuk beschreven Riet!

  Beantwoorden

 9. Ferrara
  Mrt 23, 2018 @ 12:58:37

  Meneer F. en ik hadden gisteren nog een praatje over hoe droevig het tegenwoordig in het onderwijs is gesteld. Het is toch te zot dat je moet worden bijgespijkerd voor je kunt doorstromen. Het ging fout toen iedereen gelijke kansen moest krijgen, daarmee is het onderwijs naar een lager niveau gebracht. Begrijp me goed, iedereen moet goede kansen krijgen, maar boven je kunnen opereren maakt ongelukkig.
  We moeten het werk van de ambachtsman weer leren waarderen en stimuleren. Woekeren met je talenten daar heb je wat aan. Wat is er mis met VMBO en MBO?
  Ik heb met mijn oude MULO-diploma op zak een leuke loopbaan gehad omdat ik het vak koos waar ik goed in was en waarin ik degelijk, zeg maar gerust streng, ben opgeleid. Ik zal nooit de HBO-opgeleide verpleegkundige vergeten die ik vroeg een katheter te zetten. ‘Oh, maar die handeling heb ik nooit gedaan.’ In de zogenaamde inserviceopleiding moest je die handeling 3x onder toezicht verrichten voor je de definitieve handtekening kreeg. Wij mochten ons destijds geen HBO-ers noemen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 23, 2018 @ 13:14:26

   Allemaal zéér uit het hart gegrepen, zeker je opmerking over het lesniveau bijstellen zodat iederéén een diploma kon “krijgen”. Ik heb er al vaker een logje over geschreven dat er nou eenmaal verschil is in wat en hoe kinderen kunnen leren. Een kind dat niet kán leren heeft een aantal doodongelukkig jaren en zou waarschijnlijk véél beter functioneren als het kan gaan werken en dáár een gerichte opleiding bij kan volgen. Nu gaat het vaak ten kosten van hen die wél goed kunnen( en vooral ook willen) leren. Ik deed ergens tussen de jaren 80 en 90 de moeder MAVO en durfde soms de antwoorden niet eens in te vullen, verwachtte overal strikvragen omdat het zó simpel was. Slaagde voor 6 vakken met 5x een 9 en een 8 voor wiskunde. Als je dan ziet wat ik nog allemaal fout doe vraag ik me af wat een de jeugd met krappe zesjes ervan terecht bracht. Nu staat er in winkels door de leeftijd duur personeel dat eigenlijk nog niet kan en geen (werk) ervaring heeft

   Beantwoorden

 10. John
  Mrt 23, 2018 @ 10:29:06

  Niet alleen het rekenen is niet meer wat het was. Ook het taalonderwijs laat in mijn ogen stevige steken vallen. Hoe men over 100 jaar leest en schrijft is me een raadsel. Mss gebruikt men dan voorleeshulpen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 23, 2018 @ 12:57:14

   Ha gezellig je weer even aan te treffen hier, het is stil op jouw log! Je hebt gelijk, leren schijnt opgeschoven te worden naar het HBO want dáár komt het falen van het lagere onderwijs aan het licht. Maar ja, ze dwingen kinderen tot heel lang naar school gaan ,ook de kinderen die gewoon niet kúnnen leren . Met een heel laag niveau van de lesstof krijgen ze toch nog een diploma…. voor wat het waard is.

   Beantwoorden

 11. willy
  Mrt 23, 2018 @ 10:20:14

  over dat systeem met de draaischijf is nagedacht Riet.., ik heb het wel nog nooit gezien

  het wiskunde-onderwijs is ook bij ons sterk verandert..

  in plaats van langdurige berekeningen te kunnen maken, vraagt men nu dat men het resultaat zo snel mogelijk kan bepalen

  en daarvoor moet men beroep doen op rekenmachines, computerprogramma’s enz., methodes die niet erg bevorderlijk zijn voor het hoofdrekenen…toch…

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 23, 2018 @ 13:01:32

   Nee klopt, er hoeft niets meer “uit het hoofd”. Voor ingewikkelde berekeningen is natuurlijk een rekenmachine wel handig maar simpele berekeningen zóu men toch uit het hoofd moeten kunnen maken.
   Het draaisysteem is natuurlijk heel handig maar lijkt me toch tamelijk overbodig in dit geval, zó ingewikkeld is die controle niet.

   Beantwoorden

 12. Koen
  Mrt 23, 2018 @ 08:28:50

  Bestaan die kaartjes NIX 18 echt? Hilarisch

  Beantwoorden

 13. margrietspanjaard
  Mrt 23, 2018 @ 07:36:58

  Rietepietz, het zal niet lang meer duren dat men ook niet meer weet wat “schatten” is…dt is “chatten”, dus dan kun je aan een ander vragen hoe het zit. En zonder stroom ? Zijn we sowieso nergens…ja…in de winkel, want die deuren gaan ook niet meer open dan, toch ???

  Beantwoorden

 14. Renesmurf
  Mrt 22, 2018 @ 22:42:35

  Alsof de klant zelf niet weet wat hij of zij mag en wil kopen, wat een merkwaardige hulpmiddelen bedenken ze toch.

  Beantwoorden

 15. matroos
  Mrt 22, 2018 @ 22:12:49

  Door niet goed te leren rekenen mis je volgens mij ook inzicht in b.v geldzaken die toch wel van belang zijn.

  ’s morgens is er een kwisje op de radio en daar komt vaak een rekensom in voor.Sport van mij is het sneller te weten als de schipper,want die is een kei in rekenen.

  Beantwoorden

 16. Kakel
  Mrt 22, 2018 @ 21:35:52

  M’n dochter heeft niet eens leren staartdelen! Dat mocht allemaal “bij benadering.”
  Ik vind dat een vorm van geestelijke armoede. En dan vinden ze het gek dat veel scholieren op de middelbare hun rekentoets niet halen. Hoe zou dát nou komen?
  Oh, jij mag van mij alles zeggen (-:

  Beantwoorden

 17. Mrs. T.
  Mrt 22, 2018 @ 21:11:45

  Oh, wat erg, die draaischijfmachine.

  Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  Mrt 22, 2018 @ 20:36:49

  Het is me wat. Ook op gebied van taal huppelt het onderwijs achteruit. Je deed mij aan een oud voorval denken. Ooit stond ik voor de klas voor een les in ‘schatten en meten.’ Toen versprak ik mij en zei ‘vandaag gaan we scheten en matten.’ Het is niet goed meer gekomen met dat schatten die dag.

  Beantwoorden

 19. gewoonanneke
  Mrt 22, 2018 @ 20:22:55

  Ben het helemaal met je eens hoor. Ik zie het ook bij simpele berekeningen soms dat ze gewoon niet weten wat ze terug moesten geven. Weet niet of ze nog tafels leren op school wij moesten echt stampen zodat als iemand zegt 8-6 je meteen het antwoord er uit spuugt…. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen die ook nog na kunnen denken. Misschien de kassa’s anders instellen het is ook een kwestie van veel doen toch.

  Beantwoorden

 20. Marja
  Mrt 22, 2018 @ 19:43:48

  Het is om te janken zo triest. Geef je 1 euro 5 cent extra om het makkelijk te maken en ze kijken je aan of je opgenomen moet worden. Nee mevrouw, het komt wel goed hoor.
  Ik ben nog steeds blij met onze ouderwetse stampmethodes. De antwoorden ploppen zo in me op. Wat een gemis voor minstens 2 generaties.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 22, 2018 @ 19:57:14

   Klopt, dan raken ze in de war want op de kassa staat precies wat ze terug moeten geven 3 euro 95, als je met een tientje betaald en de aankoop kost 6,05 euro . dat grabbelen ze dan bij elkaar leggen dat in 1x in je hand. Als de stroom uitvalt zijn ze nergens.

   Beantwoorden

 21. Regenboogvlinder
  Mrt 22, 2018 @ 19:29:44

  Aan dat rekenen op scholen mag wel iets gedaan worden.. Tjonge, als je toch een fout maakte in je examen… Tegenwoordig mogen ze die rekenmachine gewoon gebruiken. Je hebt er weer een leuk logje van gemaakt. Liggen die NIX pasjes bij de kassa’s? Nog nooit gezien. Tis toch te triest dat kassamedewerkers dit nodig hebben…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 22, 2018 @ 19:39:58

   Ik weet niet voor welke keten ze zijn maar het is inderdaad toch een beetje treurig dat dit soort “hulpjes” nodig zijn. Ze hoeven natuurlijk alleen maar zichtbaar voor de kassière te liggen. Ze hebben het ook vast niet allemaal nodig maar dát er zijn die het nodig hebben is wel zeker.

   Beantwoorden

 22. Zus
  Mrt 22, 2018 @ 19:13:17

  Het is maar goed dat de machine alles uitrekent voor de kassiére. Ze zitten af en toe te schutteren!! Maar ja als je het zo makkelijk voorgekauwd krijgt dan leer je het nooit

  Beantwoorden

 23. Villasappho
  Mrt 22, 2018 @ 19:00:43

  Ah zo doen ze dat nu. Kocht paar jaar terug wijn voor mn vader wilde ze mijn pasje door een apparaat halen. Als je niet kan kijken en rekenen moet je niet aan de kassa werken. Ik heb de flessen ergens anders gehaald.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 22, 2018 @ 19:15:40

   Ja je ziét af en toe gestuntel, niet heel vreemd als je de huidige rekenmethodes op de scholen ziet. In het HBO moeten de studenten éérst bijgespijkerd worden met rekenen. Dan is er toch wel iets fout gegaan.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: