hebbedingtjes

Je weet wel van die spulletjes waar je hebberig van wordt. Die zijn er tegenwoordig te kust en te keur, hele winkels vol met spulletjes waar je gerust buiten kunt maar je eigenlijk tóch niet vanaf kunt blijven als je langs de uitpuilende  schappen loopt. Winkels zoals so low en action bijvoorbeeld met “hebbedingetjes” voor een habbekrats en echt iets van deze tijd.

Vroeger…. ja hoor, gáán we weer, in de tijd van de spulletjes die ik op zolder vond was je al blij wanneer je kon kopen wat je echt nodig had en dat moest dan ook degelijk zijn en lang mee kunnen.
Ik herinner me nog dat mijn jongste broertje eind 50 jaren op de padvinderij zat en een béétje padvinder moest een zakmes hebben, hoe uitgebreider hoe beter.
Daar moest ik aan denken toen ik dit mes tegenkwam.
Weliswaar geen zakmes maar een soort dolk maar nét zo multifunctioneel als de zakmessen. Je moest er je brood mee kunnen snijden maar ook  hout mee bewerken als dat nodig was.

Waarschijnlijk was dit mes toch echt van mijn vader zelf, uit de jaren dat hij in de duinen werkte als semi boswachter  en er van alles op zijn pad kon komen.
De kurkentrekker was standaard op messen al zal mijn vader die niet veel gebruikt hebben, hij was geen wijnliefhebber en had liever een pilsje.
Zo’n mes was dan misschien in die tijd toch een beetje “hebbedingetje” want je kón best zonder als je geen wereldreis ging maken óf  padvinder was natuurlijk.

Maar dit was  toen echt een hebbedingtje denk ik….,
Ik had even geen idee wat het was, ruim  10 cm lang en nog geen centimeter breed op de “rug”, een mooi vormgegeven borsteltje waar de opgedrukte tekst me gelukkig op het goede spoor zet.
Op de ene kant staat sigaren, tabak sigaretten, en op de andere kant de naam en het adres van een takszaak in de Emmastraat  te Loosduinen.
Wat is ons geheugen toch een wonderlijk ding, ik wás het borsteltje helemaal vergeten maar nu toen ik de tekst zag wist ik het weer en zie ik  m’n vader de gemorste sigarenas weer van z’n zondagse kostuum af vegen met dit hebbedingetje!

Advertenties

49 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Narda
  feb 12, 2018 @ 21:50:47

  Ik moest direct aan mijn (geërfde) Brabantia schoenenpoetsdoos denken. Daar zitten ook soortgelijke borstels in.

  Beantwoorden

 2. Melody
  feb 08, 2018 @ 20:13:02

  Ahhh kijk dat heb ik nou weer niet….. ik kan dus ook prima in de kringloop etc rond sjokken zonder dat dat gevoel ontstaat ….

  De enige etalage / winkel waarbij ik dat heb is een fotozaak… omdat ik zo graag een andere lens bij mijn camera wil maar hoogstwaarschijnlijk nooit zal bezitten omdat ze niet te betalen zijn…. tenzij de postcodeloterij ons aangenaam verrast natuurlijk maar dat is een evengrote onwaarschijnlijkheid.

  Beantwoorden

 3. margrietspanjaard
  feb 08, 2018 @ 16:46:46

  Leuk, Rietepietz…dit stukje nostalgie 😁

  Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  feb 07, 2018 @ 23:37:00

  Ja mijn broers hadden ook zo’n zakmes. Tja die hebbedingetjes pfff kan me redelijk inhouden hoor maar soms zie je gewoon weer van zulke leuke dingen….

  Beantwoorden

 5. ria
  feb 07, 2018 @ 14:19:57

  Zo’n mes hadden wij ook . Mijn oudste zoon nam het mee naar de padvinders. Waar het mes gebleven is weet ik niet.

  Beantwoorden

 6. Suskeblogt
  feb 07, 2018 @ 13:45:52

  Ik meen me te herinneren dat we thuis ook zo’n borsteltje hadden.
  Zal wel handig geweest zijn om de as van de sigaretten die mijn vader rookte weg te vegen. Kan ook dat het nog voor andere doeleinden gebruikt werd maar dat weet ik zo goed niet meer of ik moet verwarren met de schoenenborstel die mijn moeder gebruikte om schoenen op te blinken.

  Beantwoorden

 7. Regenboogvlinder
  feb 07, 2018 @ 09:43:14

  Mijn vader en schoonvader hadden inderdaad ook altijd een zakmes bij zich met heel veel functionaliteiten. Hoorde erbij zeker. Heerlijk die hebbedingetjes. Ik heb sinds vorig jaar juni ‘Wish’ ontdekt.. Voor bijna niks koop je echt de grappigste dingen. Maar ook heel erg functionele dingen hoor.. een telefoonhoesje in boekvorm bijvoorbeeld, koop ik daar vanaf € 1 + € 2 verzendkosten. Zijn echt precies hetzelfde die ik hier via internet voor 15 of 16 euro ooit kocht. En soms zijn artikelen gewoon gratis, betaal je alleen de verzendkosten. Maar internetkopen is niks voor jou hè, dus verdiep je daar maar niet in. Ik ben trouwens ook dol op de A.C.Tion. Moet ik echt niet te vaak in mijn eentje naartoe gaan 😉

  Beantwoorden

 8. meninggever
  feb 07, 2018 @ 08:54:21

  IK ben van de zakmessen. Zwitsers, sterk, degelijk en lang in gebruik. Ik had er een die ik 20 jaar had gebruikt toen ik hem dom genoeg mee nam op reis per vliegtuig. Opgeborgen in mijn handbagage. Maar het werd er uitgepikt als gevaarlijk bij de controle en ik moest het inleveren. Afstand gedaan (anders kom je nie top tijd bij je vliegtuig aan door de papierwinkel) en mopperend ontdekt dat een flesje openen in het appartement waar we toen verbleven, niet mogelijk was zonder dat hulpmidddel. Ik gebruik vele functies onderweg. Hartstikke praktisch. En dat in viervoud of zo. Dus ik zou het niet graag kwijt raken (opnieuw). Wat het borsteltje betreft, ik gebruik voor de schoenenpoetserij ook nog steeds een borstel die net zo oud is als ik zelf. Werkt voortreffelijk. En dan die kappersstoel waarop ik normaal mijn type- en ander werk verricht. Stamt uit de jaren dertig…Hoezo duurzaam???

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 07, 2018 @ 17:11:22

   Niet slim nee, maar je bent in goed gezelschap want zoonlief hier dacht een paar jaar geleden met een groot kapmes (voor een familielid die in een soort jungle woont) in de handbagage het vliegtuig in te stappen. Ook hem restte niet anders dan afstand te doen. Maar inderdaad, hoe handig zo’n zakmes ook is, je kúnt er kwaad mee als je dat zou willen en tegenwoordig zijn er genoeg van dat soort mafketels. Borsteltjes waren toen nog meestal van paardenhaar gemaakt en niet van die synthetische rommel.

   Beantwoorden

 9. leidseglibber
  feb 07, 2018 @ 00:50:10

  Sat soort messen ken ik nog wel. Het borsteltje nooit gezien maar wel heel erg handig in die tijd.

  Beantwoorden

 10. Villasappho
  feb 06, 2018 @ 11:28:12

  Och dat stamt nog uit de tijd dat roken oh niet ongezond was. Mooi hoor.

  Beantwoorden

 11. willy
  feb 06, 2018 @ 10:29:17

  zo’n zakmesje heb ik ook wel gehad.. Riet

  we noemden het eigenlijk een pennemesje en gebruikten het ook om potloden aan te scherpen..

  maar zo’n borsteltje zegt me niets

  prettige dag

  Beantwoorden

 12. Neeltje
  feb 06, 2018 @ 10:02:18

  Leuk, al die herinneringen.

  Beantwoorden

 13. Hartelijke Hot Hulk
  feb 06, 2018 @ 09:09:08

  Als je oud wordt 😂😂😂
  ga je zulke dingen herinneren 😉
  Bij mij sprong vanmorgen bij het ontbijt zomaar een logje in mijn hoofd over mijn jeugd. Dus die komt er, beloofd!

  Beantwoorden

 14. Ferrara
  feb 05, 2018 @ 22:55:53

  Oh wat een leuke vondst. Zo heb ik nog de sigarenhouder van mijn opa. Er past precies 1 sigaar in. Best kans dat hij ook zo’n borsteltje gebruikte, maar dat herinner ik me niet.

  Beantwoorden

 15. Zus
  feb 05, 2018 @ 22:52:26

  Zo’n borsteltje heb ik ook ooit gehad uit de nalatenschap van thuis. Zat in een scheerdoos van pa allemaal weggegooid als zijnde rommel,wat moest ik ermee?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 06, 2018 @ 15:40:04

   Het borsteltje hoort duidelijk bij de mannenverzorging uit die tijd. Je zag natuurlijk álles op de donkere kostuums die ze toen droegen. Veel van die oude dingen zijn ook allang achterhaald maar hebben nog de charme van ” dat was toen”.

   Beantwoorden

 16. Renesmurf
  feb 05, 2018 @ 21:35:07

  ja, soms brengen spullen weer herinneringen naar boven! Ik heb ook ooit zo`n zakmes gehad, en behalve er wat mee spelen is het nooit echt gebruikt en nu verdwenen. En als schilder heb ik natuurlijk altijd een vergertje op zak.

  Beantwoorden

 17. Kakel
  feb 05, 2018 @ 20:49:54

  Ja, een zakmes! Ik vond dat zo interessant en heb mezelf erop getrakteerd toen ik als kind op vakantie was met een of andere jeugdclub. Zo’n Zwitsers ding lijkt me ook wel wat.
  Zo’n borsteltje heb ik ook. Zat bij de erfenis van een oom en het borsteltje was ongeveer het meest waardevolle dat er tussen zat (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2018 @ 20:55:54

   Jij was dus, nét als Marja, toen al bedacht op genderneutraal bezig zijn, wat nou meisjes spelen met poppen;-)
   Ik weet niet of het mes meer waarde heeft dan het borsteltje anders gaat het ook op voor mijn vaders nalatenschap;-) maar ik vind natuurlijk de foto’s en papieren die ik vond het meest waardevol.

   Beantwoorden

 18. Marja
  feb 05, 2018 @ 20:32:39

  Ik had een zakmes. Dat kwam door mijn broertje die padvinder werd en ik wilde toen ook een echt mes voor mijn verjaardag. Er zaten 6 of 8 uitklapbare dingen aan. Echt gaaf.
  Dat borsteltje ken ik niet. Mijn ouders knoeiden misschien niet met de as?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2018 @ 20:47:16

   Zo’n mes was inderdaad echt een padvinderij “dingetje’ . Henk had er ook een waarmee ik ooit drie dobbelsteentjes uit takken heb gesneden toen we met de brommer samen op kampeervakantie waren. ogen ingevuld met eyeliner;-)
   Of je ouders gebruikte een gewone kleding eh… “schuier” dit kleine borsteltje was duidelijk bedoeld om bij je te dragen en waarschijnlijk een reclame gift van de tabakszaak.

   Beantwoorden

 19. matroos
  feb 05, 2018 @ 20:13:55

  Ah ja hier ook nog zo’n zakmes een rood Zwitserse zelfs,ligt standaard in de boot reuze handig.Zo’n borsteltje hebben we ook,we gebruiken het bij verfklussen om het schuursel weg te vegen.Beide zullen wel ergens uit één of andere boedel zijn opgedoken,we hebben ze al jaren.Knul was hier afgelopen weekend en die verbaasd zich telkens over die aparte schaar die hier bij mij in het wolmandje ligt,een coupeuse eenoogschaar,jou vast ook wel bekend.We waren een paar jaar geleden in Barger compascuum en daar is het veenpark museum,je stapt zo terug in je jeugd.Ook daar was knul helemaal verbaasd.

  http://www.veenpark.nl/bargermond.html

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2018 @ 20:24:05

   Lijkt me inderdaad héél handig zo’n mes aan boord, je kunt er zóveel mee doen. De coupeuze eenoogschaar ken ik niét, ik heb ook alleen de gewone naailessen op de HH school gevolgd en niét de coupeuze opleiding die daar nog na kwam. lijkt me dus een onderwerp voor een logje mét foto en uitleg 😉 De huidige jeugd kijkt inderdaad vaak de ogen uit bij spullen van rond de helft vorige eeuw!

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  feb 05, 2018 @ 19:24:14

  Vroeger hadden mijn broers allemaal zo’n zakmes. Toen mochten kinderen nog met messen spelen…. Neen hoor, ze waren er zoet mee.. ze sneden er figuren mee uit takken enzo. Het mes werd nooit gebruikt bij ruzies. Daar was geen denken aan. Er is toch veel veranderd op dat vlak. Mocht een jongere nu zo’n mes bijhebben op school, wordt hij beschuldigd van ongeoorloofde wapendracht.
  Niet de wapens zijn gevaarlijk, maar degene die ze in hun handen hebben…
  Ongeveer zo’n borsteltje had mijn moeder ook. Ze friste haar rokken op met deze borstel die ze eerst in een mengsel van water met ammoniak of azijn stak. Later spoot ze er eerst een soort mousse op uit een spuitbus. Daarna ging ze borstelen. Ik zie het weer helemaal voor me.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 05, 2018 @ 19:57:34

   Klopt, en ze leerde er mee omgaan zoals bijv. op de padvinderij . Ze werden inderdaad slechts zelden gebruikt om ruzie’s mee te beslechten in die tijd al zal het zeker wel een voorgekomen zijn. De messen die sommige jongens nu bij zich dragen zijn ook totaal niet geschikt om hout mee te bewerken maar vaak gemaakt om schade aan te richten. Maar je hebt gelijk, het wel het mens die het mes gebruikt die er een wapen van maakt.
   Wat grappig dat ook herinneringen aan dit soort borsteltjes hebt. De kleding van toen was minder wasbaar ( en het wassen sowieso echt een karwei) dan de huidige kleding en dat werd zo lang mogelijk uitgesteld met dit soort opfrismogelijkheden.

   Beantwoorden

 21. Michel
  feb 05, 2018 @ 19:07:32

  Echt leuk die ouderwetse hebbedingetjes! Wij waren een paar jaar geleden in het Kleinste huisje van Kampen en daar waren ook tal van zulke spullen te zien. Of er ook zulke kwastjes waren weet ik niet meer, maar wel andere ‘rook-attributen’.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: