zweep d’r over!

Ja hoor, ik gooi de zweep erover bij  Henk, “wie niet werkt zal niet eten ” zeiden mijn ouders thuis vroeger altijd.


Schoonzoon Peter neemt het snoeiwerk al voor zijn rekening maar komt binnen even een “werkmaatje”optrommelen,  want  zóveel vrije tijd heeft hij nou ook weer niet dat Henk op z’n lauweren mag gaan rusten. Ik blijf buiten schot en amuseer me binnen met wat klusjes.
Peter is een rigoureuze snoeier ( of ik heb altijd alles téveel dicht laten groeien daar wil ik vanaf wezen)  dus Henk is wel even druk doende met alles klein knippen anders past niet alles in de container.


Ook de achtertuin levert veel snoeihout op maar we willen onze “tuinman”  nou ook weer niet uitputten dus dat mag nog even blijven liggen, morgen weer een dag.
Als ik de andere morgen samen met Henk een beetje ga knippen  knipt hij nét zo secuur als de dag ervoor al vraagt hij zich wél af wie die zooi daar heeft neergegooid. Terwijl ik de wat dikkere takken met de grote tang vast klein maak knipt hij wat klein spul.


Ik vraag hem of hij  éérst de takken met stekels wil doen, die liggen toevallig vooraan en daar haal je de benen aan open in het voorbij gaan.
Hij zegt “ja” en gaat onverstoorbaar door met de zachte takjes zónder stekels  klein knippen. Ik knip de dikke stekeltakken van vuurdoorn vast een flink stuk kleiner  en vraag hem het resterende kleine knipwerk even te regelen, ook daar klinkt zijn “ja” luid en duidelijk maar ook dan gaat hij rustig door met waar hij mee bezig was.

Ik werk de stekeltakken dan maar zelf  weg maar we zijn nog lang niet klaar als de eerste regen spetters vallen. Henk vind dat we  maar snel naar binnen moeten, als ik nog even doorga maant hij me dat ik binnen moet komen anders wordt ik nat.
Hij is  zelf druk doende zijn schoenen aan te doen als ik binnenkom, daarna doet hij zijn jas aan en op mijn vraag wat hij gaat doen zegt hij; “ik ga even de lege flessen wegbrengen”. De flessencontainer staat op de hoek van de straat, en hij verdwijnt met een tasjes met wat lege flessen en potje die blijkbaar niet kunnen wachten tot het droog is.
Tja….  de meeste regen zal er wel naast vallen, ik  laat hem gaan, niets mis met participatie toch? Of zoals óók een gevleugelde uitspraak van mijn ouders was als we niet wilde helpen “we houden hier geen kostgangers”.

 

Advertenties

59 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. leidseglibber
  Mrt 12, 2018 @ 01:40:49

  Lekker dat Henk toch nog lekker bezig is, beter dan niets doen.

  Beantwoorden

 2. meninggever
  Mrt 11, 2018 @ 12:19:29

  Bezigheidstherapie. In de tuin ben ik ook geen wonder hoor. Heb er niks mee. Gooi het liefste alles weg en knip altijd te kort. Dus dan mijdt je vanzelf wel om te helpen. Gelukkig heeft vrouwlief groene vingers…Ik vertel haar altijd dat ze die moet koesteren…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 11, 2018 @ 15:49:31

   Ik ben ook niet zo’n held, heel goed in aanwijzingen geven waar dingen geplant moeten worden. En helpen de boel kleinmaken en afvoeren, dan heb je het wel gehad. Gelukkig weet onze schoonzoon er wel raad mee want Henk heeft nu andere prioriteiten.

   Beantwoorden

 3. Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
  Mrt 10, 2018 @ 11:26:25

  Ah de tuin ‘klaarmaken’ daar moeten wij ook eens aan beginnen.
  Ik heb geen groene vingers!
  Zo mooi om hem bezig te zien! Zoals je zelf al zegt zal het hem vast rust brengen!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 10, 2018 @ 13:27:39

   Met deze heerlijke temperatuur is dat geen opoffering, het is heerlijk buiten bezig zijn.
   Juist omdat hij niet zoveel meer kan is het fijn als er dingen zijn die hij nog wél kan.

   Beantwoorden

 4. margrietspanjaard
  Mrt 09, 2018 @ 20:12:34

  Aandoenlijk verhaal weer Rietepietz 😁

  Beantwoorden

 5. Suskeblogt
  Mrt 09, 2018 @ 18:42:15

  zo blijft een mens bezig en da’s gezond voor lichaam en geest.

  Beantwoorden

 6. Kakel
  Mrt 09, 2018 @ 13:13:45

  Het blijft teamwork! Henk voelt zich bovendien nuttig en dat is fijn voor hem. En op de koop toe nog eigen inbreng… Ik heb bewondering voor jullie allebei ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 09, 2018 @ 14:17:35

   Hij doet , binnen zin beperkingen, ook heel erg zijn best, maar dat werpt steeds minder vruchten af. Maar gaan zitten wachten op het eind is ook geen optie, ik wil zijn leven zo leefbaar mogelijk houden zelfs al gaat dat een soms beetje ten koste van de leefbaarheid van mijn leven. Ik zou niet anders willen.

   Beantwoorden

 7. Neeltje
  Mrt 09, 2018 @ 11:52:58

  Goed bezig!

  Beantwoorden

 8. John
  Mrt 09, 2018 @ 09:15:11

  En zo is het. Wie niet werkt zal niet eten. Een goeie VVD gedachte trouwens 🙂
  Maar jullie tuintje ziet er weer netjes uit.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 09, 2018 @ 12:29:04

   Het was de lijfspreuk van mijn vader en dát was in hart en nieren Partij v/d arbeid man;-) Maar ondertussen zijn we wel bijna driekwart eeuw verder en is er heel veel veranderd.

   Beantwoorden

 9. Yova
  Mrt 09, 2018 @ 08:14:23

  Heerlijk met de elkaar om te helpen. Zo doen wij ook met onze ouders. Je tuin word weer mooi. Gesnoeid worden is het hoogste tijd. Geweldig die Henk. Zo actief is. Fijn weekend.

  Beantwoorden

 10. Renesmurf
  Mrt 08, 2018 @ 22:09:04

  Ik hoefde thuis nooit mee te helpen, moeder deed alles. Toch deed ik het wel eens, maar nee, dat was het toch niet.

  Beantwoorden

 11. gewoonanneke
  Mrt 08, 2018 @ 21:54:58

  Je bent ook wel een slavendrijver hoor ach zou medelijden krijgen met Henk.. Maar je weet wel beter. Zo mooi dat hij toch nog zijn dingen kan doen weliswaar op zijn manier. Hij heeft het maar getroffen met jullie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 22:01:43

   Aer maar iemand een oogje houdt op wat hij doet zodat je ongemerkt in kan grijpen als er iets fout gaat. Als hij een drankje voor me inschenkt moet ik “toevallig ook altijd even in de keuken zijn, dit sinds ik bijna achterover sloeg van mijn drankje, zó groot was de “tik” erin . Of er kan wijn in plaats van gin in de jus ‘d orange zitten, niét te drinken;-) zelfs koffie inschenken levert soms vreemde dingen op. Maar als ik in de buurt blijf kan hij dan toch gelukkig nog veel “helpen” .

   Beantwoorden

 12. AnneMarie
  Mrt 08, 2018 @ 21:36:50

  Henk heeft maar geluk met zo’n fantastische vrouw en kinderen. Het is voor jullie niet altijd makkelijk maar hij kan zijn leventje blijven lijden zonder de extra stress van dagopvang of aan verwante zaken. Super hoor.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 21:46:11

   Dat is voor ons óók fijn hoor, alle vreemde hulp brengt ook stress mee, Ik heb ondertussen af en toe een hulp om te zemen en zo maar daar weet ik zelf nog niet zo goed raad mee. Het is toch iets dat ons gewone ritme verstoort. Maar ik ben natuurlijk héél blij met onze schatten.

   Beantwoorden

   • AnneMarie
    Mrt 08, 2018 @ 22:06:08

    Dat wat de hulp betreft snap ik heel goed. Bij veel mensen verstoort dat het ritme. Wij zijn er ook niet dol op. Gelukkig dat de kinderen bij springen, dat geeft de minste stress. Toch wel een beetje zuinig op jezelf zijn hoor. Ziek worden kun je er nu niet bij hebben.

    Beantwoorden

 13. matroos
  Mrt 08, 2018 @ 21:31:36

  Henk is er zo te zien heel serieus mee bezig en de buitenlucht in combinatie met ‘werk’ ,geeft misschien ook wel nachtrust.En dat hij vind dat jij naar binnen moet en hij zelf de flessen weg brengt vind ik toch wel ontroerend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 21:43:35

   Hij moet zich bij alles wat hij doet heel erg concentreren, Dan neemt hij andere dingen gewoon niet op. Zelfs al is dit routinewerk waar hij vroeger de hand niet voor omdraaide. Maar het is fijn om hem bezig te zien al moet hij ook weer niet té moe worden want dan wordt hij heel woelig in zijn slaap.

   Beantwoorden

 14. Matroos Beek
  Mrt 08, 2018 @ 20:53:26

  Ik moet net als Henk luisteren naar mijn baas bij het tuinieren. Mijn echtgenoot deelt de orders uit en ik voer die uit, want zonder bak ik er niks van.
  Desondanks heerlijk genoten van het tuinwerk eergisteren. Morgen hopelijk verder als het weer het toelaat.

  Beantwoorden

 15. Michel
  Mrt 08, 2018 @ 20:03:11

  Henk op zijn eigen tempo en zijn eigen manier, het is mooi dat hij zo zijn steentje kan bijdragen.

  Beantwoorden

 16. Regenboogvlinder
  Mrt 08, 2018 @ 19:15:28

  Mooi logje Riet.. ja dat samendoen is heel fijn voor hem en al gaat het allemaal niet zo snel zoals je zou willen, het is toch mooi! Goed voor hem hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 19:18:46

   Het meeste doe ik sneller alleen dan samen maar dat geeft niet. Soms wel een beetje lastig om mijn ongeduld onder controle te houden, dat dan weer wél! Maar ik ben met alles waar hij mee beziggehouden kan worden. Gelukkig kan ik goed tegen “rommel”dus ik laat het gewoon liggen tot hij wéér kan helpen.

   Beantwoorden

 17. Zus
  Mrt 08, 2018 @ 18:55:02

  Maar voorlopig. Jullie doen het toch maar. Wij krijgen volgende week hulp van een zoon, want wij kunnen het niet meer.Jammer want ik deed het zo graag.’n Lekker zonnetje erbij en het dan mooi zien worden,heerlijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 19:05:17

   Henk was wel echt “de tuinman”dus ik ben heel blij met de hulp van Peter. Henk doet nu wat ik meestal deed, de rommel wegruimen en dat gaat langzaam maar hij is toch maar lekker buiten en bezig.

   Beantwoorden

 18. Villasappho
  Mrt 08, 2018 @ 18:33:40

  Het is zo leuk geschreven maar toch het is lastig he Rietepietz?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 18:50:09

   Zeker weten, al zijn dit dan niet de moeilijkste momenten, hier kan ik heel makkelijk mee om gaan. Maar het niet “begrijpen” is in veel zaken héél lastig er reuze vermoeiend. Dat heb je goed tussen de regels gelezen.

   Beantwoorden

 19. Marja
  Mrt 08, 2018 @ 18:25:16

  Ik ben al blij dat hij niet in zijn vingers knipt. Die dingen blijven gelukkig goed gaan. Maar verder is er toch een grote kloof tussen onze wereld en de zijne. Knap om dit soort klussen toch gezamenlijk beet te pakken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 18:30:10

   Ik probeer he zoveel mogelijk dingen te laten doen, zelfs al duurt het véél langer dan wanneer ik het zelf doe, ik moet er sowieso blij blijven want hij kán heel rare dingen doen. Maar de ene keer gaat het beter dan de andere keer en voorál, één ding tegelijk.

   Beantwoorden

 20. willy
  Mrt 08, 2018 @ 18:14:04

  met vereende krachten, gaat alles beter Riet

  goed dat Peter als tuinman fungeert

  groeten

  Beantwoorden

 21. Melody
  Mrt 08, 2018 @ 18:06:05

  Grappig v ondanks ons leeftijdsverschil tch overeenkomsten….

  Jouw laatste zin was *is nog steeds* een gevleugelde uitspraak maar dan uiteraard op zijn Gronings “roizend volk noit opholdn” (letterlijk vertaald: reizend volk niet ophouden”

  Bezigheidstherapie is niet verkeerd, zeker niet buiten met lekker weer

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 08, 2018 @ 18:14:28

   Bezigheden hebben is zelfs heel belangrijk voor hem. Er is wel steeds minder dat hij kan. Het komt er meestal op neer dat ik moet helpen bij dingen die ik zelf allang gedaan zou hebben. maar dat geeft niet, hij is “nuttig” bezig en het stoort me niet als het een dagje langer blijft liggen.

   Beantwoorden

 22. Hartelijke Hot Hulk
  Mrt 08, 2018 @ 17:56:09

  Dappere man die Henk!
  En slim ook!
  Hij laat de takken gerust over aan het takkenvrouwtje en gaat onverstoorbaar verder.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: