rechts of links

Niet schrikken hoor, ik ga er echt géén politiek logje van maken, rechts en links hebben  tegenwoordig eigenlijk alleen nog een politieke associatie, sorry voor wie op dit onderwerp  op google zocht, die  heeft vette pech.
Er is nog zo iets als rechts- dan wel linkshandig en daar kom ik weer helemaal per ongeluk op als log onderwerp, echt waar!
Ik wilde alléén maar een logje maken over een schaartje dat ik ook in de spullen van m’n vader op zolder vond, maar het liep natuurlijk weer even allemaal net even anders.
Het ging om dit schaartje……


Juweeltje toch?  Wat een vormgeving, ik schat ergens uit de jugendstil periode  van rond de jaren 20/30. Kijk nou toch, met hoeveel aandacht  dit schaartje gemaakt   is……


Ook voor de veiligheid is gezorgd, je kunt jezelf niet in je vinger knippen doordat de scherpe kant van het éne deel in een afgeschermde kant valt.


Een kunststukje uit de tijd dat de schaar nog geen wegwerp artikel was, zoals de scharen met de gekeurde plastic oren van tegenwoordig,
Juist, de tijd dat de scharensliep nog met zijn kar door de straten liep om huis aan huis de scharen en messen te slijpen.
En tóen wilde ik jullie natuurlijk zo’n moderne schaar laten zien, ik heb er  een met blauwe oren, maar met flitsen werd die foto niks. Gelukkig hebben we Google afbeeldingen en was een schaar zo gevonden.


Toen ik het plaatje een beetje op maat maakte zag ik pas dat het een schaar voor linkshandige is, ja echt kijk maar. Het is goed te zien dat de delen net even anders over elkaar heen sluiten en dat is geen onzin!
Onze dochter is linkshandig en er ging een wereld voor haar open toen ze haar eerste linkshandige schaar kocht. Probeer zélf maar eens links te knippen met een “gewone”rechtse schaar als je rechtshandig bent.
Het is aan te leren maar het blijft altijd een beetje wringen, volgens mij niet heel ongewoon bij rechts en links  maar dat weet je niet van mij!
Kijk, zo kom ik nou aan mijn logjes, er is wel een ideetje maar dat pakt, linksom of rechtsom, altijd nét even anders uit zodra ik ga schrijven…. het zij zo!

Advertenties

53 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. natasjaslifestyle
  jan 27, 2018 @ 20:38:25

  Mijn jongste zoon is ook links, gelukkig zijn er meer voorwerpen voor linkshandige nu.

  Beantwoorden

 2. leidseglibber
  jan 26, 2018 @ 02:32:35

  Ik heb de knappe eigenschap links aan te wijzen als ik rechts bedoel en andersom ook. Heeft ook wel iets vind ik 🙂

  Beantwoorden

 3. beaunino
  jan 25, 2018 @ 11:08:31

  Bij ons werd op school al gelijk afgeleerd om met links te schrijven. Het was dan ook een stomme school.
  Zo hebben ze me ook van het brouwen proberen te genezen. Niet gelukt;-)

  Beantwoorden

 4. Mammalien
  jan 24, 2018 @ 12:13:36

  Ha, ja. Hier geen linkshandigen, maar ik wist het geloof ik wel, van het bestaan…

  Beantwoorden

 5. meninggever
  jan 24, 2018 @ 10:35:34

  Rechtshandigheid heeft ook invloed op de manier van naar de wereld kijken. Ik weet niet of dat bij linkshandigen anders is hoor….Zou een mooi onderzoekje kunnen opleveren. Wat scharen betreft heb je gelijk. De moderne scharen met de plastic oren zijn wonderlijke dingen. Gemaakt voor de wegwerpmaatschappij. Ik werk vaak nog met heel oude scharen uit mijn jeugd en die hebben allerlei dingen moeten doen die niet normaal bij schaargebruik horen. Onverslijtbaar spul….

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.
  jan 23, 2018 @ 21:20:42

  Oudste hier schrijft links en voor de rest doet ze alles rechts. Dus we hebben nooit aparte spullen voor haar hoeven kopen op een pen na.

  Beantwoorden

 7. Zus
  jan 23, 2018 @ 21:08:51

  Gelukkig ben ik rechts dus heb er weinig last van. Al vind ik het altijd een raar gezicht hoe iemand die links is schrijft. Wat een prachtig schaartje heb je gevonden.Zou het een verbandschaar kunnen zijn? Zou die flap die er aan zit voorkomen dat je in de huid knipt?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 24, 2018 @ 11:46:41

   Ja links schrijven blijft er raar uitzien omdat we nou eenmaal van links naar rechts schrijven en wie links(on)handig is moet dus de hand in een vreemde bocht leggen om niet over het eigen werk te vegen.
   Ik kreeg die suggestie inderdaad al meer en dat zou heel goed zo kunnen zijn. Ik geloof er wel in;-)

   Beantwoorden

 8. Kakel
  jan 23, 2018 @ 16:26:21

  Mijn dochter is ook linkshandig dus ik ken het “gebrek.”
  Níet wegdoen, dat schaartje. Niet omdat het wellicht geld waard is maar omdat het zo mooi is…
  Ik dacht helemaal niet aan politiek toen ik je blogtitel las (-: Ik ken je wel langer dan een dag of drie, haha.

  Beantwoorden

 9. willy
  jan 23, 2018 @ 14:01:00

  je hebt maar een schaartje nodig om een nieuw logje te maken Riet..

  links- of rechtshandig is wel van belang.

  ik denk maar aan het werken met machines
  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2018 @ 15:50:44

   Ja je moet wát als je het niet kunt hebben van mooie foto’s 😉 Maar zeker waar dat het soms heel veel verschil kan maken of je links of rechtshandig bent, Gelukkig is er wel steeds meer begrip voor en maakt men aanpassingen als dat nodig blijkt.

   Beantwoorden

 10. Hartelijke Hot Hulk
  jan 23, 2018 @ 12:48:34

  Hup, naar kunst en kitsch

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2018 @ 13:03:15

   Zou ik best willen, ooit al eens geweest toen het in Delft was. Ik ga opletten want als ze weer eens in de buurt zijn is het een leuk uitje, ook als je géén uitzonderlijke spullen hebt.

   Beantwoorden

 11. AnneMarie
  jan 23, 2018 @ 11:49:16

  Knap hoor, een logje schrijven dat alle kanten op gaat. Rechtsom, linksom het maakt jou niets uit. Zo wordt een oud schaartje een actueel onderwerp. Gaat vanzelf.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2018 @ 13:01:36

   Gebeurt vaak zo bij mij, ik heb dan wel iets “waar ik iets mee wil” maar als ik dan ga schrijven komt er meestal pas een idee via welke ingang ik er in ga;-) Wel leuk want zo zijn m’n logjes vaak voor mezelf ook een verrassing;-)

   Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  jan 23, 2018 @ 11:20:46

  Zeker een prachtig schaartje.. dat is een mooi erfstukje!
  Mijn zoon is ook linkshandig, maar heb nooit iets speciaals voor hem hoeven kopen.
  Mijn moeder was het ook, die is vroeger op school gepusht om rechts te schrijven en te eten. Dus.. ze was bijna even handig met allebei haar handen, hoewel.. links had toch wel de voorkeur natuurlijk..

  Beantwoorden

 13. ria
  jan 23, 2018 @ 10:45:50

  Inderdaad is dat schaartje een juweeltje. Ergens ligt hier nog een oude schaar die mijn gebruikte bij al haar naaiwerk.
  Wat politiek betreft word ik ziek van de hele politieke kliek.

  Beantwoorden

 14. Petr@
  jan 23, 2018 @ 09:24:54

  Prachtig oud schaartje, leuk met die details erop.
  Bij ons komt de scharensliep nog door de straat, maar veel werk heeft hij niet denk ik. Alles is wegwerptroep tegenwoordig.

  Beantwoorden

 15. Marja
  jan 23, 2018 @ 08:50:48

  Onze jongste is linkshandig en wij kochten inderdaad een speciale schaar voor hem. Er was toen zelfs een winkel met producten voor linkshandigen.

  Beantwoorden

 16. John
  jan 23, 2018 @ 08:35:23

  Ja, probeer eens rechts te knippen met een linkshandige schaar. Ook dat werkt anders. Overigens, ik ben links. Wat politiek betreft 😛

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2018 @ 09:59:44

   Dat werkt inderdaad net zo beroerd;-)
   Dat is niet echt een verrassing hé;-)
   Hoewel ik geen duidelijke politieke “kleur” heb, zál ik wel ergens in het midden hangen want zowel rechts als links hebben wat mij betreft hun “scherpe kantjes” maar echt wringen… nee dat ook weer niet want ze hebben óók allebei wel zaken waar ik me in kan vinden . wel jammer dat dat ook voor het midden geldt, maar gelukkig heb je dáár geen “extreme” vorm van, van recht zowel als links wél. Ik hoor dus gewoon nergens bij 😉

   Beantwoorden

 17. Sweetlake
  jan 23, 2018 @ 07:22:51

  Misschien is het een ehbo schaartje denkt Peet.
  Verbandschaartje ????
  In elk geval is hij erg mooi 🙂
  xx

  Beantwoorden

 18. Leonoras life
  jan 23, 2018 @ 07:10:58

  Op school bestellen we gemiddeld 25% schaartjes voor linkshandige kinderen. Zo belangrijk. Mijn broer kreeg nog een tik met een latje over zijn handen als hij met links wilde schrijven. Toch altijd linkshandig gebleven. Trouwens zijn dochter ook.. mijn oudste kleindochter is ook linkshandig. 😊

  Beantwoorden

 19. Suskeblogt
  jan 23, 2018 @ 07:10:36

  Mijn schoonmoeder is linkshandig en heeft een aanrecht met gootsteen in omgekeerde richting speciaal voor linkshandigen. Wel handig voor haar.

  Beantwoorden

 20. Villasappho
  jan 23, 2018 @ 05:56:38

  Ach ja die wegwerprommel ik word er moe van. Kocht ooit 3 scharen bij ikea en heb er nog 1 over. Links of rechtsom die dingen verdwijnen ook gewoon.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jan 23, 2018 @ 08:24:37

   Het kost ook allemaal niet veel , een echte schaar moet je tegenwoordig diep voor in de knip en om die te laten slijpen komt er echt geen scharensliep meer aan de deur, die moet je met een kaarsje zoeken.

   Beantwoorden

 21. Renesmurf
  jan 22, 2018 @ 22:32:10

  Ik denk dat linkshandigen niet anders gewend zijn dan dat alles niet sluitend past, wat een verademing zal het zijn als dat wel zo is! Zo heel lang wordt linkshandig zijn nog niet eens geaccepteerd.

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  jan 22, 2018 @ 22:30:01

  Nog nooit zo’n juweeltje van een schaar gezien. Die moet je koesteren, zeker omdat ze gemaakt is voor linkshandigen.
  Vroeger kwam bij ons thuis nog een scharenslijper langs… nu wordt de schaar inderdaad gewoon weg gegooid als ze niet meer voldoet. Ze gaat trouwens ook maar beperkte tijd mee. Zowat alles is wegwerp geworden… wat jammer.

  Beantwoorden

 23. matroos
  jan 22, 2018 @ 22:28:02

  Mijn schoonvader was op en top links en ik heb hem eens een linkshandige schaar kado gedaan,hij wist niet dat die bestonden.Hij schreef wel rechts maar ja links schrijven was in zijn tijd not done. Zelf heb ik een universele voor zowel links als rechtshandig,want dat ben ik dus.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: