medewerking is fijn

In de tijd dat ik iedere donderdag met Marion op stap ging had ik al ontdekt  dat veel parkeerplaatsen net even te krap zijn om een rolstoel van de achterbank uit te kunnen laden.
En in onze auto is de achterbank voor mij het makkelijkst te behappen.
Met Henk ben ik vaker op stap  en  het begint lastig te worden. Als ik net genoeg ruimte heb bij het uitstappen kán er bij terugkomst een andere auto staan die weliswaar netjes binnen de lijnen staat maar toch té dichtbij staat  om de rolstoel er weer in te kunnen schuiven.

Henk is op vreemd terrein “ontheemd” dus hem even alleen laten staan  om de auto eruit te rijden zou hem in paniek brengen, ik zou trouwens dan ook de weg blokkeren. Dé oplossing leek me een invalidenkaart  aanvragen voor passagiers.
In de straat sta ik langs de stoep, dáár heb ik geen probleem, parkeerplek voor de deur is dus niet nodig.  Na informatie blijkt dat de norm  is “de invalide passagier” kan niet meer dan 100 meter lopen.
Probleem, Henk kan zeker wél 100 meter lopen en ik wil er niet om  gaan liegen. Bovendien moet hij dan gekeurd worden wat weer stress veroorzaakt, word ik  niet blij van.

Ik waag er een belletje aan naar de keuringsinstantie, of het zin heeft een aanvraag in te dienen. Aan de aardige dame leg ik het hoe, en waarom uit, zeg eerlijk dat hij meer dan 100 meter kan lopen, heeft het zin een aanvraag te doen. Ja zeker, is het antwoord, er zijn wel meer redenen die “ter zake doend kunnen zijn “. Dan waag ik  er een aanvraag aan en j.l.vrijdag konden we voor de keuring terecht.

Zo laat mogelijk pas aan Henk vertelt maar ondanks dat had hij toch een slechte dag omdat de dag ervoor iets misliep bij de pedicure én Ruud tot onze verrassing ineens op het raam tikte. Henk  reageert nou eenmaal heel slecht op onverwachte dingen.
Hij loopt dus bar slecht die dag, zeker nadat we een ruim half uur op houten stoeltjes hebben zitten wachten in een hal waar steeds de buiten deur open gaat. Als de arts ons komt halen loopt hij schuifelend en voetje voor voetje aan mijn hand achter de vooruitlopende man aan.
De arts  lijkt niet te willen horen dat ik zeg ” hij kan best 100 meter lopen”, komt met vragen aan Henk, of hij pijn heeft aan de benen, en waar dan wel. Ik laat het beantwoorden aan hem zelf over, hij zegt dat hij zo wiebelig loopt en z’n benen zo stijf zijn en dat is waar.

Ik bevestig dat hij altijd aan mijn hand loopt ( heeft de arts ook gezien in de gang)
Hij begint over hulpmiddelen, rollator? En dan vertel ik dat we daarom de rolstoel gebruiken, hij loopt áchter de stoel of zit erin terwijl ik m’n broodnodige beweging krijg. De arts zegt dat hij het aannemelijk vindt dat 100 meter moeilijk is, ik spreek hem niet tegen omdat hij liet door schemeren dat hij dát echt in moet vullen, en  Henk loopt  ook écht heel slecht die dag, maar het gaat ook nog vaak wel  beter, is dat boffen.
De arts zegt de vergunning toe en we schuifelen weer naar de uitgang. Wat heerlijk toch dat je soms tóch tegen “mensen” aan loopt in een starre organisaties.

Advertenties

55 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  Dec 06, 2017 @ 20:38:33

  Wat fijn dat je zo iemand trof zeg en terecht natuurlijk want je zou het liever ook niet hebben toch… Nou het mag ook wel eens meezitten een keer.

  Beantwoorden

 2. Spontanity
  Dec 06, 2017 @ 18:28:43

  Soms kom je idd nog mensen tegen ja!!
  Fijn, heel fijn.

  Beantwoorden

 3. margrietspanjaard
  Dec 04, 2017 @ 16:20:51

  Wat een verademing moet dat voor je geweest zijn. Soms heb je echt het idee, dat je gesprekspartner enkel op zoek is naar handvatten om je dwars te kunnen zitten, dus heerlijk om dit te lezen 😀

  Beantwoorden

 4. Willy
  Dec 04, 2017 @ 11:26:31

  goed geregeld Riet

  dat je daarvoor naar een een “keuringsinstantie” moet, komt me vreemd over..

  een attest van een arts volstaat hier

  prettige dag

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 04, 2017 @ 14:56:38

   Dat lijkt me ook ruim voldoende maar hier moet je dus naar een arts die voor de organisatie werkt. Men denkt daardoor misbruik beter tegen te kunnen gaan, ik betwijfel het, juist de eigen arts kent het ziektebeeld het best.

   Beantwoorden

 5. meninggever
  Dec 04, 2017 @ 10:21:52

  Het is een ideale oplossing voor het probleem wat je schetst. Een vriendin van ons heeft er ook een. Heeft een metalen enkelgewricht, dito knie en slechte heup. Werd meteen voorzien van. En dus hoeft ze idd niet zo ver te lopen. Want dat kan ze echt niet meer, of je moet haar aan twee kanten ondersteunen…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 04, 2017 @ 13:49:27

   Voor dat soort “invaliditeit” zijn ze ook bedoeld als je zelf nog kunt rijden. Ik heb geen plek voor de deur nodig maar voor het in en uitladen wél een beetje ruimte en dat geven veel gewone parkeerplaatsen niet meer. Henk loopt ook sowieso altijd met zijn hand in de mijne maar dat wordt op den duur best wel zwaar.

   Beantwoorden

 6. Leidse Glibber
  Dec 03, 2017 @ 23:56:57

  Fijn dat je zonder al te veel moeite die vergunning kreeg en inderdaad heel belangrijk om hulpmiddelen ( vergunning etc) in te bouwen om het voor je zelf zo lang mogelijk dragelijk te houden om Henk te verzorgen.

  Beantwoorden

 7. Mrs. T.
  Dec 03, 2017 @ 19:41:40

  Ik denk dat je niet zonder meer mag spreken over ‘starre organisaties’. Ik maak van de andere kant mee hoe enorm vaak en veel er misbruik gemaakt wordt van voorzieningen waardoor ‘de goeden’ helaas leiden onder ‘de slechten’ en de regels vaak streng gehanteerd worden.
  Maar fijn dat de aanvraag gehonoreerd is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 03, 2017 @ 21:06:32

   Dat is zeker waar en dat begrijp ik ook, vandaag dat ik eerst ben gaan bellen. en ook het telefoon nummer van onze “casemanager” had doorgegeven. Ik weet dat het gebeurt , ik ken zelf al 2 gevallen in de loop der jaren, bah!
   Daarom wilde ik ook niet liegen over die 100 meter lopen al gaat hij natuurlijk alleen maar achteruit en niet vooruit.
   Maar ik realiseer me heel goed dat het meer in mijn belang dan het zijne maar dát is weer in zijn belang én de zorg want zo kan ik langer voor hem zorgen.

   Beantwoorden

 8. Neeltje
  Dec 03, 2017 @ 18:33:27

  Goed geregeld!

  Beantwoorden

 9. Marja
  Dec 03, 2017 @ 16:41:07

  Super. Soms zitten dingen mee.

  Beantwoorden

 10. minoesjka2
  Dec 03, 2017 @ 16:32:55

  O, fijn zeg, dat het gunstig uitpakte. Wordt het voor jou ook wat makkelijker. Alleen jammer voor Henk dat hij daar dan weer last van moet hebben, door naar zo’n keuringsarts te moeten.

  Beantwoorden

 11. Suskeblogt
  Dec 03, 2017 @ 13:25:08

  Een arts met gevoelens zo te lezen. Die zijn een zeldzaamheid aan het worden tegenwoordig.

  Beantwoorden

 12. Regenboogvlinder
  Dec 03, 2017 @ 13:10:59

  Een soort van geluk bij een ongeluk dan hè.. Fijn dat het geregeld wordt. Dat scheelt je een hoop gezoek naar een plekje ergens aan de kant waar geen andere auto meer naast kan. Henk in de auto laten zitten tot je de stoel eruit hebt was zeker ook geen optie? Vast niet, die wil meteen achter je aan natuurlijk als jij uitstapt.
  Blij voor je dat je een begrijpende arts hebt gevonden, ze zijn er dus inderdaad nog wel. 😀

  Beantwoorden

 13. Hartelijke Hot Hulk
  Dec 03, 2017 @ 12:37:49

  Ben heel blij voor de fam. Rietepietz!
  Bedankt voor de tip trouwens, ik ga ook zo’n kaart aanvragen. Zolang ik nog loop te klooien met die nierstenen of wanneer ik een zware depressie heb. Want dan krijg ik mijn ene been ook amper voor mijn andere.

  Beantwoorden

 14. cornma
  Dec 03, 2017 @ 11:49:59

  Goh, sommige dokters zijn net mensen. Soms heb je het idee dat de robotisering al tot de dokters is doorgedrongen. Goed gedaan, Riet. Niet geschoten, is altijd mis, toch?

  Beantwoorden

 15. Corja
  Dec 03, 2017 @ 11:17:55

  In dit soort situaties zijn echte mensen onmisbaar. Nederland is vol getimmerd met regeltjes. Als iedereen die klakkeloos zou volgen, zou er geen ‘leven’ meer mogelijk zijn… Fijn dat jullie zo’n arts troffen.
  En wie gaat er over de parkeerplaatsen? Ik ben gek op de ‘Frauenparkplätze’ in Duitsland. Lekker breed. Hoewel je dat ook wel weer verkeerd op kunt vatten, natuurlijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 03, 2017 @ 11:22:35

   Bij IKEA hebben ze ook gezinsparkeerplaatsen, extra breed i.v.b. met kinderwagentjes enzo, héél nuttig maar ik durf daar dan weer niet op te gaan staan. gelukkig kan ik zodra de verdunning binnen is op de invaliden parkeerplaats gaan staan, ook extra breed!

   Beantwoorden

 16. John
  Dec 03, 2017 @ 09:38:24

  IK ken een geval waar het totaal anders is en ging. De persoon kan amper 10 meter lopen zonder hulpmiddel, maar omdat ze nog wel auto rijdt krijgt ze geen parkeervergunning voor invaliden. Terwijl die vergunning juist is voor mensen met een auto.. We helpen haar natuurlijk met een bezwaarschrift.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 03, 2017 @ 11:19:41

   Ach wat ellendig is dat, en helaas wordt er ook misbruik van gemaakt, ik ken iemand met een plek voor de deur die ik regelmatig lopend met twee tassen ui de supermarkt zie komen die een paar honderd meter verderop ligt.
   Het lijkt me wel duidelijk dat dat juist iemand die met hulpmiddelen moet lopen geholpen is met een auto mét parkeerplaats.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  Dec 02, 2017 @ 23:20:25

  Gelukkig liep je tegen een arts met het hart op de juiste plaats.

  Beantwoorden

 18. schrijfselsvanmij
  Dec 02, 2017 @ 22:04:40

  Vaak genoeg dat ik met mijn vader bij een arts of instantie was, en hij (mijn pa) net dan een goede (lees: heldere) dag had en ik vreesde dat eea niet zou worden toegekend. Gelukkig zijn er nog artsen/verpleegkundigen/ instanties die daar doorheen prikken. ‘t Is allemaal niet leuk, maar ‘t maakt ‘t allemaal ietsje makkelijker.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 02, 2017 @ 22:10:07

   In dit geval was ik inderdaad blij dat hij een slechte dag had. Het suddert nóg door want dit dingen haalt hem uit z’n “gewone doen”, maar het is de moeite waard omdat we graag veel buiten zijn.

   Beantwoorden

 19. Renesmurf
  Dec 02, 2017 @ 21:59:40

  Het leven is ook een beetje spelen met de regels, en denk vooral niet dat je er geen recht op hebt, daar zijn die kaarten en die plekken juist voor.

  Beantwoorden

 20. Bernadette
  Dec 02, 2017 @ 21:52:27

  Wat goed dat het zo snel gegaan is om een vergunning te krijgen. Het maakt het toch een beetje makkelijker. Ik woon in Belgie heb copd en werd pas 10 maanden na aanvraag bij een arts verwacht. Daarna heb ik nog 6 weken op mijn kaart moeten wachten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 02, 2017 @ 22:05:45

   Ik heb hem nog niet in huis maar de aanvraag heb ik een maand geleden gedaan, zal misschien nog wel 2 weken overheen gaan maar dat is inderdaad redelijk snel , ik ben er blij mee.

   Beantwoorden

 21. ria
  Dec 02, 2017 @ 21:38:02

  Geweldig Riet deze oplossing. Valt een zorg van je af.

  Beantwoorden

 22. Kakel
  Dec 02, 2017 @ 21:24:05

  Hulde aan artsen die mensen zien en geen nummers. Dat gekeken wordt naar waar Henk het meeste baat bij heeft…Ik durf niet te schrijven dat ik het “fijn” vond dat het tegenzat, want dat gaat me te ver.
  In elke regel lees ik de liefde die je voor Henk hebt. Dat is zó mooi ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 02, 2017 @ 21:29:53

   Ze zijn zeldzaam maar ze zijn er gelukkig wél. Ja en eigenlijk is het waar, hij had ook toevallig een heel goede dag kunnen hebben, dat zou niets aan de noodzaak veranderd hebben maar of het dán zo over gekomen was is de vraag.

   Beantwoorden

 23. Villasappho
  Dec 02, 2017 @ 21:17:12

  Hulde aan de houten stoelen? Je schrijft het zo leuk Riet maar herken de spiraal van m’n opa en oma. Sterkte.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 02, 2017 @ 21:24:30

   Het is ook niet leuk hoor, zeker niet, maar we moeten door zolang het kan en dan ben ik al blij met mensen die meedenken. Want ook dit is “voor mezelf zorgen” en dingen makkelijker maken is zeker nuttig.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: