voorlichting?

Oeps, zag ik in een onbewaakt ogenblik op TV dat “men” zich in de media druk maakt over iemand (is me ontgaan  wie) die haar kind van 2 jaar seksuele voorlichting geeft. Nou moet ik toevallig toch een logje maken dus ik neem het onderwerp even mee. En dan natuurlijk vanuit mijn zienswijze.

In mijn tijd ging dit soort voorlichting niet verder dan de boodschap “dat je een groot meisje was geworden”als  je  bijgekomen was van  de schrik dat je ineens door  een bloederige massa (sorry mannen) was overvallen.
Voor mij kwam de voorlichting op de HH-school nog op tijd maar alle  klasgenootjes wáren al “een groot meisje”.

En tóch gaf ik mijn kinderen eigenlijk géén voorlichting maar dat komt omdat ik een paar dingen anders zie. Een kind is nieuwsgierig en komt met vragen want “van vragen wordt je wijs” nietwaar?
En zolang je kinderen nou maar bevredigende  eh… misschien een tikkie suggestief in dit verband antwoorden geeft
blijft het kind met z’n vragen bij je komen.
Helaas  wordt (nog steeds) door veel ouders een vraag  op dit gebied afgehouden,  en tja, dán moet je een 12 jarige op een stoel zetten met de mededeling ” je krijgt nu seksuele voorlichting” waar zowel het kind als de ouders heel ongemakkelijk bij zijn, je bent dan gewoon keihard te laat.

Geen voorlichting dus maar gewoon áltijd antwoord geven op vragen, een kind vraagt niet meer dan het wil weten of aan kan. Zodra dat nodig ik kun je op zoek naar een boekje met plaatjes  zodat je een volgende keer “gewapend” bent, maar hoofdzaak vond ik dát ze altijd durfde te vragen over ieder onderwerp en ook het gevoel hadden dat dat mocht.
Als ze wat ouder worden horen ze van alles van andere kinderen, dat vond ik  prachtige gelegenheden om op in te haken maar…. zoals ik al zei, dan moeten ze wél zeker weten dát ze alles mogen vragen.

Zo hebben onze kinderen al heel jong meegekregen dat “je lichaam van jezelf is” en “dat alleen jij bepaalt wat je daarmee doet, c.q.. wie daar aan mag komen.En ook dat alleen jij bepaalt wat prettig is en wat niet, zelfs als je een relatie hebt. Onze dochter haalde dat een tijd geleden toevallig nog eens aan, ze is het nóóit vergeten en mede daardoor  misschien wel aan “#me too” toestanden ontkomen.
Wat ik bedoel is dus dat je geen   speciaal gesprek hoeft te hebben wanneer je  ook dit soort vragen  gewoon blijft beantwoorden, dat voorkomt ongemakkelijke toestanden.

Ieder kind is anders, en zal andere vragen stellen en ook de leeftijd waarop ze dingen vragen is verschillend. Maar als ze maar weten dat het thuis gewoon is om vragen te stellen, ook over dát onderwerp is “voorlichting” niet nodig.
Naar mijn idee ben je gierend te laat als je kinderen op TV voorgelicht moeten worden, ik zag  ooit een stukje op TV van dokter Corry die voorlichting gaf,  ik zat met plaatsvervangende schaamte en kromgetrokken tenen, laat staan een kind, wat een  eng programma.

                                                                                                                                               plaatjes van het internet
Advertenties

43 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: Waar komen de kinderen vandaan? – Grensgevallen
 2. Melody
  feb 16, 2018 @ 13:00:50

  Alhoewel ik denk dat iedere ouder zijn best doet het goed te doen… denk ik ook dat velen te vroeg teveel vertellen… het is en blijft wel een moeilijk item natuurlijjk want je moet er ook bij uitleggen dat niet iedereen zo denkt als jij en al hemelaal niet als dat andere kind uit een andere cultuur komt…

  Hoe dan ook..ben blij dat ik die taak niet meer hoef uit te voeren -0)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 16, 2018 @ 14:43:45

   Ik heb het niet echt als een aparte taak gezien, maar het ging mee in álle andere vragen die kinderen hebben. En wanneer je ze leert dat alleen zijzelf bepalen wat er goed en fout is voor hun lichaam houdt dat meteen in dat dat ook voor ieder ander geld, ook de ander geeft aan wat wel en niet gewenst is.

   Beantwoorden

 3. Regenboogvlinder
  feb 13, 2018 @ 11:34:11

  Denk echt dat jullie het heel goed gedaan hebben zo Riet. Ik ben vroeger zelf ook niet echt voorgelicht, heb ook heel veel dingen zelf uit moeten zoeken. Dat wilde ik mijn kinderen niet aandoen dus zo ongeveer als jullie was ook onze aanpak met de kinderen. Ze mochten alles vragen en dat wisten ze al vanaf heel jong. Vooral onze zoon was erg nieuwsgierig destijds. Tis allemaal goed gekomen. Mijn dochter heeft ook altijd heel goed in haar oren geknoopt dat ze nee moest zeggen als ze iets echt niet wilde. Mooi logje!

  Beantwoorden

 4. leidseglibber
  feb 12, 2018 @ 22:33:00

  Ik heb ook altijd gewoon het principe uitleggen bij vragen gebruikt en die van mij had het voordeel op te groeien in de tijd van ome willem en de straatmaker op zee show daar kwam ook vaak al een en ander langs 🙂

  Beantwoorden

 5. Narda
  feb 12, 2018 @ 21:40:02

  Je voelt vanzelf wanneer de juiste plaats en de juiste tijd is aangebroken wanneer ze vragen gaan stellen. En alles hoeft toch ok niet in 1 keer ter sprake te komen?
  Eng gedoe op die TV, dat moet toch eigenlijk niet nodig zijn?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 12, 2018 @ 21:42:45

   Precies, helemaal mijn idee. Zo’n kind vraagt als het er aan toe is en als het gewend is om antwoordt te krijgen komt het wéér zodra het meer wil weten. Dat TV programma vond ik heel eng !

   Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  feb 12, 2018 @ 17:35:50

  Die methode heb ik er ook op nagehouden hoor, ook niet speciaal een moment gekozen om dingen te gaan vertellen. Weet nog dat Peter 3 was en er een neefje werd geboren. Hij vroeg waar de baby vandaan kwam en ik vertelde dat hij gegroeid was in de buik van zijn moeder en daar was hij tevreden mee. Later hoorde ik hem vertellen tegen zijn vader dat de armpjes in de armen hadden gezeten, de beentjes in de benen, dat was zijn fantasie wat hij er van gemaakt had. Gelukkig was het baby tje toch weer helemaal in elkaar gezet naar buiten gekomen. haha.

  Beantwoorden

 7. meninggever
  feb 12, 2018 @ 09:21:58

  Ik ben van een generatie die in de jeugd weinig meekreeg op dit gebied. OP de Lagere School was er een soort seksuele voorlichting, maar door de katholieke achtergrond was die zeer beperkt. Thuis werd er vooral over gezwegen. De straatvrienden waren min of meer de leidraad. Al doende leert men. Maar er ging in de omgeving ook wel eens iets fout als een jong mens een dito meisje ‘met kip’ naar huis stuurde. Oftewel zwanger maakte en er getrouwd moest worden. Beetje jammer achteraf natuurlijk. Toen ik ging trouwen en al enige tijd parktische ervaring had opgedaan, wilde mijn leasepa nog wel wat informatie geven over hoe dingen werkten. Maar dat was mosterd na de genoten maaltijden…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 12, 2018 @ 09:46:24

   Klopt, vroeger wist de jeugd niets ,behalve de verhalen die onder kinderen de ronde deden. Mijn jongste broertje vond ooit de gebruiksaanwijzing van tampons en wist zeker dat dát een voorbehoedsmiddel was..Gelukkig las ik graag en heb er het nodige over gelezen in de blaadjes van de NSVH , een blad waarop mijn oudere zus die al getrouwd op geabonneerd was.
   De voorlichting serie op TV door dokter Corry ging door tot idioterie, voordoen hoe een tongzoen werkt, alsof je dát iemand die verliefd is moet leren, dat is een oerinstinct dat vanzelf gaat , Je hoeft alleen maar te weten dat je dáár niet zwanger van raakt.

   Beantwoorden

 8. cornma
  feb 11, 2018 @ 11:51:57

  Wat is dat nou eigenlijk, voorlichting geven? Als je kinderen altijd gewoon antwoord geeft op hun vragen, hoeft er verder niets voorgelicht te worden. Toch? Kinderen stellen vragen op een moment dat ze daar aan toe zijn en als ze de antwoorden niet helemaal begrijpen, komen ze daar later vanzelf op terug, is mijn ervaring.

  Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  feb 10, 2018 @ 19:19:45

  Ik was enig kind en over zulke zaken werd er thuis niet gesproken of men week af van het onderwerp. Het meeste heb ik derhalve op school geleerd. Met mijn eigen kinderen ging het gelukkig anders.

  Beantwoorden

 10. Mrs. Brubeck
  feb 10, 2018 @ 15:54:02

  Mijn ouders (vooral mama) waren daar heel anders in dan de ouders van B, bij mij alles open en eerlijk, bij B de deuren op slot en hij moest alles zelf uitvinden. Jammer genoeg bestaat dat nog steeds vrees ik, met alle gevolgen vandien!!! Ik deel je inzicht volkomen, een wijze blog van een wijze dame. Liefs x

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 10, 2018 @ 19:07:38

   Het was ook wel een beetje een omslag juist in die tijd. Daardoor kwam je zowel heel preuts als heel vrij tegen.
   Ik heb mijn ouders bijv. nooit bloot, zelfs nauwelijks in ondergoed, gezien, wij maakten er geen punt van zolang ze klein waren. Toen ze later als puber zélf enige gene kregen pasten we ons daarop aan. Dat soort dingen kan gewoon spontaan verlopen als je er niet krampachtig over doet.

   Beantwoorden

 11. Margriet
  feb 10, 2018 @ 11:08:34

  Je hebt helemaal gelijk Rietepietz

  Beantwoorden

 12. willy
  feb 10, 2018 @ 10:52:09

  op vragen van een kind moet men altijd eerlijk antwoorden ..Riet

  en met de huidige “beeldcultuur” komen vragen in verband met seksualiteit veel sneller dan vroeger..

  reden te meer om het zo aan te pakken

  prettig weekend Riet

  Beantwoorden

 13. Ferrara
  feb 10, 2018 @ 10:36:15

  Je had mijn moeder kunnen zijn. Die heeft er nooit moeilijk over gedaan.

  Beantwoorden

 14. Renesmurf
  feb 09, 2018 @ 22:36:52

  Gewoon altijd eerlijk zijn en niet te specifiek worden. Mensen houden van elkaar en dan groeit er een kindje in de buik, hoe dat komt wordt niet beantwoord. Zomaar.

  Beantwoorden

 15. Marja
  feb 09, 2018 @ 21:41:30

  Bij ons mochten ze ook altijd alles vragen en kregen dan een eerlijk antwoord. Mijn moeder ging in 1964 echt doelbewust met mij in gesprek en vertelde alles over seks en aanverwante zaken. Ik was toen 9 en had nog nergens anders iets opgevangen over dat onderwerp. Ik keek meteen heel anders naar mensen. 😉

  Beantwoorden

 16. Zus
  feb 09, 2018 @ 20:38:12

  Heb het bij mijn jongens altijd onbewust goed gedaan, als zei iets vroegen gaf ik altijd antwoord,overal op.Gewoon eerlijk. Ik heb ze alleen maar verteld Dat ze nooit een ander iets mochten aan doen wat ze zelf niet zouden willen, en als later een meisje nee zei, dat ze dat moesten respecteren.Ik heb nooit klachten gehad,haha.

  Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  feb 09, 2018 @ 20:13:51

  Leuk dat je hierover blogt. Jij hebt dat in ieder geval schitterend gedaan.
  En nog zit het niet goed met de seksuele voorlichting… Veel ouders doen het nog altijd met veel schroom en té laat. Net nu is er veel werk aan de winkel… mede door de invloed van internet.
  Je brengt me wel op ideeën om eens te bloggen over mijn voorlichtingsperikelen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 09, 2018 @ 20:42:12

   Dat is de handicap, als het eenmaal een in een apart vakje wordt gezet wordt er niet meer over gesproken en wordt het een moeilijk onderwerp. Terwijl kinderen heel natuurlijk reageren als je gewoon antwoord geeft. Juist als ze met dingen”van de straat”thuiskomen zijn dat prachtige ingangen. Ik ben benieuwd waarover jij ons gaat voorlichten;-)

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: