nog even museum

Tja we zijn niet echt fanatieke museumbezoekers, ook dit keer kwam het er eigenlijk een beetje” per ongeluk van”. Dochter Inge belde dat ze nog gratis kaartjes had voor een museum en vroeg of we mee wilden, maar we mochten óók voor een ander museum kiezen.
Toen bleek dat het de laatste dag van de art deco tentoonstelling  was én Inge met man die óók graag wilde bezoeken was de keuze snel gemaakt, het werd het gemeentemuseum.
Het gebouw zelf , door Berlage ontworpen, pas prima bij de stijl van de tentoonstelling, het is prachtig.


Wat wél jammer is dat in de langgerekte intree hal wat opdringerige postcodeloterij mensen zich ongeveer aan ons vast klampte met hun wervende, maar misleidende, praatjes. Dat zo’n museum daar z’n medewerking aan verleend! Het kost wat moeite maar het lukt ze onverrichter zaken af te laten druipen.

Juist in dit museum is het voor mij een pre dat  we gezelschap hebben, als ik alleen met Henk zou gaan  kan dat niet meer zonder rolstoel, en tja, de deuren zijn práchtig in de stijl van het gebouw maar mede daardoor veel te zwaar om daar makkelijk zonder hulp met een rolstoel door te komen.


En die deuren zijn allemaal dicht wegens de brandveiligheid en de klimaatcontrole. Inge weet heel goed dat dit soort dingen steeds zwaarder worden voor me, tja, ik wordt helaas ook niet jónger maar, net als, alleen maar ouder. Juist omdat we nu met meer zijn laten we de rolstoel thuis en als het geslenter lang de zalen Henk even te veel wordt is er altijd wel iémand die even met hem op een bankje wil gaan zitten.
Zo kunnen we allemaal alles bekijken en loop ik heerlijk zonder dat Henk aan mijn  arm hangt, dat deed hij om en om bij dochter en schoonzoon.
We zitten natuurlijk ook even gezellig samen in de overdekte, uiteraard ook geheel Berlage,  grote “patio”  waar de koffie klaar is.


De tentoonstelling is wat minder uitgebreid dan we dachten dus na de koffie gaan we nog even door een verrassend ander deel van het gebouw, de wonderkamers.


Een erg leuke toegift, midden in een grote zaal staan  in een vierkant allemaal kleine vitrines opgesteld, het lijkt het meest op een mega groot poppenhuis.
In iedere “kamer” een soort mini tentoonstelling, met nummers die je op de hoeken weer kon intoetsen om aan de weet te komen wat er allemaal hangt, staat of ligt. Deze hoefde hoefde ik niet op te zoeken…….


Dat móet gewoon “de duif” van Toon Hermans zijn, en “duif is dood, heeft te lang in het witte kistje  gezeten”. In een deel van “kamers” is dan weer iets bijzonders. Daarin zijn echte mensen te zien die er van alles en nog wat doen, van naakt poseren voor kunstenaars tot muziek maken of gewoon schoonmaken.


Het lijkt een soort drieD projectie maar het fijne weet ik er niet van.
Henk en ik vonden er  een prima bankje  toen we alles vluchtig bekeken hadden om nog even vanuit de verte toe te kijken  hoe Inge en Peter alles bekeken  met de  ogen van hun kleinkinderen, Levi en Amber,  dus die gaan vast nog wel eens terug.

Henk is total loss als we thuis komen, later in de avond probeert hij moeizaam uit te leggen dat het museum toch wel heel veel op een doolhof lijkt, met veel zalen die in elkaar over lopen maar ook gangen, liften en trappenhuizen waardoor hij helemaal niet meer wist waar hij was.
Hij zegt er achteraan; “gelukkig pakte Peter steeds mijn hand want ik  wist het niet meer”,  zo ontroerend, en wat is het toch fantastisch  zulke meedenkende mensen om me heen.

 

56 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Paul
  mrt 08, 2018 @ 20:27:28

  Het is een prachtig museum inderdaad, al heb ik deze tentoonstelling niet gezien. En wat fijn dat Henk en jij er op deze manier op uit kunnen trekken. Der vermoeidheid waard, denk ik.

  Beantwoorden

 2. majaer
  mrt 08, 2018 @ 13:58:18

  Wat een mooi museum en een prachtig verhaal erbij .Ik zelf ben geen museum bezoeker maar mijn zus is wel eens in dat museum geweest

  Groetjes

  Beantwoorden

 3. Michel
  mrt 07, 2018 @ 20:52:46

  Ik breng, zoals je misschien wel weet, graag een bezoek aan een museum. Maar moet bekennen dat ik wel eens in een museum verdwaald ben, dus ik vind die opmerking van Henk helemaal niet zo gek 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 07, 2018 @ 21:20:56

   Gelukkig hanger er altijd wel bordjes die naar de uitgang verwijzen dus dan komt het wel goed. Maar voor Henk zouden die bordjes niet zoveel helpen , die had meer aan de mensen die hem in de gaten hielden;-)

   Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  mrt 07, 2018 @ 20:15:46

  Zeker lief dat ze dat deden, zo kom je nog eens ergens anders. Ik ben helemaal niet zo’n museum bezoeker eigenlijk alleen in de vakantie heel gek dan doe ik het wel. Ken dan ook weinig musea.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 07, 2018 @ 20:25:27

   Het zijn schatten, vandaag kwam Peter om even flink te snoeien en dan komt hij vragen of ” zijn maatje komt helpen”, onwijs lief want heel veel vrije tijd heeft Peter niet. Zo was Henk lekker even buiten aan het rommelen, heb nog wat bewaard dat hij morgen weer klein kan knippen. Is fijn dat ik dan ook weer even een soort rust heb.

   Beantwoorden

 5. Neeltje
  mrt 07, 2018 @ 19:33:03

  Inderdaad, heel fijn!

  Beantwoorden

 6. Ilse van Kreanimo
  mrt 07, 2018 @ 18:03:28

  Best groot voor een gemeentemuseum

  Beantwoorden

 7. Ferrara
  mrt 07, 2018 @ 15:41:03

  Wat een heerlijk bezoek en mooi verslag. Jullie zorgen goed voor elkaar.
  Prachtig museum, ik woon niet in Den Haag, maar kom, als Berlageliefhebber toch graag in dat museum. Die loterij bij de deur is een verschrikking, maar de postcodeloterij is geldschieter voor veel musea, vandaar dat ze daar staan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 07, 2018 @ 15:56:48

   ja ik heb niets te klagen wat dat betreft, ze zijn erg lief voor ons.
   Ik ben zelf geboren en getogen Haagse maar woon nu al 30 jaar in het aangrenzende Rijswijk, voor ons dus makkelijk te doen.
   Best wel ergerlijk zo vasthoudend die postcodeloterij wervers de mensen bijna “aanvallen’, niet prettig.

   Beantwoorden

 8. meninggever
  mrt 07, 2018 @ 11:30:49

  Sommige musea zijn ook voor gezonder types best een doolhof hoor. Met trappen, gangen etc. Zit vaak in de bouw van die dingen die nogal eens in oude optrekjes zijn gevestigd. Maar een uitstapje is het zeker. Voor ons begint het seizoen ook weer, de nieuwe MJK is weer binnen, met foto er op zelfs…

  Beantwoorden

 9. willyfotoblog
  mrt 07, 2018 @ 10:27:50

  een museum bezoeken is bijna altijd vermoeiend Riet

  en voor Henk zal dit zeker het geval geweest zijn

  met wat hulp hebben jullie toch een onverwacht uitje kunnen maken..

  dat Henk de hulp van Peter waardeerde,moet deugd gedaan hebben…

  groeten

  Beantwoorden

 10. leidseglibber
  mrt 07, 2018 @ 02:26:51

  Fijn om dit nog met zijn allen te kunnen delen en elkaar indien nodig te ondersteunen

  Beantwoorden

 11. Renesmurf
  mrt 06, 2018 @ 22:52:56

  Ja, dat is erg leuk zeg, De vervelende dingen kom je ook wel weer door, en de leuke gingen zijn echt genieten! En een vreemd idee dat er elke dag weer andere mensen lopen, vind ik altijd.

  Beantwoorden

 12. Kakel
  mrt 06, 2018 @ 21:47:11

  Het valt niet mee om dingen te vinden waar jullie samen of met elkaar naartoe kunnen. Dan is een “thuiswedstrijd” wel zo fijn.
  Die kleine kamertjes zijn leuk. Vooral je filmpje. Ik moest meteen aan “Zeg n’s AAA” denken.
  Bij de tentoonstelling van David Bowie zaten er ook dames te werven voor de postcodeloterij. Als ik ooit lid had willen worden dan vooral niet daar.
  “Gelukkig pakte Peter steeds mijn hand.” Wat een ontroerende zin. Daar zit zóveel liefde in…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 07, 2018 @ 08:43:53

   Klopt, de actieradius wordt steeds kleiner maar we blijven wél proberen om het “gewone leven”te leven.
   Ik vind dat ook zo bijzonder omdat ik me realiseer dat Peter nog relatief kort onze schoonzoon is, heel bijzonder dat hij Henk’s vertrouwen heeft. Dan moet Peter iets heel erg goed doen!

   Beantwoorden

 13. Mrs. T.
  mrt 06, 2018 @ 21:25:39

  Fijn dat jullie uitje fijn was.

  Beantwoorden

 14. Zus
  mrt 06, 2018 @ 20:41:21

  Nou Riet, jij kan echt blij zijn met je familie, wat lief. en dat is dan van weerskanten, maar dat is nou net wat het zo leuk maakt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 06, 2018 @ 20:59:11

   Dat bén ik ook hoor, het zijn schatten. Inge zegt het ook wel eens, dat ze blij is dat ze er nu voor mij kan zijn omdat ik indertijd veel bij haar ben ingesprongen. Daar doe je dat natuurlijk niet voor maar het is fijn dat ze op die manier probeert te voorkomen dat ik schuldgevoelens krijg.

   Beantwoorden

 15. Matroos Beek
  mrt 06, 2018 @ 19:56:38

  Dat ziet er echt mooi uit dat museum. Zou me ook bevallen.
  Ontroerend einde. Mooi dat er inderdaad mensen zijn die dit perfect aanvoelen en er kunnen in meegaan en zo ook rust brengen.

  Beantwoorden

 16. Regenboogvlinder
  mrt 06, 2018 @ 19:43:19

  Oh wat heerlijk zo’n onverwacht uitje. En genieten dan weer hè. Waarom maken ze dan geen deuren die open gaan als er iemand aan komt zou je denken. Dan kan iemand achter een rolstoel gewoon doorlopen. Komt vast nog wel. Net als op de vliegvelden, daar heb je ook van die poortjes.. Die Henk, wat lief dat hij het zich toch wel herinnerde en gelukkig kent hij ook de namen nog!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 06, 2018 @ 19:52:15

   Ja heel fijn is dat, Inge is héél goed in meedenken. Ik weet niet of zo’n systeem kán zonder de stijl van de deuren aan te passen want die zijn echt onderdeel van het gebouw, maar zwaar door het gebruikte materiaal . Ik weet nog dat ik er met Marion was, toen kwam er gelukkig af en toe wel een suppoost helpen als ze het in de gaten hadden.
   Hij gooit soms wel namen door de war, Noemde mij vorige “mevrouw”en zei ook netje U tegen me. Hij noemt me ook wel Inge maar vaker mama.

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    mrt 06, 2018 @ 20:14:01

    Wie weet komt het nog ooit. Jammer dat er niet ik elke zaal een suppoost staat dan.. Dat herkennen wordt natuurlijk steeds minder. Ik herinner me dat mijn moeder voor het eerst mevrouw tegen me zei..pffff heel heftig vond ik dat. Fijn zo’n dagje hè..

    Beantwoorden

 17. Suskeblogt
  mrt 06, 2018 @ 19:42:05

  Door musea slenteren vind ik sowieso vermoeiend. Ik kan me voorstellen dat Henk versleten was toen dit achter de rug was.

  Beantwoorden

 18. Marja
  mrt 06, 2018 @ 19:38:59

  Wat een onderneming. Geweldig dat jullie om de beurt de helpende hand konden bieden. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst in een museum was. Ik ben een cultuurbarbaar.

  Beantwoorden

 19. Petr@
  mrt 06, 2018 @ 19:33:40

  Leuke uitstapjes maken jullie, maar kan me voorstellen dat het vermoeiend is zeker voor Henk.
  Grappig die kleine tafereeltjes, goed gefilmd door Inge, zo zien we de “ware” grootte!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   mrt 06, 2018 @ 19:43:37

   Ja er kan steeds minder en sommige dingen worden best wel zwaar als ik alleen met hem op stap ga. Het gezeul met een rolstoel in en uit de auto en dat soort dingen vraagt natuurlijk wel iet.

   Beantwoorden

 20. Koen
  mrt 06, 2018 @ 19:08:12

  Het klinkt als een bijzondere dag. Fijn voor jullie allemaal.

  Beantwoorden

 21. Hartelijke Hot Hulk
  mrt 06, 2018 @ 18:26:58

  Fantastisch dat jullie zo genoten hebben.
  En ja, zo moeten we allemaal voor onze naasten zijn!

  Beantwoorden

 22. leegschrift
  mrt 06, 2018 @ 18:25:38

  Een gemeentemuseum waar je in kan verdwalen en allemaal gesloten deuren. Moest het op een weerspiegeling van het echte leven lijken?
  Fijn dat je even helemaal kon genieten van de kunst en een dagje weg, met behulp van dochter en schoonzoon.
  Kunstige groet,

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: