vrouwenlogica?

Zo af en toe steek ik wel eens  “de hand in eigen boezem”, de laatste keer  is alweer even geleden dus het wordt wel weer tijd voor zelfbespiegeling.
Ik maak er nooit een geheim van dat ik “huishoudelijk zwak begaafd” ben, dat is meteen de reden dat ik er een gruwelijke hekel  aan heb. Waar veel vrouwen zich zingend  met spons en zeem op de ramen storten vind ik altijd wel een reden waarom ik beter niet net nú kan  gaan zemen.
Op dit moment is de schuifpui van de serre nog net geen matglas, maar ja, morgen gaat het sneeuwen!

Nou moet ik eerlijk zeggen dat er  wel  een béétje sprake is  van hier en daar wat achterstallig sopwerk, zelfs ik zie het al lig ik er niet wakker van.
Uiteindelijk heb ik genoeg te doen met de zorg voor mijn lief die ondertussen een stuk intensiever  is geworden dan toen ik er hier , (nog net geen jaar geleden) voor het eerst over schreef.
De zorg gaat 24 uur per dag door, met liefde natuurlijk maar is ook psychisch pittig om te dealen met iemand die steeds minder zelf kan of herkent en zelfs vertrouwde dingen vaak niet meer kan vinden.
De wc bijvoorbeeld,  en ook niet altijd meer weet hoe het dáár dan allemaal werkt. Maar oke, je hebt het plaatje zonder dat ik er over uit ga weiden.

Je zou dus denken dat ik helemaal uit m’n kanarie ga dat er in het nieuwe jaar  “een veredelde  kabouter” bereid gevonden is  me te helpen met de  sop en zeemklussen , maar …….. “tegenstrijdigheid Uw naam is Rietepietz”,  ik vind het doodeng!
Diep in m’n hart wil ik geen vreemden in huis, die ook nog eens aan m’n spullen komen!
Maar  jullie kennen ondertussen dochter Inge, een doortastend typje dat al snel in de gaten had dat moeders wel braaf zégt dat ze naar een hulp zoekt  maar dat was het dan wel een beetje. Inge zou het graag voor me doen maar heeft zélf al moeite genoeg met haar werk én haar huishouding wegens wat kraakjes hier en daar.

En zo had ik vanmorgen een “sollicitatiegesprek met een aardige dame. Nee niét van de thuiszorg, daar zóu ik hulp in de HH van  kunnen krijgen maar , volgens de casemanager, moet ik doordat we koophuis hebben sowieso flink bijbetalen.
Bovendien heb je weinig invloed op wie er komt en, zeker in het begin, steeds andere hulpen krijgt, véél te onrustig voor Henk.
Nou ja, drie keer slikken dan maar en toch stiekem  even naar het nieuwe jaar doorschuiven, om aan het idee te wennen!

Advertenties

83 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  dec 14, 2017 @ 23:10:37

  Gewoon doen……… Inderdaad als je een eigen huis hebt of zo moet je vaak zoveel bijbetalen dat je beter iemand kan aannemen die jezelf aanstaat en altijd dezelfde is.
  Hoewel mijn moeder heeft wel 15 jaar dezelfde dame van de thuiszorg gehad. Een geweldig mens die niet naar de regeltjes keek maar gewoon haar dingen deed. Alleen in de vakanties kreeg ze iemand anders.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 15, 2017 @ 13:49:55

   Je kunt het natuurlijk ook treffen in de zorg, maar meestal duurt het even eer er een beetje vast lijn in de hulpen zit. Mijn zwager had na een jaar eindelijk iemand waar het mee klikte waarbij ik wel moet zeggen dat mijn zwager ook wel “van iets toestoppen”was en daar wordt dan makkelijk op gerekend.

   Beantwoorden

 2. hanscke
  dec 12, 2017 @ 11:48:47

  Toch een goede beslissing hoor. Als je nu maar niet de veel gemaakte fout gaat maken door eerst het huis grondig op te gaan ruimen voor de hulp komt.
  En dat dochter Inge niet in aanmerking komt verbaast me niets, behalve dat zelf te druk is of hier en daar een beetje krakend, lijkt me de kans dat zij wel de goede genen heeft om huishoudelijk werk te verrichten niet zo aannemelijk. Organiseren, daar is ze goed in zo blijkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 12, 2017 @ 12:21:15

   Vergis je niet in het antie huishoud gen, juist door ik het met scha en schande heb geleerd ben ik er wél goed in. Gewoon omdat ik weet dat het toch moet gebeuren en ik het dan beter ineens goed kan doen, dat gaat ook op voor dichter Inge. Maar ze woont niet naast de deur wat ook weer lastig is als je een druk leven hebt en zelf ook wel een paar kwaaltjes waardoor ze eigenlijk zelf al hulp zou moeten hebben;-)
   Maar ik ga het afwachten of ik er blij blij van ga worden en nee hoor, die fout ga ik niet maken ,ik blijf gewoon doen wat ik altijd doe en dat is bij houden wat er nog lukt.

   Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  dec 11, 2017 @ 21:20:03

  Een vast iemand die een handje komt helpen is heerlijk hoor, vooral als het dan ook nog echt klikt.

  Beantwoorden

 4. Michel
  dec 11, 2017 @ 21:01:52

  Het is weer een nieuwe fase maar het ontlast jou ook weer. Er zijn genoeg goeie werk(sters) in de wereld en ik gun jullie ook een goede hulp.

  Beantwoorden

 5. tagrijn
  dec 11, 2017 @ 16:39:07

  Het is echt voor jou te hopen dat er een helpend handje in je huis komt. Weliswaar kost dat vaak veel geld, maar daar staat veel tegenover. Bovendien, sparen is nu toch niet meer nodig?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 11, 2017 @ 16:44:33

   Nee sparen is zelfs niet verstandig geloof ik, hoe meer je hebt hoe meer je moet bijbetalen maar dat is eigenlijk wel een beetje logisch. Aan de andere kant is de zorgbijdrage behoorlijk hoog is.

   Beantwoorden

 6. ria
  dec 11, 2017 @ 13:18:33

  Ik duim voor je dat alles naar wens zal gaan:-)

  Beantwoorden

 7. Mammalien
  dec 11, 2017 @ 11:55:59

  Een fijne hulp is echt wel heel prettig hoor. Kan me voorstellen dat je wel iemand wilt die los van huishoudelijke kwaliteiten ook persoonlijk bij je past. Niet in de weg loopt, zeg maar…

  Beantwoorden

 8. meninggever
  dec 11, 2017 @ 10:57:19

  Het lijkt mij ook vrij heftig om iemand toe te laten in het huishouden die even komt helpen op dat punt. Liever toch alles zelf doen. Ik doe als man nu ook een deel van dat gedoe, niet met liefde, maar ach, het moet gebeuren en vrouwlief kraakt en piept af en toe ook best een keertje. Niks mis mee, weet je meteen hoe intens het is om dat heel goed te doen. Maar als het niet meer gaat, zoals bij jou, moet je die hulp dan maar met beide handen aannemen in de hoop (of het vertrouwen) dat het allemaal plaatsvindt op een manier die bij jullie past. Na al die jaren hard werken is het wellicht ook wel lekker als iemand de boel eens even lekker sopt voor je…:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 11, 2017 @ 16:50:34

   Klopt allemaal, Henk deed de laatste jaren ook van alles in huis maar het meeste lukt niet zo goed meer, De afwas gaat nog redelijk dus dat is zijn taak verder “helpt”hij met van alles wat eerder tegenwerkt dan iets helpt.

   Beantwoorden

 9. RenéSmurf
  dec 10, 2017 @ 23:18:32

  Als het klinkt wordt de hulp een vriendin en geeft het je alleen maar meer. We zullen zien.

  Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  dec 10, 2017 @ 20:03:20

  Joh, hoe triest het ook is dat je dit zelf weer moet bekostigen, wat zul je er straks blij mee zijn als je huisje wordt onderhouden zonder dat jij het er nog even bij moet doen 👍

  Beantwoorden

 11. Kakel
  dec 10, 2017 @ 19:43:17

  Heel de zorg is om zeep geholpen dankzij ons “fantastische” kabinet dat geld véél belangrijker vindt dan mensen.
  Nu zou je Henk toch niet naar een verzorginstelling willen brengen omdat dat niet in zijn voordeel is; het maakt hem immers alleen maar onrustiger. Maar voor mantelzorgers is er ook geen begrip.
  Je moet ook aan jezelf blijven denken en het voorstel van Inge is verstandig. Ik hoop dat je een lieverd treft. Zo iemand als mijn schoonzus. Zij sopt weliswaar niet maar zij is geboren met handen die in de “zorgstand” staan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 19:46:31

   Als je iets meer dan te weinig hebt moet je voor alles in de zorg bijbetalen, en dat terwijl ik ze heel veel geld uitspaar. Maar nu heb ik wél lekker zelf invloed op wie er in huis komt, via de zorg krijg je heel vaak steeds andere mensen over de vloer, ook niet echt rustig.

   Beantwoorden

 12. Izerina van der Linden
  dec 10, 2017 @ 19:32:19

  Ik hoop, dat je na een paar weken gewend bent aan je hulp. En kunt genieten van je schone huis,als ze weer weg is. Misschien, dat ze sommige dingen anders doet, maar ook dat went. Ik ben blij met mijn hulp en de beslissing om iemand te zoeken..En met de tijd,die je dan zelf aan andere zaken kunt besteden.

  Beantwoorden

 13. Hartelijke Hot Hulk
  dec 10, 2017 @ 18:55:17

  Misschien tijd voor een HHH?
  Een HuisHoudHulk!

  Beantwoorden

 14. willy
  dec 10, 2017 @ 17:33:18

  een goed besluit, lijkt me.Riet..

  soms moet je bepaalde zaken uit handen geven,

  dat is wel even wennen, maar dit komt hier wel goed

  fijne zondagavond samen

  Beantwoorden

 15. Zus
  dec 10, 2017 @ 17:19:57

  Riet, Doe het echt maar ,in het begin is het wennen,maar als je elkaar wat beter leert kennen dan kan je, met wat aanwijzingen, er bij gaan zitten en laat je alles aan haar /of hem over. Ze is er voor opgeleid, en kijkt echt verder als haar neus lang is.Ik ben razend enthousiast over mijn hulp. X

  Beantwoorden

 16. Neeltje
  dec 10, 2017 @ 16:11:32

  Kom je bij de WMO ook niet in aanmerking voor een vergoeding? Ik denk maar even hardop. Weet het ook niet precies. Maar goed, dan moet er wel weer iemand aan je keukentafel komen zitten voor een gesprek.of je daar op zit te wachten? En wat die hulp betreft, ik wed er om dat je straks heel blij zult zijn met haar. Wat ben je toch een heerlijk, eigenzinnig mens. Ik geniet van je blogjes.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 16:22:46

   En ik ben nou juist zo braaf…luister netjes naar m’n dochter ondanks dat ik zelf niet echt achter sta;-) Nee ik zit inderdaad niet op dat soort geneuzel te wachten en gelukkig kán ik het betalen al kun je natuurlijk altijd léukere dingen met je geld doen. Maar ik snap ook wel dat ik steeds meer opgeslokt wordt door de zorg, dan zou ik tijdens z’n slaap uurtje best tijd hebben om wat in huis te doen maar omdat m’n nachten ook al vaak gebroken zijn kies ik dus om dán even lekker met “lappie”op schoot te ontspannen.
   Leuk om te horen dat je geniet van m’n logjes, volgens mij was ik vroeger lolliger én eigenzinniger maar oke, het geeft me nog steeds wél de broodnodige afleiding.

   Beantwoorden

 17. majaer
  dec 10, 2017 @ 14:16:57

  Dat huishoudelijk zwak begaafd daar herken ik mij zelf ook in. Als ik ergens een hekel aan heb dan is dit aan soppen en zeker de ramen dat doe ik zelden. Alleen als de zon er op schijnt denk ik ojee, maar als hij weg is ben ik het alweer vergeten.

  Beantwoorden

 18. Petr@
  dec 10, 2017 @ 13:52:51

  Lijkt me heel verstandig Riet, je moet het maar overgeven hoe moeilijk dat ook is.
  Mijn oma had vroeger ook een hulp en voordat ze kwam ging oma de wc schoonmaken en opruimen haha. Dat raad ik je niet aan hoor 😉

  Beantwoorden

 19. cornma
  dec 10, 2017 @ 12:06:43

  Oh, Riet, wat een verstandig besluit. En wat is verstandig dan een rot woord, hè, want natuurlijk zou je alles zelf willen blijven doen. Het is knap lastig om toe te moeten geven dat het een beetje te veel wordt, maar je kunt inderdaad beter het huishoudelijk werk uit handen geven dan de zorg voor Henk. Ik snap heel goed dat je dat zo lang mogelijk zelf wil blijven doen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 16:11:30

   Ja gevalletje “wat moet dat moet”. M’n dochter ziet daar heel erg op toe anders zou ik het liever nog wat uitstellen maar, ze heeft natuurlijk gelijk. Ik ben blij met haar, ze heeft heel goed door wat er speelt en denkt heel goed mee.

   Beantwoorden

 20. Regenboogvlinder
  dec 10, 2017 @ 10:56:18

  Goed dat je die keuze maakt Riet. We lijken echt wel op elkaar hoor, ik houd er ook niet van, echt een noodzakelijk kwaad. Maar ik doe het dus wel. En toen ik een tijdje alleen was heb ik ook een paar maanden een ‘hulp’ gehad. Helaas vond ik achteraf dat ik het zelf beter kon en voelde ik me altijd heel schuldig als ik achter de computer zat en zij was aan het stofzuigen hoewel ze natuurlijk betaald werd. Dus afgezegd, ook door het onregelmatige thuis zijn toen. Voor jou is het beter, je hebt gewoon die ‘zorg’ niet want er zijn altijd dingen die in je achterhoofd blijven hangen waar je gewoon niet aan toe komt. En inderdaad, je kinderen voor je laten schoonmaken is ook zo wat. Jouw dochter heeft haar werk en haar eigen kinderen en kleinkinderen. Ik zou het ook niet willen. Zoals ik ook niet wilde dat mijn moeder me vroeger hielp. Ze was bij mij voor de gezelligheid, niet om te werken of te strijken. Ik dacht altijd maar, zij heeft het ook altijd alleen moeten doen.
  Ik hoop dat je een fijne hulp vindt Riet! Het is echt wel heerlijk hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 16:09:03

   Misschien een luxe probleem maar toch, ik heb inderdaad dat wat jij al aanhaalt, ik zal me wel verplicht voelen óók aan het werk te gaan als zij bezig is. Ze had helaas nu even geen andere dag beschikbaar dan de donderdag, daar gaan m’n enige vrije uurtjes in de week. Daarom voorlopig ook niet wekelijks. Want ik heb natuurlijk die vrije uurtjes ook heel erg nodig. k zie wel hoe het gaat werken, lekker pas in het nieuwe jaar gezet , de decembermaand is al rommelig genoeg!

   Beantwoorden

 21. John
  dec 10, 2017 @ 09:54:35

  Ik denk dat je een verstandige keus hebt gemaakt Riet. Het neemt toch een beetje de druk van de ketel hoop ik. Je krijgt het steeds zwaarder met Henk, en uiteindelijk zou je er zelf aan onderdoor kunnen gaan. Goeie zet dus!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 10:22:48

   Mijn verstand weet het natuurlijk wel, vooral de steeds vaker gebroken nachten vragen heel veel energie en ik word helaas ook niet jonger.
   Maar ik heb er moeite mee andere op te zadelen met dingen die ik zelf vervelend vind, dat lijkt zo “ik heb er geen zin in doe het jij het maar. Maar het klopt, als iik op de been wil blijven móet ik dingen uit handen geven.

   Beantwoorden

 22. bertiebo
  dec 10, 2017 @ 08:46:58

  Hahaha, huishoudelijk zwak begaafd. Ja dat herken ik.
  Maar een hulp zal fijn zijn hoor. Ik denk dat je dan langer volhoudt!

  Beantwoorden

 23. Villasappho
  dec 10, 2017 @ 00:24:16

  Als je de goede hebt komt het echt wel goed en ga je het een uitkomst vinden. Je moet namelijk ook aan jezelf denken.

  Beantwoorden

 24. powerpointgreetje
  dec 09, 2017 @ 23:36:26

  Kan me heel goed voorstellen dat het met vlagen best pittig is,
  moet er niet aan denken (mijn man kan niet veel meer) als ik ziek zou worden
  en dat er hier een vreemde door mijn huis zit rond te dwarrelen, pfffff….
  Maar……oke, als de tijd daar is en het moet dan moet het maar, zit er niets anders op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 10:29:42

   Klopt, op een gegevn moment houdt het op en zullen we moeten. En dan geef ik in ieder geval liever dat soort dingen uit handen dan de zorg voor Henk. al komt er vast ook een tijd dat ik dáár hulp bij moet hebben. Daar wil ik liever nog niet aan denken.

   Beantwoorden

 25. Ilse van Kreanimo
  dec 09, 2017 @ 23:30:14

  Hier ook zo iemand die echt geen held is in huishouden…
  Ik hoop toch dat je snel wat hulp kan krijgen… want het is zo een verademing.

  Beantwoorden

 26. Matroos Beek
  dec 09, 2017 @ 23:11:42

  Ik hoop dat je een goede hulp kan vinden. Dat het zou al een groot deel lichter maken.
  Mijn moeder wilde geen hulp, maar wij holden ons te pletter… nu staat het wat op punt met de zorg en dat is wel zo fijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 10, 2017 @ 10:35:40

   Ja kinderen hebben natuurlijk ook een eigen leven met van alles en nog wat, vaak ook een baan . Mijn vader zei vroeger altijd , “één moeder kan voor 10 kinderen zorgen maar tien kinderen niet voor één moeder”. Dat is wat kort door de bocht in de huidige tijd, met alleen een dochter die op 15 km afstand woont kun je moeilijk verwachten dat ze dagelijks te hulp schiet, temeer ze zelf ook moet werken en zelf al oma is wat ook “verplichtingen”mee brengt.

   Beantwoorden

 27. Marja
  dec 09, 2017 @ 21:21:51

  Wat fijn dat jij je eigen zonnestraaltje krijgt. Laat het los en kijk hoe ze poetst. Zien werken is zalig en ontspannend. Ik snap best dat je even moet slikken, maar toch …. doen hoor!

  Beantwoorden

 28. Suskeblogt
  dec 09, 2017 @ 21:06:35

  Wij hebben hier ook een hulp die om de 2 weken langs komt. Voor mijn vrouw zijn heel wat werkjes en bewegingen niet meer mogelijk. Ik help ook wel na mijn werkuren maar aan sommige klussen kom ik niet meer toe. Dus moet er wel hulp komen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 09, 2017 @ 21:21:09

   Zoiets moet het hier ook gaan worden, vroeger deed Henk ook vrij veel in huis maar tegenwoordig gaat dat niet zo goed meer, doet hij nog de afwas. Verder zorgt hij vooral voor veel werk zonder dat hij dat in de gaten heeft.

   Beantwoorden

 29. Spontanity
  dec 09, 2017 @ 21:01:44

  Ja.de zorg in instellingen is (af en toe) om te huilen 😦
  Hou mijn hart vast voor de toekomst.
  Ze zeggen wel dat het beter gaat worden, maar……………..
  Gelukkig koopt Jeroen een huis voor ons als we de staats winnen 🙂

  Beantwoorden

 30. schrijfselsvanmij
  dec 09, 2017 @ 19:55:09

  Bij schoonouders wordt het langzaam tijd voor een verzorgend iemand ivm persoonlijke verzorging. Maar schoonvader zegt dat hij dat zelf nog kan. Moet kunnen, hij is pas 91 ……

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 09, 2017 @ 20:19:38

   Hij komt pas kijken zou je bijna zeggen;-) Maar wél mooi als je zolang voor elkaar kunt zorgen. Ik geef dan nog liever de schoonmaakwerkzaamheden een beetje uit handen dan de zorg voor hem, zla je schoonvader bekend voorkomen denk ik;-)

   Beantwoorden

 31. AnneMarie
  dec 09, 2017 @ 19:07:17

  Ik hoorde toevallig vanmiddag op de radio, dat het verzorgen van mensen zoals Henk in een verzorgingshuis meer gaat kosten met minder zorg. Thuis kun je blijkbaar nog een bijdrage voor zorgkosten krijgen maar in een verzorgingshuis wordt het nog minder en duurder dan het al is.
  Vind het te gek voor woorden allemaal. Begrijp best dat het veel geld kost maar ik houd mijn hart vast voor de toekomst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 09, 2017 @ 19:24:19

   En het is al uiterst minimaal in de zorginstellingen. Bijdrage voor thuis verzorging is vaak inkomens afhankelijk , wij krijgen sowieso geen zorgtoeslag en de casemanager zegt bij vrijwel alles “daar moet U voor bijbetalen, kunt U beter zelf kopen , zoals bij de rolstoel. Tot nu toe kost het alleen maar geld dat ik thuis verzorg. Maar in ieder geval weet ik nu wél dat hij redelijk goed verzorgd wordt, dat moet je in tehuizen, ondanks dat het personeel hard werkt, maar afwachten.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: