zat er muziek in ?

Nou ik kan gerust zeggen dat er géén muziek zat in een muzikale toekomst voor jullie Rietepietz.
Kort geleden vertelde ik al dat ineens alle volwassen kleinkinderen gitaar willen leren spelen, en dat terwijl ze allemaal wel een instrument kunnen bespelen.
Ja, ja, ja , een gitaar is óók een instrument en er zijn mensen die daar ook echt muziek uit kunnen halen, áls je muzikaal bent!

Voor al die andere simpele zielen zoals ik,  is een gitaar een aardige poging om je eigen” zang” te begeleiden door de grepen voor wat akkoorden uit je hoofd te leren en je wat slagtechnieken eigen te maken. Eerst natuurlijk wat eelt op de vingertoppen kweken  en dan kun je los.

Tja op zich vond ik die grepen leren dan nog wel leuk, maar dat zingen….. en de familie die dat dan altijd graag wilde horen als er  een feestje was. Vooral in de wél muzikale schoonfamilie van mijn zus waar altijd wel iemand was met een accordeon.


In die familie werden bruiloften ook nog ouderwets gevierd, met muziek maken en toneelstukjes zodat ik, met mijn gitaar, in de feestgroep integreerde.
Ach, men was niet veel gewend in die tijd en ook bij de jongerenvereniging CJMV werd muziek maken gewaardeerd op de bonte avonden.
Ik vormde zelfs enige tijd een duo met een buurmeisje dat ook lid van de club was, we gaven een “hmmm, spetterend optreden” met cowboy liedjes, aangevuld  met twee mondharmonicaspelende jongens.


Met diezelfde vereniging gingen we ook een week op kamp en natuurlijk moesten de gitaren ook mee.


Ik herinner me de jurk die ik op de foto boven droeg nog heel goed, zelf gemaakt in het blauwwitte BB ruitje. De foto is vast gemaakt met het “boxje”dat om nek hangt.

We gingen mee als “semi-leiding” mee maar waren nauwelijks ouder dan de oudste meisje van de club   en vallen op de groepsfoto ook niet op als leiding.( ik sta rechtsboven ) . Het was een christelijke vereniging en we werden verondersteld ook een dagsluiting te houden, compleet met bijbel vertelling dus dat dééd ik dan ook en schreef mijn eigen verzie van de verloren zoon. Met meer succes   dan m’n gitaarspel! Ik kreeg de raad daar voorál mee door te gaan. Evengoed heb ik zowel de gitaar als de bijbel vertellingen aan de wilgen gehangen, en nooit gemist.

Advertenties

50 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Regenboogvlinder
  feb 19, 2018 @ 11:49:53

  Tjonge nog steeds zo jammer dat ik het niet kan! Die gitaar staat hier maar. Zal ik mezelf maar eens een schop onder mijn kont geven? bij mijn moeder thuis en later bij iedereen van haar familie op verjaardagen werd ook altijd muziek gemaakt.
  Mondharmonica’s, accordeon, piano, erg leuk hoor! Mijn vader en schoonvader speelden beiden heel goed mondharmonica, werd ook bij ons wel eens samen gespeeld. Vond ik geweldig! En mijn favo J van de 3JS kan het ook als de beste, genieten! Ik heb ze trouwens allebei, heb ook instructies liggen hoe het moet, maar ik denk te vaak, ach.. dat lukt mij toch niet! Erg leuke foto’s Riet. Dat duo met je buurmeisje, echt enig lijkt me dat!

  Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  feb 18, 2018 @ 20:38:24

  Wat leuk zeg had je niet herkend door. Ja de tijden waren toen heel anders maar er was ook niets mis mee toch. Ja die bb ruitjes pff zelf gemaakt ook zeker ?? Leuke herinneringen

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 21:16:17

   Hoe kán dat nou, wat ben ik nou helemaal veranderd in die paar jaar;-)
   Ja kleding naaide je zelf in die tijd als je de HH school had doorlopen want dan had je dat geleerd. had je ook altijd nét even andere kleding dan de rest.

   Beantwoorden

 3. Ferrara
  feb 18, 2018 @ 16:21:55

  Wat een leuk jeugdverhaal. De BB-ruitjes komen me bekend voor en de gitaar ook. Heb zelfs les gehad op een oude gitaar die ik van een tante kreeg, maar was talentloos en na het eerste lesboek hield ik het voor gezien. Nooit meer aspiraties gehad op dat gebied.

  Beantwoorden

 4. AnneMarie
  feb 18, 2018 @ 12:51:02

  Erg lang geleden allemaal. Maar het ziet er best leuk uit. Gitaar spelen was aan mij niet besteed . Mn vader had er een Maar Ik kreeg er niets fatsoenlijks uit. Best jammer .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:19:36

   Ach als je er geen plezier aan beleeft is het ook niet jammer als het niet lukt. Tja, lang geleden…? Het lijkt hoogstens een jaar of 30 geleden in mijn gevoel maar best mogelijk dat ik er een paar decennia naast zit hoor;-)

   Beantwoorden

 5. hanscke
  feb 18, 2018 @ 12:39:41

  Zoals zovelen heb ik ook niets meer met Bijbelverhalen, terwijl ik ze wel mooi vond toen mijn vader die zondagschoolmeester was ze vertelde. Ook heb ik in die tijd harmonium leren spelen (traporgel), maar daar doe ik ook niets mee, toch ben ik wel blij dat ik ooit noten heb leren lezen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:22:04

   Kinderen zijn gek op sprookjes en de bijbelverhalen zijn eigenlijk niet meer dan mooie sprookjes. O ja, zo’n harmonium stond ook bij ons op de zondagsschool, er speelde een invalide juf op dat zie ik nog voor me. Wel mooi dat je noten leerde lezen, ik had daar destijds geen zin.

   Beantwoorden

 6. Neeltje
  feb 18, 2018 @ 11:33:53

  Heerlijk, die oude foto’s en de herinneringen er bij. Wil ik best weten!

  Beantwoorden

 7. meninggever
  feb 18, 2018 @ 11:16:02

  Die beelden geven toch een prachtig inzicht in hoe de wereld van jongeren anders was in die periode dan tegenwoordig. Ingetogen, netjes, gedisciplineerd. En indertijd denkend dat we zo dwars en revolutionair waren….haha!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:27:37

   Nou ik was in mijn jeugd niet echt dwars hoor, hoewel, nu ik er over nadenk vond mijn moeder geloof ik wél dat ik geen makkelijk kind was. Maar eigenlijk vond ik mijn ouders niet makkelijk en als ik eerlijk denk ik dat nu nóg.

   Beantwoorden

 8. natasjaslifestyle
  feb 18, 2018 @ 09:04:36

  Wat een prachtige foto’s! Vooral die laatste foto komt mij zo bekend voor. Mijn moeder heeft ook zo’n foto met vriendinnen, zelfde pose, lekker los zeg maar. Zo leuk dat je het gedeeld hebt. Maar je klein zoons willen dus nu wel gaan gitaar spelen? Ik zou het leuk vinden als mijn zoons iets muzikaals zouden gaan doen, maar je kunt ze niet dwingen hè?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:30:06

   Ze willen alle drie, 1 kleinzoon en 2 kleindochters 2 ervan zijn al begonnen met lessen. Nee dwingen helpt niet, als ze er geen plezier in hebben wordt het niets.
   In die tijd gingen kinderen nog vaak met dit soort kampen omdat echt vakantie met het gezin er meestal niet in zat.

   Beantwoorden

 9. minoesjka2
  feb 17, 2018 @ 19:48:02

  Geweldig blogje. Doet me denken aan beelden uit mijn puberteit. Met kam met padvinderij, en een van de leidsters had altijd haar gitaar bij zich en dan zingen bij het kampvuur 🙂 Mooie herinneringen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:33:01

   Ik zag ook nog een foto van mijn “doop door de bosgod” dat hoorde er een beetje bij, vergat de foto te bewerken en erbij te zetten;-) De kampen waren inderdaad mééstal van de padvinderij of de CJMV . Het geloof sijpelde nog echt door in de clubs die je toen veel had.

   Beantwoorden

 10. Mrs. T.
  feb 17, 2018 @ 19:37:10

  Sweet memories! ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 18, 2018 @ 17:41:08

   We waren uitgeleend aan groep die uit een achterstandswijk kwam, er zaten echt schoffie bij hoor. Maar héél veel herinner ik me er niet meer van. Aan de periode in het groepje “feestregelaars” heb ik wel veel leuke herinneringen, ik heb het nog opgehaald in m’n toespraakje toen mijn zwager( ook altijd van de partij)vorig jaar overleden was.

   Beantwoorden

 11. Villasappho
  feb 17, 2018 @ 18:55:27

  Ik kan helemaal niks qua muziek. Hooguit luisteren dus je was al handiger ermee dan ik.

  Beantwoorden

 12. majaer
  feb 17, 2018 @ 17:12:05

  Leuk dat je al die foto’s nog hebt. Ik heb ook in mijn jonge jaren gitaar gespeeld best leuk om te doen, maar ben er ook nooit verder mee gegaan.

  Beantwoorden

 13. willy
  feb 17, 2018 @ 12:03:28

  leuk dat je die foto’s nog hebt Riet…

  de “verloren zoon” zit dar geen logje in

  prettig weekend

  Beantwoorden

 14. Hartelijke Hot Hulk
  feb 17, 2018 @ 08:37:01

  Ik weet wel dat mijn jongste dochter helemaal gek is op de katholieke jongeren kampen en nu ook leidster is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 17, 2018 @ 15:44:09

   Leiding was in die tijd nog overwegend mannelijk, wij werden dus toegevoegd omdat er ook wat grotere meisjes meegingen. Met kamperen had en heb ik niets maar met kinderen optrekken vond ik toen al erg leuk.

   Beantwoorden

 15. Marja
  feb 17, 2018 @ 07:39:56

  Leuke foto’s. Je was een mooie jongedame.
  Heb je jouw versie van de verloren zoon nog op papier? Zou ook leuk zijn voor een volgende keer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 17, 2018 @ 15:42:06

   Dank U, daar was ik in die tijd allerminst van overtuigd.
   Nee nooit bewaard, ik deed het ook omdat “het erbij hoorde” en het laf vond me af te melden op het laatste moment zoals dat buurmeisje van me deed. Maar het was gewoon een “verhaal”voor me, met de bijbel had ik toen al niet heel veel.

   Beantwoorden

 16. leidseglibber
  feb 17, 2018 @ 02:06:30

  Op gitaar nooit verder gekomen dan bold headed woman maar dat waren dan ook maar twee accoorden 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 17, 2018 @ 15:39:30

   Ik wist er wel een paar meer en speelde ook wel wat aardigheidje op de slagkant maar om écht een melodie te kunnen spelen moest je toch wel flink muzikaler zijn dan ik ,of noten leren lezen.

   Beantwoorden

 17. matroos
  feb 16, 2018 @ 23:07:35

  Wat leuk deze foto’s,nog steeds op de zolder aan het bivakeren?

  Beantwoorden

 18. Renesmurf
  feb 16, 2018 @ 22:51:08

  Wij waren en zijn niet zo muzikaal! Wel er naar luisteren, niks kunnen spelen. Als je er maar plezier in hebt/had, dat is het belangrijkste.

  Beantwoorden

 19. Kakel
  feb 16, 2018 @ 22:01:43

  Sfeervolle foto’s! Ik kan je hier bijna horen gitaar spelen en zingen. De tegels zitten nog gewoon aan de muur (-:
  Vroegah kon ik ook gitaar spelen maar inmiddels ben ik het verleerd. Om over “zingen” maar te zwijgen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2018 @ 22:06:02

   Ja zo is dat bij mij ook ongeveer, de stem is sowieso niet meer te gebruiken om te zingen, tenzij je boeven wil verjagen en ik héb even geprobeerd of ik nog wat akkoorden kon aanslaan, maar het ongelukje met mijn wijsvinger in 2006 maakt die wijsvinger onbruikbaar om de snaren in te drukken. Gelukkig had ik toch al geen aspiraties meer;-)

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  feb 16, 2018 @ 21:28:25

  Wat een prachtige foto’s Riet. Jammer inderdaad dat we je niet kunnen horen. Gezien de vele foto’s en herinneringen met gitaar vermoed ik dat je toch iets te bescheiden bent over je muziekcarrière.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2018 @ 21:35:13

   Nee echt niet hoor, ik kon zingen zoals iedereen vroege nog op school leerde maar dan had je het wel gehad. Wel heel veel plezier gehad in de “feestcommissie groep” die bij bruiloften en partijen altijd voor het amusement zorgde.

   Beantwoorden

 21. Michel
  feb 16, 2018 @ 21:14:52

  Een korte gitaarcarrière dus 😉 Ideaal instrument voor als je liedjes zingt, dat klopt. Je hebt daar vast geen geluidsopnames meer van, maar ik zou best een zingende Rietepietz willen horen 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2018 @ 21:32:43

   Beter van niet 😉 Hoewel ik toen nog wel aardig wijs kon houden en een beetje stem had was ik geen uitschieter. Nu heeft mijn stem toch wel teveel geleden om nog te kunnen zingen, het is ni;et om aan te horen.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: