zwart is prachtig

Had ik al gezegd dat bij ons altijd de énige echte zwarte Piet met Sinterklaas meekomt?  Bij deze dan,  helemaal zwart,  mét kroeshaar en grote oorbellen,  roetveeg pietjes  worden alleen getolereerd als ze nog “gelovig” zijn, onder de 6 á 7 jaar dus.
Precies, zoals Levi en Amber die natuurlijk in Pietjes pak rondliepen en mét roet vegen, voor je het weet verwar je één van de gelovige met een echte zwarte Piet en dát kunnen we niet hebben natuurlijk.
Nee ik ga vandaag niet zeuren over  die  griezelige BNners met hun T-shirt met schofferende tekst, dat schijnt wél te mogen in Nederland.
Maar wat is het toch een fantastisch feestje, “onze Sint” werd bijgestaan  door zwarte Piet die de kleintjes héél goed kent, (alsof het hun opa was zal ‘k maar zeggen ) door vaak aan de schoorsteen te luisteren!


Wie goed oplet ziet op de foto nog de schoorsteenpijp  die als een soort buizenpost zorgde dat álle info in het grote boek kwam. Ook de tekening die Amber in haar schoen had gelegd kwam tot haar grote verbazing uit het grote boek van Sinterklaas.


Amber mocht de staf van Sinterklaas vasthouden…. sorry dat kan  ik  anno 2017  beter niet schrijven maar ik blijf een eigenwijsje  en deed dat héél serieus.
De binnenkomst was natuurlijk de gebruikelijke chaos maar al snel zat Sint op z’n praatstoel  en roept Levi bij zich die zelfs te verleiden is om bij Sint op schoot te klimmen.


Sint blijkt ook al te weten dat hij sinds kort op zwemles zit en Levi wil best even voordoen hoe hij in het water moet liggen “alsof hij slaapt”


Sint en Piet vinden het machtig interessant  en vragen ook nog of hij altijd lief is voor zijn zusje, dat is hij natuurlijk altijd, hij tilt haar op als dat nodig is en maakt haar rits dicht. Dan blijkt dat je als ouder áltijd moet blijven opvoeden want Ruud zegt verongelijkt dat zijn zusje vergat hém van het station te halen, ttsss… klikken over je zusje, als als bijna 55 jarige moet hij toch beter weten.
Dat Amber zo leuk kan dansen is ook al bekend bij Sint en Piet , Sint is natuurlijk te oud om te dansen maar zwarte Piet maakt een dansje met Amber.


Het lever haar uiteraard een cadeautje op  , zó is het feestje toch bedoeld zwartkijkers.


Sint en Piet doorspekken de praatjes met de kinderen met  spitse opmerkingen die voor “de grote kinderen” bedoeld  zijn, grote pret alom en zo hélemaal zoals het hoort!
Ja hoor, ook wij kregen “uit de zak” van zwarte Piet  maar wij zijn natuurlijk reuze braaf geweest en kregen ieder een mooi cadeau…


Een klein stukje film mag niet ontbreken al is het (zoals gewoonlijk in dit soort situaties bij Rietepietz) reuze rommelig maar het gáát om het idee, de sfeer proeven enzo…..

Advertenties

62 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  Dec 11, 2017 @ 11:02:27

  Ik ben gek op echt ouderwetse Sinterklaasvieringen, inclusief een kruis op de mijter, een diepgekleurde Zwarte Piet en een staf waarmee Sint zich staande houdt… Gelukkig komt de goedheiligman op sommige plekken nog ouderwets uitgedost langs in dit mallotige land…

  Beantwoorden

 2. hanscke
  Dec 07, 2017 @ 20:20:51

  Het zal vast en zeker een heel gezellig feest zijn geweest. Met de echte zwarte Piet. Tegenwoordig hebben kinderen het niet meer over de nepsinterklaas maar wel over een echte zwarte piet. Tijden veranderen.

  Beantwoorden

 3. Neeltje
  Dec 06, 2017 @ 22:48:17

  Inderdaad, een heerlijk feest!

  Beantwoorden

 4. ria
  Dec 06, 2017 @ 22:43:21

  Hier zie ik een echt heerlijk avondje voorbij komen. Zo heb ik het ook gekend nu weer een tijdje geleden.

  Beantwoorden

 5. gewoonanneke
  Dec 06, 2017 @ 20:37:30

  Mooi verslag met foto’s is jullie Ruud nog steeds in de buurt?? Dacht eigenlijk dat hij al weer terug was naar Amerika..

  Beantwoorden

 6. Spontanity
  Dec 06, 2017 @ 18:36:52

  Als met name Max het niet eng meer vindt hopen wij Sint en ZWARTE PIET daar ook eens te ontmoeten 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 06, 2017 @ 18:44:32

   Ik kan het je aanraden, en weet je, kindjes schijnen onbewust te voelen als Sint en zwarte Piet “aanvoelen ” die leuke oom en opa. Dit jaar waren ze aanmerkelijk vrijer dan vorig jaar met een (voor hen) vrij onbekend hulppaar.

   Beantwoorden

 7. matroos
  Dec 05, 2017 @ 23:28:00

  Echt zo geweldig juist ook door het nog ‘gelovige’ grut.Die pietendiscussie is al tijden aan de gang en ze slaan de plank zo mis.Wat weten kleine kinderen nu van discriminatie.Ik schijn als kind de legendarische woorden gezegd te hebben tegen Piet,moet jij niet in bad?in de veronderstelling natuurlijk dat hij door de schoorsteen was gekomen.Tja die had je toen nog.Op mijn werk hadden we eens een verdrietig kindje,hij kon geen zwarte Piet zijn vond hij,hij was al zwart.Toevallig lag er sneeuw en heb ik hem wit geschminkt met de smoes deze Piet is van het dak gegleden en is nu wit geworden. Kinderfantasie is geweldig want toen wilde er meer een witte Piet zijn.Uiteindelijk leek het wel of ze met duo penotti waren ingesmeerd.Het waren wel veeg Pieten want het moest er ook weer af….thuis.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 06, 2017 @ 15:23:59

   Wat me geweldig steekt is dat er zulke oneigenlijke motieven bij gesleept worden, het slaat nérgens op. WEn dan pakken de mensen die hun oren er naar laten hangen het ook nog totaal verkeerd aan. Juist door de karikaturale dingen als grote oorbellen, kroeshaar en bloedrode lippen na te laten en Piet bruin te schminken lijkt zo’n Piet pas écht op de gemiddelde mens met een kleurtje. Hoeveel écht zwarte kleurlingen hebben we hier nou helemaal. Ik verspil geen greintje inlevingsvermogen aan mensen die tussen feestende kindjes gaan staan demonstreren.

   Beantwoorden

 8. Kakel
  Dec 05, 2017 @ 22:12:37

  Dít is Sinterklaas vieren zoals het bedoeld is. Chaos hoort daar bij, dat maakt het zo gezellig. Je ziet op het filmpje hoe ernstig Amber de staf vasthoudt.
  Ik heb gesmuld van je verhaal! Natuurlijk kregen Henk en jij ook een cadeau. Sint is niet gek (-: Moest Ruud nog mee in de zak naar Spanje?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 22:21:15

   Nee gelukkig hoefde er niémand mee in de zak. De grap was dat Sint een vriend van Ruud is die hij al vanaf de lagere school kent en dié wist weer niet dat Ruud weer even in het land is. Het was echt Sinterklaasavond met verrassingen en chaos, zo “vergat”zwarte Piet Sint mee naar binnen te nemen en moest hij weer terug, gewoon zoals het hoort, vooral niet alles van een leien dakje want dat is te glad voor het paard van de Sint;-)

   Beantwoorden

 9. Villasappho
  Dec 05, 2017 @ 14:58:26

  Mooi zwart is niet lelijk. Maar echt dol was en ben ik niet op sinterklaas.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 17:01:19

   Jij was vast niet braaf genoeg en dan krijg je slechte ervaringen natuurlijk 😉
   Wij zijn altijd behoorlijk Sintofiel geweest en nog steeds, het is zo’n leuk feest dat je ook zonder kleintje heel leuk kunt vieren. Dat hebben we ook áltijd gedaan.

   Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  Dec 05, 2017 @ 14:42:47

  Oh wat een superleuke herinnering weer hè.. Enig zoals die kinderen nog zo onbevangen zijn. Je bent ook verwend zie ik.. Hendrik zal je goed smaken! Oh.. dit is zeker ook fout om te zeggen… 😉
  En de DVD is zeker voor Henk? Leuk hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 16:59:20

   Het was zó schattig die kleintjes.
   Ja ik ben heel blij met het vervolgdeel van Hendrik, deel 1 deed meteen uitzien naar deel 2 dat ik expres niet zélf gekocht heb omdat ik nooit een cadeautje weet waar ze me echt een plezier mee doen.
   En henk is inderdaad de dik en dun liefhebber, hij kan er onbedaarlijk om lachen, ben benieuwd, de eerste die we zagen waren wel héél oude beelden, maa het zijn er 6..

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    Dec 05, 2017 @ 18:52:50

    Ik kan het me voorstellen, deze leeftijden zijn zo leuk en zeker voor het Sinterklaasfeest.
    Ja, heb je slim gedaan! Ik ben nu met deel 1 bezig. Als e-book gekocht. Deel 2 ook. Dus ik kan ook even voort. Het is in deel 1 nu zomer. Ze blijven met de serie inderdaad heel dichtbij het boek. En de voorleesstukjes zijn echt een op een hetzelfde. Veel leesplezier Riet!
    Hoop dat Henk ook lol heeft met de DVD..

    Beantwoorden

 11. Michel
  Dec 05, 2017 @ 12:19:51

  Ik vond als kind Sinterklaas maar een enge vent en had toen al niet zoveel met het hele feest. En die hele pietendiscussie (diepe zucht)…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 13:19:27

   Voor kinderen is het inderdaad vaak óók een beetje “eng”, net als sprookjes voorlezen die soms meer dan gruwelijk zijn maar die ze tóch steeds weer willen horen. Ja inderdaad een héél diepe zucht, er is al heel veel verpest van een leuk kinderfeest door in feite een paar doordrammertjes die de zinssnede “leven en laten laten leven” niet begrepen hebben.

   Beantwoorden

 12. Willy
  Dec 05, 2017 @ 11:03:07

  een feest… zoals het hoort te zijn Riet

  met alles daarop en daaraan..

  prettige dag

  Beantwoorden

 13. Petr@
  Dec 05, 2017 @ 09:13:02

  Wat ziet dat er gezellig uit Riet, met kleine kinderen is het toch het leukst, zeker als ze nog geloven.
  Genieten voor jullie!

  Beantwoorden

 14. Marja
  Dec 05, 2017 @ 08:28:27

  Geweldig. Helemaal zoals het hoort.

  Beantwoorden

 15. John
  Dec 05, 2017 @ 08:16:45

  Als kinderen er zo mooi in op kunnen gaan is het gewoon heerlijk om te zien. En de kinderen discrimineren niet. Die pesten hun donkere klasgenootjes niet. Nee, dat gebeurt met het kneusje en de brildrager.
  Leuk filmpje.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 08:24:50

   Zo is het maar net John, zwarte Piet uitbannen zou ook zeker discriminatie niet uitbannen, domweg omdat zwarte Piet niets met discriminatie te maken heeft. Vooral die meelopers met de antie Piet actiegroep hebben niet door dat ze nu juist discriminatie in de hand werken, ik krijg behoorlijk de pest aan dat groepje agressievelingen die geweld niet schuwen .

   Beantwoorden

 16. Leidse Glibber
  Dec 05, 2017 @ 02:23:08

  Overbodig om te zeggen dat ik ook een van de meest grote aanhangers van Sinterklaas en Zwartepiet ben, we stonden niet voor niets ( Henk, Rietepietz en Leidse Glibber) een paar jaar geleden op het Malieveld 🙂 Ik heb weer zo genoten dit jaar van de kleinkinderen. De 2 jongens waren mee met de boot waarmee ik tussen de intocht door mocht varen (om Sinterklaas de weg te wijzen) varen langs Sinterklaas en roept hij Heee Tim hoe gaat het.Iedereen die het maar wil of niet wil hoort dit verhaal al 2 weken van hem. Sinterklaas herkende mij direct toen ik bij opa op de boot zat want opa maakt altijd foto’s van Sinterklaas en wijst hem de weg naar Leiden.

  Beantwoorden

  • sweetlake
   Dec 05, 2017 @ 06:57:26

   Wij bewaren ook hele mooie herinneringen aan de intochten van Sint en zijn Pieten.
   In Rijswijk (samen met jullie welbekende rietepietz) gingen wij ALTIJD maar de intocht in Rijswijk kijken. Mijn kinders waren destijds nog klein en waren dan ook zeeeeeer verbaasd dat de mik-Pieten ZO goed konden mikken vanaf de boot…..rechtstreeks in hun capuchon 😉 !!! Maar….dit verhaal is natuurlijk al via een log destijds smeuiig in rietepietz-stijl beschreven. Fijne Sint allemaal
   Sweetlake

   Beantwoorden

   • rietepietz
    Dec 05, 2017 @ 08:18:38

    Ik geniet me ook te pletter dat we het nóg een keer mee mogen maken, hoe bijzonder is dat. En wat hádden Sint en Piet hun dag hé! De kleintjes voelde zich helemaal thuis bij ze, je zou bijna zweren dat ze Sint en Piet het hele jaar om zich heen hebben. 😉

    Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 08:15:14

   Dit vergeet Tim z’n leven lang niet natuurlijk, ze boffen maar met een opa die zulke nauwe banden met de Sint heeft . Nog erger dan dat clubje tegenstanders van zwarte Piet met onzin argumenten vind ik die Nederlandse BNners met hun T-shirt actie, en uitgestreken gezichten, bah…. dat ze maar snel moge emigreren naar een land met minder boze witte mannen én vrouwen.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  Dec 05, 2017 @ 00:23:21

  Heerlijk om die kindertjes zo te zien genieten!

  Beantwoorden

 18. Leonoras life
  Dec 04, 2017 @ 23:51:48

  Heerlijk 😊

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  Dec 04, 2017 @ 22:36:41

  Het is een onvergetelijke herinnering en dat is altijd fijn!
  Er komt een dag dan kunnen zwarte pieten echt niet meer, maar nu kan het nog wel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 05, 2017 @ 08:09:17

   Ik zou niet wéten waarom zwarte Piet niét zou kunnen. Een soort sprookjesfiguur moet natuurlijk niet uit z’n context gehaald worden.
   Maar ja in een tijd dat men zelfs doornroosje niet vindt kunnen kun je van álles verwachten. In ieder geval blijft ónze Piet zwart.

   Beantwoorden

 20. Hartelijke Hot Hulk
  Dec 04, 2017 @ 21:18:07

  Prachtig feest voor de kinderen. Ze blijven maar staren naar de Sint. Zo leuk.

  Beantwoorden

 21. annefris
  Dec 04, 2017 @ 21:10:39

  Was een gezellige avond zoals het hoort!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 04, 2017 @ 22:10:43

   Ik vind het ook zo leuk dat we áltijd gevierd hebben, ongeacht of er nu wel of geen gelovigen waren. Zonder gelovigen werd het het dobbelspel of surprises, ook altijd dikke pret.

   Beantwoorden

 22. Melody62
  Dec 04, 2017 @ 20:20:52

  Och als t toch eens kon

  Dan wilde ik weet geboren wórden maar dan wel door jou 😁

  Beantwoorden

 23. Mrs. T.
  Dec 04, 2017 @ 19:48:41

  Prachtig!

  Beantwoorden

 24. Suskeblogt
  Dec 04, 2017 @ 19:42:24

  De foto’s en de film stralen één en al gezelligheid uit waarin de kindjes centraal staan. Gelukkig heeft de sint de oudjes niet vergeten.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: